Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 20 Μάι 2022
Σαν σήμερα...  20 Μαΐου
Κλίκ για μεγέθυνση

20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών — Αϊνστάιν: «Όταν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη γη, ο άνθρωπος έχει μόνο τέσσερα χρόνια για να ζήσει»










20 Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα ΜελισσώνΑϊνστάιν: «Όταν η μέλισσα εξαφανιστεί από τη γη, ο άνθρωπος έχει μόνο τέσσερα χρόνια για να ζήσει».

Εάν η μέλισσα δεν μπορεί να γονιμοποιήσει άλλα φυτά, οι τροφές των ανθρώπων χάθηκαν. Χωρίς τη μέλισσα δεν θα υπήρχε αυτή η βιοποικιλότητα που έχουμε σήμερα.

Το ρόλο και τη σημασία των μελισσών αναγνώρισε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, κηρύσσοντας την 20ή Μαΐου Παγκόσμια Ημέρα των Μελισσών. Στο Ψήφισμα της 20ής Δεκεμβρίου 2017, τονίζεται η επείγουσα ανάγκη να προστατευθούν οι μέλισσες και οι άλλοι επικονιαστές και επισημαίνονται οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ενδεχόμενη εξαφάνισή τους.

Η 20ή Μαΐου δεν επιλέχθηκε τυχαία ως Παγκόσμια Ημέρα Μελισσών, καθώς συμπίπτει με τα γενέθλια του Anton Janša, ο οποίος τον 18ο αιώνα πρωτοστάτησε στις σύγχρονες τεχνικές μελισσοκομίας στην πατρίδα του τη Σλοβενία και απολάμβανε τις μέλισσες για την ικανότητά τους να εργάζονται τόσο σκληρά, ενώ χρειάζονται τόσο λίγη προσοχή.



  • 325: Συνέρχεται στη Νίκαια της Μικράς Ασίας η πρώτη Οικουμενική Σύνοδος, για να καταδικάσει τον Αρειανισμό.
  • 491 – Η αυτοκράτειρα Αριάδνη παντρεύεται τον Αναστάσιο Α’. Η χήρα αυγούστα ήταν σε θέση να επιλέξει τον διάδοχό της για το βυζαντινό θρόνο μετά το θάνατο του Ζήνωνα που ήταν ο προηγούμενος αυτοκράτορας.
  • 526: Σεισμός στην Αντιόχεια σκοτώνει περίπου 250.000 κατοίκους.
  • 685 – Ο στρατός των Πίκτων νικά στη μάχη του Νέχτανσμερ τους εισβολείς Νορθουμβριανούς του βασιλιά Έγκφριθ.
  • 1217 – Διεξάγεται η δεύτερη μάχη του Λίνκολν, κοντά στο Λίνκολν της Αγγλίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ήττα του πρίγκιπα Λουδοβίκου της Γαλλίας.
  • 1497 – Ο Τζοβάνι Καμπότο σαλπάρει από το Μπρίστολ της Αγγλίας με το καράβι Ματθαίος (Matthew) κατευθυνόμενος προς τα δυτικά (άλλα έγγραφα δίνουν ως ημερομηνία τη 2α Μαΐου).
  • 1498: Ο Πορτογάλος εξερευνητής, Βάσκο ντα Γκάμα, ανακαλύπτει τον θαλάσσιο δρόμο για την Ινδία, όταν φτάνει στο Κοζικόντε (παλαιότερα γνωστό ως Καλικούτ).
  • 1506 Πέθανε ο Ισπανός εξερευνητής, Χριστόφορος Κολόμβος, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την Αμερική
  • 1520: Λαμβάνει χώρα η σφαγή στο Μεγάλο Ναό της Τενοτστιτλάν, με αποτέλεσμα να στραφούν οι Αζτέκοι ενάντια στους Ισπανούς.
  • 1521 – Ο Ιγνάτιος Λογιόλα τραυματίζεται σοβαρά στη μάχη της Παμπλόνα.1570 – Ο χαρτογράφος Αβραάμ Ορτέλιους εκδίδει τον Theatrum Orbis Terrarum, τον πρώτο σύγχρονα άτλαντα.
  • 1570: Ο Φλαμανδός χαρτογράφος, Αβραάμ Ορτέλιους, εκδίδει τον Theatrum Orbis Terrarum, τον πρώτο σύγχρονα άτλαντα.
