Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 14 Απρ 2021
Νέο μνημόνιο προεξοφλούν Στουρνάρας και Τόμσεν
Κλίκ για μεγέθυνση

 






Βέβαιοι για ελληνική προσφυγή στον ESM ο πρώτος και αναδιάρθρωση χρέους ο δεύτερος.

Δύο πράγματα αδιαμφισβήτητα χαρακτηρίζουν τον αρχιτέκτονα των μνημονίων Πολ Τόμσεν. Το ένα είναι ότι γνωρίζει άριστα την ελληνική οικονομία και το άλλο ότι απέτυχε παταγωδώς στο πρόγραμμα σταθεροποίησης που εφαρμόστηκε από το 2010 στην Ελλάδα.

Έστω και αποτυχημένος, ο Π. Τόμσεν μόλις την Πέμπτη διατράνωσε στην εκδήλωση του «Economist» για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση την πεποίθησή του ότι μετά την πανδημία η Ελλάδα θα χρειαστεί, αργά ή γρήγορα, άλλη μια αναδιάρθρωση χρέους!

Ο Δανός οικονομολόγος ανέλυσε, ερχόμενος σε πλήρη αντίθεση με Ελληνες και Ευρωπαίους αξιωματούχους, ότι μετά την πανδημία η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει νέα κρίση χρέους λόγω της συσσώρευσης υπερβολικών χρεών από Ιταλία – Γαλλία. Δεν δίστασε μάλιστα να χαρακτηρίσει την Ελλάδα «καθιστή πάπια» που απλώς θα περιμένει την επόμενη κρίση!

Ξαναρχίζει η συζήτηση

Η αλόγιστη αύξηση του δανεισμού το 2020 από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, που έφερε το χρέος στο 207% του ΑΕΠ, φέρνει πάνω από την ελληνική οικονομία τους «γύπες» του νεοφιλελευθερισμού…

Τα παραπάνω θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και διατυπωμένες εικοτολογίες ενός αποτυχημένου που προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για το τι έπραξε και πού οδήγησε τη μνημονιακή Ελλάδα. Ομως και στην εγχώρια συζήτηση υφίσταται η ίδια κατευθυντήρια οδηγία. Εν προκειμένω ενάντια στην κυβερνητική μαύρη προπαγάνδα ότι όλα βαίνουν καλώς στην οικονομία και το χρέος είναι διαχειρίσιμο, στην προσφάτως δημοσιευθείσα έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) ουσιαστικά προεξοφλείται η προσφυγή μας στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ESM).

Το βέβαιο είναι ότι ο Γ. Στουρνάρας, με την ιδιότητα του διοικητή της ΤτΕ (ας μην ξεχνάμε τον ρόλο του κατά τη μνημονιακή εποχή αλλά και στο εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ), έχει προκαλέσει τη μήνιν του Μαξίμου με την έκθεση. Ο λόγος είναι ότι προσπάθησε να κρατήσει ψήγματα αντικειμενικότητας για να ξεφύγει από τη μέγγενη των ευθυνών. Η εποχή θυμίζει τους τελευταίους μήνες της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, που διαβεβαίωνε, εκεί στο μακρινό 2009, ότι η ελληνική οικονομία είναι ισχυρή και θα αντέξει. Το αν άντεξε το νιώσαμε όλοι από το 2010. Τώρα ένας άλλος επικεφαλής της ΝΔ, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μας λέει τα ίδια…

Δανεισμός από το 2022

Στο κεφάλαιο που αναλύεται το χρέος ο Γ. Στουρνάρας προτείνει την «αξιοποίηση πρόσθετων ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση των υφιστάμενων μέτρων…». Το ζήτημα είναι ότι αυτοί οι πρόσθετοι ευρωπαϊκοί πόροι (προγράμματα ECCL ή PCCL) υπάρχουν ΜΟΝΟ στον ESM. Εύκολα προκύπτει ότι η Ελλάδα τρέχει προς την προσφυγή σε τέτοιου είδους δανεισμό.

Το θέμα είναι το πότε – και εκεί, αν κάποιος μπορεί να διαβάσει πίσω από τις γραμμές της έκθεσης του Γ. Στουρνάρα, βρίσκει την απάντηση.

Όταν πάψουν να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα από το APP της ΕΚΤ. Τούτο οριοθετείται από την έκθεση ότι θα συμβεί τον Μάρτιο του 2022. Το ζήτημα είναι ότι τα δάνεια του ESM είναι μεν φτηνά αλλά συνοδεύονται από σκληρούς όρους μεταρρυθμίσεων. Είναι τα περιλάλητα μνημόνια της περασμένης δεκαετίας.

Το ποιος θα πληρώσει το πριόνισμα της ελληνικής οικονομίας που επιχειρεί ο Κυρ. Μητσοτάκης το σκιαγράφησε ο Τόμσεν μιλώντας στην εκδήλωση του «Economist» για «την αρνητική επίδραση που ασκεί στην οικονομία η πελατειακή οργάνωση του κράτους, αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει βορειοευρωπαϊκές συντάξεις με νοτιοευρωπαϊκό οικονομικό σύστημα, όπου δεν φορολογείται η μεσαία τάξη, κάτι που δημιουργεί θεμελιώδεις ανισορροπίες».

πηγη: https://www.documentonews.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου