Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 12 Ιούλ 2021
Ασφαλιστικό Μητσοτάκη / Σπάνε τα ομόλογα για να πληρώσουν τις επικουρικές
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Σε 4-5 χρόνια το (πρώην) ΕΤΕΑΕΠ, δηλαδή το Ενιαίο Επικουρικό Ταμείο που συγχωνεύτηκε στον ΕΦΚΑ με τον Ν. 4670/2020, θα παρουσιάσει έλλειμμα της τάξης των 50 εκατομμυρίων ευρώ, αρχής γενομένης από τους επόμενους μήνες, προειδοποιούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για το “άλμα στο κενό” που δρομολογείται με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής σύνταξης και τους ατομικούς “κουμπαράδες” που προβλέπονται από την 1.1.2022 για τους νέους ασφαλισμένους.

Όπως εξηγούν στην ΑΥΓΗ της Κυριακής, πολύ σύντομα θα απαιτηθεί νέα ρευστοποίηση μεριδίων από την περιουσία στο κοινό κεφάλαιο των ασφαλιστικών οργανισμών, το οποίο διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να πληρωθούν οι επικουρικές συντάξεις, προσθέτοντας ότι τα αποθεματικά θα εξανεμιστούν σε 4-5 χρόνια αν συνεχιστεί το γαϊτανάκι των ρευστοποιήσεων.

Με άλλα λόγια, οι ίδιοι παράγοντες εκτιμούν ότι από την 1.1.2022 που θα ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ) για τους νέους ασφαλισμένους, το σημερινό ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα μπει σε περιπέτειες αν δεν χρηματοδοτείται με το σύνολο των εισφορών (1,3 δισ. ετησίως) και θα οδηγείται σε ρευστοποίηση της περιουσίας του όλο και πιο συχνά.

Τριπλό “χτύπημα”

Εδώ θα πρέπει να ανοίξουμε μια παρένθεση, για να δούμε τον “οδικό χάρτη” που μεθοδικά ακολούθησε η κυβέρνηση για να φτάσει στην ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης:

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηλικιωμένος με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ 11.07.21 14:00

Ασφαλιστικό Μητσοτάκη / Πάνω από 100 δισ. ευρώ το κόστος μετάβασης

Σε ανύποπτο χρόνο, ο πρώην υπουργός Εργασίας Ν. Βρούτσης προχώρησε (Ν. 4670/2020) στην ενσωμάτωση του επικουρικού ταμείου στον ΕΦΚΑ. Μετά, με νέο νόμο (Ν. 4798/2021) ο νυν υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης παρέδωσε τη διαδικασία έκδοσης των συντάξεων σε ιδιώτες (δικηγόρους λογιστές κ.λπ.), και τώρα, με τη νέα νομοθετική παρέμβαση για τις επικουρικές συντάξεις, παίρνει το θησαυροφυλάκιο, δηλαδή τις εισφορές, και τις δίνει σε χρηματοπιστωτικά funds μέσω του νέου ταμείου του ΤΕΚΑ, το οποίο θα λειτουργεί ανεξάρτητα εκτός ΕΦΚΑ και ασφαλιστικού συστήματος.

Με άλλα λόγια, τα κέρδη στα golden boys του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης), οι ζημιές στους ασφαλισμένους, τους συνταξιούχους και τους φορολογούμενους!

Να υπενθυμίσουμε ότι το καμπανάκι του κινδύνου για τις σημερινές επικουρικές συντάξεις έκρουσε και η Εθνική Αναλογιστική Αρχή στη μελέτη της που συνοδεύει το προωθούμενο νομοσχέδιο:

Πρώτον, όπως αναφέρει στην Έκθεσή της η Εθνική Αναλογιστική Αρχή (ΕΑΑ), εάν το ισχύον σύστημα της επικουρικής μετατραπεί σε κεφαλαιοποιητικό, «θα χρειαστεί επιπλέον χρηματοδότηση 78 δισ.».

Δεύτερον, σημειώνει ότι το δημόσιο επικουρικό σύστημα (που ισχύει σήμερα) “είναι ένα σύστημα σε ισορροπία” και βιώσιμο μέχρι το 2070.

Τρίτον, όπως αναφέρει αναλυτικά, η μεταφορά των εισφορών σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα συνεπάγεται ένα κενό που προσεγγίζει το 47% του ΑΕΠ. Και αυτά τα χρήματα (το μεταβατικό κενό των 78 δισ.) θα πρέπει είτε να τα δανειστεί το Δημόσιο αυξάνοντας το κρατικό χρέος είτε να τα στερήσει από τους νυν και μελλοντικού συνταξιούχους.

Οι τρύπιοι κουμπαράδες

Ας ρίξουμε όμως και μια ματιά στα άπειρα παραδείγματα κατάρρευσης των “κουμπαράδων” και της μηδενικής εγγύησης για τις αποταμιεύσεις (εισφορές), το δήθεν εγγυημένο αρχικό κεφάλαιο, όπως ισχυρίζονται οι κ. Χατζηδάκης και Τσακλόγλου:

* Έχει υπολογιστεί ότι από το 1970 μέχρι το 2007 έχουν σημειωθεί 124 καταρρεύσεις στον χρηματοπιστωτικό τομέα (π.χ Lehman Brothers, Bear Stearn, Citigroup, Barclays κ.τ.λ.).

* Χαρακτηριστικότερο όμως όλων είναι το παράδειγμα της μετοχής της AIG, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής των ΗΠΑ, που τον Σεπτέμβριο του 2008, μέσα σε λίγες μέρες, έπεσε από τα 70 δολάρια σε 5,5 δολάρια, με αποτέλεσμα οι ΗΠΑ να αναλάβουν το κόστος ασφαλιστικών συμβολαίων ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ. Κατέρρευσε γιατί είχε στο χαρτοφυλάκιό της ασφάλιστρα κινδύνου swap πάνω από 440 δισεκατομμυρίων ευρώ, τα οποία αχρηστεύτηκαν.

* Ελληνικό παράδειγμα πτώχευσης ασφαλιστικής εταιρείας αποτελεί η Ασπίς Πρόνοια, που υποσχόταν στα συνταξιοδοτικά και επενδυτικά της προγράμματα εγγυημένη απόδοση 7,5%!

* Αλλά δεν ήταν μόνο η Ασπίς από την οποία έχασε ο κόσμος τα χρήματα του. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ χάθηκαν από την Commercial Value, την International Life, που δέχτηκε να την πάρει η Εθνική Ασφαλιστική, αλλά μόνο το κομμάτι της ζωής (νοσοκομειακά κ.λπ. προστατευτικές καλύψεις). Τα επενδυτικά και συνταξιοδοτικά της συγκεκριμένης εταιρείας έμειναν όλα στον αέρα!

Με λίγα λόγια, όσοι είχαν αποταμιευτικά και συνταξιοδοτικά προγράμματα με την International Life την πάτησαν. Μπήκε διαχειριστής ύστερα από 4 χρόνια(!), οι περισσότεροι πήραν μόλις το 50% με 60% των χρημάτων που είχαν δώσει, δηλαδή του αρχικού τους κεφαλαίου.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου