Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 18 Δεκ 2020
Οι φοροαπαλλαγές υπέρ των πλουσίων δεν βοηθούν την οικονομία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Νέα μελέτη της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου καταδεικνύει πως οι φοροαπαλλαγές υπέρ των εχόντων όχι μόνο βαθαίνουν την ανισότητα αλλά δεν βοηθούν καθόλου την οικονομία ούτε μειώνουν την ανεργία.
 

Με δεδομένα από 18 χώρες και σε βάθος 50 ετών, καθηγητές της Σχολής Οικονομικών του Λονδίνου (London School of Economics, LSE) και του Κολλεγίου Κινγκ (King’s College, ΚC) έδωσαν πρόσφατα στη δημοσιότητα μελέτη τους που καταδεικνύει πως οι μεγάλες φοροαπαλλαγές ή χαριστικές νομοθετικές ρυθμίσεις προς τους πλουσίους δεν οφελούν κανέναν πλην των εχόντων. Οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι, η ανισότητα μεγαλώνει, και παράλληλα δεν παρατηρείται καμμία βελτίωση της οικονομίας, καμμία ανάπτυξη, ούτε καν μείωση της ανεργίας. Οι φοροαπαλλάγές, κοινώς, δεν φέρνουν επενδύσεις και τα χρήματα δεν γυρίζουν στην οικονομία.

Στην έρευνα, που υπογράφουν οι Ντέηβιντ Χοπ του LSE και Τζούλιαν Λίμπεργκ του KC, γίνεται σαφές ότι μόνον οι πλούσιοι οφελούνται από μια τέτοια οικονομική πολιτική. «Η περικοπή των φόρων για τους πλουσίους αυξάνει τον πλούτο τους αλλά έχει καμμία επίδραση στην ανάπτυξη, ούτε άμεσα αλλά ούτε και μακροπρόθεσμα», καταλήγουν οι οικονομολόγοι, σημειώνοντας ότι η άποψη πως τα χρήματα που χαρίζονται θα επιστρέψουν στην οικονομία «προς τα κάτω» δεν έχει βάση. 

Μεταξύ των 18 κρατών είναι μερικές από τις πλουσιότερες χώρες του κόσμου, μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ), όπως οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και η Νορβηγία, των οποίων εξετάστηκαν τα σχετικά στοιχεία από το 1965 ως το 2015. Όπως έδειξαν αυτά τα στοιχεία, οι πλούσιοι γίνονται συνεχώς πλουσιότεροι από τη δεκαετία του ’80 και μετά, και ο πλούτος τους τους έφερε απλώς περισσότερο πλούτο μέσω των φοροαπαλλαγών, καθώς όσο πλούτιζαν τόσο αυξάνονταν οι ευεργετικές προς αυτούς φορολογικές ελαφρύνσεις.

Η εργασία αποτελεί πλήγμα για όλα τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και για τους Ρεπουμπικάνους των ΗΠΑ, που έχουν πάντα στηρίξει την άποψη ότι η περικοπή των φόρων για τους πλούσιους ενισχύει την οικονομία και «κατεβαίνει» στη βάση, μέσα από, θεωρητικά, νέες επενδύσεις – που θα έφερναν και μείωση της ανεργίας, ή και αυξήσεις στους εργαζόμενους.

Αντίστοιχη έρευνα του 2014, από την Αμερικανική Οικονομική Επιθεώρηση (American Economic Journal), είχε δείξει ότι στις ΗΠΑ όταν είναι χαμηλότεροι οι φόροι για τους πλουσίους,  οι μόνοι που οφελούνται είναι τα πολύ καλοπληρωμένα και υψηλόβαθμα στελέχη, που λαμβάνουν αυξήσεις και μπόνους, και οι αυξήσεις ποτέ δεν φτάνουν καν στο μέσο στελεχιακό δυναμικό.

Η σημασία της έρευνας σήμερα, εν μέσω πανδημίας και καθώς τα ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης αποτελούν κορυφαίο θέμα στην παγκόσμια ατζέντα, είναι εμφανής. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα η – με σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση – Αργεντινή επέβαλε το λεγόμενο «φόρο των Εκατομμυριούχων» στους πλουσιώτερους πολίτες της χώρας, για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ανάγκες της πανδημίας. Με το φόρο αυτό στο 1% του πληθυσμού της, η κυβέρνηση Φερνάντεζ αναμένει να συγκεντρώσει κεφάλαια αξίας άνω των 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου