Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 29 Ιούν 2021
Τσίπρας: Χρειάζεται νέα οικονομική πολιτική για μείωση ανισοτήτων
Κλίκ για μεγέθυνση





Χαιρετισμός του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλ. Τσίπρα, στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών

EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ


29.06.2021, 17:38

 

Οποιαδήποτε συζήτηση για μείωση του μισθολογικού κόστους είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας κατά τον χαιρετισμό του στην ετήσια γενική συνέλευση του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, μια ημέρα μετά την ανακοίνωση των προγραμματικών θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εργασία.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «σε αυτό το περιβάλλον, όποιος αντιμετωπίζει τα πράγματα με στοιχειώδη υπευθυνότητα, βάζει στο τραπέζι το ζήτημα μιας νέας οικονομικής πολιτικής η οποία: θα μειώσει τις ανισότητες. Θα προστατέψει το περιβάλλον. Θα συμβάλλει σε μια μακρά, βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη».

Ως μια απ' τις βάσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας προέταξε τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, τονίζοντας ότι μόνο μέσα στην πανδημία δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 17 δισ. ευρώ προς το Δημόσιο και τις τράπεζες. Εξέφρασε μάλιστα την εκτίμηση ότι είναι μια συζήτηση που σύντομα θα ανοίξει σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Επιπλέον, ως βάση για την επανεκκίνηση της οικονομίας ανέφερε την προστασία του περιβάλλοντος, την πράσινη ανάπτυξη και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

Η Ελλάδα μετά την πανδημία πρέπει να επενδύσει σε ένα μακρόπνοο, βιώσιμο και σύγχρονο παραγωγικό μοντέλο, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και τόνισε ότι κάθε παραγωγική διαδικασία και επένδυση που λαμβάνει χώρα στη χώρα θα πρέπει να είναι φιλική προς το περιβάλλον.

 

Ταμείο Ανάκαμψης

Ακολούθως αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση. Όπως είπε χαρακτηριστικά: αν μας καλούσαν να καταθέσουμε το 2005, το 2014 ένα σχέδιο, η κυβερνώσα παράταξη θα κατέθετε το ίδιο. Όπως υπογράμμισε, οι κεντρικές ιδέες του σχεδίου βρίθουν των γενεσιουργών αιτιών που συντέλεσαν στην οικονομική κρίση της χώρας.

Θα έπρεπε τουλάχιστον το όποιο σχέδιο να ξεκινά με βασικό στόχο τη στήριξη της εργασίας, σημείωσε και συμπλήρωσε ότι «επαναλαμβάνει συνταγές αποτυχημένες».

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι το σχέδιο για την απορρόφηση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα ανταποκριθεί στην ανάγκη για μείωση των ανισοτήτων, ενώ μίλησε για τον «μεγάλο κίνδυνο» να βρεθούμε πάλι μπροστά απέναντι σε κοινωνική ένταση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ακόμα ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης είναι καλό εργαλείο αλλά «δεν αρκούν». Όπως επισήμανε, χωρίς υγιές τραπεζικό σύστημα και τη συμμετοχή του τραπεζικού τομέα στην αναπτυξιακή διαδικασία δεν είναι εύκολο να προχωρήσει. Σε αυτό το πλαίσιο κατηγόρησε τις τέσσερις συστημικές τράπεζες ότι απέτυχαν παταγωδώς στον ρόλο τους: τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας.  Επίσης, είπε ότι «το χρηματοπιστωτικό σύστημα χρειάζεται τομές».

Όσο για την πορεία της ελληνικής οικονομίας ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Είμαι ανήσυχος αλλά έχω και ψήγματα αισιοδοξίας». Η ανησυχία του έχει να κάνει με το ότι, όπως είπε, αποδείχτηκε ότι η αναπτυξιακή πορεία της χώρας έχει αρχίσει να αντιστρέφεται αλλά και γιατί ενώ ο κόσμος αλλάζει η Ε.Ε. διατηρεί κάποιες άκαμπτες πολιτικές. Απ' την άλλη μεριά έχει κάποια αισιοδοξία καθώς διαμορφώνεται μια νέα συναίνεση διεθνώς για ένα πιο δίκαιο παραγωγκό μοντέλο.

 «Δεν μας αξίζει να ζήσουμε ξανά την εμπειρία των δημοσιονομικών περιορισμών. Αν συμβεί θα είναι ευθύνη της κυβέρνησης με τις παρωχημένες συνταγές της» τόνισε.

Απευθυνόμενος στα μέλη του ΣΕΒ ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τους κάλεσε να αναλάβουν και να συναισθανθούν την ευθύνη που έχουν «απέναντι στις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους», «την ευθύνη που έχουμε όλοι απέναντι στη χώρα», όπως συμπλήρωσε.

Επιπλέον, τόνισε τη σημασία να υπάρχουν «ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας» ακόμα και σε αυτούς που «διαφωνούν».
πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου