Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 01 Μάι 2022
Νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας ετοιμάζει η Ε.Ε., με εμπάργκο στο πετρέλαιο
Κλίκ για μεγέθυνση


Photo 54699668 © Cosmin Iftode | Dreamstime.com01.05.2022, 17:34
 

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η απαγόρευση στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του 2022, σύμφωνα με Ευρωπαίοι διπλωμάτες. Αυτό αποφασίστηκε, έπειτα από συνομιλίες μεταξύ της Κομισιόν και των κρατών-μελών μέσα στο σαββατοκύριακο, όπου συζητήθηκε ένα έκτο πακέτο κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.

Την ίδια ώρα υπολογίζεται ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 27% την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 συγκριτικά με την ίδια χρονική περίοδο το 2021. Παράλληλα, οι τιμές ενέργειας έχουν εκτιναχθεί στην Ευρώπη, και επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο μπορεί να οδηγήσει σε νέα έκρηξη τιμών.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το πακέτο μέτρων που ετοιμάζουν οι Βρυξέλλες κατά της Ρωσίας λόγω του πολέμου θα στοχεύει το ρωσικό πετρέλαιο, ρωσικές και λευκορωσικές τράπεζες, καθώς και περισσότερα άτομα και εταιρείες.

Όπως αναφέρεται, η Κομισιόν είχε συνομιλίες με μικρές ομάδες κρατών-μελών και θα επιδιώξει να οριστικοποιήσει εγκαίρως το σχέδιο κυρώσεων ενόψει της συνάντησης των πρεσβευτών της Ε.Ε. (Coreper) στις Βρυξέλλες την Τετάρτη. Το θέμα θα συζητηθεί και στη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες αύριο Δευτέρα.

Σύμφωνα με τους Ευρωπαίους διπλωμάτες, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. κατόρθωσαν να τερματίσουν τη χρήση πετρελαίου πριν από το τέλος του 2022, ωστόσο άλλες, κυρίως κράτη μέλη του ευρωπαϊκού νότου, εκφράζουν ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει το εμπάργκο στο ρωσικό αέριο στις τιμές. Το θέμα φαίνεται ότι διχάζει τις χώρες-μέλη της Ε.Ε., καθώς η Γερμανία, ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού πετρελαίου, εμφανίζεται πρόθυμη να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου έως το τέλος του χρόνου, ωστόσο χώρες όπως η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Ιταλία και η Σλοβακία εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις.

Επίσης, ορισμένες χώρες της Ε.Ε. προτείνουν την επιλογή καθορισμού ενός ανώτατου ορίου τιμών που είναι διατεθειμένες να πληρώσουν για ρωσικό πετρέλαιο, απόφαση που αν ληφθεί τους αναγκάσει να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για να προμηθεύονται πετρέλαιο από αλλού.

27% μείωση στις παραδόσεις ρωσικού αερίου

Στο μεταξύ, η ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom ανακοίνωσε ότι οι παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στις χώρες της Ε.Ε. και την Τουρκία μειώθηκαν δραστικά μεταξύ Ιανουαρίου και Απριλίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2021, ενώ εκτοξεύτηκαν οι πωλήσεις στην Κίνα.

Σύμφωνα με την Gazprom, οι εξαγωγές σε Ε.Ε. και Τουρκία ανήλθαν σε 50,1 δισ. κ.μ., ή 26,9% λιγότερα από την ίδια περίοδο του 2021, χωρίς να δώσει περισσότερες εξηγήσεις, ενώ επισήμανε ότι θα συνεχίσει να προμηθεύει φυσικό αέριο «σε πλήρη συμμόρφωση με τις συμβατικές υποχρεώσεις».

Η Gazprom επισημαίνει ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου στις ευρωπαϊκές υπόγειες εγκαταστάσεις αποθήκευσης φτάνουν τα 6,9 δισ. κ.μ. «Για να επιτευχθεί ο στόχος πληρότητας 90% στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι εταιρείες θα πρέπει να αντλήσουν επιπλέον 56 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου», αναφέρει επισημαίνοντας ότι «η αναπλήρωση των αποθεμάτων φυσικού αερίου σε υπόγειες εγκαταστάσεις στην Ευρώπη είναι μια πολύ σοβαρή πρόκληση».

Όπως αναφέρει ο ρωσικός όμιλος, η ημερήσια δυνατότητα παράδοσης έχει τεχνικά όρια και ότι «η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου που διατίθεται στην ευρωπαϊκή αγορά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ζήτηση στην αναπτυσσόμενη ασιατική αγορά».

Μείωση παραγωγής

Την ίδια περίοδο, η ρωσική εταιρεία ανέφερε ότι η παραγωγή της μειώθηκε κατά 2,5% μέσα σε ένα χρόνο, στα 175,4 δισ. κυβικά μέτρα και οι παραδόσεις στην εγχώρια αγορά κατέγραψαν πτώση 3,7% «κυρίως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών τον Φεβρουάριο».

Πάντως, όπως επισήμανε, οι εξαγωγές ρωσικού αερίου στην Κίνα εκτινάχθηκαν καταγράφοντας αύξηση 60% μέσα σε ένα χρόνο, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου Power of Siberia. 

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2022 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου