Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 30 Οκτ 2022
Σαν σήμερα... 30 Οκτωβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση









 
 

Σαπφώ, 1925, Μοντομπάν, Place Lefranc de Pompignan. Έργο του Γάλλου γλύπτη Αντουάν Μπουρντέλ [Antoine Bourdelle, 30 Οκτωβρίου 1861 – 1 Οκτωβρίου 1929]. Ήταν άμεσος διάδοχος του Ροντέν και ένας από επιφανέστερους πρωτοπόρους της μνημειακής γλυπτικής των αρχών του 20ού αιώνα.

Γεγονότα

  • 1137 – Διεξάγεται η μάχη του Ρανιάνο μεταξύ του Ρανούλφου Β’ της Απουλίας και του Ρογήρου Β’ της Σικελίας.
  • 1270 – Η Η΄ Σταυροφορία και η πολιορκία της Τύνιδας τερματίζονται κατόπιν συμφωνίας μεταξύ του Κάρολου του Ανδεγαυού (αδελφού του βασιλιά Λουδοβίκου Θ’ της Γαλλίας, ο οποίος είχε πεθάνει δύο μήνες νωρίτερα) και του σουλτάνου της Τύνιδας.
  • 1485 – Ο Ερρίκος Ζ’ στέφεται βασιλιάς της Αγγλίας.
  • 1657 – Μάχη του Ότσο Ρίος: οι ισπανικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να ανακαταλάβουν την Τζαμάικα. Μάχη του Ότσο Ρίος (Ocho Ríos, Οχτώ Ποτάμια): οι ισπανικές δυνάμεις αποτυγχάνουν να ανακαταλάβουν την Τζαμάικα. Η γνωστή και ως μάχη Las Chorreras (Λας Χορέρας …τα νερά – οι καταρράκτες) αφορά άγημα υπό τον Cristóbal Arnaldo Isasi που ήλπιζε να πάρει πίσω το νησί από την αγγλική δύναμη κατοχής του στρατηγού Edward D’Oyley.
    Οι Άγγλοι είχαν καταλάβει την Τζαμάικα το 1655 αλλά αποδεκατίστηκαν από τις αρρώστιες ην ασθένεια στη συνέχεια. Διέσχισαν τους κυβερνήτες με γρήγορο ρυθμό: ο στρατηγός Robert Sedgwick έφτασε και πέθανε το 1655, ο στρατηγός William Brayne τον αντικατέστησε και πέθανε το 1656, αλλά στη συνέχεια ο D’Oyley (γύρισε στην Αγγλία το 1662 και πέθανε στο Λονδίνο το 1675) άντεξε εγκλιματιζόμενος στις σκληρές τροπικές συνθήκες του νησιού.
  • 1793 Εκτελούνται στη γκιλοτίνα οι Γιρονδίνοι της Γαλλικής Επανάστασης, με εντολή των Ιακωβίνων.
  • 1821 Η επανάσταση στη Μακεδονία υπό τον Φιλικό Εμμ. Παπά καταπνίγεται υπό το βάρος των υπέρτερων οθωμανικών δυνάμεων, αλλά και από τη στάση
  • 1821 – Ξεκινάει η Μάχη της Κασσάνδρας στην Χαλκιδική κατά την περίοδο της επαναστάσεως του 21.
  • 1831 – Στη Βιρτζίνια των Η.Π.Α., συλλαμβάνεται ο δραπέτης σκλάβος Νατ Τέρνερ ως καθοδηγητής της πιο αιματηρής εξέγερσης σκλάβων στην ιστορία των Η.Π.Α.
  • 1863 – Ο Δανός πρίγκιπας Γουλιέλμος φτάνει στην Αθήνα για να αναλάβει το θρόνο του ως Γεώργιος Α’, βασιλιάς των Ελλήνων.
  • 1864 – Λήγει ο Δεύτερος Πόλεμος του Σλέσβιχ. Η Δανία παραιτείται από κάθε αξίωση στο Σλέσβιχ και στο Χόλσταϊν, τα οποία υπάγονται σε πρωσική και αυστριακή διοίκηση.
  • 1864 – Ιδρύεται η Χέλενα (Μοντάνα) μετά την ανακάλυψη χρυσού από τέσσερις χρυσοθήρες στην περιοχή Λαστ Τσανς Γκαλτς.
  • 1871 Γεννήθηκε ο Πολ Βαλερί, Γάλλος ποιητής και φιλόσοφος
  • 1885 Γεννήθηκε ο Έζρα Πάουντ (Ezra Weston Loomis Pound, πέθανε 1η Νοεμβρίου 1972), Αμερικανός ποιητής και δοκιμιογράφος
  • Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (1888 – 1913)1888 Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, Έλληνας αθλητής του στίβου, Ολυμπιονίκης στις Ολυμπιάδες του 1908 και 1912. 

    Γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1888 στην Πύλο της Μεσσηνίας από εύπορη οικογένεια της περιοχής. Ο πατέρας του τον έστειλε στην Αθήνα για να σπουδάσει Οικονομικά, αλλά ο νεαρός Κωστής έδειξε μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τον αθλητισμό. Γράφτηκε στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο και το 1906 είχε την πρώτη επιτυχία, καθώς κατέκτησε την τρίτη θέση στο μήκος άνευ φοράς στους Πανελληνίους Αγώνες με επίδοση 2.83 μ. Αμέσως, όμως, έρχεται και η πρώτη απογοήτευση, όταν στους Μεσολυμπιακούς της Αθήνας, τον ίδιο χρόνο, κατετάγη 6ος στο ύψος άνευ φοράς με 1.30 μ, ενώ στο μήκος άνευ φοράς αποκλείστηκε στον προκριματικό.

    Σφίγγει τα δόντια, δουλεύει σκληρά και το 1907 κατακτά τρία χρυσά μετάλλια στους Πανιώνιους Αγώνες της Σμύρνης: στο άλμα εις ύψος με 1.65 μ., στο ύψος άνευ φοράς με 1.40 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.14 μ. Την επόμενη χρονιά έρχεται η μεγάλη διάκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, όταν κερδίζει δύο αργυρά μετάλλια: στο ύψος άνευ φοράς με 1.55 μ. και στο μήκος άνευ φοράς με 3.25 μ.


    Πηγή: https://www.sansimera.gr/biographies/301

    © SanSimera.gr
  • karuotakis1896 Γεννήθηκε ο Κώστας Καρυωτάκης, Έλληνας ποιητής

  • 1908 – Εμφανίζονται στους δρόμους της Αθήνας τα πρώτα ηλεκτρικά τραμ, τα οποία αντικαθιστούν σταδιακά τα ιππήλατα. Τα επόμενα δύο χρόνια, το δίκτυο του τραμ θα αποκτήσει 257 οχήματα -150 κινητήρια και 107 ρυμουλκούμενα- μαζί με τα παλιά, που επαναχρησιμοποιούνται ως ρυμουλκούμενα. Το τελευταίο κουδούνισμα από καμπανάκι αθηναϊκού τραμ θα ακουστεί έξω από το αμαξοστάσιο της Αγίας Τριάδας Κεραμεικού, τα μεσάνυχτα της 15ης προς 16η Οκτωβρίου του 1960. Θα παραμείνει, ωστόσο, η γραμμή του τραμ του Περάματος. Στις 4 Απριλίου 1977, Μεγάλη Δευτέρα απόγευμα, το τραμ του Περάματος, στολισμένο με λουλούδια και πανό, κάνει το τελευταίο του δρομολόγιο. 44 χρόνια μετά, το τραμ θα επιστρέψει στους δρόμους της πρωτεύουσας και θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις 19 Ιουλίου 2004, σχεδόν ταυτόχρονα με τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.
  • 1908 Ο Γάλλος σχεδιαστής αεροπλάνων Ανρί Φαρμάν (Henri Farman, ή Henry Farman γεννήθηκε το 1874 στο Παρίσι και πέθανε το 1958) πραγματοποιεί το πρώτο αεροπορικό ταξίδι. Κάλυψε 26,5 χλμ σε μισή ώρα, από την πόλη Μπουί της Γαλλίας έως τη Ρενς.
  • 1910 Πεθαίνει πάμπτωχος και ξεχασμένος σε ένα γηροκομείο της Ζυρίχης ο Ερρίκος Ντινάν (Jean-Henri Dunant, γεννήθηκε 8 Μαΐου 1828). Είχε ιδρύσει το Διεθνή Ερυθρό Σταυρό και ήταν ο πρώτος που το 1901 είχε τιμηθεί με το Νόμπελ για την ειρήνη. Ο Ε. Ντινάν είχε διαθέσει ολόκληρη την περιουσία του και ολόκληρο το ποσό του βραβείου για τους σκοπούς του Ερυθρού Σταυρού.

  • 1918 – Η Γερμανία καταθέτει τα όπλα. Τέλος του Α’ Παγκοσμίου ΠολέμουΣυνθήκη του Μούδρου: η Οθωμανική Αυτοκρατορία υπογράφει ανακωχή με τους συμμάχους, σηματοδοτώντας τη λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στη Μέση Ανατολή.
  • 1918 Μαζικές ένοπλες εξεγέρσεις των εργαζομένων ξεσπούν στη Βιέννη, όπου συγκροτούνται Σοβιέτ. Ένοπλη εξέγερση πραγματοποιείται και στη Βουδαπέστη.
  • 1920 Το κομμουνιστικό κόμμα της Αυστραλίας ιδρύεται στο Σίδνεϊ.
  • 1922 Ο Μπενίτο Μουσολίνι γίνεται πρωθυπουργός της Ιταλίας
  • 1925 Δημιουργείται ο πρώτος πομπός τηλεόρασης στην Βρετανία από τον Τζον Λόγκι Μπερντ.

  • 1930 – Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και ο Κεμάλ Ατατούρκ υπογράφουν στην Άγκυρα συνθήκη φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
  • 1930 Απόπειρα πραξικοπήματος παγκαλικών αξιωματικών στη Θεσσαλονίκη εξουδετερώνεται εν τη γενέσει της.
  • Λουί Μαλ (1932 – 1995)1932 -Ο Λουί Μαλ (Louis Malle) ήταν ένας από τους σημαντικότερους γάλλους σκηνοθέτες του κινηματογράφου, που αναδείχθηκε μέσα από το καλλιτεχνικό κίνημα της γαλλικής «νουβέλ βαγκ». Οι ταινίες του ξεχωρίζουν για τον εκλεκτικισμό, τον συναισθηματικό ρεαλισμό και τη στιλιστική τους απλότητα.

    Ο Λουί Μαρί Μαλ γεννήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 1932 στο Τιμερί της Βόρειας Γαλλίας από πλούσια οικογένεια βιομηχάνων. Στα 11 του κι ενώ φοιτούσε σε καθολικό σχολείο ήταν μάρτυρας της επιδρομής της Γκεστάπο στο σχολείο του, η οποία συνέλαβε τρεις εβραίους συμμαθητές του (ανάμεσά τους και ο καλύτερος φίλος του) και τον εβραίο δάσκαλό του και τους μετέφεραν στο κολαστήριο του Άουσβιτς, καθώς και τον διευθυντή του σχολείου τον οποίο μετέφερε στο Μαουτχάουζεν. Τα γεγονότα αυτά θα αποτυπωθούν στην αυτοβιογραφική του ταινία «Αντίο Παιδιά» («Au revoir les enfants», 1987).

  • 1932 Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις επιτίθενται σε μαζική προεκλογική συγκέντρωση του Ενιαίου Μετώπου Εργατών-Αγροτών (ΚΚΕ) στη Λάρισα. Μεταξύ των συλληφθέντων ήταν και ο βουλευτής του Ενιαίου Μετώπου Α. Κλειδωνάρης.
  • 1937 - Γεννιέται ο Γάλλος  σκηνοθέτης, σεναριογράφος, κινηματογραφιστής, ηθοποιός και παραγωγός κινηματογραφικών ταινιών. Κλοντ Λελούς (Claude Lelouch). Έκανε πάνω από 50 ταινίες, γνωστή σ’ εμάς η δραματική “Ένας άντρας και μια γυναίκα”(Un Homme et Une Femme ‑σενάριο & σκηνοθεσία), που ξεχωρίζει χάρη στην υπέροχη φωτογραφία (ο Λελούς υπήρξε επαγγελματίας φωτογράφος με δουλειά στη διαφήμιση) και την εξαιρετική μουσική του Φράνσις Λάι (το αγαπημένο μουσικό θέμα της ταινίας έχει γίνει συνώνυμο κάθε ρομαντικής σκηνής). Κέρδισε μια πλειάδα βραβείων μεταξύ των οποίων ο Χρυσός Φοίνικας στο Φεστιβάλ των Καννών του 1966, Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας και τα Όσκαρ Καλύτερου Ξενόγλωσσου Φιλμ + Καλύτερου Σεναρίου — υποψήφιο για Όσκαρ Σκηνοθεσίας και Καλύτερης Γυναικείας Ερμηνείας.

  • 1938 – Ο Όρσον Γουέλς παρουσιάζει στο αμερικανικό ραδιόφωνο τον Πόλεμο των Κόσμων του Χ. Τζ. Γουέλς προκαλώντας ανησυχία στο κοινό.
  • 1940 – Ελληνοϊταλικός πόλεμος (1940-1941): σκοτώνεται ο υποσμηναγός Ευάγγελος Γιάνναρης και γίνεται ο πρώτος Έλληνας πεσών αξιωματικός του ελληνοϊταλικού πολέμου.
  • 1941 1500 Εβραίοι από την Ουκρανία αποστέλλονται από τους Ναζί στο στρατόπεδο εξόντωσης Μπελζέκ.
  • 1941 Ξεκινά η ηρωική άμυνα της Σεβαστούπολης, βάση του σοβιετικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας. Παρά τις διπλάσιες δυνάμεις των Ναζί, οι υπερασπιστές της πόλης θα αντέξουν 8 ολόκληρους μήνες σκληρής πολιορκίας και ανελέητων βομβαρδισμών.
  • 1943 – Δύναμη 114 Ιερολοχιτών και 200 αλεξιπτωτιστών απελευθερώνουν προσωρινώς την Σάμο.
  • 1944 – Οι Γερμανοί τουφεκίζουν 17 Έλληνες πατριώτες στην Πρώτη Φλωρίνης
  • apeletheurosi thessalonikis1944 – Η Θεσσαλονίκη απελευθερώνεται από τη ναζιστική κατοχή. Τμήματα του ΕΛΑΣ, με επικεφαλής τους Μάρκο Βαφειάδη και Ευριπίδη Μπακιρτζή απελευθερώνουν τη Θεσσαλονίκη από τους γερμανούς. Ο λαός της πόλης χειροκροτά με έξαλλο ενθουσιασμό αντάρτες και αντιστασιακές οργανώσεις, που παρελαύνουν στη λεωφόρο Νίκης.
  • 1945 Πάνω από 150.000 λαού της Θεσσαλονίκης γιορτάζουν την απελευθέρωση της πόλης από το ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Παρακρατικοί ανοίγουν πυρ κατά των συγκεντρωμένων, δολοφονούν 1 και τραυματίζουν 8.
  • 1947 – Υπογράφεται η εμπορική συμφωνία GATT από 23 κράτη, στη Γενεύη.
  • 1956 – Μεγάλη αντισοβιετική εξέγερση στην Ουγγαρία.
  • 1956 – Η Αγγλία και η Γαλλία επιδίδουν τελεσίγραφο στο Κάιρο και το Τελ-Αβίβ για τον τερματισμό των εχθροπραξιών και την αποχώρηση των στρατευμάτων από την περιοχή της διώρυγας του Σουέζ. Το τελεσίγραφο απορρίφθηκε. Την επομένη αγγλο-γαλλικά αεροσκάφη επιχειρούν βομβαρδισμούς αιγυπτιακών αεροδρομίων.
  • 1957 Οι Βασίλης Μπαρτζιώτας, Δημήτρης Βλαντάς και Γιώργης Βοντίσιος (Γούσιας) διαγράφονται από μέλη του ΚΚΕ, με απόφαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος.
  • 1959 Γεννιέται ο τραγουδιστής Γιάννης Αγγελάκας.
  • 1959 Γεννιέται ο ηθοποιός Παύλος Χαϊκάλης.
  • 1960 Γίνεται η πρώτη επιτυχημένη μεταμόσχευση νεφρού στο Ηνωμένο Βασίλειο,
  • Diego θεός1960 Γεννήθηκε ο Ντιέγκο Μαραντόνα, Αργεντινός ποδοσφαιριστής
  • 1961 – Αποφασίζεται η απομάκρυνση της σορού του Ιωσήφ Στάλιν από το Μαυσωλείο Λένιν και τον ενταφιασμό της στο τείχος του Κρεμλίνου.
  • 1961 – Η ΕΣΣΔ πραγματοποιεί τη μεγαλύτερη πυρηνική δοκιμή της ιστορίας με την Τσαρ μπόμπα.
  • 1962 – Εγκρίνονται οι διατάξεις του νέου εκλογικού νόμου που αφορούν στην ψήφο των στρατιωτικών, οι οποίοι θα ψηφίσουν τους υποψηφίους της περιοχής όπου υπηρετούν. Η Ένωσις Κέντρου απέχει από τη συζήτηση στη Βουλή σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
  • 1963 – Τον τερματισμό των ανακρίσεων γύρω από την υπόθεση Λαμπράκη ανακοινώνει ο ανακριτής Χρήστος Σαρτζετάκης.
  • theotokas1966 Πέθανε ο Γιώργος Θεοτοκάς, Έλληνας συγγραφέας
  • 1967 – Παραιτούνται οι υπουργοί Δημοσίων Έργων, Βιομηχανίας, Δικαιοσύνης και Εργασίας, Παναγιώτης Τσαρούχης, Νικόλαος Οικονομόπουλος, Λεωνίδας Ροζάκης και Αλέξανδρος Λέκκας.
  • 1973 Τελειώνουν οι εργασίες για τη γέφυρα του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, η οποία ενώνει την Ευρώπη με την Ασία.
  • 1974: Διεξάγεται στην Κινσάσα του Ζαΐρ ένας από τους κορυφαίους αγώνες επαγγελματικής πυγμαχίας. Ο Μοχάμεντ Άλι νικά με νοκ-άουτ τον Τζορτζ Φόρμαν και επανακτά τον παγκόσμιο τίτλο βαρέων βαρών.

  • 1975 – Ο δικτάτορας Φράνκο της Ισπανίας μεταβιβάζει την εξουσία της χώρας στον Χουάν Κάρλος Α’ λόγω ασθένειας.
  • 1978 – Έντεκα είναι οι αγνοούμενοι από βύθιση 2 πλοίων στην Ελλάδα.
  • 1980 – Τελειώνει ο πόλεμος μεταξύ Ονδούρας και Ελ Σαλβαδόρ που μαινόταν από το 1969.
  • 1983 – Διεξάγονται οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές μετά την πτώση της δικτατορίας στην Αργεντινή.
  • 1988 - Πεθαίνει ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη, πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948–1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ — Στράτη και τη Μακρόνησο.
  • 1995 -Το Κεμπέκ, με οριακή πλειοψηφία (50,6% υπέρ- 49,4% κατά) στο σχετικό δημοψήφισμα τάσσεται κατά της απόσχισής του από τον Καναδά.
  • 2000 – Ολοκληρώνονται οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Σίδνεϊ που ξεκίνησαν στις 18 του ιδίου μήνα. Η Ελλάδα κατατάσσεται στην 33η θέση κατακτώντας 10 μετάλλια (4 χρυσά, 5 αργυρά και 1 χάλκινο).
  • 2001 – Ο Νέλσον Οντούμπερ επιστρέφει στην πρωθυπουργία της Αρούμπας.
  • 2003 – Για πρώτη φορά έπειτα από 60 χρόνια η Βουλή των Ελλήνων αποφασίζει να αρθεί η ασυλία πέντε βουλευτών, για παραβάσεις του ΚΟΚ και για ψευδορκία.
  • 2006 – Αρχίζει στην Αθήνα το πρώτο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διακυβέρνηση του Διαδικτύου, που διοργανώνεται από το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.
  • 2009 Πέθανε ο Κλοντ Λεβί-Στρος, Γάλλος ανθρωπολόγος και εθνολόγος
  • 2013 Πέθανε ο Νίκος Φώσκολος, Έλληνας σκηνοθέτης
  • 2019 Πέθανε ο συνθέτης Γιάννης Σπανός.
  • Σαν σήμερα 30 Οκτωβρίου 20222020: Σεισμός μεγέθους 7,0 Ρίχτερ πλήττει την Ελλάδα και την Τουρκία, με επίκεντρο το Αιγαίο Πέλαγος. Πλημμύρες και καταστροφές σπιτιών αναφέρονται στη Σάμο, όπου δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, και στη Σμύρνη, όπου 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 786 τραυματίστηκαν.
  • 2021: Η 16η σύνοδος κορυφής της G20 αρχίζει για πρώτη φορά αυτοπροσώπως μετά την έναρξη της πανδημίας με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ να εμφανίζονται μέσω online.

Γεννήσεις

Antoine Bourdelle b Meurisse 1925.jpg

Θάνατοι

Γιώργος Θεοτοκάς, Πάρκο Ελλήνων Λογοτεχνών.jpg

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου