Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 26 Φεβ 2022
Εισβολή στην Ουκρανία / Τι είναι το SWIFT και ποιες οι επιπτώσεις για τη Ρωσία
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

Ως επιλογή με «πυρηνικά» αποτελέσματα, χαρακτηρίζουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το ενδεχόμενο αποβολής της Ρωσίας από το διατραπεζικό δίκτυο SWIFT, στα πλαίσια των κυρώσεων που επιβάλλονται από ΗΠΑ, ΕΕ και Βρετανία.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, ο Μπόρις Τζόνσον ανακοινώνοντας το βρετανικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, τον αποκλεισμό της χώρας από το δίκτυο SWIFT.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν κατά το χθεσινό του διάγγελμα στο οποίο περιλαμβανόταν το δεύτερο πακέτο κυρώσεων κατά της Μόσχας, δήλωσε μεν ότι η απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT δεν είναι η κατεύθυνση προς την οποία θέλει να ακολουθήσει η υπόλοιπη Ευρώπη, ωστόσο σημείωσε ότι αυτό είναι «πάντα μια επιλογή».

Παράλληλα, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από το σύστημα διατραπεζικών συναλλαγών δεν περιλαμβάνεται μέχρι στιγμής στις κυρώσεις της ΕΕ καθώς μεταξύ άλλων βρίσκει σθεναρή αντίσταση από το Βερολίνο, το οποίο επικαλείται την ενδεχόμενη καθυστέρηση στην εφαρμογή των κυρώσεων.

Ωστόσο, το ερώτημα παραμένει τι είναι το διατραπεζικό δίκτυο SWIFT για το οποίο υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με τη συμπερίληψή του στο πλαίσιο των αποκλεισμών και των κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Όπως αναφέρει το CNN η Εταιρεία Παγκόσμιας Διατραπεζικής Χρηματοοικονομικής Τηλεπικοινωνίας (SWIFT ) ιδρύθηκε το 1973 για να αντικαταστήσει το τέλεξ. Πλέον περισσότερα από 11.000 χρηματοπιστωτικά ιδρύματα το χρησιμοποιούν για την αποστολή ασφαλών μηνυμάτων και εντολών πληρωμής. Καθώς για την ώρα δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική που να εξυπηρετεί τις συναλλαγές σε όλο τον κόσμο, το SWIFT παραμένει ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τη διακίνηση του χρήματος σε όλο τον κόσμο.

Η απομάκρυνση της Ρωσίας από το SWIFT θα καθιστούσε σχεδόν αδύνατο για τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στείλουν χρήματα μέσα ή έξω από τη χώρα, προκαλώντας ένα ξαφνικό σοκ στις ρωσικές εταιρείες, στους ξένους πελάτες τους και ιδιαίτερα σε όσους αγοράζουν πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε δολάρια.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εκτίμηση του πρώην υπουργού Οικονομικών της Ρωσίας Αλεξέι Κουντρίν, το 2014, αποκλεισμός της Ρωσίας από το SWIFT θα προκαλούσε συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 5%.

Σύμφωνα με το CNN, το SWIFT εδρεύει στο Βέλγιο και διοικείται από ένα 25μελες συμβούλιο. Επιπλέον το SWIFT που αυτοχαρακτηρίζεται ως «ουδέτερη υπηρεσία κοινής ωφέλειας», έχει ενσωματωθεί σύμφωνα με τη βελγική νομοθεσία και πρέπει να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς της ΕΕ.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί στο τι θα συμβεί εάν απομακρυνθεί η Ρωσία από το εν λόγω δίκτυο.

Το 2012, το SWIFT αποσύνδεσε τις ιρανικές τράπεζες, αφού επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας. Το αποτέλεσμα ήταν σύμφωνα με το ίδιο μέσο, το Ιράν να χάσει σχεδόν το ήμισυ των εσόδων του από τις εξαγωγές πετρελαίου και το 30% του εξωτερικού εμπορίου.

Αναφορικά με το αν τελικά ΗΠΑ και ΕΕ αποφασίσουν να αποκόψουν τη Ρωσία από το εν λόγω δίκτυο, αξίζει να έχουμε υπόψιν ότι σύμφωνα μ το CNN, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γερμανία έχουν τα περισσότερα να χάσουν, επειδή οι τράπεζές τους είναι οι πιο συχνοί χρήστες SWIFT που επικοινωνούν με ρωσικές τράπεζες».

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου