Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 05 Φεβ 2022
Από ήρωες της καραντίνας... παραβάτες στην ΕΡΓΑΝΗ
Κλίκ για μεγέθυνση








EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ



05.02.2022, 17:07
 
Χιλιάδες ευρώ πρόστιμα στους διανομείς της e-Food ➨ Στην πλάτη του προσωπικού των επιχειρήσεων μεταφέρεται η ευθύνη του εργοδότη για την υγεία και την ασφάλεια
● Aναπάντητο το ερώτημα του σωματείου εργαζομένων εάν επιβλήθηκαν πρόστιμα και στην επιχείρηση.

Με ποια λογική επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους χιλιάδων ευρώ στους εργαζόμενους διανομείς της efood για μη τήρηση των υποχρεωτικών rapid tests, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωσή τους από την εταιρεία για την προβλεπόμενη διαδικασία, χωρίς να έχει ελεγχθεί εάν έχει καταχωρίσει την απαραίτητη πληροφορία στο Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ; Με ποια λογική τιμωρούνται oι εργαζόμενοι με τα πενιχρά ημερομίσθια, χωρίς να υπάρχει καν η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων εντός 5 ημερών, όπως προβλέπει η νομοθεσία; Και γιατί η εταιρεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη της;

Εύλογα τα ερωτήματα απευθύνονται δημοσίως προς την εταιρεία και το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων από τη Συνέλευση Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ). Είναι το σωματείο που καλύπτει ταχυμεταφορείς, ταχυδιανομείς και υπαλλήλους εξωτερικών εργασιών με δίκυκλο. Ενα σωματείο ζωντανό, το οποίο, εκτός των άλλων, έχει εισαγάγει και μια νέα λογική στη δημοσιοποίηση των προβλημάτων του κλάδου, αποφεύγοντας συνεντεύξεις και προσωπικές δηλώσεις, για να μη δημιουργηθούν «συνδικαλιστικές περσόνες».

Οι καταγγελίες που ανάρτησαν στην ηλεκτρονική σελίδα του σωματείου είναι αρκετά σοβαρές, για να περάσουν απαρατήρητες. Ιδιαίτερα όταν παραμένει αναπάντητο από το Εργασίας το ερώτημα για το εάν έχει επιβληθεί ταυτοχρόνως, με τους εργαζομένους που τιμωρήθηκαν «υποδειγματικά», αντίστοιχο πρόστιμο και στην εταιρεία.

«Κανένα πρόστιμο δεν κοινοποιήθηκε στο προσωπικό και κανείς εργαζόμενος δεν είχε τη δυνατότητα ούτε τον χρόνο να υποβάλει ένσταση. Αναρωτιόμαστε αν υπήρξε πράξη κοινοποίησης των προστίμων για τους εργαζομένους και προς την efood. Σε κάθε περίπτωση, ΣΕΠΕ και εταιρεία ουδέποτε κοινοποίησαν κάτι σχετικό. Επομένως, βάσει των ίδιων των ΚΥΑ, τα πρόστιμα είναι άκυρα, σημειώνει η ΣΒΕΟΔ και εξηγεί:

Oπως ορίζει η υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 4766/1610.21), η πράξη της παράβασης «κοινοποιείται στον παραβάτη εργαζόμενο με κάθε πρόσφορο τρόπο στην κατοικία του ή στον χώρο εργασίας του... Εντός 5 ημερών από την κοινοποίηση του προστίμου, ο εργαζόμενος δύναται να υποβάλει εγγράφως τις αντιρρήσεις του, με ένσταση στο κατά τόπο αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών σχέσεων του ΣΕΠΕ». Aλλά η efood «σε καμία περίπτωση δεν καθοδήγησε σχετικά το προσωπικό της, όπως όφειλε, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία. Η σκληρή πραγματικότητα είναι πως, με την πανδημία να εξαπλώνεται ακάθεκτη, συνεχίζουμε να δουλεύουμε με μηδενική έως ελάχιστη ενημέρωση και ελλιπή Μέτρα Ατομικής Προστασίας. Συνεχίζουμε να παραλαμβάνουμε και να παραδίδουμε παραγγελίες συγχρωτιζόμενοι, θέτοντας τόσο τη δική μας όσο και τη δημόσια υγεία σε κίνδυνο».

Ποιος ευθύνεται γι’ αυτήν την παρατεταμένη αδιαφορία, που μετατρέπει τις υπουργικές αποφάσεις σε τιμωρητικά έγγραφα; «Aπαξίωση της εργατικής νομοθεσίας και μηδενική αίσθηση εταιρικής και κοινωνικής ευθύνης από την efood. Καμία πρόθεση ουσιαστικού ελέγχου και παρακολούθησης της εξάπλωσης της πανδημίας από το κράτος», απαντά το σωματείο, υποδεικνύοντας κάτι που οι ίδιοι οι επιθεωρητές βιώνουν καθημερινά τους τελευταίους μήνες: τη μετατροπή τους από ελεγκτικό μηχανισμό για τις αυθαιρεσίες της εργοδοσίας, σε εισπρακτικό μηχανισμό βεβαίωσης προστίμων για τους εργαζόμενους.

Kι ενώ οι εργαζόμενοι καλούνται να καταβάλουν πρόστιμα που ανέρχονται σε έως και 50% του μηνιαίου μισθού τους, ουδείς γνωρίζει εάν και μετά τις δύο παρατάσεις που δόθηκαν στις επιχειρήσεις, επιβλήθηκαν αντιστοίχως πρόστιμα και στους εργοδότες για τις παραβάσεις στην ΕΡΓΑΝΗ. «Μήπως τελικά υπάρχει ξεκάθαρη κυβερνητική πρόθεση “αθώωσης” των εργοδοτών και τιμωρίας των εργαζομένων;», διερωτάται η ΣΒΕΟΔ, η οποία ταυτοχρόνως δηλώνει υπερασπιστής του κοινωνικού και ιστορικού ρόλου του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας που «δεν υπήρξε ούτε μηχανισμός επιβολής κυρώσεων και προστίμων, ενάντια στους εργαζόμενους, ούτε εισπρακτικός μηχανισμός».

Η ΣΒΕΟΔ ρωτά τον γενικό διευθυντή του ΣΕΠΕ: «Ποιο είναι το ποσοστό βεβαίωσης προστίμων ανά επιχείρηση σε ολόκληρη τη χώρα; Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκροτούν τη δική μας εικόνα, φαίνεται πως το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συναδέλφους της efood. Γεγονός που μας κάνει εντύπωση, καθώς τα ποσοστά και οι αντιστοιχίσεις δεν θα μπορούσαν παρά να είναι ενιαία για το σύνολο της επικράτειας. Σε διαφορετική περίπτωση, είμαστε υποχρεωμένοι να υποθέσουμε πως υπάρχει πολιτική εντολή εναντίον μας. Αναμένουμε τη διάψευσή μας με τη δημοσιοποίηση των απαραίτητων στοιχείων».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου