Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 27 Φεβ 2022
Η Τράπεζα της Ρωσίας απαντά στις δυτικές απειλές
Κλίκ για μεγέθυνση






20:49
27.02.2022
 
Η ρυθμιστική αρχή δεσμεύεται να προστατεύσει την οικονομία του έθνους.

Η Τράπεζα της Ρωσίας (η Κεντρική Τράπεζα) θα παρέχει στις εγχώριες τράπεζες ρευστότητα τόσο σε μετρητά όσο και όχι σε μετρητά σε ρούβλια προκειμένου να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να προστατεύσει την οικονομία από τις επιπτώσεις των τελευταίων δυτικών κυρώσεων που σχετίζονται με την Ουκρανία, ανέφερε η ρυθμιστική αρχή σε δήλωση της την Κυριακή.

«Η Τράπεζα της Ρωσίας θα παρέχει συνεχώς στις τράπεζες ρευστότητα σε μετρητά και μη σε ρούβλια. Η δημοπρασία REPO (σύμβαση επαναγοράς) τη Δευτέρα θα διεξαχθεί σε απεριόριστη βάση, με πλήρη ικανοποίηση όλων των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τις τράπεζες», αναφέρεται στην ανακοίνωση της υπηρεσίας Τύπου της Κεντρικής Τράπεζας.

Η ρυθμιστική αρχή πρόσθεσε ότι θα «επεκτείνει σημαντικά» τη λίστα Lombard της, η οποία περιλαμβάνει τους τίτλους που είναι έτοιμη να δεχτεί ως εξασφάλιση για την υποστήριξη των εργασιών αναχρηματοδότησης των πιστωτικών ιδρυμάτων, για «μέγιστη κάλυψη των πιθανών αναγκών των τραπεζών σε τρέχουσα ρευστότητα».

«Η Τράπεζα της Ρωσίας διαθέτει τους απαραίτητους πόρους και εργαλεία για να διατηρήσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να διασφαλίσει τη λειτουργική συνέχεια του χρηματοπιστωτικού τομέα», ανέφερε, προσθέτοντας ότι το τραπεζικό σύστημα της χώρας είναι «σταθερό, διαθέτει επαρκή κεφάλαια και ρευστότητα για να λειτουργεί ομαλά σε οποιαδήποτε κατάσταση», τα κεφάλαια που διατηρούνται σε τραπεζικούς λογαριασμούς είναι ασφαλή και οι τραπεζικές υπηρεσίες θα παρέχονται ως συνήθως.

Η δήλωση έρχεται αφότου μια ομάδα δυτικών εθνών, συμπεριλαμβανομένων της ΕΕ, των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, ανακοίνωσε ένα πακέτο κυρώσεων με στόχο τη ρωσική οικονομία το Σάββατο, εν μέσω της συνεχιζόμενης ρωσικής στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία.

Τα μέτρα περιλαμβάνουν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων που κατέχει η Ρωσική Κεντρική Τράπεζα και την αποκοπή απροσδιόριστου αριθμού ρωσικών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από το διεθνές σύστημα διατραπεζικών μεταφορών SWIFT. Το πρώτο μέτρο στοχεύει στο να εμποδίσει τη Ρωσία να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά της για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο των δυτικών κυρώσεων στην οικονομία της, το δεύτερο – να κόψει την ικανότητα των ρωσικών τραπεζών να πραγματοποιούν συναλλαγές διεθνώς.

Σύμφωνα με την Κεντρική Τράπεζα, ωστόσο, η μεταφορά οικονομικών μηνυμάτων εντός της χώρας παρέχεται από το εγχώριο Σύστημα Μεταφοράς Χρηματοοικονομικών Μηνυμάτων (SPFS), το οποίο δεν εξαρτάται από το SWIFT. Σύμφωνα με τη ρωσική κρατική εταιρεία ανάπτυξης VEB.RF, το SPFS θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για διεθνείς συναλλαγές.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Χρηματοοικονομικής Αγοράς της Κρατικής Δούμας, Ανατόλι Ακσάκοφ, είπε ότι υπάρχουν επίσης εναλλακτικοί τρόποι για να λειτουργούν οι διεθνείς συναλλαγές, για παράδειγμα, χρησιμοποιώντας την οικονομική υποδομή φιλικών κρατών. Ορισμένοι ειδικοί ισχυρίζονται μάλιστα ότι η διακοπή των σχέσεων με τη SWIFT θα μπορούσε να είναι μια θετική εξέλιξη για τη Ρωσία, καθώς θα μπορούσε να ωθήσει τη διάδοση του ρωσικού ρουβλίου ως διεθνούς νομίσματος.

Πηγή: RT
πηγη: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου