Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 08 Οκτ 2012

 

Δήλωση του εκπροσώπου Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και

ερώτηση Ν. Χρυσόγελου στην Κομισιόν για έσοδα από φοροδιαφυγή

 

Με αφορμή την ανακοίνωση του κ. Μεϊμαράκη, ότι θα ζητηθεί η αποστολή στη Βουλή της «λίστας Λαγκάρντ» με τα 2000 ονόματα, δηλώσεις έκανε ο εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων και σχετική ερώτηση κατέθεσε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Νίκος Χρυσόγελος που -εκτός των άλλων- παραθέτει στοιχεία για το ύψος των εσόδων τα οποία θα προέκυπταν από τη «σύλληψη» της φοροδιαφυγής.

 

Ο εκπρόσωπος Τύπου Θανάσης Παπακωνσταντίνου δήλωσε:

 

"Οι Οικολόγοι Πράσινοι δεν αρέσκονται σε εντυπωσιασμούς της στιγμής. Για όλες τις λίστες που υπάρχουν (με κίνηση λογαριασμών στο εξωτερικό), πρέπει να ελεγχθούν και διασταυρωθούν αναλυτικά τα στοιχεία τους από την αρμόδια υπηρεσία, σε αντιπαραβολή με τα δηλωθέντα εισοδήματα των κατόχων τους. Ο έλεγχος μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί στο επόμενο δίμηνο και στη συνέχεια με το σχετικό πόρισμα να δοθούν στη Δικαιοσύνη, τη Βουλή και τη δημοσιότητα".

Πάγια θέση των Οικολόγων Πράσινων είναι ο έλεγχος όλων των τραπεζικών κινήσεων μεταφοράς κεφαλαίων στο εξωτερικό, από την αρχή τουλάχιστον της κρίσης, με παραπομπή τους στην Επιτροπή για την Καταπολέμηση του «Μαύρου Χρήματος» για εντοπισμό και έλεγχο περιπτώσεων φοροδιαφυγής ή εσόδων από διαφθορά, όπως προκύπτει από την αναλυτική παρουσίαση των απόψεων μας λίγες μέρες πριν την υπογραφή του πρώτου μνημονίου.

 

http://www.ecogreens-gr.org/cms/index.php?option=com_content&view=article&id=1029:8----------&catid=8:administration&Itemid=23

Την ανάγκη να διασφαλιστούν έσοδα για το δημόσιο από τη μείωση της φοροδιαφυγής και όχι από τη βίαιη περικοπή μισθών και συντάξεων, προτάσσει με ερώτησή του προς την Κομισιόν ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων / Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο. Ο Νίκος Χρυσόγελος επισημαίνει ότι ο έλεγχος των καταθέσεων Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες μπορεί να εντοπίσει τυχόν γκρίζες περιουσίες και μαύρο χρήμα, ώστε να μειωθεί η φοροδιαφυγή, να αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη και να μοιραστούν δίκαια τα βάρη της κρίσης. Σύμφωνα με εκτιμήσεις θα μπορούσαν να προκύψουν έσοδα 6-45 δις ευρώ για το δημόσιο.

Οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές έχουν καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις ώστε να καταφέρει η ελληνική κοινωνία να βγει από την κρίση[1] και έχουν ζητήσει την παρέμβαση της Κομισιόν και του κ. Μπαρόζο για να δοθούν πλήρη στοιχεία από την ελβετική κυβέρνηση για τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές τράπεζες.

Στην ερώτησή του ο Νίκος Χρυσόγελος επαναφέρει το θέμα επισημαίνοντας ότι η μείωση των ελληνικών ελλειμμάτων επιδιώκεται και πάλι μέσω της βίαιης περικοπής μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών. Η πολιτική αυτή έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ύφεση, μείωση του ΑΕΠ κατά 17,5%, ανεργία 24%, μεγάλα ελλείμματα στα ασφαλιστικά ταμεία, δραματική υποβάθμιση του συστήματος υγείας και των κοινωνικών παροχών, χωρίς όμως να επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι της χώρας.

Ο Νίκος Χρυσόγελος εστιάζει στην ανάγκη για φορολογική μεταρρύθμιση, διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος και αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών, δηλαδή στην ουσιαστική αλλαγή πολιτικής. Κεντρικός στόχος της νέας πολιτικής οφείλει να είναι η φορολογική δικαιοσύνη, ζήτημα στο οποίο ελάχιστα έχει επιμείνει η τρόικα.

Η αποκαλούμενη “λίστα Λαγκάρντ” είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές, γερμανικές, βρετανικές, κυπριακές και άλλες τράπεζες ξεπερνούν τα 180-220 δις. Δεν είναι φυσικά στο σύνολό τους προϊόν εγκληματικής πράξης, φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, η παροχή, όμως, αναλυτικών στοιχείων και ο έλεγχος τους θα εντόπιζε τυχόν γκρίζο ή μαύρο χρήμα, αδήλωτες περιουσίες και δικαιούχους που δεν έχουν καταβάλει τον απαραίτητο φόρο. Από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν, σύμφωνα με αναλυτές, να προκύψουν δημόσια έσοδα ύψους 6 - 45 δις ευρώ[2],[3].

Ο Νίκος Χρυσόγελος προτείνει συγκεκριμένες πολιτικές λύσεις ώστε να μειωθεί η πίεση για βίαιη περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών:

§ Αναλυτικά στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες ώστε να γίνει εκτενής έλεγχος.

§ Πρόβλεψη στον ελληνικό προϋπολογισμό για έσοδα από έλεγχο περιουσιών και καταθέσεων.

§ Έμφαση της τρόικα για μέτρα φορολογικής διαφάνειας, δικαιοσύνης, αντιμετώπισης της φοροαποφυγής και φοροαπάτης.

Ο Νίκος Χρυσόγελος ρωτά, τέλος, την Κομισιόν αν υπάρχουν χώρες που εμπόδισαν μέχρι σήμερα παρέμβασή της για διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και παροχή στοιχείων από τις ελβετικές και άλλες τράπεζες.

Άλλωστε, η οδηγία 2011/16/EE της 15ης Φεβρουαρίου 2011 σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2013, προβλέπει ρητά ότι κράτος μέλος στο οποίο απευθύνθηκε σχετικό αίτημα δεν μπορεί να αρνηθεί την παροχή πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον επειδή κάτοχος των εν λόγω πληροφοριών είναι τράπεζα, άλλο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εξουσιοδοτημένος αντιπρόσωπος ή πρόσωπο που ενεργεί υπό την ιδιότητα του πράκτορα ή του διαχειριστή ή επειδή οι πληροφορίες αφορούν ιδιοκτησιακά συμφέροντα προσώπου.

Η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε όλα τα παραπάνω μπορεί να βοηθήσει την ελληνική κοινωνία που τόσο σκληρά δοκιμάζεται τρία χρόνια τώρα και να συμβάλλει ώστε να αποκατασταθεί η αίσθηση δικαίου.

(Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης)

Η μείωση των ελληνικών ελλειμμάτων επιδιώκεται μέσω της βίαιης περικοπής μισθών, συντάξεων και κοινωνικών παροχών, που έχει οδηγήσει σε πρωτοφανή ύφεση, μείωση του ΑΕΠ κατά 17,5%, ανεργία 24%, μεγάλα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων, δραματική υποβάθμιση του συστήματος υγείας και κοινωνικών παροχών, χωρίς να έχουν επιτευχθεί οι δημοσιονομικοί στόχοι που είχαν τεθεί. Από την άλλη, δεν προωθήθηκε η φορολογική μεταρρύθμιση, η διαφάνεια του τραπεζικού συστήματος και η αναδιοργάνωση των φορολογικών μηχανισμών ώστε να εντοπισθούν γκρίζες περιουσίες και μαύρο χρήμα, να μειωθεί η φοροδιαφυγή, ν' αποκατασταθεί η φορολογική δικαιοσύνη και να μοιραστούν δίκαια τα βάρη. Στον ελληνικό προϋπολογισμό του 2011 είχαν υπολογιστεί έσοδα ύψους 1,1 δις ευρώ από την φοροδιαφυγή, κάτι που δεν έγινε. Παρ' όλα αυτά, η Τρόικα ελάχιστα επέμεινε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων μέσω της φορολογικής δικαιοσύνης. Οι καταθέσεις Ελλήνων πολιτών σε ελβετικές, γερμανικές, βρετανικές, κυπριακές και άλλες τράπεζες ξεπερνούν τα 180-220 δις. Δεν είναι φυσικά στο σύνολό τους προϊόν εγκληματικής πράξης, φοροδιαφυγής ή φοροαποφυγής, η παροχή, όμως, αναλυτικών στοιχείων και ο έλεγχος τους θα εντόπιζε τυχόν γκρίζο ή μαύρο χρήμα, αδήλωτες περιουσίες και δικαιούχους που δεν έχουν καταβάλει τον απαραίτητο φόρο. Από τον έλεγχο της φοροδιαφυγής θα μπορούσαν να προκύψουν δημόσια έσοδα ύψους 6 - 45 δις ευρώ [1,2].

 

Ερωτάται η Επιτροπή:

§ Είναι διατεθειμένη να παρέμβει και να ζητήσει από την ελβετική κυβέρνηση να παράσχει αναλυτικά στοιχεία για τις καταθέσεις Ελλήνων πολιτών στις ελβετικές τράπεζες, ώστε να γίνει εκτενής έλεγχος των καταθέσεων αυτών, όπως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο της Κομισιόν κ Μπαρόζο η Ομάδα των Πρασίνων στο Ευρωκοινοβούλιο;

§ Γιατί δεν προβλέπονται στο νέο “πακέτο” έσοδα από έλεγχο περιουσιών και καταθέσεων, ώστε να μειωθεί η πίεση για βίαιη περικοπή μισθών, συντάξεων και κοινωνικών δαπανών;

§ Έχει ο εκπρόσωπός της στην τρόικα εντολή να επιμείνει σε μέτρα φορολογικής διαφάνειας, δικαιοσύνης και αντιμετώπισης της φοροαποφυγής και φοροαπάτης;

§ Υπάρχουν χώρες που εμπόδισαν μέχρι σήμερα παρέμβαση της Κομισιόν για διαφάνεια στο τραπεζικό σύστημα και παροχή στοιχείων από τις ελβετικές και άλλες τράπεζες;

 

[[1]]. Mελέτη Ν. Αρταβάνη (Virginia Polytechnic Institute and State University) και Adair Morse Μαργ. Τσούτσουρα (University of Chicago)

http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/723273/Article.aspx

[2]. Συνέντευξη στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» του διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ, κ. Λέκκα

 

 

[1] ΠΡΟΤΑΣΗ των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο για αλλαγές στους όρους του Μνημονίου και τη στήριξη της Ελλάδας

[2] Mελέτη Ν. Αρταβάνη (Virginia Polytechnic Institute and State University), Adair Morse, Μαργ. Τσούτσουρα (University of Chicago), Ο χάρτης της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα, Euro2day, 5/9/2012

[3] Συνέντευξη στην ηλεκτρονική έκδοση της γερμανικής εφημερίδας «Die Welt» του διευθυντή ελέγχων του ΣΔΟΕ, κ. Λέκκα

 

 

Περισσότερες πληροφορίες: Θανάσης Παπακωνσταντίνου 6974263565

Νίκος Μάντζαρης 2103

 

 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου