Πάμπολλες διαμαρτυρίες από μηχανικούς αλλά και ιδιοκτήτες ακινήτων εξακολουθεί να προκαλεί η εφαρμογή του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» (προβλέπει επιδότηση για ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων), καθώς βλέπουν τις αιτήσεις τους να απορρίπτονται «εν ριπή οφθαλμού», παρά το γεγονός ότι αυτές μπορεί να κατατέθηκαν λίγη μόνο ώρα μετά το άνοιγμα της σχετικής εφαρμογής.

Το βασικό πρόβλημα φαίνεται πως έχει να κάνει με τη διαδικασία που έχει επιλέξει το αρμόδιο υπουργείο για την άντληση των πόρων του προγράμματος από τους ενδιαφερόμενους, καθώς με βάση όσα ισχύουν όποιος προλάβει να συμπληρώσει γρηγορότερα την αίτηση είναι ο κερδισμένος.

Κάπως έτσι μετά το «ρεκόρ» της Περιφέρειας Ηπείρου, όπου -όπως ανέδειξε το tvxs.gr- οι πόροι εξαντλήθηκαν μέσα σε μόλις 25 λεπτά, χθες Δευτέρα ήρθε η σειρά της Αττικής με το σύστημα να κλείνει μετά από 50 λεπτά.

Δεν ήταν λίγοι μάλιστα εκείνοι που έκαναν λόγο για ένα σύστημα που δεν ανταποκρινόταν και «κολλούσε», ειδικά όταν έπρεπε να αντληθούν πιστοποιητικά από άλλες βάσεις δεδομένων όπως εκείνη της Εφορίας.

Αντιπρόεδρος ΤΕΕ: Πηγαίνουν με την λογική «όποιος πρόλαβε, τον Κύριο είδε»  - Επιδοτούνται κτίρια που δεν ξέρουμε αν αντέχουν σεισμό

«Υπάρχουν κάποια κριτήρια, τα οποία είναι επί της ουσίας on/off. Όποιος τα καλύπτει και προλάβει να κάνει πρώτος αίτηση, παίρνει τα λεφτά» αναφερει χαρακτηριστικά μιλώντας στο tvxs.gr ο Α’ αντιπρόεδρος του ΤΕΕ, Νίκος Ανδρεαδάκης, και συνεχίζει:

 

«Αυτή λοιπόν η δομή οδηγεί στο ότι πρέπει να είσαι πάρα πολύ γρήγορος για να πάρεις τα χρήματα. Με αυτό το δεδομένο όμως οι μηχανικοί είναι αναγκασμένοι να πέφτουν όλοι μαζί την ώρα που ανοίγει το σύστημα, προκειμένου να έχουν ελπίδες να πάρουν τα χρήματα. Κάπως έτσι όμως και προκύπτουν προβλήματα στην πλατφόρμα και εξαντλούνται οι διαθέσιμοι πόροι πάρα πολύ γρήγορα».

«Εδώ θα μπορούσε να ακολουθηθεί μια -κατά τη γνώμη μου σωστή- μέθοδος, που θα προέβλεπε να κάνει ο κόσμος τις αιτήσεις, στη συνέχεια να γίνεται μια αξιολόγηση για τις ενεργειακές ανάγκες των κτιρίων και να δίνονται οι πόροι με βάση και με κάποια κοινωνικά κριτήρια να βγαίνει μια βαθμολογία. Όσες προτάσεις έχουν την υψηλότερη βαθμολογία, θα χρηματοδοτούνται» σημειώνει ο κύριος Ανδρεαδάκης, ενώ επισημαίνει:

«Το σύστημα θα μπορούσε να παραμένει ανοιχτό για δέκα μέρες, προκειμένου να μπορούν όλοι να κάνουν τις αιτήσεις τους και στη συνέχεια να γίνεται η διαλογή. Αντί αυτού λένε “μπείτε κι όποιος πρόλαβε τον Κύριον είδε”. Κάπως έτσι “πετυχαίνουν” απορρόφηση μέσα σε μια μέρα, κάτι όμως που θα γινόταν ακόμη κι αν άφηναν τη διαδικασία ανοιχτή για 7 ή 10 μέρες, ιδιαίτερα από τη στιγμή που μιλάμε για πρόγραμμα που γενικώς έρχεται καθυστερημένα. Για παράδειγμα, αυτό το πρόγραμμα ήταν προγραμματισμένο να βγει αμέσως μετά το καλοκαίρι αλλά άργησε με ευθύνη του υπουργείου».

Αναφορικά με τις προτάσεις εκ μέρους μιας μερίδας μηχανικών ο κύριος Ανδρεαδάκης αναφέρει: «Εδώ χρειάζεται μια προσοχή. Είναι άλλο πράγμα να πούμε πως έχουμε αυτούς τους επιλαχόντες στην Αττική, γιατί κάποιες από εκείνες που έχουν εγκριθεί δεν θα προχωρήσουν μέχρι τέλους για διάφορους λόγους. Από την άλλη όμως, είναι εντελώς διαφορετική υπόθεση να προτείνεται κάποιες από τις αιτήσεις που θα απορριφθούν, να μείνουν μέσα στο σύστημα και να εξυπηρετηθούν κατά προτεραιότητα σε επόμενο πρόγραμμα. Κι αυτό γιατί από το ένα πρόγραμμα στο άλλο αλλάζουν οι προδιαγραφές, αλλάζουν οι απαιτήσεις κι έτσι θα υπήρχαν ερωτήματα για το πώς μπορείς να μεταφράσεις μια αίτηση στην καινούργια φάση».

Υπογραμμίζει παράλληλα πως «θα πέσουν αρκετά χρήματα στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ” τα επόμενα χρόνια. Τα κονδύλια θα είναι τεράστια, καθώς μιλάμε πολλαπλασιασμό των κτιρίων που θα πρέπει να αναβαθμίζονται ενεργειακά. Όλα αυτά προέρχονται από ευρωπαϊκά κονδύλια».

«Θα περίμενα πως η επόμενη φάση του προγράμματος μπορεί να έρθει μέσα στο 2021» προσθέτει.

Τέλος, καταλήγει σημειώνοντας ότι «εδώ υπάρχει ένα επιπλέον θέμα κι έχει να κάνει με το γεγονός ότι αναβαθμίζονται ενεργειακά κτίσματα, τα οποία δεν είμαστε σίγουροι πως αντέχουν σε σεισμό. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει αρχίσει η κουβέντα για χρηματοδότηση και προς την αντισεισμική κατεύθυνση. Είναι κι αυτή μια παράμετρος, την οποία καλό είναι να λάβουμε σε γενικότερο επίπεδο υπόψη».

πηγη:tvxs.gr