Ανέβηκε η ένταση την Τρίτη στη Βουλή κατά τη συζήτηση για τον νέο πτωχευτικό κώδικα, στην αρμόδια επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων. Τα «ξίφη» τους διασταύρωσαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Εσείς κ. Σταϊκούρα καταργείτε την προστασία. Γιατί το κάνετε; Είναι άποψή σας ή άποψη των θεσμών; Είναι δικιά σας πολιτική; Μήπως μιμείστε τον Άδωνη που έλεγε ότι δεν θα μου κλέψει την δόξα ο Τόμσεν; Αν δεν είναι επιβολή των θεσμών γιατί το φέρνετε τώρα, μέσα στην πανδημία την στιγμή που οι άλλες χώρες προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο μέχρι να δούνε τι θα γίνει; Δεν καταλαβαίνετε ότι ο κόσμος δεν θα μπορεί να πληρώνει τα δάνεια του;» για να προσθέσει αναφορικά με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο «το νομοσχέδιο είναι σαν αυτό που έκανε ο Ρίτσαρντ Γκιρ στο Pretty Woman. Κατέστρεφε επιχειρήσεις ώσπου τον έπεισε η Τσούλια Ρόμπερτς να μην το κάνει». Απευθυνόμενος δε προς τον κ. Σταϊκούρα είπε: «εσείς είστε ο πρώιμος Ρίτσαρντ Γκιρ. Από εσάς η Τζούλια Ρόμπερτς δεν πέρασε ποτέ».

 

Ο υπουργός Οικονομικών απαντώντας στην παρατήρηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ γιατί η κυβέρνηση σπεύδει να φέρει τώρα ένα νομοσχέδιο για τα «κόκκινα» δάνεια, όταν «υπάρχει μια πρόταση που επεξεργάζεται ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, είπε ότι «το καλοκαίρι του 2019, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας, είπαμε ότι ένα βασικό στοιχείο για να ενισχυθεί η πιστοληπτική ικανότητα της χώρας είναι να αναβαθμιστεί η ελληνική οικονομία με την επαρκή αντιμετώπιση του υψηλού συσσωρευμένου όγκου των “κόκκινων” δανείων. Αυτό συνεπώς που είπαμε από το καλοκαίρι του 2019 και ισχύει και σήμερα. Είμαστε θετικοί, ως κυβέρνηση, υπό όρους και προϋποθέσεις, να προχωρήσουμε σε όποιες συστημικές λύσεις βοηθήσουν την μείωση του όγκου των “κόκκινων” δανείων, με ιδιαίτερη προσοχή για τα δημόσια οικονομικά, για την πραγματική οικονομία και για το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο. Έτσι ξεκινήσαμε το καλοκαίρι του 2019. Έτσι νομοθετήσαμε τον “Ηρακλή” και έτσι θα αξιολογήσουμε την πρόταση της Τραπέζης της Ελλάδος. Πρόκειται για μία συστημική λύση. Γίναμε κοινωνοί αυτής πολύ πρόσφατα. Την αξιολογούμε, την μελετούμε πάνω σε αυτούς τους πυλώνες που σας ανέπτυξα. Στόχος όλων μας, θεωρώ, στις πτέρυγες εδώ της Βουλής, πρέπει να είναι να μειωθεί ο όγκος των “κόκκινων” δανείων στο τραπεζικό σύστημα και προφανώς να μειωθεί και το ιδιωτικό χρέος των πολιτών, με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Άρα, αυτή είναι η θέση μου και για αυτό το θέμα».

Ο υπουργός Οικονομικών κατέθεσε επίσης στοιχεία από τις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, όπου δείχνει ότι μέχρι τον Μάιο του 2020 είχαν διμερώς ρυθμιστεί 252.529 στεγαστικά, καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια, συνολικού ύψους 12,33 δισ. ευρώ, ενώ ανέφερε και παραδείγματα ρυθμίσεων όπου αποδεικνύεται ότι πράγματι γίνονται, όπως είπε, «ρυθμίσεις και σε απλούς πολίτες και σε φτωχά νοικοκυριά και στη μεσαία τάξη».

Το νομοσχέδιο εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση την Πέμπτη.

 
πηγη:https://tvxs.gr