Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 15 Ιαν 2022
Ενεργειακό φιάσκο
Κλίκ για μεγέθυνση





EUROKINISSI


15.01.2022, 09:10
 

Δεν γνωρίζουμε σε ποιο βαθμό πράγματι αιφνιδιάστηκε η κυβέρνηση από τον τρόπο που η αμερικανική ηγεσία επέλεξε να δώσει τη χαριστική βολή σε ένα έτσι κι αλλιώς αμφιλεγόμενο και μεγαλεπήβολο ενεργειακό έργο, όπως ο EastMed, ή είχε πάρει παρασκηνιακά τα μηνύματά της.

Οπωσδήποτε δεν μπορεί να ξεχαστεί η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια τον περασμένο Απρίλιο, που είχε ξενίσει και προκαλέσει «διορθώσεις και διευκρινίσεις», ότι η Ελλάδα δεν έχει σκοπό να γίνει παραγωγός και προμηθευτής υδρογονανθράκων.

Καπνός χωρίς φωτιά δεν υπάρχει και προφανώς δεν είναι τυχαίες, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η χώρα δεν αλλάζει ενεργειακή στρατηγική, οι μαζικές αποχωρήσεις αμερικανικών, γαλλικών και ισπανικών εταιρειών από τις έρευνες υδρογονανθράκων στα θαλάσσια οικόπεδα της χώρας.

Αν η κυβέρνηση ήξερε, αλλά δεν αποκάλυπτε την απόσυρση του αμερικανικού παράγοντα από τη στήριξη του υποθαλάσσιου αγωγού που θα έφερνε αέριο από τα κοιτάσματα του Ισραήλ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, αυτό επιβαρύνει την πολιτική ευθύνη της για το εν εξελίξει ενεργειακό φιάσκο.

Ιδιαίτερα γιατί στο μεταξύ επιβάρυνε τη χώρα με βαριές και από πολλές απόψεις επικίνδυνες δεσμεύσεις σε εξοπλιστικές και αμυντικές συμφωνίες που αποτελούσαν, τάχα, το αντάλλαγμα της ανάδειξής της σε ενεργειακό κόμβο.

Φυσικά δεν είναι η μόνη υπεύθυνη στον εγκλωβισμό της χώρας στην ενεργειακή φενάκη. Εδώ και περίπου είκοσι χρόνια, σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, όλες οι κυβερνήσεις, χτίζουν την ενεργειακή αλλά και την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας γύρω από τη λεγόμενη διπλωματία και γεωπολιτική των υδρογονανθράκων και των αγωγών.

Αμφιλεγόμενες συμφωνίες με αβέβαιους συμμάχους και αχρείαστες εντάσεις με βέβαιους αντιπάλους εκτυλίχθηκαν γύρω από κοιτάσματα, ΑΟΖ και αγωγούς, ακόμη και θεωρίες συνωμοσίας διατυπώθηκαν για απόπειρες δολοφονίας με φόντο τον ανταγωνισμό των ενεργειακών υπερδυνάμεων για συμφωνίες που έμειναν στα χαρτιά.

Ο απολογισμός αυτής της πολιτικής είναι ένα φιάσκο. Στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης, με εκατομμύρια νοικοκυριά στο έλεος εξωφρενικών ανατιμήσεων, με την απότομη στροφή στην πράσινη ενέργεια να προκαλεί ποικίλες παρενέργειες και τη βίαιη απολιγνιτοποίηση να ενισχύει την εξάρτηση της χώρας από το εισαγόμενο αέριο, το μεγάλο παιχνίδι των αγωγών της ΝΑ Μεσογείου, στο οποίο φιλόδοξα –ή ματαιόδοξα– μπήκαν οι κυβερνήσεις, καταλήγει μια τρύπα στο νερό. Στην προκειμένη περίπτωση, θαλασσινό.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου