Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 31 Ιαν 2022
Κυβέρνηση Μητσοτάκη / Με εν κρυπτώ ΠΝΠ βάζουν «χέρι» στα αναδρομικά των συνταξιούχων
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

«Νύχτα» και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πέρασε η κυβέρνηση Μητσοτάκη τη φορολόγηση αναδρομικών σε βάρος σχεδόν 1,1 εκατομμυρίου συνταξιούχων. Εν κρύπτω, όπως άλλωστε συνηθίζει αφού χθες ημέρα της πρότασης μομφής, τα κυβερνητικά στελέχη φρόντισαν να πετσοκόψουν συντάξεις.

Ειδικότερα, οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης Μητσοτάκη πέρασε ρύθμιση για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, που εφεξής θα μπορούν να αποπληρωθούν σε έως 48 μηνιαίες δόσεις μόνο που στη ρύθμιση, υπάρχει και η διευκρίνιση ότι η όποια διαδικασία εξόφλησης θα είναι έντοκη, με τόκο που υπολογίζεται στο 6% ανά έτος.

Όπως καταγγέλλει και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων, πρόκειται για ληστεία αφού «χωρίς να περάσει σχετική διάταξη στη Βουλή, γιατί προφανώς θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και από τους συνταξιούχους. Το οικονομικό επιτελείο φαίνεται επέλεξε τη «λύση» των 48 δόσεων για να εξοφλήσουν οι συνταξιούχοι «το χρέος» τους προς την Εφορία και μάλιστα με τόκο 6% ανά έτος. «Ένα χρέος» που δεν θα έπρεπε να υπάρχει!» σημειώνουν.

«Ουσιαστικά, με το 30% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά, αν προστεθούν το 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1 εκατ. των συνταξιούχων, αλλά και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης για όσους επιλέξουν τη «λύση» των 48 δόσεων, τότε φαίνεται καθαρά ότι το 79% των αναδρομικών μας, η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα παίρνει πίσω (πονηρούλα Κυβέρνηση)! Μιλάμε για καθαρή κλοπή, καθαρή ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων» υπογραμμίζουν καυστικά.

Παράλληλα η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου, σχολίασε σε ανακοίνωσή της πως «η ΝΔ επιμένει να εμπαίζει τους συνταξιούχους και να μειώνει το εισόδημά τους, ενώ μάλιστα η ακρίβεια καλπάζει».

Όπως εξηγεί η Έφη Αχτσιόγλου στη δήλωσή της «πρώτα, περιέκοψε στους συνταξιούχους τα αναδρομικά που δικαιούντο, για τις μειώσεις συντάξεων που η ίδια η ΝΔ είχε κάνει το 2012 και κρίθηκαν αντισυνταγματικές. Προσπάθησε μάλιστα να τους δεσμεύσει να μην διεκδικήσουν τίποτα περισσότερο».

Και συνεχίζει ότι «όχι μόνο δεν κατέβαλε τα περικομμένα αναδρομικά τουλάχιστον αφορολόγητα, αλλά -εν κρυπτώ και εν μέσω πρότασης δυσπιστίας- πέρασε με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου διάταξη για την πληρωμή φόρου σε δόσεις μεν, αλλά με επιτόκιο. Γεγονός που τελικά επιφέρει ακόμη μεγαλύτερη συνολική επιβάρυνση στους συνταξιούχους».

Τέλος η Έφη Αχτσιόγλου, υπενθυμίζει ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχει καταθέσει στη Βουλή τροπολογία για τη μηδενική φορολόγηση των αναδρομικών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων

Σε Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που δημοσιεύθηκε μόλις το περασμένο Σάββατο, 29 Ιανουαρίου, προχώρησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα κρυφά, στην επιλογή της εξόφλησης της άδικης φορολόγησης των συνταξιούχων για τα αναδρομικά τους, σε 48 δόσεις και με 6% επιτόκιο – ληστεία! Χωρίς να περάσει σχετική διάταξη στη Βουλή, γιατί προφανώς θα ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση αλλά και από τους συνταξιούχους,.

Το Οικονομικό Επιτελείο φαίνεται επέλεξε τη «λύση» των 48 δόσεων για να εξοφλήσουν οι συνταξιούχοι <<το χρέος>> τους προς την Εφορία και μάλιστα με τόκο 6% ανά έτος. "Ένα χρέος" που δεν θα έπρεπε να υπάρχει!

 

Η ανοχή των συνταξιούχων εξαντλήθηκε. Το 1,1 εκατ. όσων έλαβαν πριν από 15 μήνες τα κουτσουρεμένα αναδρομικά που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, απαιτούν διαγραφή της συγκεκριμένης φορολόγησης. Δεν επεδίωκαν τη… διευκόλυνση με εξόφληση σε «δόσεις»!

Πρόκειται για καθαρή τοκογλυφία της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, που στην ουσία παίρνει πίσω τα αναδρομικά που έδωσε στους συνταξιούχους, τον Οκτώβριο του 2020.

Εξηγούμαστε:

Εδώ και μήνες Ομοσπονδίες και Σύλλογοι συνταξιούχων αγωνίζονται για να πείσουν το υπουργείο Οικονομικών ότι είναι άδικο να φορολογούνται οι συνταξιούχοι για τα συγκεκριμένα αναδρομικά. Με τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις που υποχρεώθηκαν να υποβάλλουν για τα έτη 2015 και 2016, κινδυνεύουν να επιστρέψουν πίσω το 1/3 του ποσού που έλαβαν. Ακριβέστερα, θα επιστρέψουν 431 εκατ. ευρώ από το 1,3 δισ. ευρώ που πήραν ως αναδρομικά! Η αδικία όμως συνίσταται στο γεγονός ότι τα ποσά αυτά δόθηκαν μετά από αποφάσεις δικαστηρίων με πενταετή καθυστέρηση και χωρίς το νόμιμο τόκο (6% ανά έτος, δηλαδή 30%). Αυτό σημαίνει ότι οι συνταξιούχοι θα κληθούν να επιστρέψουν πίσω,  τα ποσά που θα έπρεπε να έχουν λάβει από μια έντοκη καταβολή αναδρομικών, που όμως δεν έγινε ποτέ! Μάλιστα, τώρα πια με τη ρύθμιση των 48 δόσεων, με επιτόκιο 6%, οι συνταξιούχοι θα έχουν πρόσθετη επιβάρυνση 24% σε βάθος τετραετίας.

Για το θέμα κατατέθηκε μέχρι και τροπολογία από  το ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ήταν σύμφωνη με τις θέσεις μας. Δυστυχώς όμως, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι ανένδοτη.

Πρόκειται για τον απόλυτο εμπαιγμό, την απόλυτη εκμετάλλευση της ανοχής των εκατομμυρίων των συνταξιούχων.

Πρώτα μας κατακλέψανε κατά τα μνημονιακά έτη, στη συνέχεια τα όποια αναδρομικά προέκυψαν μετά από αποφάσεις δικαστηρίων μας τα έδωσαν πετσοκομμένα, και τώρα μας επιβάλλουν να φορολογηθούμε γι’ αυτά και μάλιστα να εξοφλήσουμε την οφειλή μας εντός τεσσάρων ετών έντοκα!!

Ουσιαστικά, με το 30% των τόκων που δεν αποδόθηκε μαζί με τα αναδρομικά, αν προστεθούν το 33% της πρόσθετης φορολόγησης που επιβλήθηκε κατά μέσο όρο στο 1,1 εκατ. των συνταξιούχων, αλλά και το 24% της πρόσθετης έντοκης επιβάρυνσης για όσους επιλέξουν τη «λύση» των 48 δόσεων, τότε φαίνεται καθαρά ότι το 79% των αναδρομικών μας, η Κυβέρνηση Μητσοτάκη τα παίρνει πίσω (πονηρούλα Κυβέρνηση)! Μιλάμε για καθαρή κλοπή, καθαρή ληστεία σε βάρος των συνταξιούχων.

Δεν φτάνει όμως αυτό, αλλά οι συνταξιούχοι πληρώνουν πρόστιμο 100 ευρώ ανά έτος για τη διετία 2015 – 2016, επειδή υπέβαλλαν εκπρόθεσμη τροποποιητική φορολογική δήλωση! Ντροπή, μόνο ντροπή…

Οι συνταξιούχοι και οι οικογένειές τους θα υποφέρουν ακόμη περισσότερο μετά και από τις τεράστιες αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια αλλά και στα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και στα φάρμακα!

Κύριε Μητσοτάκη τι άλλο άραγε σκέφτεστε στα κρυφά να εφαρμόσετε εναντίων των συνταξιούχων;;
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου