Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 20 Φεβ 2013

 

Αθήνα, 20 Φεβρουαρίου 2013

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, χαιρέτησε την ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, γνωστοποίησε ενέργειές της σχετικά με το πάγωμα οφειλών και –ενόψει του νέου σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση-ζήτησε επίδομα ανεργίας για όλους τους εμπόρους που έχουν ανάγκη και όχι μόνο γι’ αυτούς που έχουν κάνει οριστική διακοπή, ενώ επεσήμανε την απουσία του εμπορίου από το πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου».

Το περιεχόμενο της επιστολής προς τον Υπουργό έχει ως εξής:

«Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που βρίσκεται μπροστά στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας και κυρίως των ελεύθερων επαγγελματιών είναι η μαζική συσσώρευση μικρών και μεγάλων χρεών, που αυτομάτως μετακινεί τους ασφαλισμένους από το πλαίσιο των ενήμερων στην μεγάλη και συνεχώς διογκούμενη ομάδα των ληξιπρόθεσμων οφειλετών. Αυτονόητη συνέπεια αυτής της εξέλιξης είναι η ασφυξία που δημιουργείται στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών για την ομαλή συνέχιση της λειτουργίας του και την ασφαλή κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεών του.

Στο πλαίσιο αυτό, σας γνωστοποιούμε επιστολή που οι Πρόεδροι ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ απέστειλαν προς τον επικεφαλής της Task Force κ. Horst Reichenbach, ζητώντας τη συνδρομή του για την επαναδραστηριοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλετών του ΟΑΕΕ, μέσω του «παγώματος» των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την επανέναρξη της ενημερότητάς τους, ώστε να τους δοθεί η ευκαιρία να καταβάλλουν στο εξής τις τρέχουσες οφειλές τους και το Ταμείο να έχει μια καλύτερη και σταθερή ροή εισφορών.

Η ενέργεια αυτή γίνεται σε συνέχεια του σχεδίου τροπολογίας που η ΕΣΕΕ σας έχει αποστείλει για το ίδιο θέμα, το οποίο θα μπορούσε να ενταχθεί στο σχέδιο νόμου για την αντιμετώπιση της παραβατικότητας στην Κοινωνική Ασφάλιση, το οποίο έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση.

Περαιτέρω, η ΕΣΕΕ αναγνωρίζει την θετική πρωτοβουλία σας να εκκινήσετε την διαδικασία για την απόδοση του επιδόματος των ανέργων εμπόρων και ελεύθερων επαγγελματιών, η οποία εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια – και η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Παρόλα αυτά, για να επιτύχει το μέτρο και να βοηθηθούν πράγματι οι έμποροι που έχουν ανάγκη, πρέπει να διευρυνθούν οι όροι απόδοσης του επιδόματος, προκειμένου να καλύψει κυρίως αυτούς που –ενώ στην ουσία είναι από μακρού ανενεργοί και έχουν απόλυτη ανάγκη του βοηθήματος, αυτοί και οι οικογένειές τους- εντούτοις δεν διαθέτουν το κριτήριο της διακοπής της επαγγελματικής δραστηριότητας, αφού δεν μπορούν να εξοφλήσουν τις φορολογικές και ασφαλιστικές τους οφειλές.

 

 

Με την ευκαιρία της παρούσας, η ΕΣΕΕ θέτει επίσης σε προσοχή σας το νέο πρόγραμμα με τίτλο «Επιταγή Εισόδου», προϋπολογισμού 174.900.000 ευρώ, που απευθύνεται σε 45.000 ανέργους και σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων αναμένεται να δημοσιευθεί στο τέλος του τρέχοντος μηνός.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα διαφημίζεται ως μέρος ενός συνολικού πακέτου δράσεων για την καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ πρόκειται για ένα σπονδυλωτό πρόγραμμα κατάρτισης, πρακτικής εκπαίδευσης και επιδοτούμενης απασχόλησης για νέους.

Αναρωτιόμαστε, ωστόσο, πως θα αντιμετωπίσει το εν λόγω πρόγραμμα αποτελεσματικά την ανεργία όταν από τη λίστα των τομέων που θα αναπτυχθεί λείπει για άλλη μία φορά το εμπόριο, ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της χώρας, που ταυτόχρονα βρίσκεται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία μας, το πρόγραμμα θα περιοριστεί μόνο σε τουρισμό, πολιτισμό, ενέργεια, νέες τεχνολογίες, ναυτιλία, αγροδιατροφικό τομέα και υπηρεσίες υγείας. Η απουσία του εμπορίου αρκεί από μόνη της για να πλήξει την αποτελεσματικότητα του φιλόδοξου αυτού προγράμματος και για το λόγο αυτό, ζητούμε την παρέμβασή σας, προκειμένου να ενταχθεί το εμπόριο στις συμπεριλαμβανόμενες δράσεις του σχετικού προγράμματος, πράγμα για το οποίο υπάρχει χρόνος, αφού δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.

Τέλος, η ΕΣΕΕ χαιρετίζει την εξαγγελία σας για την ενεργοποίηση της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης. Το συγκεκριμένο όργανο κοινωνικού διαλόγου νομοθετήθηκε μετά Βαΐων και Κλάδων το 2003, χαιρετίστηκε από την τότε ηγεσία του Υπουργείου ως κορυφαίος και αποτελεσματικός θεσμός, για να περιπέσει στην συνέχεια στην υπολειτουργία και στην αφάνεια, όπως συνήθως συμβαίνει μετά την εξαγγελία τέτοιων μεγαλεπήβολων μέσων κοινωνικής διαβούλευσης.

Ελπίζουμε αυτή τη φορά να αντιστραφούν τα δεδομένα, να ενεργοποιηθεί ουσιαστικά ο συγκεκριμένος θεσμός και να ανταποκριθεί στο ρόλο που προσδοκούσαν Πολιτεία και Κοινωνικοί Εταίροι, ιδιαίτερα σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, που η απασχόληση και η εργασία βρίσκονται σε βαθιά και παρατεταμένη κρίση. Η ΕΣΕΕ έχει από μακρού διακηρύξει την ανεπιφύλακτη συμμετοχή της σε κάθε έκφανση κοινωνικού διαλόγου στην Ελλάδα, αφού θεωρούμε ότι πρωτίστως μέσω της συνεννόησης και της διαβούλευσης θα λύσουμε τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν την ελληνική κοινωνία και θα βοηθήσουμε να προχωρήσει η χώρα μας μπροστά».

 

O Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης δήλωσε:

«Έχω υποχρέωση να επισημάνω ότι o Υπουργός Εργασίας είναι από τους λίγους που διαλέγεται, ενημερώνει και αξιοποιεί τον θεσμικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων εργοδοτών και εργαζομένων. Η διατήρηση του κοινωνικού διαλόγου, μπορεί να προωθήσει λύσεις στην αντιμετώπιση της ανεργίας, την επιστροφή στην εργασία, να διαμορφώσει ρεαλιστικές ρυθμίσεις και να βελτιώσει την προβληματική ροή των εισφορών στα Ασφαλιστικά Ταμεία».

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου