Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 21 Φεβ 2022
Δικτάτορες και εγκληματίες: Αποκαλύφθηκε το... εκλεκτό πελατολόγιο της ελβετικής Credit Suisse
Κλίκ για μεγέθυνση












13:26
| 21.02.2022

 

 

Δικτάτορες, έμποροι ναρκωτικών, εγκληματίες πολέμου και διακινητές ανθρώπων: μερικοί από τους εδώ και δεκαετίες πελάτες της Credit Suisse, σύμφωνα με τα στοιχεία τουλάχιστον 18.000 λογαριασμών, συνολικού ύψους 100 δισ. δολαρίων, που διέρρευσαν στη γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung.

 
Η γερμανική SZ (εδώ το σχετικό δημοσίευμα) στη συνέχεια μοιράστηκε τα έγγραφα με 46 άλλα media από όλο τον κόσμο, όπως ο βρετανικός Guardian και οι New York Times.

Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων, πρόκειται για λογαριασμούς που ανοίχθηκαν στην Credit Suisse από τη δεκαετία του 1940 έως και μέσα στην περασμένη δεκαετία, με τουλάχιστον τα δύο τρίτα εξ αυτών να ανοίγουν μετά το 2000 και πολλούς να υφίστανται έως και σήμερα.

Ανάμεσα στους πελάτες της Credit Suisse συγκαταλέγονται ένας διακινητής ανθρώπων που έχει καταδικαστεί στις Φιλιππίνες, ένας επικεφαλής χρηματιστηρίου στο Χονγκ Κονγκ που έχει φυλακιστεί για δωροδοκία και ένας Αιγύπτιος δισεκατομμυριούχος που είχε διατάξει τη δολοφονία της συντρόφου του, μίας Λιβανέζας ποπ σταρ.

Λογαριασμούς στην ελβετική τράπεζα έχουν επίσης αρκετοί αρχηγοί κρατών, υπουργοί, πράκτορες υπηρεσιών πληροφοριών, ολιγάρχες και επιχειρηματίες με αμφιλεγόμενη φήμη.

Μεταξύ αυτών είναι και πρώην στέλεχος της Siemens που το 2008 καταδικάστηκε για δωροδοκία. Πρόκειται για πελάτη με έξι λογαριασμούς στην τράπεζα.

Μυστικούς λογαριασμούς στην Credit Suisse είχε και ο Βασιλιάς Αμπντάλα Β' της Ιορδανίας, ο πρώην αντιπρόεδρος του Ιράκ Ayad Allawi, ο Αλγερινός Abdelaziz Bouteflika και ο πρώην πρόεδρος της Αρμενίας Armen Sarkissian.

Ανάμεσα στους πελάτες εμφανίζεται ο επικεφαλής κατασκοπείας της Υεμένης που εμπλέκεται σε βασανισμούς καθώς και αξιωματούχοι της  Βενεζουέλας που είναι μπλεγμένοι σε σκάνδαλο διαφθοράς.

Η διαρροή των στοιχείων φέρνει στο φως την αποτυχία της Credit Suisse να κάνει σωστή «ιχνηλάτηση» και ενδεχομένως να απορρίψει πελάτες των οποίων τα χρήματα έχουν ύποπτη προέλευση.

Άλλωστε, δημοσιογράφοι που μίλησαν με πρώην υπαλλήλους της τράπεζας μιλούν για μια «πολύ τοξική εταιρική κουλτούρα, η οποία ενθάρρυνε την ανάληψη όλο και περισσότερου ρίσκου για τη μεγιστοποίηση των κερδών και των μπόνους».

Η ίδια η Credit Suisse αρνείται τις κατηγορίες, λέγοντας ότι η έρευνα «στηρίζεται σε αποσπασματικές, μη ακριβείς και  επιλεκτικές πληροφορίες οι οποίες παρουσιάζονται εκτός πλαισίου, οδηγώντας σε μεροληπτικές ερμηνείες για τις δραστηριότητες της τράπεζας». Σύμφωνα με τα όσα δηλώνει, το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχει ήδη κλείσει.

«Η Credit Suisse απορρίπτει κατηγορηματικά τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς για τις φερόμενες επιχειρηματικές πρακτικές της τράπεζας», ανέφερε συγκεκριμένα η Credit Suisse σε δήλωση που εξέδωσε χθες, Κυριακή, το βράδυ ως απάντηση στις αναφορές των μέσων ενημέρωσης. Η τράπεζα υποστήριξε πως τα δεδομένα που μελετήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης είναι «αποσπασματικά, ανακριβή ή έχουν ληφθεί εκτός κάθε περιεχομένου».

«Το 90% των εν λόγω λογαριασμών έχουν σήμερα κλείσει, από τους οποίους πάνω από 60% πριν από το 2015», διαβεβαιώνει η Credit Suisse, η οποία διευκρινίζει εξάλλου ότι «διεξάγει έρευνα» για τη διαρροή των δεδομένων.

Οι New York Times ανέφεραν πως τα δεδομένα που διέρρευσαν καλύπτουν περισσότερους από 18.000 λογαριασμούς που περιέχουν συνολικά πάνω από 100 δισεκ. δολάρια.

Οι μετοχές της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας, η οποία βρισκόταν ήδη υπό πίεση έπειτα από μια σειρά σκανδάλων στη διαχείριση κινδύνων και ζημιά 1,6 δισεκατομμυρίου φράγκων Ελβετίας το 2021, μείωσαν τις αρχικές απώλειες και η διαπραγμάτευσή τους γινόταν το πρωί σε οριακά χαμηλότερες τιμές.

«Για την Credit Suisse, ακόμη κι αν οι καταγγελίες είναι αβάσιμες, τίθενται ζητήματα για τις επιχειρηματικές πρακτικές της στη διαχείριση πλούτου», σύμφωνα με αναλυτές της RBC.

Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της κοινοπραξίας, οι πρακτικές που ήρθαν στο φως εξακολουθούν να εφαρμόζονται στους κόλπους της τράπεζας και εμπλέκουν άμεσα το επιτελείο της Credit Suisse.

Μάλιστα η Le Monde προσθέτει ότι μέσα ενημέρωσης στους κόλπους του OCCRP, εμφανιζόμενα ως «εύποροι πελάτες που αναζητούν διακριτικότητα», είδαν να τους προτείνονται εργαλεία που επιτρέπουν να ανοίξει κανείς λογαριασμό ανωνύμως, ακόμη και να δημιουργήσει εταιρείες συμμετοχών με εικονικά πρόσωπα και καταπιστεύματα - ένας τρόπος αντικατάστασης των ανώνυμων λογαριασμών, πρακτική που σταματά σταδιακά στην Ελβετία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Moneyreview.gr

πηγη: https://left.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου