Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 30 Ιαν 2014

 

 

Η τριμηνιαία έκθεση της Βουλής των Ελλήνων που συντάχθηκε από το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους, περιλαμβάνει μεταξύ άλλων άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τη φορολόγηση των φυσικών και νομικών προσώπων στην Ελλάδα, σε σχέση με τα αντίστοιχα των λοιπών Κρατών – Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση επιχειρεί να περιγράψει εν συντομία και με κατανοητό τρόπο όλες τις αρνητικές εκφάνσεις της υπερφορολόγησης των ελλήνων πολιτών, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον εμφατικό τρόπο τις διαπιστώσεις και τις επισημάνσεις, στις οποίες είχε προβεί η ΕΣΕΕ. Τον τελευταίο καιρό άλλωστε η επιβολή υπέρμετρων και επαχθών φορολογικών βαρών αποτελεί το θέμα που κυριαρχεί στη δημόσια συζήτηση, ενώ τα αποτελέσματα που συνάγονται παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον και περιέχουν πολλές πτυχές προσέγγισης των δυσμενών επιπτώσεων στην οικονομία και στην κοινωνία εν γένει.

Το βασικό συμπέρασμα στο οποίο καταλήγει η έρευνα, συνίσταται στο γεγονός πως στην Ελλάδα οι φορολογικοί συντελεστές, τόσο για τα νοικοκυριά όσο και για τις επιχειρήσεις, είναι υψηλότεροι από το μέσο όρο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και εκείνων της Ευρωζώνης. Συγκεκριμένα, ο εγχώριος ΦΠΑ διαμορφώνεται στο 23% έναντι 21,5% στην Ε.Ε. και 20,5% στην Ευρωζώνη. Ο ανώτερος συντελεστής φόρου εισοδήματος για τα φυσικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 46% έναντι 36,7% στην Ε.Ε. και 44,5% στην Ευρωζώνη, ενώ ο ανώτερος συντελεστής φόρου για τα νομικά πρόσωπα στην Ελλάδα διαμορφώνεται στο 26% έναντι 21,8% στην Ε.Ε. και 25,9% (26,00%) στην Ευρωζώνη.

Κύριο χαρακτηριστικό της κρίσης είναι πως από το 2010 μέχρι σήμερα αυξάνεται συνεχώς η φορολογία, όταν για την ίδια περίοδο παρατηρούνται σημαντικές μειώσεις των μισθών και των συντάξεων και παράλληλος καλπασμός της ανεργίας, με αποτέλεσμα την ευδιάκριτη επιδείνωση των όρων διαβίωσης των πολιτών σε σχέση με τον κοινοτικό μέσο όρο. Οι ανώτατοι φορολογικοί συντελεστές για κάθε κατηγορία εισοδήματος στην πραγματικότητα είναι μεγαλύτεροι καθώς συμπεριλαμβανομένης της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης, επιβάλλεται επιπλέον φόρος από 1% έως 4%. Επίσης, ο φόρος εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους έχει επταπλασιαστεί από το 2010 μέχρι σήμερα, ενώ ο φόρος που θα πληρώσουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα είναι αυξημένος έως και εννέα φορές.

 

Το συνολικό ποσό που πληρώνουν οι φορολογούμενοι για την ακίνητη περιουσία τους επταπλασιάστηκε από το 2009, φτάνοντας τα 3,5 δισ. ευρώ από μόλις 500 εκατ. ευρώ, ενώ θα πρέπει να επισημανθεί και η εισαγωγή του φόρου υπεραξίας. Στους έμμεσους φόρους, ο ΦΠΑ αυξήθηκε από το 2010 τέσσερις φορές, τα τεκμήρια και τα τέλη κυκλοφορίας για το ίδιο χρονικό διάστημα δύο φορές, ενώ οι φόροι στα καύσιμα τρεις φορές. Επίσης, από τον Μάιο του 2010 επιβλήθηκε για πρώτη φορά φόρος στην κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και από το 2011 και στο φυσικό αέριο, ενώ η αψυχολόγητη εξίσωση των φορολογικών συντελεστών στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης οδήγησε σε αύξηση των φόρων κατά 450%.

Τέλος, σύμφωνα με την ακαδημαϊκή και εμπειρική εκτίμηση των συντακτών της έκθεσης, η περαιτέρω άσκηση της φορολογικής επιβάρυνσης των ήδη βαριά φορολογουμένων, δεν συνεπάγεται περισσότερα φορολογικά έσοδα λόγω εξάντλησης της φοροδοτικής ικανότητας και ενίσχυσης της φοροδιαφυγής. Πρέπει να καταστεί σαφές στο οικονομικό επιτελείο πως τα υψηλά φορολογικά βάρη όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη διατήρηση του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά ταυτόχρονα αδυνατούν να προωθήσουν τις όποιες θετικές μεταρρυθμίσεις.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης δήλωσε σχετικά:

«...Η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης έχει γίνει ο εφιάλτης όλων των φορολογουμένων, αφού βλέπουν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, ούτε με τις προβλεπόμενες δόσεις εμπρόθεσμων οφειλών, ούτε με τις ρυθμίσεις ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η ανησυχία του οικονομικού επιτελείου θα πρέπει να στραφεί στον ορατό κίνδυνο της αρνητικής εξέλιξης των μέτρων που θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση της οικονομίας και στον "αποπληθωρισμό", ακόμα και των οικονομικά υγιών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα πληρωμών που κατάρτισε το Υπουργείο για την εξόφληση 5 εκκαθαριστικών μέχρι τέλος Ιανουαρίου, σε συνδυασμό με τα πρόστιμα εξόντωσης, δυστυχώς για άλλη μια φορά πανικοβάλλουν τους πάντες, παγώνουν την εκπτωτική κίνηση, αναστατώνουν την αγορά και δημιουργούν κοινωνικές αναταράξεις με πολλούς δυσαρεστημένους συμπολίτες μας που βιώνουν ένα φορολογικό Γολγοθά χωρίς τέλος. Είναι κρίμα η υπαρκτή βελτίωση των οικονομικών δεικτών και η σταδιακή πρόοδος που σημειώνεται στα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας - με ιδιαίτερα βαρύ αντίτιμο για τη συντριπτική πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών – να μην συνοδεύεται από τη μεταφορά μέρους του επιτευχθέντος πλεονάσματος στην πραγματική οικονομία.. Αυτή η αντίφαση πρέπει να αρθεί για να μην υπονομεύονται οι άοκνες προσπάθειες της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά.

Η ΕΣΕΕ πιστεύει ότι η παρέμβαση του Πρωθυπουργού για την αναστολή εφαρμογής των παράλογων φορο-προστίμων εξόντωσης και όχι συμμόρφωσης, είναι για άλλη μία φορά άμεσα και απόλυτα απαραίτητη...»

 

 

 

 

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου