Λίστα αντικειμένων
Έξω έπεσαν οι αρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας και στις προβλέψεις τους, ότι η ρύθμιση για την καταβολή σε δόσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία, θα έφερνε τα έσοδα που λείπουν από το Δημόσιο Ταμείο, την ώρα μάλιστα που τα ληξιπρόθεσμα σκαρφάλωσαν στα 60,2 δις. ευρώ, από 56 δις. ευρώ που ήταν πριν από δύο μήνες.
Πολύ μικρή παραμένει η ανταπόκριση των οφειλετών, λόγω των δυσβάστακτων προϋποθέσεων και όρων για να μπεις στη ρύθμιση, παρότι ύστερα από διαμαρτυρίες ο υπουργός Οικονομικών απέσυρε την υποχρέωση της προσκόμισης φορολογικής ενημερότητας.
Ανασταλτικός παράγοντας για να αποφασίσει ο πολίτης να υπαχθεί στη δαιδαλώδη ρύθμιση είναι και τα βαρύτατα πρόστιμα που προβλέπονται στην περίπτωση που δεν πληρώσει μια δόση.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί της αποτυχίας:
Στο ΙΚΑ από τους 730.000 οφειλέτες μόνο 15.627 πήγαν να ρυθμίσουν την οφειλή τους.
Στις εφορίες το ποσοστό υπαγωγής στη ρύθμιση κυμαίνεται από 10% έως 25%.
Στον ΟΑΕΕ από τους 380.000 εμπόρους που χρωστούν μέχρι 10.000 ευρώ, μόνο 4.500 προσήλθαν, παρότι γνωρίζουν πως δεν καλύπτονται με ιατροφαρμακευτική περίθαλψη αυτοί και οι οικογένειες τους!
Επειδή είναι τεράστιες έως ανυπέρβλητες οι αντικειμενικές δυσκολίες του κάθε επιχειρηματία να εξεύρει πηγές χρηματοδότησης των οφειλών του ερωτάσθε:
1. Τι θα κάνετε μπροστά σε αυτή την αδιέξοδη κατάσταση, που αναπόφευκτα οδηγεί σε χιλιάδες νέα λουκέτα σε επιχειρήσεις;
2. Γιατί δεν υιοθετείτε τη λύση του διαμεσολαβητή που προτείνει ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος για τα χρέη του ΙΚΑ;
Ο ερωτών Βουλευτής
Νίκος Ι. Νικολόπουλος