  • 1609: Εκδίδονται στο Λονδίνο τα σονέτα του Γουίλιαμ Σέξπιρ.
  • 1631: Η πόλη του Μαγδεβούργου στη Γερμανία καταλαμβάνεται από τις δυνάμεις της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και οι περισσότεροι από τους κατοίκους της σφαγιάζονται, σε ένα από τα πιο αιματηρά συμβάντα του Τριακονταετούς Πολέμου.
  • 1769 Γεννήθηκε ο Ανδρέας Μιαούλης, στρατιωτικός και πολιτικός, ναύαρχος του ελληνικού στόλου κατά τη διάρκεια του ’21,
  • 1799 Γεννήθηκε ο Ονορέ ντε Μπαλζάκ, Γάλλος μυθιστοριογράφος.  Άρχισε τη σταδιοδρομία του από πολύ χαμηλά. Καταπιάστηκε με τη λογοτεχνία αφού απέτυχε σ’ όλα τα επαγγέλματα που δοκίμασε διαδοχικά, σαν τυπογράφος, σαν εκδότης, σα μεταλλουργός κ.ά. Τα πρώτα νεανικά του χρόνια τα έζησε μέσα σε στερήσεις και άγονες προσπάθειες να δημιουργήσει μια οικονομική βάση ζωής. Η πείρα που απέκτησε από τις βιοποριστικές του περιπέτειες ήταν πολύτιμη για το μετέπειτα έργο του που το προίκισε με έναν αφάνταστο πλούτο ζωής.
    άρχισε τη σταδιοδρομία του από πολύ χαμηλά. Καταπιάστηκε με τη λογοτεχνία αφού απέτυχε σ’ όλα τα επαγγέλματα που δοκίμασε διαδοχικά, σαν τυπογράφος, σαν εκδότης, σα μεταλλουργός κ.ά. Τα πρώτα νεανικά του χρόνια τα έζησε μέσα σε στερήσεις και άγονες προσπάθειες να δημιουργήσει μια οικονομική βάση ζωής. Η πείρα που απέκτησε από τις βιοποριστικές του περιπέτειες ήταν πολύτιμη για το μετέπειτα έργο του που το προίκισε με έναν αφάνταστο πλούτο ζωής.
  • 1802: Με τον νόμο της 20ης Μαΐου του 1802, ο Ναπολέων Α’ της Γαλλίας επαναφέρει τη δουλεία στις γαλλικές αποικίες, ανακαλώντας την κατάργησή της κατά τη Γαλλική Επανάσταση.
  • 1806 Γεννιέται ο Βρετανός φιλόσοφος και οικονομολόγος Τζον Στιούαρτ Μιλ.
  • 1813 – Ο Ναπολέων Α΄ της Γαλλίας ηγείται των γαλλικών στρατευμάτων στη μάχη του Μπάουτζεν, στη Σαξονία της Γερμανίας, εναντίον των συμμαχικών στρατών της Ρωσίας και της Πρωσίας. Η μάχη λήγει την επόμενη ημέρα με νίκη των Γάλλων.
  • 1825: Η  Μάχη στο Μανιάκι: Στο Μανιάκι της Μεσσηνίας ο Γρηγόριος Δικαίος Παπαφλέσσας με 300 άνδρες αντιμετωπίζει 6.000 Αιγύπτιους του Ιμπραήμτην ώρα που ο ναύαρχος Σαχτούρης καταναυμαχεί τον τουρκικό στόλο στα ανοιχτά του ακρωτηρίου Καφηρέας.. Στη μάχη αυτή σκοτώνονται όλοι οι Έλληνες επαναστάτες, μεταξύ αυτών και ο Παπαφλέσσας, από τις ηρωικότερες μορφές της Ελληνικής Επανάστασης, μέλος της Φιλικής Εταιρίας. Ο Παπαφλέσσας  ήταν από εκείνους που πίστευαν ότι η Επανάσταση έπρεπε να ξεκαθαρίσει, όχι μόνο με τους Τούρκους κατακτητές, αλλά και με τους κοτζαμπάσηδες δυνάστες του. Γι’ αυτό ήταν ιδιαίτερα αγαπητός από τα φτωχά λαϊκά στρώματα και μισητός από τους προκρίτους.
  • 1830 ο Γάλλος συγγραφέας, Έκτορ Μαλό
  • 1873: Δύο Αμερικανοί, οι Λιβάι Στράους και Τζέικομπ Ντέιβις, παίρνουν στα χέρια τους το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την εφεύρεσή τους: ένα ανθεκτικό παντελόνι από καραβόπανο που επρόκειτο να γίνει το δημοφιλέστερο ένδυμα όλων των εποχών, το μπλου τζιν.
  • 1874 Ο Λιβάι Στρος κυκλοφορεί το πρώτο τζιν με κόπιτσες, στην τιμή των 13 δολαρίων η δωδεκάδα.
  • 1875 πέθανε η Αμαλία, πρώην βασίλισσα των Ελλήνων, σύζυγος του Όθωνα.
  • 1882: Συνομολογείται η Τριπλή Συμμαχία μεταξύ Γερμανίας, Αυστροουγγαρίας και Ιταλίας.
  • 1891: Πραγματοποιείται η πρώτη δημόσια παρουσίαση του κινητοσκοπίου του Τόμας Έντισον.
  • 1984: Οι ελληνικές Αρχές λαμβάνουν έγγραφο από τη «Διεθνή Υπηρεσία Διώξεως των Αναρχικών», με το οποίο τους ζητείται κατάλογος και φωτογραφίες Ελλήνων αναρχικών. Το γεγονός σχετίζεται με τη δράση που είχαν αναπτύξει κάποιοι Έλληνες στο διεθνές επαναστατικό κίνημα, όπως ο Πλωτίνος Ροδοκανάτης, ο δικηγόρος Παύλος Αργυριάδης και η Μαρία Πανταζή.
  • 1902: Η Κούβα αποκτά την ανεξαρτησία της από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Τομάς Εστράδα Πάλμα γίνεται ο πρώτος πρόεδρος της χώρας.
  • 1925 Γεννιέται ο Σοβιετικός αεροναυπηγός Αλεξέι Τουπόλεφ, δημιουργός, μεταξύ άλλων, του πρώτου υπερηχητικού επιβατικού αεροπλάνου Tu-144.
  • 1927: Το Ηνωμένο Βασίλειο αναγνωρίζει την κυριαρχία του βασιλιά Ιμπν Σαούντ στα βασίλεια της Χετζάζ και της Νατζντ, τα οποία αργότερα θα συγχωνευτούν για να αποτελέσουν το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.
  • 1927: Ένας από τους πρωτοπόρους της αεροπλοΐας, ο Τσαρλς Λίντμπεργκ, επιχειρεί την πρώτη υπερατλαντική πτήση χωρίς ενδιάμεση στάση, από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Παρίσι.
  • 1932: Η Αμέλια Έρχαρτ απογειώνεται από τη Νέα Γη για την πρώτη υπερατλαντική σόλο πτήση από γυναίκα πιλότο χωρίς ενδιάμεση στάση. Την επόμενη μέρα προσγειώνεται στην Ιρλανδία.
  • 1940: Οι πρώτοι κρατούμενοι καταφθάνουν στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
  • Σαν σήμερα 20 Μαΐου 20221941: Αρχίζει η μάχη της Κρήτης, η οποία θα διαρκέσει μέχρι την 1η Ιουνίου. Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί καταφέρνουν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε τόσο πολύ από πολλές απόψεις, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας κατά τη διάρκεια του πόλεμου.
  • 1941 Από τα μέλη της οργάνωσης «Ελευθερία» πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη το πρώτο σαμποτάζ. Μια ομάδα κομμουνιστών, με επικεφαλής τον Αναγνώστη Αναγνωστόπουλο, που μόλις είχε αποδράσει από το σανατόριο Ασβεστοχωρίου και τον Χατζηθωμά Χουρμούζη, κατέστρεψαν τις μηχανές αρκετών φορτηγών αυτοκινήτων των Γερμανών, ενώ κατέστρεψαν επίσης και πολλά βαρέλια καυσίμων. Ο Α. Αναγνωστόπουλος αργότερα θα συλληφθεί και θα εκτελεστεί από τις δυνάμεις κατοχής
  • 1944: Ολοκληρώνεται το Συνέδριο του Λιβάνου, όπου και συνομολογείται το «Εθνικό Συμβόλαιο» μεταξύ των ελληνικών πολιτικών παρατάξεων.
  • 1946 – Παραχωρείται από το βρετανικό πολεμικό ναυτικό στο Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό το αντιτορπιλικό Αιγαίον ΙΙ.
  • 1947 Πεθαίνει ο Γιώργης Σιάντος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Καπνεργάτης στο επάγγελμα, ο Γ. Σιάντος εντάχθηκε από πολύ νωρίς στις γραμμές του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ενώ αναδείχθηκε Γραμματέας της Καπνεργατικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, της μαζικότερης και πιο μαχητικής ταξικής Ομοσπονδίας της εποχής. Υπήρξε μέλος της ΚΕ και του ΠΓ του Κόμματος από το 3ο τακτικό Συνέδριο το 1927, ενώ στη διάρκεια της Κατοχής και ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης τέλεσε χρέη Γραμματέα του Κόμματος (έως και την επιστροφή του Ν. Ζαχαριάδη από το στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου) (902.gr).
  • 1948 Παραπέμπονται στο Στρατοδικείο της Αθήνας πάνω από 100 αξιωματικοί, υπαξιωματικοί και ναύτες του Πολεμικού Ναυτικού, κατηγορούμενοι «δια κομμουνιστική δράσιν, απόσπασιν μέρους της επικρατείας» κ.ά. Το στρατοδικείο καταδίκασε 40 σε θάνατο, 21 σε ισόβια δεσμά, 9 σε κάθειρξη δέκα χρόνων και 10 σε φυλάκιση δύο χρόνων. Οι 20 εκτελέστηκαν στο Γουδή στις 25 Ιούνη 1948.
  • damaskinos
  • 1949 Στις 20 Μαΐου 1949 πεθαίνει ο Δαμασκηνός, κατά κόσμο Δημήτριος Παπανδρέου, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος την περίοδο της Κατοχής και του Εμφυλίου. Ο Δαμασκηνός διετέλεσε επίσης πρωθυπουργός (17/10–1/11/1945), του μισαλλόδοξου και δολοφονικού κράτους των “χιτών” και των ταγματασφαλιτών και αντιβασιλέας (31/12/1944–28/9/1946), όταν ο Τσόρτσιλ και ο Σκόμπι δολοφονούσαν το λαό της Αθήνας, το Δεκέμβρη του ’44.Εκλέχθηκε αρχιεπίσκοπος χάρη στην εύνοια της κατοχικής «κυβέρνησης» Τσολάκογλου, η οποία ακύρωσε την εκλογή του Χρύσανθου από την Ιερά Σύνοδο για να εκλεγεί ο Δαμασκηνός. Στις επιστολές του προς την «κυβέρνηση» των προδοτών, ο Δαμασκηνός ευλογούσε τους «Κουίσλιγκ», δηλώνοντας ότι «αποβλέπομεν μετά βαθείας εκτιμήσεως προς την τολμηράν πρωτοβουλίαν την οποίαν αναλάβατε», ενώ χαρακτήριζε τη συνθηκολόγηση με τους κατακτητές σαν «μέτρον ανάγκης».
  • 1951: O γερμανικός οίκος Χόλτσμαν ξεκινά το έργο του νέου λιγνιτωρυχείου στο Αλιβέρι.
  • 1956 Οι Αμερικανοί ρίχνουν την πρώτη βόμβα υδρογόνου στην ατόλη Μπικίνι του Ειρηνικού.
  • 1964 – Έντονη η ζήτηση χρυσών λιρών στην Ελλάδα. Καλύπτεται με επέμβαση της Τράπεζας της Ελλάδος και ερμηνεύεται ως ένδειξη της έντονης ανησυχίας της κοινής γνώμης. Παρατηρείται επίσης πρωτοφανής εποχική διόγκωση της κυκλοφορίας του χαρτονομίσματος.
  • 1964 – Αρχίζουν στην Κέρκυρα οι εορτασμοί για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ένωση του νησιού με την Ελλάδα.
  • 1965: Boeing 720-040Β των Πακιστανικών Αερογραμμών συντρίβεται καθώς πλησιάζει το Διεθνές Αεροδρόμιο του Καΐρου, σκοτώνοντας τους 121 από τους 127 επιβαίνοντες.
  • 1966 – Εκδίδεται απαλλακτικό το βούλευμα για το σχέδιο Περικλής. Σύμφωνα με αυτό, το σχέδιο δεν εφαρμόστηκε ποτέ, απέβλεπε στην καταπολέμηση του κομμουνισμού και δεν στράφηκε εναντίον άλλων κομμάτων.
  • 1966 – Βοήθεια υπό μορφή δανείου ύψους 58.000.000 δολαρίων χορηγεί στην Ελλάδα το διεθνές «κονσόρτσιουμ» για την οικονομική ενίσχυση Ελλάδας-Τουρκίας. Τις σχετικές διαπραγματεύσεις διεξήγαγε στο Παρίσι ο αναπληρωτής υπουργός Συντονισμού Ιωάννης Ε. Τσουδερός.
  • 1968 Η 20χρονη φοιτήτρια Αλίκη Παπαδομιχελάκη κηρύσσει απεργία πείνας έξω από την Ελληνική Πρεσβεία της Πράγας, ζητώντας την απελευθέρωση της βαριά άρρωστης μητέρας της Διονυσίας, που η Χούντα είχε εξορίσει στη Γυάρο. Η διαμαρτυρία της αποτέλεσε αφορμή για το ξεδίπλωμα μιας πλατιάς καμπάνιας αλληλεγγύης προς τους πολιτικούς κρατούμενους και τον ελληνικό λαό. Στο πλευρό της Αλίκης κήρυξαν απεργία πείνας σε ένδειξη συμπαράστασης ένας Τσέχος φοιτητής και ο Πρόεδρος των Βραζιλιάνων φοιτητών στην Λ.Δ. της Τσεχοσλοβακίας. Καθημερινά έξω από την Πρεσβεία πραγματοποιούνταν εκδηλώσεις, πικετοφορίες και διαδηλώσεις χιλιάδων Τσεχοσλοβάκων και ξένων φοιτητών (902.gr).
  • 1977 Το θρυλικό Όριαν Εξπρές κάνει το τελευταίο ταξίδι του από το Παρίσι στην Κωνσταντινούπολη.
  • 1978: Κεντρώο άνοιγμα του πραγματοποιεί η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσχωρεί στη Νέα Δημοκρατία και αναλαμβάνει το υπουργείο Συντονισμού. Μαζί του και ο έτερος βουλευτής των Νεοφιλελευθέρων, Παύλος Βαρδινογιάννης, ενώ ο Αθανάσιος Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει αποχωρήσει από την ΕΔΗΚ, αναλαμβάνει Υπουργός Οικονομικών.
  • 1983: Δημοσιεύονται για πρώτη φορά ιατρικές έρευνες σχετικά με την ανακάλυψη ενός νέου, θανατηφόρου ιού: ονομάζεται HIV και προκαλεί το Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας, το AIDS.
  • 1989: Οι κινεζικές Αρχές προχωρούν στην επιβολή στρατιωτικού νόμου για να καταστείλουν τις αντι-δημοκρατικές διαδηλώσεις. Η κατάσταση θα κλιμακωθεί και θα καταλήξει στην τραγική σφαγή της πλατείας Τιεν Αν Μεν.
  • 1996: Έγκλημα χωρίς προηγούμενο γίνεται στη Θάσο από τον 24χρονο φοιτητή Νομικής, Θεόφιλο Σεχίδη. Σκοτώνει με άγριο τρόπο τους γονείς, τον θείο, την αδερφή και τη γιαγιά του. Θα ανακαλυφθεί στις 9 Αυγούστου.
  • 1998 – Τη δυσφορία του Κώστα Καραμανλή προκαλούν οι απροκάλυπτα ρατσιστικές δηλώσεις δύο βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, κατά τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή δημόσιας διοίκησης της Βουλής τού νομοσχεδίου για τη συνοριακή αστυνομία. Συγκεκριμένα, ο Απόστολος Ανδρεουλάκος πρότεινε «να διώξουμε τους Αλβανούς κι αν ξαναγυρίσουν να τους στείλουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στα Μακρονήσια», ενώ ο Γιώργος Καρατζαφέρης πρότεινε να καθιερωθεί πόθεν έσχες για τους λαθρομετανάστες.
  • 2002: Το Ανατολικό Τιμόρ αποκτά την ανεξαρτησία του από την Ινδονησία.
  • 2012: Τουλάχιστον 27 άνθρωποι σκοτώνονται και άλλοι 50 τραυματίζονται από σεισμό 6 Ρίχτερ στη βόρεια Ιταλία.
  • 2021: Η Microsoft ανακοινώνει ότι δεν θα συνεχίσει την υποστήριξη του Internet Explorer στις 15 Ιουνίου 2022.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου