Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 29 Αύγ 2022
Κρεσέντο αισχροκέρδειας στο ηλεκτρικό ρεύμα
Κλίκ για μεγέθυνση













29.08.2022, 13:52

 

 
Με ημερήσιο άλμα 55%, σχεδόν στα 700 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα ● Επιμένει καθησυχαστικά η κυβέρνηση για συνέχιση των επιδοτήσεων, αν και δεν έχει κλείσει ακόμη ο λογαριασμός του Αυγούστου.

Bαθαίνει συνεχώς το χάσμα ανάμεσα στα ρεκόρ που σπάει, το ένα μετά το άλλο, η χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης ότι «θα τα δώσει όλα» για να αυξήσει τις επιδοτήσεις και να «σώσει» τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια που θεριεύει.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος σήμερα αυξάνεται σε σχέση με χθες (σε μία ημέρα) κατά 55% και φτάνει στο δυσθεώρητο ύψος των 697,25 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε μία ημέρα κατά την οποία δεν αναμένεται καν αυξημένη ζήτηση (160 γιγαβατώρες), η μέση τιμή στην οποία αγοράζουν οι προμηθευτές φτάνει στα 0,70 ευρώ η κιλοβατώρα «δικαιώνοντας» όσους ανακοίνωσαν αυξημένα τιμολόγια για τον Σεπτέμβριο και ειδικώς τη ΔΕΗ που έφτασε τα 0,80 λεπτά (αύξηση 62,1% σε σχέση με τον Ιούλιο). Στην κάθετη αυτήν αύξηση των τιμών χονδρικής εκτιμάται ότι συμβάλλουν:

■ η αυξημένη συμμετοχή του εισαγόμενου φυσικού αερίου στο ενεργειακό μίγμα (45,9%) την ώρα που οι διεθνείς τιμές του συνεχίζουν τις πτήσεις,

■ η συνεχής εμφάνιση της Ελλάδας ως χώρας που εξάγει ρεύμα – το ισοζύγιο είναι εξαγωγικό κατά 13,4 γιγαβατώρες,

■ η μικρή συμμετοχή (19,8%) στο ενεργειακό μίγμα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),

■ η διατήρηση της λιγνιτικής παραγωγής επίσης σε σχετικά χαμηλά ποσοστά (16,3%).

Σημειωτέον επίσης ότι ρεκόρ σπάει σήμερα και η ανώτατη ωριαία τιμή της χονδρικής, που θα φτάσει στις 8 το απόγευμα στα 871 ευρώ ανά μεγαβατώρα «βλέποντας» πλέον με άνεση το φράγμα των 1.000 ευρώ.

Η άλλη διαπίστωση που γεννά οδυνηρή αίσθηση αφορά την κατώτατη ωριαία τιμή της χονδρικής που καταγράφεται σήμερα τις ώρες της πιο χαμηλής ζήτησης πριν από το ξημέρωμα (3-5 π.μ.). Ακόμη και σε εκείνο το διάστημα η τιμή δεν πέφτει κάτω από τα 521 ευρώ ανά μεγαβατώρα! Αυτό σημαίνει ότι μέσα σε ολόκληρο το 24ωρο, ακόμη και τις ώρες της πιο χαμηλής κατανάλωσης, παραβιάζονται τα πλαφόν που έχει θέσει η κυβέρνηση στις τιμές των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθυμίζεται ότι τα πλαφόν αυτά για τον Αύγουστο είναι 422,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα για την παραγωγή από φυσικό αέριο, 205 ευρώ για τις λιγνιτικές μονάδες, 112 για τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και 85 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τις ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει ότι η αποζημίωση των παραγωγών σταματά στο ύψος αυτών των τιμών, οπότε οι προσφορές που συνθέτουν τις κατά πολύ υψηλότερες χονδρικές τιμές θεωρητικά δεν καταλήγουν σε αυξημένα έσοδα και κέρδη.

Φαίνεται όμως ότι οι παραγωγοί ενέργειας που συμμετέχουν στο χρηματιστήριο συνεχίζουν να ζητούν υψηλότερες αποζημιώσεις, ακόμη και αν ξέρουν ότι δεν πρόκειται να εισπράξουν τα αντίστοιχα ποσά. Τα ποσά που αντιστοιχούν στην υπέρβαση των πλαφόν καταλήγουν στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης, ενώ πρόσφατα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Σκρέκας, δήλωσε ότι τις πρώτες 40 μέρες λειτουργίας αυτού του συστήματος συγκεντρώθηκαν περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Το... υποζύγιο

Το ζήτημα είναι ότι τα ποσά αυτά για να «συγκεντρωθούν» κάπου θα πρέπει κάποιος να τα έχει χρεωθεί. Αυτός ο «κάποιος» είναι προφανέστατα οι ίδιοι οι καταναλωτές που φορτώνονται, έστω και λογιστικά, αυτές τις χρεώσεις και περιμένουν στη συνέχεια να έρθει το κράτος να αφαιρέσει τα ποσά αυτά, προσθέτοντας και άλλους πόρους από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ελαφρύνει τους λογαριασμούς ρεύματος. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης, οι κρατικές επιδοτήσεις για τον Αύγουστο ξεπέρασαν τα 1,1 δισ. ευρώ. Ο κ. Σκρέκας δήλωσε ότι το ποσό θα φτάσει τον Σεπτέμβριο τα 1,9 δισ., ενώ προηγουμένως ο Χρ. Σταϊκούρας μιλούσε για 2 δισ. Ομως:

  1. Οι υπουργικές αποφάσεις που θα ορίζουν επίσημα την κρατική επιδότηση δεν είχαν ώς χθες εκδοθεί ούτε καν για τον Αύγουστο, που τελειώνει σε δύο μέρες. Το αποτέλεσμα είναι όλες οι πράξεις να γίνονται «έναντι» και να επικρέμαται η απειλή αναδρομικών χρεώσεων.
  2. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν έχει εξασφαλιστεί ακόμη ούτε το ποσόν του Αυγούστου και δεν έχουν εκδοθεί οι σχετικές εγκρίσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
  3. Παρά ταύτα ο κ. Σκρέκας βγαίνει κάθε τόσο σε επιλεγμένα μέσα ενημέρωσης (σ.σ. συνέντευξη Τύπου έχει να γίνει από τις αρχές Μαΐου) με ανέξοδες υποσχέσεις. Υπόσχεται, για παράδειγμα, ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα για οφειλές, χωρίς να διευκρινίζει εάν οι οφειλές αυτές θα είναι σε διακανονισμό ή όχι. Τελευταία υποσχέθηκε επιδότηση και για τους καταναλωτές φυσικού αερίου χωρίς να αναφέρεται στο ύψος των απαραίτητων πόρων και την προέλευσή τους. Υποσχέσεις ακούγονται ακόμη και για τρίτο Fuel Pass, την ώρα που ακόμη εκκρεμεί η υπεσχημένη καταβολή Power Pass για τον Ιούνιο του 2022. Τα βάρη για τα κρατικά ταμεία αυξάνονται συνεχώς και το αδιέξοδο είναι προ των πυλών.
πηγη: https://www.efsyn.gr
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου