Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 16 Νοέ 2022
Σαν σήμερα...  16 Νοεμβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση












«Παναγιώτης Κρεβαττάς, ο Άρχοντας», από τον Παναγιώτη Παπαλεξανδράκο-Κρεβαττά

Παναγιώτης Κρεββατάς (1785 – 1822) , αγωνιστής του ‘21 από τη Λακωνία. Ήταν προεστός του Μυστρά και δολοφονήθηκε κατά το δεύτερο έτος της Επανάστασης από την αντίπαλη οικογένεια των Γιατράκων, στο πλαίσιο της διαπάλης μεταξύ «πολιτικών» και «στρατιωτικών», που οδήγησε στην πρώτη εμφύλια σύρραξη το 1823.

Ο Παναγιώτης Κρεββατάς γεννήθηκε το 1785 στην περιοχή του Μυστρά και καταγόταν από παλιά αρχοντική οικογένεια που είχε εγκατασταθεί στη Λακωνία τον 14ο αιώνα. Ο συνονόματος παππούς του είχε πάρει μέρος στα Ορλοφικά και μετά την αποτυχία τού κινήματος κατέφυγε στην Ύδρα. Η περιουσία του δημεύθηκε από τους Τούρκους, αλλά ο πατέρας του Δημήτριος κατόρθωσε να την πάρει πίσω και να στείλει για σπουδές τον νεαρό Παναγιώτη στην Ιταλία.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Παναγιώτης Κρεββατάς έγινε πρόκριτος του Μυστρά, ενώ παράλληλα στράφηκε προς το εμπόριο με επιτυχία. Πριν από την Επανάσταση ήταν ένας από τους πλουσιότερους προύχοντες της Πελοποννήσου και από τους λίγους που μυήθηκαν στη Φιλική Εταιρεία (1 Ιουνίου 1819).

Στις αρχές Μαρτίου του 1821, επειδή κίνησε τις υποψίες των Τούρκων, έφυγε από την επαρχία του και μετέβη στα Καλάβρυτα. Στις 10 ή 13 Μαρτίου έλαβε μέρος στη σύσκεψη των προκρίτων, που έγινε στην Αγία Λαύρα και επέστρεψε στον Μυστρά για να πρωτοστατήσει στον ξεσηκωμό της περιοχής στις 26 Μαρτίου, μαζί με τον Αντώνιο Νικολόπουλο και τον Πέτρο Βαρβιτσιώτη. Στις 26 Μαΐου πήρε μέρος στη Συνέλευση των Καλτεζών για τον συντονισμό του Αγώνα και διορίστηκε μέλος της Πελοποννησιακής Γερουσίας.

Με πρωτοβουλία του οργανώθηκε τοπική εφορία, η οποία βοηθούσε το στρατόπεδο των Βερβαίνων με αποστολές αγωνιστών και εφοδίων. Συμμετείχε στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στην πόλη (23 Σεπτεμβρίου), ενώ τον Δεκέμβριο τού 1821 πήρε μέρος στην πολιορκία τής Κορίνθου.

Το 1822 έγινε μέλος του Βουλευτικού και παραχώρησε τη στρατιωτική αρχηγία του Μυστρά στον Παναγιώτη Γιατράκο. Τον Ιούλιο, μετά την εισβολή του Δράμαλη στην Πελοπόννησο, έφυγε και αυτός από την Αργολίδα και κατέφυγε στην Τριπολιτσά. Καθ’ οδόν συναντήθηκε με τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και μεταξύ τους αναπτύχθηκε μία σταθερή φιλία, η οποία προκάλεσε και τη δολοφονία του. Έπειτα από αίτημα του Κολοκοτρώνη, ο Κρεββατάς προσέφερε σημαντικές ποσότητες από τρόφιμα και πολεμοφόδια, συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην ήττα τού Δράμαλη, ενώ ο ίδιος πείστηκε να επιστρέφει στην Αργολίδα, μόνος απ' όλους τους βουλευτές και τους προεστούς.

Με τη στάση του αυτή, ο Κρεββατάς προκάλεσε τον φθόνο και την έχθρα τους, αφού δεν μπορούσαν να του συγχωρήσουν ότι εγκατέλειψε την τάξη τους κι εντάχθηκε στην παράταξη των «στρατιωτικών». Όπως γράφει στα «Απομνημονεύματά» του ο αγωνιστής Νικόλαος Σπηλιάδης, «ζώντος αυτού και ηνωμένου μετά του Κολοκοτρώνη δεν ηδύναντο ο Ζαΐμης είτε άλλοι ολιγαρχικοί να πράξωσιν ό,τι ήθελον, ουδ’ οι Γιατράκοι να μεταχειρίζωνται ιδιοτελώς τα όπλα και εισοδήματα της επαρχίας Μιστρά».

Έτσι, έπεισαν τον Παναγιώτη Γιατράκο, αντίπαλο του Κολοκοτρώνη, από τον οποίο ο Κρεββατάς σκόπευε να αφαιρέσει την αρχηγία του Μυστρά και να τη δώσει στον Νικηταρά, να τον βγάλει από τη μέση. Στις 16 Νοεμβρίου 1822 άνθρωποι του Γιατράκου, με κύριο οργανωτή τον αδελφό του Γεώργιο, έστησαν ενέδρα στον Κρεββατά στην περιοχή Κυανή Σκάλα κοντά στη γέφυρα Κοπάνου, στον ποταμό Ευρώτα και τον σκότωσαν.

Αν κι ένας από τους δολοφόνους πιάστηκε και ομολόγησε στην Τριπολιτσά, η κυβέρνηση Μαυροκορδάτου όχι μόνο τούς άφησε ατιμώρητους, αλλά δύο μήνες αργότερα προήγαγε τον Γεώργιο Γιατράκο στο βαθμό του στρατηγού, ενώ η οικογένεια του Κρεββατά αντιμετωπίστηκε με εχθρότητα.

Ο Αναστάσιος Γούδας, στον έκτο τόμο του έργου του «Βίοι Παράλληλοι», βιογραφεί τον Κρεββατά, παίρνοντας τις πληροφορίες του από συγχρόνους της Επανάστασης, και εξαίρει τις αρετές και τη μετριοφροσύνη του θύματος αυτού των πολιτικών παθών, που «εν μόνον είχε μέλημα και μίαν φιλοδοξίαν, την απελευθέρωσιν της πατρίδος».

*******************************


“Κάρολος Κουν”. Αθήνα – Στοά του Βιβλίου. Έργο του Χρήστου Καπράλου. 
Ο Χρήστος Καπράλος (Παναιτώλιο ή Μουσταφούλι Αιτωλοακαρνανίας, 16 Νοεμβρίου 1909 – Αθήνα, 20 Ιανουαρίου 1993) ήταν ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες του 20ού αιώνα, ιδίως σε ό,τι αφορά τον μοντερνισμό στην Ελλάδα.

*******************************

Γεγονότα

  • 42 π.Χ. Γεννήθηκε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τιβέριος, επί των ημερών του οποίου σταυρώθηκε ο Ιησούς Χριστός
  • 534 Δημοσιεύεται η δεύτερη και τελική αναθεώρηση του Ιουστινιάνειου Κώδικα. Αρχίζουν να δημοσιεύονται οι «Νεαρές».
  • 1272 – Ενώ ταξιδεύει κατά τη διάρκεια της Θ’ Σταυροφορίας, ο Εδουάρδος Α’ γίνεται βασιλιάς της Αγγλίας μετά το θάνατο του Ερρίκου Γ’, αλλά δεν θα επιστρέψει στην Αγγλία παρά μετά από σχεδόν δύο χρόνια για να αναλάβει το θρόνο.
  • 1380 Ο βασιλιάς Κάρολος ΣΤ’ της Γαλλίας ανακοινώνει την κατάργηση όλων των φόρων στη χώρα του.

  • 1532 – Ο Φρανθίσκο Πιθάρρο και οι άντρες του αιχμαλωτίζουν τον αυτοκράτορα των Ίνκας Αταουάλπα στη μάχη της Καχαμάρκα.
  • 1632 – Τριακονταετής Πόλεμος: Οι Σουηδοί νικούν στη μάχη του Λούτσεν αλλά ο βασιλιάς τους, Γουσταύος Β΄ Αδόλφος της Σουηδίας, σκοτώνεται στη μάχη.
  • 1717 Γεννήθηκε ο Γάλλος μαθηματικός, Ζαν Λε Ρον Ντ’ Αλαμπέρ, συνεργάτης της «Εγκυκλοπαίδειας» του Ντενί Ντιντερό
  • 1776 – Αμερικανική Επανάσταση: Βρετανικές μονάδες καταλαμβάνουν το φρούριο Ουάσινγκτον από τους Πατριώτες.
  • 1793 – Γαλλική Επανάσταση: 90 αντιφρονούντες ρωμαιοκαθολικοί ιερείς εκτελούνται δια πνιγμού στη Ναντ.
  • 1797 – Ο Φρειδερίκος Γουλιέλμος Γ’ γίνεται βασιλιάς της Πρωσίας.
  • 1822 Δολοφονήθηκε ο αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης, Παναγιώτης Κρεββατάς
  • 1828 Υπογράφεται στο Λονδίνο πρωτόκολλο από τους εκπροσώπους των Τριών Μεγάλων Δυνάμεων, Ρωσία, Αγγλία και Γαλλία, με το οποίο καθορίζονται τα σύνορα του νέου ελληνικού κράτους. Αφήνει εκτός ελληνικής επικράτειας τη Στερεά Eλλάδα, ενώ περιλαμβάνονται μόνο η Πελοπόννησος και οι Κυκλάδες.
  • 1829 Γεννήθηκε ο Ρώσος συνθέτης και διευθυντής ορχήστρας Άντον Ρουμπινστάιν, ένας από τους σημαντικότερους βιρτουόζoυς πιανίστες του 19ου αιώνα.
  • 1831 Πεθαίνει ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».
  • 1841 Ο Ναπολέων Γκουερίν πατεντάρει το πρώτο σωσίβιο κατασκευασμένο από φελλό.
  • 1849 – Ρωσικό δικαστήριο καταδικάζει το συγγραφέα Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι σε θάνατο για αντικυβερνητικές δραστηριότητες που σχετίζονταν με μία ριζοσπαστική ομάδα διανοούμενων.Το 1849 ο Φιοντόρ Ντοστογιέφσκι ήταν ένας πολλά υποσχόμενος συγγραφέας. Σε ηλικία 28 ετών είχε εγκαταλείψει τη στρατιωτική καριέρα για να αφοσιωθεί στα γράμματα. Στις 23 Απριλίου συνελήφθη από την τσαρική αστυνομία και φυλακίστηκε ως μέλος μιας ομάδας σοσιαλφιλέλευθερων διανοουμένων της Αγίας Πετρούπολης, γνωστής ως «Κύκλος του Πετρασέφσκι». Ο Τσάρος Νικόλαος Α' φοβόταν ότι ο φιλελεύθερος άνεμος που σάρωνε τις μοναρχίες της Ευρώπης γρήγορα θα πέρναγε και τα σύνορα της επικράτειάς του και βάλθηκε να διαλύσει τις ομάδες διανοουμένων, που πίστευε ότι υπονόμευαν την εξουσία του.  Στις 16 Νοεμβρίου 1849 ο Ντοστογιέφσκι και οι σύντροφοί του δικάστηκαν και καταδικάσθηκαν σε θάνατο. Ακολούθησε ένας πόλεμος νεύρων με εικονικές εκτελέσεις και ατέλειωτες ώρες παραμονής στην παγωμένη ύπαιθρο, σε αναμονή του εκτελεστικού αποσπάσματος. Η ποινή του μετατράπηκε τελικά σε τετραετή εξορία και καταναγκαστικά έργα στο Ομσκ της Σιβηρίας.
  • 1852 – Ο Άγγλος αστρονόμος Τζον Ράσελ Χιντ ανακαλύπτει τον αστεροειδή 22 Καλλιόπη.
  • 1855 – Ο Ντέιβιντ Λίβινγκστον γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που βλέπει τους καταρράκτες της Βικτωρίας στα σημερινά σύνορα Ζάμπιας και Ζιμπάμπουε.
  • 1860 Διαλύεται η Βουλή από τον Όθωνα και προκηρύσσονται εκλογές για τον Ιανουάριο του 1861.
  • 1863 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Τα Συνομόσπονδα στρατεύματα πραγματοποιούν αποτυχημένη επίθεση εναντίον των δυνάμεων της Ένωσης κοντά στο Νόξβιλ του Τενεσί.
  • 1864 Ο Γεώργιος Α’ παρουσιάζεται στη Βουλή, ορκίζεται πίστη στο νέο Σύνταγμα της χώρας και γίνεται ο πρώτος συνταγματικός βασιλιάς της
  • 1885 – Ο Καναδός ηγέτης των εξεγερμένων Μετί και “πατέρας της Μανιτόμπα” Λουί Ριέλ εκτελείται για προδοσία.
  • 1893 Ιδρύεται στην Πράγα η ποδοσφαιρική ομάδα Σπάρτα.
  • 1895 Γεννιέται ο Πάουλ Χίντεμιτ (Paul Hindemith, πέθανε – 28-Δεκ-1963) ένας από τους σημαντικότερους Γερμανούς μουσικούς σύγχρονης κλασικής μουσικής  Ήταν συνθέτης, βιολιστής, βιολονίστας, μουσικοδιδάσκαλος, μουσικολόγος και διευθυντής ορχήστρας.
  • 1904 Η Γαλλία παραχωρεί την κατασκευή της Διώρυγας του Παναμά στις ΗΠΑ, μετά την αγορά όλων των οικονομικών δικαιωμάτων της γαλλικής εταιρείας που είχε αρχίσει το έργο.
  • 1907 – Η Οκλαχόμα γίνεται η 46η πολιτεία των Η.Π.Α.
  • 1914 Αρχίζει τη λειτουργία της η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve Bank.
  • 1918 Από τα συντρίμμια της Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας ξεπηδά η Δημοκρατία της Ουγγαρίας. Η Ουγγαρία ανακηρύσσεται ανεξάρτητη δημοκρατία με προσωρινό πρόεδρο τον κόμη Μίχαλι Κάρολι.
  • 1920 -  Ιδρύεται η εθνική αεροπορική εταιρεία της Αυστραλίας, Qantas Airways, ως Queensland and Northern Territory Aerial Services Limited.
  • 1922 Γεννιέται ο Πορτογάλος κομμουνιστής συγγραφέας Ζοζέ ντε Σόζα Σαραμάγκου (βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, 1998).
  • 1933  Οι ΗΠΑ και η ΕΣΣΔ συνάπτουν διπλωματικές σχέσεις, 16 χρόνια μετά την επικράτηση των μπολσεβίκων.
  • 1938 – Ο Άλμπερτ Χόφμαν συνθέτει για πρώτη φορά το διαιθυλαμίδιο του λυσεργικού οξέος (LSD) στα εργαστήρια της Sandoz στη Βασιλεία.
  • 1939 Ιδρύεται η Εθνική Ακαδημία Σωματικής Αγωγής (Γυμναστική Ακαδημία).
  • 1940 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Σε απάντηση στην ισοπέδωση του Κόβεντρι από τη γερμανική Λουφτβάφε δύο ημέρες πριν, η Βρετανική Βασιλική Αεροπορία βομβαρδίζει το Αμβούργο.
  • 1940 – Ολοκαύτωμα: Στην κατεχόμενη Πολωνία, οι Ναζί αποκλείουν το Γκέτο της Βαρσοβίας από τον έξω κόσμο.
  • 1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το υποβρύχιο «Τρίτων» (κυβερνήτης υποπλοίαρχος Επαμεινώνδας Κοντογιάννης) επιτίθεται εναντίον γερμανικής νηοπομπής στον Καφηρέα, βυθίζει ένα πετρελαιοφόρο και, ενώ προσπαθεί να διαφύγει, δέχεται την επίθεση γερμανικού καταδιωκτικού και τελικά βυθίζεται. Δεκαεννέα μέλη του πληρώματος χάνονται μαζί του.
  • 1943 Γεννήθηκε ο Αμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου Μάικλ Τσιμίνο («Ελαφοκυνηγός»)
  • 1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η επιχείρηση Κουίν, η πολυδάπανη προώθηση των συμμάχων στο Ρόερ.
  • 1945 Ιδρύεται η Εκπαιδευτική Επιστημονική και Πολιτιστική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO).
  • 1950 Στη διάρκεια του Β’ Παγκόσμιου Συνεδρίου των Υπερασπιστών της Ειρήνης που διεξήχθη στη Βαρσοβία (16–22/11/1950) ιδρύεται το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης.
  • 1951 Εκδίδεται η καταδικαστική σε θάνατο απόφαση του στρατοδικείου για το Νίκο Μπελογιάννη και άλλα 11 στελέχη του ΚΚΕ (Ε. Ιωαννίδου, Στ. Γραμμένο, Δ. Καλοφωλιά, Θ. Γεωργιάδου, Αφρ. Μανιάτη, Αθ. Κανελλόπουλο, Δ. Κανελλόπουλο, Π. Παπανικολάου, Στ. Δρομάζο, Καλ. Παπαδοπούλου και Λ. Κόττου).
    Άλλοι 15 κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν σε ποινές, που κυμαίνονταν από ισόβια δεσμά έως και τριετή φυλάκιση με αναστολή. Οι θανατικές καταδίκες δεν εκτελέστηκαν. Ήταν καταδίκες που στηρίζονταν στον Α.Ν. 509 και αφορούσαν αποκλειστικά στις πολιτικές πεποιθήσεις των καταδικασμένων.
    Το καθεστώς ήθελε να αποφύγει μια διεθνή καταδίκη για διάπραξη πολιτικών εγκλημάτων. Ήθελε, όμως, να σπείρει και την τρομοκρατία με τις κάνες των όπλων του εκτελεστικού αποσπάσματος. Έτσι, κατασκευάστηκε μια δεύτερη δίκη, όπου ο Μπελογιάννης και 28 ακόμα σύντροφοί του σύρθηκαν να δικαστούν με την αισχρή κατηγορία του κατασκόπου (Πηγή 902.gr).
  • 1952 Ο Ελληνικός Συναγερμός του στρατάρχη Αλέξανδρου Παπάγου κερδίζει τις εκλογές. Λαμβάνει το 49,22% των ψήφων και 247 έδρες.
  • 1953 Γεννιέται η τραγουδίστρια Γλυκερία.
  • 1960 Πέθανε ο Αμερικανός ηθοποιός, Κλαρκ Γκέιμπλ («Όσα παίρνει ο άνεμος»)
  • 1962 – Εγκαίνια του οικισμού στον Άγιο Σώστη, όπου ήδη στεγάζονται παραπηγματούχοι.
  • 1964 Παραιτείται ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού, Ανδρέας Παπανδρέου, λόγω διαφωνίας με τον πατέρα του πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, αλλά και των κατηγοριών μερίδας του Τύπου για χαριστικές αναθέσεις έργων.
  • 1965 – Πρόγραμμα Βενέρα: Η Σοβιετική Ένωση εκτοξεύει το διαστημικό σκάφος Βενέρα 3 προς τον πλανήτη Αφροδίτη και θα είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα φτάσει στην επιφάνεια άλλου πλανήτη.
  • 1965 – Πρωτοφανής όξυνση στις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους. Η πλειοψηφία της Ιεράς Συνόδου αποφασίζει την πλήρωση κενών εδρών μητροπολιτών αψηφώντας τον σχετικό νόμο και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η κυβέρνηση απειλεί ότι θα εμποδίσει τις ενθρονίσεις με αστυνομικές δυνάμεις.
    1966 – Σε οκτάμηνη εξαγοράσιμη φυλάκιση καταδικάζεται από το Τριμελές Εφετείο Ναυπλίου ο δικηγόρος Νικηφόρος Μανδηλαράς, εκ των συνηγόρων της δίκης του ΑΣΠΙΔΑ, για προσβολή του βασιλιά Κωνσταντίνου.
  • 1966 – Στις ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες κατατάσσεται πλέον η Ελλάδα από τον Οργανισμό Διεθνούς Αναπτύξεως. Την πενταετία 1960-1965 η μέση ετήσια αυξηση της παραγωγής έφτασε στο αξιοσημείωτο επίπεδο του 8%.
  • 1967 Κορυφώνεται μια ακόμη κρίση στην Κύπρο. Δυνάμεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, με επικεφαλής τον ίδιο τον Γρίβα, μπαίνουν στο υπό τουρκοκυπριακό έλεγχο χωριό του Αγίου Θεοδώρου. Οι συγκρούσεις γενικεύονται, με τη χρήση τεθωρακισμένων, βαρέων όπλων και πυροβολικού. Το βράδυ της 15ης του Νοέμβρη, οι δυνάμεις του Γρίβα, ο οποίος κινείται βάσει σχεδίου που έχει εγκριθεί προκαταβολικά από τη χούντα της Αθήνας, καταλαμβάνουν τα χωριά Κοφινού και Αγιος Θεόδωρος. Τα γεγονότα της Κοφινού προκαλούν μείζονα κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς η Τουρκία προχώρησε σε επιδεικτικές παραβιάσεις του κυπριακού θαλάσσιου και εναέριου χώρου. Στα παρασκήνια έχει ήδη αρχίσει το έγκλημα σε βάρος της Κύπρου, το οποίο ολοκληρώθηκε τον Ιούλη του 1974 (Πηγή 902.gr).
  • 1970 Πέθανε ο πολιτικός και πρωθυπουργός, Κωνσταντίνος Τσαλδάρης
  • Στράτος Παγιουμτζής (1904 – 1971)1971 Πέθανε ο ρεμπέτης, Στράτος Παγιουμτζής
  • 1973 – Πρόγραμμα Σκάιλαμπ: Η NASA εκτοξεύει το Σκάιλαμπ 4 με ένα πλήρωμα τριών αστροναυτών για μία αποστολή 84 ημερών.
  •  
  • Σαν σήμερα 16 Νοεμβρίου 20211973 – Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η εξέγερση του Πολυτεχνείου. Γύρω από το εκπαιδευτικό ίδρυμα γίνονται πραγματικές μάχες. Η Αστυνομία με δακρυγόνα και πυροβολισμούς προσπαθεί να διαλύσει τον κόσμο. Ο ραδιοφωνικός σταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για φάρμακα, ιατρικά εργαλεία, γιατρούς και ασθενοφόρα. Η αλληλεγγύη στους αγωνιζόμενους φοιτητές κορυφώνεται. Έξω από το Πολυτεχνείο έχουν συγκεντρωθεί δεκάδες χιλιάδες λαού, ενώ το μεσημέρι ενώθηκαν μαζί τους και αγρότες των Μεγάρων. Την ίδια μέρα οι φοιτητές της Θεσσαλονίκης προχώρησαν επίσης σε κατάληψη του Πολυτεχνείου της πόλης. Έως το βράδυ οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης είχαν ξεπεράσει τις 2.500. Κινητοποιήσεις έγιναν και στα Ιωάννινα.
    Από το απόγευμα η κατάσταση οξύνεται. Έξω από το Πολυτεχνείο και στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομία επιτίθεται στους διαδηλωτές, κάνοντας χρήση ακόμα και πλαστικών σφαιρών. Οι συμπλοκές γρήγορα γενικεύονται. Πολλοί τραυματίζονται και μεταφέρονται στο Πολυτεχνείο. Ο ραδιοσταθμός των φοιτητών κάνει έκκληση για ιατροφαρμακευτικό υλικό, γιατρούς, κλπ.
    Καθώς η επίθεση κατά του Πολυτεχνείου φαίνεται αναπόφευκτη, αρχίζουν να στήνονται οδοφράγματα, καθώς και ένα αυτοσχέδιο νοσοκομείο. Στην περιοχή του Πολυτεχνείου ακούγονται πυροβολισμοί, οι οποίοι σύντομα πυκνώνουν. Οι διαδηλωτές ενισχύουν τα οδοφράγματα και ο ραδιοσταθμός των φοιτητών απευθύνει εκκλήσεις στο λαό για ενεργό συμπαράσταση.
    Μεσάνυχτα: Οι πρώτες στρατιωτικές μονάδες εξέρχονται από τους στρατώνες τους στο Γουδί και το Διόνυσο και κατευθύνονται προς το Πολυτεχνείο. Γύρω στα μεσάνυχτα μπαίνουν στην Αθήνα στρατός και τανκς.
  • Το Αστεροσκοπείο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο.1974 – Το ραδιοτηλεσκόπιο του Αρεσίμπο στο Πουέρτο Ρίκο μεταδίδει το μήνυμα του Αρεσίμπο. Στόχος του είναι η τρέχουσα θέση του Σφαιρωτού Σμήνους του Ηρακλέουςπερίπου 25.000 έτη φωτός μακριά. Το μήνυμα θα φτάσει σε κενό χώρο αφού το σύμπλεγμα θα έχει μετατοπιστεί.

    Το μήνυμα συνέγραψε ο δρ Φρανκ Ντρέικ, καθηγητής αστροφυσικής στο Πανεπιστήμιο Κορνέλ των ΗΠΑ, με την βοήθεια του συναδέλφου Καρλ Σαγκάν, περισσότερου γνωστού για τα εκλαϊκευτικά βιβλία του για την αστρονομία.

    Η απάντηση από το διάστημα ακόμη αναμένεται!

  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Polytexneio1980.jpg1980 – Η πορεία για το γιορτασμό του Πολυτεχνείου δέχεται τη βάρβαρη επίθεση της αστυνομίας. Η 20χρονη εργάτρια Σταματίνα Κανελλοπούλου και ο Κύπριος φοιτητής Ιάκωβος Κουμής χάνουν τη ζωή τους από χτυπήματα κλομπ αστυνομικών, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 150.
  • 1981 Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές εγκρίνουν το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β.
  • 1988 – Στις πρώτες ανοιχτές εκλογές για πάνω από μία δεκαετία, οι ψηφοφόροι στο Πακιστάν εκλέγουν την Μπεναζίρ Μπούτο ως πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει την πρωθυπουργία του μουσουλμανικού κράτους του Πακιστάν.
  • 1989 Εγκαινιάζεται ο πρώτος μη κρατικός τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας, το MEGA Channel.
  • 1990 – Αφαιρούνται τα βραβεία Γκράμι από το συγκρότημα της ποπ Milli Vanilli επειδή δεν τραγούδησαν καθόλου στο δίσκο τους.
  • 1991 Η ρωσική κυβέρνηση αποφασίζει την απέλαση του πρώην προέδρου της Ανατολικής Γερμανίας, Έρικ Χόνεκερ.
  • 1993 Αμερικανικό εφετείο χαρακτηρίζει αντισυνταγματική την απαγόρευση σε ομοφυλόφιλους να υπηρετούν στις ένοπλες δυνάμεις.
  • 1994 – Τίθεται σε ισχύ η νέα διεθνής σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που επιτρέπει την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια. Η Τουρκία ανακοινώνει ότι θεωρεί αιτία πολέμου την ενδεχόμενη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια.
  • 2000 Ο Μπιλ Κλίντον γίνεται ο πρώτος εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το κομμουνιστικό Βιετνάμ.
  • 2006 Πέθανε ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος και γκουρού του νεοφιλελευθερισμού, Μίλτον Φρίντμαν.
  • 2020: Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εγκρίνει την κατασκευή νέων εγκαταστάσεων του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στο Σουδάν. Η ναυτική βάση θα κατασκευαστεί κοντά στο Πορτ Σουδάν στις ακτές της Ερυθράς Θάλασσας και θα φιλοξενεί έως 300 στρατιωτικούς και πολιτικούς υπαλλήλους.
  • 2021: Τρεις βομβιστές αυτοκτονίας ανατινάζονται κοντά σε αστυνομικό τμήμα και στην είσοδο του Κοινοβουλίου στην Καμπάλα, σκοτώνοντας τρία άτομα και τραυματίζοντας άλλα 33. Την ευθύνη για τις επιθέσεις αναλαμβάνει το Ισλαμικό Κράτος.
  • 2021: Οι τιμές του φυσικού αερίου για το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξάνονται κατά 17% μετά την αναστολή από τη γερμανική ρυθμιστική αρχή ενέργειας της έγκρισης του αγωγού Nord Stream 2 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία. Η ρυθμιστική αρχή αναφέρει ότι ο αγωγός πρέπει να συμμορφωθεί με τη γερμανική νομοθεσία προτού μπορέσει να πιστοποιήσει το έργο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ.
  • 2021: Η πριγκίπισσα Σαρλίν του Μονακό ακυρώνει όλες τις επικείμενες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των εθνικών εορτασμών του Μονακό, λόγω ασθένειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του βασιλικού παλατιού. Η πριγκίπισσα λέγεται ότι πάσχει από «βαθιά κόπωση».
  • 2021: Ανακοινώνεται ένα νέο φεγγάρι του Κρόνου, το S/2019 S 1, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των γνωστών φεγγαριών σε 83.







Γεννήσεις

  • 42 π.Χ. – Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος, Ρωμαίος αυτοκράτορας
  • 1528 – Ιωάννα Γ΄, βασίλισσα της Ναβάρρας
  • 1613 – Φρειδερίκος, πρίγκιπας του Άνχαλτ-Χάρτσγκεροντε
  • 1717 – Ζαν λε Ροντ ντ’ Αλαμπέρ, Γάλλος μαθηματικός
  • 1768 – Καραγιώργης Πέτροβιτς, Σέρβος επαναστάτης
  • 1836 – Εουτζένιο Μπελτράμι, Ιταλός μαθηματικός
  • 1850 – Αρτύρ Κονσταντέν Κρεμπς, Γάλλος μηχανικός
  • 1855 – Τομάζο Τιττόνι, Ιταλός πολιτικός
  • 1892 – Τάτσιο Νουβολάρι, Ιταλός οδηγός αγώνων
  • 1895 – Πάουλ Χίντεμιτ, Γερμανός συνθέτης
  • 1896 – Όσβαλντ Μόσλι, Άγγλος πολιτικός
  • 1907 – Μπέρτζες Μέρεντιθ, Αμερικανός ηθοποιός. Ο Μπέρτζες Μέρεντιθ (Oliver Burgess Meredith, 16 Νοεμβρίου 1907 – 9 Σεπτεμβρίου 1997) ήταν Αμερικανός ηθοποιός θεάτρου, κινηματογράφου, και τηλεόρασης. Ήταν γνωστός κυρίως για το ρόλο του Μίκι Γκόλντμιλ στις κινηματογραφικές ταινίες της σειράς Ρόκυ. Ο Μέρεντιθ γεννήθηκε στην πόλη Κλήβελαντ της πολιτείας Οχάιο. Ήταν δυο φορές υποψήφιος για το βραβείο Όσκαρ: το 1976 (Η Μέρα της Θεομηνίας) και το 1977 (Ρόκυ). Επίσης Βραβεύτηκε δύο φορές με το βραβείο Έμμυ για διάφορους τηλεοπτικούς ρόλους. Επιτυχημένους τηλεοπτικούς ρόλους είχε στις σειρές The Invaders και Μπάτμαν. Ο Μπέρτζες Μέρεντιθ έπασχε από τη νόσο του αλτσχάιμερ και άφησε την τελευταία του πνοή στις 9 Σεπτεμβρίου 1997, στο Μαλιμπού της Καλιφόρνιας.
  • 1909 – Χρήστος Καπράλος, γλύπτης
  • 1922 – Ζοζέ Σαραμάγκου, Πορτογάλος συγγραφέας
  • 1938 – Ρόμπερτ Νόζικ, Αμερικανός φιλόσοφος. Ο Ρόμπερτ Νόζικ (Robert Nozick, 16 Νοεμβρίου 1938 – 23 Ιανουαρίου 2002) ήταν Αμερικανός φιλόσοφος με εβραϊκή καταγωγή. Γεννήθηκε στις 16 Νοεμβρίου του 1938 στο Μπρούκλιν. Ήταν ελευθεριστής φιλόσοφος που επηρεάστηκε από τον Λοκ, τον Μιλλ και τον Φρίντριχ Χάγιεκ. Το πιο γνωστό του έργο είναι το Anarchy, State and Utopia (1974) που ήταν μια ελευθεριστική απάντηση στο A Theory of Justice (1971) του Τζον Ρολς. Πέθανε στις 23 Ιανουαρίου του 2002.
  • 1952 – Σιγκέρου Μιγιαμότο, Ιάπωνας σχεδιαστής βιντεοπαιχνιδιών
  • 1953 – Γλυκερία, τραγουδίστρια
  • 1964 – Νταϊάνα Κραλ, καναδή τραγουδίστρια της τζαζ
  • 1974 – Πολ Σκόουλς, Άγγλος ποδοσφαιριστής
  • 1977 – Μάγκι Τζίλενχαλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
  • 1996 – Ρόμπερτ Αμπαγιάν, Αρμένιος λοχίας

Θάνατοι

  • 1093 – Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας
  • 1272 – Ερρίκος Γ’, βασιλιάς της Αγγλίας
  • 1302 – Γερτρούδη η Μεγάλη, Γερμανή μοναχή, μύστρια και θεολόγος
  • 1323 – Φρειδερίκος Α΄, μάργραβος του Μάισσεν
  • 1632 – Γουσταύος Β΄ Αδόλφος, βασιλιάς της Σουηδίας
  • 1672 – Χάινριχ Σιτς, Γερμανός συνθέτης. Ο Χάινριχ Σιτς (Heinrich Schütz, 18 Οκτωβρίου 1585 – 16 Νοεμβρίου 1672) ήταν Γερμανός συνθέτης και οργανίστας. Ανάμεσα στα έργα του ξεχωρίζουν οι 7 Λέξεις του Ιησού Χριστού (1645), το Ορατόριο των Χριστουγέννων (1664) και τα Πάθη, κατά Ματθαίο, Λουκά και Ιωάννη (1665-1666). Γεννήθηκε στις 18 Οκτωβρίου του 1585 στο Κέστριτς. Θεωρείται από τους περισσότερους ως ο σπουδαιότερος Γερμανός μουσικοσυνθέτης πριν από τον Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ και από τους μεγαλύτερους του 17ου αιώνα, μαζί με τον Κλάουντιο Μοντεβέρντι. Έγραψε το έργο που θεωρείται ως η πρώτη γερμανική όπερα, τη “Δάφνη” , η οποία παρουσιάστηκε στο Τοργκάου το 1627. Ωστόσο, έκτοτε η μουσική χάθηκε. Πέθανε στη Δρέσδη στις 16 Νοεμβρίου 1672.
  • 1831 – Καρλ Φίλιπ Γκότλιμπ Φον Κλαούζεβιτς, πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου
  • 1907 – Ροβέρτος Α’, δούκας της Πάρμας
  • 1907 – Γουσταύος Χέρτσμπεργκ, Γερμανός ιστορικός
  • 1920 – Σπυρίδων Μαγγίνας, ιατρός
  • 1933 – Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Κύριλλος Γ΄. Ο Κύριλλος Γ΄ (1859 – 16 Νοεμβρίου 1933) ήταν επίσκοπος Κερύνειας και αργότερα Αρχιεπίσκοπος της Ορθόδοξης Εκκλησίας Κύπρου. Γεννήθηκε το 1859 στο χωρίο Πραστειό Μεσαορίας και έγινε μοναχός στην ηλικία των 13 ετών στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος στο χωρίο Μυρτού κοντά στην Κερύνεια. Σπούδασε φιλοσοφία και θεολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 1895 εξελέγη Επίσκοπος Κερύνειας μετά το θάνατο του Κύριλλου Β΄, και στη συνέχεια εξελέγη Αρχιεπίσκοπος Κύπρου στις 11 Νοεμβρίου 1916. Αντίπαλοι του στην εκλογή αυτή ήταν ο Επίσκοπος Κιτίου Μελέτιος, ο Επίσκοπος Κύκκου Κλέοπας και ο Αρχιμανδρίτης Μακάριος Μυριανθέας, ο οποίος αργότερα έγινε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Β΄. Ήταν πιο συγκρατημένος από τον προκάτοχο του Κύριλλο Β΄ και κατηγορήθηκε για υπερβολική συμπόνοια στους Βρετανούς αποικιοκράτες της Κύπρου. Επίσης, εξελέγη ως ένας από τους 6 Χριστιανούς Νομοθέτες του Κυπριακού Κοινοβουλίου. Απεβίωσε στις 16 Νοεμβρίου 1933 από πλευρίτιδα. Ο τάφος του βανδαλίστηκε το Μάρτιο του 2010.
  • 1934 – Γκεόργκι Τόντοροβ, Βούλγαρος στρατηγός
  • 1960 – Κλαρκ Γκέιμπλ, Αμερικανός ηθοποιός
  • 1971 – Στράτος Παγιουμτζής, τραγουδιστής
  • 1980 – Σταματίνα Κανελλοπούλου, αγωνίστρια
  • 1997 – Ζορζ Μαρσέ, Γάλλος πολιτικός
  • 1998 – Λούντβικ Ντάνεκ, Τσέχος δισκοβόλος
  • 1999 – Ντάνιελ Νέιθανς, Αμερικανός μικροβιολόγος
  • 2006 – Μίλτον Φρίντμαν, Αμερικανός οικονομολόγος
  • 2006 – Γερόντισσα Ακυλίνα της Δράμας, Ελληνίδα ορθόδοξη μοναχή και Ηγουμένη
  • 2008 – Στάθης Μαυρίδης, ποδοσφαιριστής
  • 2009 – Αντόνιο ντε Νίγκρις, Μεξικανός ποδοσφαιριστής

Επέτειοι και εορτές


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου