Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 23 Αύγ 2022
Ρεκόρ χονδρικής στα μέτρα της ΔΕΗ
Κλίκ για μεγέθυνση















EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ



23.08.2022, 09:35
 
Στα 616 ευρώ ανά μεγαβατώρα η τιμή του ρεύματος σήμερα, ανεβάζει την Ελλάδα ξανά στην... κορυφή της Ευρώπης • Αποδεικνύεται το φιάσκο του πλαφόν στις τιμές των ηλεκτροπαραγωγών, αλλά και η περίεργη σύμπτωση της επιλογής της «δημόσιας» ΔΕΗ να ορίσει λιανική τιμή για τον Σεπτέμβριο στα 788 ευρώ/MWh • Σήμερα οι ανακοινώσεις Σκρέκα για το ύψος της κρατικής επιδότησης τον επόμενο μήνα, που θα κοστίσει κοντά στα 2 δισ. ευρώ.

Στην κορυφή της Ευρώπης επιστρέφει σήμερα η μέση χονδρική τιμή ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα σπάζοντας νέα ρεκόρ στα 616,38 ευρώ ανά μεγαβατώρα, ενώ το βράδυ στις 8.00 θα αγγίξει τα 800 ευρώ!!! Η εκτίναξη αυτή ύστερα από σειρά ημερών στις οποίες η χονδρική τιμή διαμορφωνόταν γύρω από τα 400 ευρώ (ενώ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ξεπερνούσε τα 600), εκτός από ειρωνικά χαμόγελα για την αποτελεσματικότητα του πλαφόν στις τιμές παραγωγού, προκαλεί και κάποια... ανακούφιση σε όσους ανησυχούσαν ότι μπορεί να κατηγορηθούν για αισχροκέρδεια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή:

● Η χονδρική τιμή ανακοινώνεται από το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ) με βάση τις τιμές που ζητούν όσοι παράγουν ηλεκτρισμό με διάφορους τρόπους. Τις τελευταίες μέρες, η παραγωγή μέσω φυσικού αερίου είναι απολύτως κυρίαρχη πλησιάζοντας σταθερά το 50% του μείγματος και αυτό ευνοεί την άνοδο λόγω του διεθνούς ράλι τιμών. Οι Ανανεώσιμες Πηγές (φωτοβολταϊκά-ανεμογεννήτριες) βρίσκονται σταθερά χαμηλά (γύρω στο 15%) λόγω άπνοιας, ενώ ο λιγνίτης κερδίζει ποσοστό φτάνοντας σήμερα στο 22,7%.

● Κανένα από τα παραπάνω δεδομένα δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την αύξηση της μέσης τιμής χονδρικής κατά 14% σήμερα έπειτα από μια κολοσσιαία άνοδο 43% χθες. Οι διεθνείς τιμές φυσικού αερίου ανεβαίνουν για όλες τις χώρες, αλλά μόνο στην Ελλάδα η τιμή ανέβηκε από τα 377,72 προχθές στα 616,38 ευρώ σήμερα. Με την άνοδο αυτή, η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα και πάλι ψηλότερα από Γερμανία (605 ευρώ), Γαλλία (612) και Ιταλία (605).

● Οσο χώρες με κρίσιμη οικονομική υπόσταση όπως οι παραπάνω χτυπούσαν τιμές γύρω από τα 600 ευρώ και η Ελλάδα βρισκόταν γύρω στα 400, η κυβέρνηση μπορούσε να πανηγυρίζει ότι λειτουργεί το σύστημα του πλαφόν στις τιμές παραγωγού. Το πλαφόν ανακοινώνεται από την κυβέρνηση για τον επόμενο μήνα. Για τον Αύγουστο ανακοινώθηκε στις 28/7 και ήταν 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα για παραγωγή από φυσικό αέριο και πολύ χαμηλότερα για λιγνιτική παραγωγή (205,38), υδροηλεκτρικά (112) και ΑΠΕ (8 ευρώ).

● Τώρα που η χονδρική στην Ελλάδα ξεπερνά τα 600 ευρώ, υποτίθεται ότι τα ποσά πάνω από το πλαφόν δεν καταλήγουν στις τσέπες των παραγωγών αλλά στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης που τροφοδοτεί τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς. Ομως, χθες, ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι η κρατική ενίσχυση για τον Σεπτέμβριο θα φτάσει τα 2 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσια από τον Αύγουστο (1,1 δισ.).

● Σήμερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Σκρέκας θα ανακοινώσει την επιδότηση ανά κιλοβατώρα για τον Σεπτέμβριο με βάση τα 2 δισ. που ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας. Εκτιμάται ότι η επιδότηση μπορεί να φτάσει τα 0,60 ευρώ ανά κιλοβατώρα ώστε να καλυφθούν τα εκατομμύρια πελατών της ΔΕΗ η οποία αύξησε την τιμή τον Σεπτέμβριο κατά 62% φτάνοντάς τη στα 0,78 ευρώ (από 0,48 τον Αύγουστο).

Κατά έναν περίεργο τρόπο, λοιπόν, μόλις αποφάσισε η ΔΕΗ να επιβάλει αύξηση 62% στα τιμολόγιά της, αυξήθηκε και η χονδρική τιμή κατά 63%. Μήπως για να μην κατηγορηθεί η ΔΕΗ ότι επιδίδεται σε αισχροκέρδεια πουλώντας πολύ ακριβότερα σε σχέση με τις τιμές του ΕΧΕ;

● Με το σύστημα που έχει επιβάλει η κυβέρνηση, οι εταιρείες μπορούν να δικαιολογούνται για τις τιμές που ανακοινώνουν με τη δικαιολογία ότι αναλαμβάνουν το ρίσκο της πρόβλεψης. Να προβλέπουν δηλαδή πού θα κυμανθεί η χονδρική τιμή τον Σεπτέμβριο για να αντιστοιχεί στο αντίστοιχο τιμολόγιο. Με τα έως χθες δεδομένα, η χονδρική τον Αύγουστο υπολογιζόταν να κλείσει στα 400-420 ευρώ και να φτάσει τον Σεπτέμβριο στα 500 ή και λίγο παραπάνω. Και στην περίπτωση αυτή, η ΔΕΗ θα έπρεπε να δικαιολογήσει για ποιο λόγο πουλά στα 788 ευρώ.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου