Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 16 Οκτ 2022
Σαν σήμερα...  16 Οκτωβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση










Ολάουντα Εκουϊάνο (1745 – 1797)
Ολάουντα Εκουϊάνο (1745 – 1797) :  Ο Αφρικανός Ολάουντα Εκουϊάνο έζησε μεγάλος μέρος της ζωής ως δούλος και υπήρξε υπέρμαχος της κατάργησης της δουλείας μέσα από το συγγραφικό του έργο. Ήταν γνωστός και με το όνομα Γκουστάβους Βάσα, το οποίο του το είχε δώσει ένας από τους κυρίους του. Γεννήθηκε κοντά στο χωριό Μπίνι της σημερινής Μπουργκίνα Φάσο (πρώην Άνω Βόλτα) περί το 1745 (16 Οκτωβρίου 1745, κατά μια εκδοχή) και σε ηλικία 12 ετών πουλήθηκε ως δούλος. Έζησε στα νησιά Μπαρμπέιντος της Καραϊβικής και την βρετανική αποικία της Βιρτζίνια. Έλαβε μέρος σε πολλά ταξίδια με τον κύριό του και απέκτησε περιορισμένη μόρφωση προτού τού παραχωρήσει την ελευθερία του το 1767, οπότε εγκαταστάθηκε στην Αγγλία. Εκεί αναδείχθηκε σε δραστήριο μαχητή κατά της δουλείας, ταξιδεύοντας και δίνοντας διαλέξεις κατά της απάνθρωπης συμπεριφοράς των Βρετανών δουλοκτητών. Το 1787, ανέλαβε να μεταφέρει με το πλοίο «Βέρνον», περί τους 500 απελευθερωμένους δούλους στη Φρίταουν της σημερινής Σιέρα Λεόνε, προκειμένου να δημιουργήσουν εκεί έναν οικισμό. Το 1789, δημοσίευσε την αυτοβιογραφία του με τίτλο «The Interesting Narrative of the Life of Olaudah Equiano, Or Gustavus Vassa, The African» ( «Η ενδιαφέρουσα αφήγηση της ζωής του Ολάουντα Εκουιάνο, ή Γκουστάβους Βάσα, του Αφρικανού», στην οποία λαμβάνει έντονα θέση κατά της δουλείας και παρέχει ενδιαφέρουσα και λεπτομερή περιγραφή της ζωής στην Αφρική της εποχής του. Δείχνει απέραντη υπερηφάνεια για τη μαύρη φυλή και δεν διστάζει να επιτεθεί εναντίον των Αφρικανών εκείνων που έκαναν δουλεμπόριο, ενώ προβάλλει όχι μόνο τις αδικίες και τις ταπεινώσεις που υφίσταντο οι δούλοι, αλλά και την καλοσύνη όσων από τους λευκούς τούς φέρονταν καλά.

**************************************

Νύμφη των πηγών ξαπλωμένη, 1518, Λειψία, Museum der bildenden Künste. Έργο του Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος (Lucas Cranach der Ältere, 4 Οκτωβρίου 1472 – 16 Οκτωβρίου 1553) ήταν Γερμανός αναγεννησιακός ζωγράφος και χαράκτης. Είναι γνωστός για τα πορτρέτα του, τόσο Γερμανών πριγκίπων όσο και των ηγετών της Μεταρρύθμισης, τα κηρύγματα των οποίων ενστερνίστηκε με ενθουσιασμό, γεγονός που τον κατέστησε στενό φίλο του Μαρτίνου Λούθηρου.

****************************************

 

 

 

  • 456 – Ο Ρικίμερος νικά τον αυτοκράτορα Άβιτο στην Πιατσέντσα και γίνεται κύριος της Δυτικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
  • 690 – Η Γου Ζετιάν ανεβαίνει στο θρόνο της Δυναστείας Τανγκ και ανακηρύσσεται αυτοκράτειρα της Κινεζικής αυτοκρατορίας.
  • 1384 – Η Γιαντβίγκα στέφεται βασιλιάς της Πολωνίας, αν και είναι γυναίκα.
  • 1590 – Ο συνθέτης Κάρλο Τζεζουάλντο, πρίγκιπας της Βενόζα και κόμης της Κόντσα, δολοφονεί τη σύζυγό του, Ντόνα Μαρία ντ’Αβάλος, και τον εραστή της, Φαμπρίτσιο Καράφα, δούκα της Άνδριας, στο παλάτι Σαν Σεβέρο στη Νάπολη.
  • 1793 Πεθαίνει ο Σκοτσέζος επιστήμονας χειρούργος Τζον Χάντερ.
  • 1793 – Στο απόγειο της Γαλλικής Επανάστασης, αποκεφαλίζεται η Μαρία Αντουανέτα, χήρα του Λουδοβίκου ΙΣΤ’ της Γαλλίας.
  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/Battle_of_Leipzig.jpg1813 – Ο Έκτος Συνασπισμός επιτίθεται στο Ναπολέοντα Α’ της Γαλλίας στη μάχη της Λειψίας.
  • 1815Ο Ναπολέων Βοναπάρτης φτάνει στον τόπο της εξορίας του, στη νήσο της Αγίας Ελένης, στον Ατλαντικό, όπου και θα πεθάνει το 1821.
  • 1834 – Μεγάλο μέρος της αρχαίας δομής των Ανακτόρων του Ουεστμίνστερ στο Λονδίνο καίγεται ολοσχερώς.
  • 1843 – Ο Γουίλιαμ Ρόουαν Χάμιλτον συλλαμβάνει την ιδέα των τετραδόνιων, μίας μη αντιμεταθετικής επέκτασης των μιγαδικών αριθμών.
  • 1846 – Ο Γουίλιαμ Μόρτον επιδεικνύει για πρώτη φορά την αναισθησία με αιθέρα στο Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης.
  • 1848 Ο Καρλ Μαρξ εκλέγεται πρόεδρος της Εργατικής Ένωσης της Κολωνίας.
  • oscar1854 Γεννήθηκε ο Ιρλανδός θεατρικός συγγραφέας, ποιητής και κριτικός Όσκαρ Ουάιλντ
  • Καρλ Κάουτσκι (1854 – 1938)1854 Γεννιέται ο ηγέτης της γερμανικής σοσιαλδημοκρατίας και της Β’ Διεθνούς Καρλ Κάουτσκυ. Ο Κ. Κάουτσκυ υπήρξε στην εποχή του ένας από τους σημαντικότερους θεωρητικούς του μαρξισμού, που στην πορεία ωστόσο, εκδήλωσε οπορτουνιστικές ταλαντεύσεις και εν τέλει πέρασε ολόπλευρα στο στρατόπεδο του οπορτουνισμού, εξωραΐζοντας τον ιμπεριαλισμό, αρνούμενος τις νομοτέλειες της σοσιαλιστικής επανάστασης, την επαναστατική βία, κοκ.
    Στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου ηγήθηκε της μεσοβέζικης τάσης του «κεντρισμού», που κάλυπτε τον σοσιαλσωβινισμό της Β’ Διεθνούς με διεθνιστική φρασεολογία. Στη συνέχεια υπήρξε ένας από τους σφοδρότερους πολέμιους της Μεγάλης Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης.
  • 1859 Ομάδα Αμερικανών υπέρμαχων της κατάργησης της δουλείας («abolitionists») υπό τον Τζον Μπράουν, επιχειρούν επιδρομή σε αποθήκη όπλων με σκοπό τον οπλισμό και εξέγερση των σκλάβων, αρχικά της πολιτείας της Βιρτζίνια και κατόπιν των υπολοίπων.
    Το όλο εγχείρημα θα κατασταλεί 2 μέρες αργότερα έπειτα από επέμβαση πεζοναυτών. Ο ίδιος ο Τζον Μπράουν, μαζί με τρεις ακόμα συναγωνιστές του θα καταδικαστεί σε θάνατο και θα απαγχονιστεί λόγο αργότερα.
  • 1869 Στο Κάρντιφ (Νέα Υόρκη) ανακαλύπτεται ο Γίγαντας του Κάρντιφ, μία από τις πιο διάσημες αμερικανικές φάρσες
  • 1869 Το Πανεπιστήμιο του Cambridge εγκαινιάζει το Girton College, το πρώτο κολέγιο κοριτσιών στον κόσμο
  • Εγκαινιάζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες ο σιδηρόδρομος Chicago and St. Louis Railroad (γνωστός ως “Nickel Plate Railroad”), ένας από τους πρώτους μεγάλους σιδηροδρόμους της Βόρειας Αμερικής, με διαδρομή από τη Νέα Υόρκη στο St. Louis συνδέει 14 πολιτείες των ΗΠΑ και την καναδική επαρχία Οντάριο
  • onil1888 Γεννήθηκε ο Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας, Eugene Gladstone O’Neill (Ευγένιος [Γκλαντστόουν] Ο’ Νιλ, πέθανε 27-Νοε-1953), ο πρώτος Αμερικανός δραματουργός που βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας
  • Μάικλ Κόλινς (1890 – 1922)1890 –Μάικλ Κόλινς (1890 – 1922) : Ήρωας του Ιρλανδικού Αγώνα της Ανεξαρτησίας και πολιτικός, το «Γελαστό Παιδί» του τραγουδιού του Μίκη Θεοδωράκη. Ο Μάικλ Τζέιμς Κόλινς (Michael James Collins στα αγγλικά, Mícheál Séamus Ó Coileáin στα Ιρλανδικά) γεννήθηκε στο Κλονακίλτι της κατεχόμενης από τους Άγγλους Ιρλανδίας στις 16 Οκτωβρίου 1890. Ήταν το τρίτο από τα οκτώ παιδιά του Μάικλ Τζον Κόλινς, αγρότη, λάτρη των μαθηματικών και μέλους μιας μυστικής οργάνωσης για την απελευθέρωση της Ιρλανδίας.
  • 1903 Η διαμάχη για τα νοτιοανατολικά σύνορα της Αλάσκας λήγει υπέρ της Αμερικής, η οποία παίρνει στην κατοχή της όλους τους θαλάσσιους δρόμους προς την Αλάσκα εκτός της Διώρυγας Πόρτλαντ, που περνά στον Καναδά.
  • 1907 – Υπογράφεται η Δεύτερη Σύμβαση της Χάγης.
  • 1908Γεννιέται ο Ενβέρ Χότζα, Πρώτος Γραμματέας του Αλβανικού Κόμματος Εργασίας.
  • 1909 – Εκδηλώνεται κίνημα κατώτερων αξιωματικών του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού υπό τον υποπλοίαρχο Κωνσταντίνο Τυπάλδο, με συνδικαλιστικά αιτήματα. Θα κατασταλεί με αιματηρό τρόπο.
  • 1912 – Α’ Βαλκανικός Πόλεμος: ο ελληνικός στρατός απελευθερώνει την Κατερίνη και τη Βέροια από τους Οθωμανούς.
  • 1913 Γεννιέται  ο στιχουργός Μίμης Τραϊφόρος.
  • 1915 Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Βρετανία κηρύσσει τον πόλεμο κατά της Βουλγαρίας, ενώ η Ρουμανία παραμένει ουδέτερη.
  • Λουί Αλτουσέρ (1918 – 1990)1918 –Λουί Αλτουσέρ (1918 – 1990) : Ο Λουί Αλτουσέρ (Louis Althusser) ήταν γάλλος φιλόσοφος, με μεγάλη επιρροή στο χώρο της μαρξιστικής φιλοσοφίας. Με τους μαθητές του, μεταξύ των οποίων και ο Νίκος Πουλαντζάς, εγκαινίασε μία νέα ανάγνωση των έργων του Καρλ Μαρξ. Θεωρώντας ως βασικό στοιχείο της μαρξιστικής προβληματικής τη «δομή» και όχι το υποκείμενο, ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τη στρουκτουραλιστική ανάλυση στις μαρξιστικές μελέτες. Με τον Αλτουσέρ κατανοούμε ότι η μαρξιστική «θεωρητική πρακτική» μπορεί να χρησιμεύσει ως εργαλείο γνώσης, που μας επιτρέπει να γνωρίσουμε με τρόπο ακριβή την κοινωνική πραγματικότητα.  Ο Λουί Αλτουσέρ γεννήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 1918 στο Αλγέρι της τότε Γαλλικής Αλγερίας. Ο πατέρας του ήταν χαμηλόβαθμος στρατιωτικός και τραπεζικός υπάλληλος και η μητέρα του δασκάλα. Τον Ιούλιο του 1939 έγινε δεκτός στην περίφημη École Normale Supérieure (ENS) στο Παρίσι για σπουδές φιλοσοφίας, αλλά δύο μήνες αργότερα στρατεύτηκε, με την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την πτώση της Γαλλίας τον Ιούνιο του 1940, συνελήφθη από τους Γερμανούς και κλείστηκε επί πέντε χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, με αποτέλεσμα η ψυχική του υγεία να πληγεί ανεπανόρθωτα. Μετά την απελευθέρωση συνέχισε τις σπουδές του στην ENS, στην οποία άρχισε να διδάσκει φιλοσοφία από το 1962 και αργότερα στο πανεπιστήμιο της Βενσέν. Το 1948 έγινε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος της Γαλλίας, αλλά η επιρροή του άρχισε να μειώνεται σταδιακά από τη δεκαετία του ‘60, όταν συγκρούστηκε με τον επίσημο θεωρητικό του κόμματος Ροζέ Γκαροντί.
  • 1919 Στην Ελλάδα, εξασφαλίζεται άδεια για την εισαγωγή από τη Ρουμανία πετρελαίου και οικοδομικών υλικών κάθε είδους.
  • 1921 Ο πρωθυπουργός Δημήτριος Γούναρης ανακοινώνει, ότι κατά τις συνομιλίες του στο Λονδίνο, πέτυχε οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, γρήγορη άρση του αποκλεισμού και αναγνώριση του βασιλιά.
  • 1923 – Ο Ουόλτ Ντίσνεϊ και ο αδελφός του, Ρόι Ντίσνεϋ, ιδρύουν την Walt Disney Company.
  • 1925 Με ληστρική σύμβαση παραχωρείται μεταξύ άλλων στην αγγλική εταιρία Πάουερ το αποκλειστικό δικαίωμα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής του ηλεκτρικού ρεύματος σε Αθήνα και Πειραιά για 60 χρόνια!
  • Γκίντερ Γκρας (1927 – 2015)1927 –Γκίντερ Γκρας (1927 – 2015):   Γερμανός ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, γλύπτης και γραφίστας, η φωνή της μεταπολεμικής Γερμανίας, όπως αποκαλείται. Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της γερμανόφωνης λογοτεχνίας, βραβευμένος με Νόμπελ το 1999. Ο Γκίντερ Γκρας (Gunter Grass) γεννήθηκε στο Ντάντσιχ (σημερινό Γκντανσκ της Πολωνίας) στις 16 Οκτωβρίου του 1927 από γερμανό πατέρα και πολωνή μητέρα. Μαθητής Γυμνασίου τη δεκαετία του ’30 εισέρχεται στη νεολαία του Ναζιστικού Κόμματος. Στρατεύεται στα 16 του και τραυματίζεται σε μάχη το 1945, λίγο πριν από την παράδοση του Γ’ Ράιχ. Μετά το τέλος του πολέμου εργάστηκε για τα προς το ζην ως αγρότης και ανθρακωρύχος, σπουδάζοντας παράλληλα καλές τέχνες.  Πολυσύνθετο ταλέντο, ασχολήθηκε με τη γλυπτική και τη γραφιστική, προτού κάνει την πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα το 1956, τυπώνοντας ο ίδιος την παρθενική του ποιητική συλλογή.
  • 1931 Η καθολική Ισπανία νομιμοποιεί το διαζύγιο.
  • 1932 Ο Αϊνστάιν ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με δικές του εκτιμήσεις, η ηλικία της Γης ανέρχεται σε 10 δισ. χρόνια.
  • 1934 – Ο Μάο Τσε Τουνγκ, εγκαταλείπει την κομουνιστική βάση στο Κιανγκσί και αρχίζει τη πορεία προς το Πεκίνο, που θα τον φέρει 15 χρόνια αργότερα στην εξουσία. Τη θρυλική «Μεγάλη Πορεία» των μαχητών, που διέσχισαν με τα πόδια τη μισή Κίνα, αυτού του ‑πρωτόγνωρου στην ιστορία επικού κατορθώματος των κινέζων κομουνιστών, που αν και (χρόνια πριν) είχαν «εξοντωθεί» ‑υποτίθεται από τον Τσιανγκ Κάι Σεκ με τις τέσσερις «Εκστρατείες Τελικής Εξόντωσης» εναντίον του «Κόκκινου Στρατού» και της «κυβέρνησης των σοβιέτ» του Κιανγκσί, αν και το 1934, 750.000 πάνοπλοι του «Εθνικού Στρατού» ξεκίνησαν την 5η «Εκστρατεία Τελικής Εξόντωσης», αν και «αποδεκατίστηκαν» από τις κακουχίες (η αλήθεια είναι πως από 72.000 επιβίωσαν μόνο 6.000 μαχητές) … τελικά έγραψε ιστορία: Καλύπτοντας (με τα πόδια) 9.600 χιλιόμετρα (και οι λεγόμενες «μονάδες παραπλάνησης και εξαπάτησης του εχθρού» πάνω από 19.000 χιλιόμετρα!), επί 368 ημέρες, περνώντας 24 ποτάμια, διασχίζοντας 18 οροσειρές (η υψηλότερη με ύψος 4.880 μέτρων!!), δίνοντας τουλάχιστον 15 μεγάλες μάχες και αμέτρητες συμπλοκές με τους εθνικιστές και στοχεύοντας στο αδύνατο, χάρη στην αυτοθυσία και την απίστευτη αντοχή των μαχητών: η φάλαγγα συνέχιζε και συνέχιζε …και συνέχιζε, τον ατελείωτο δρόμο της με τον Μάο Τσε Τουνγκ ‑αυτοδίδακτο στρατηγό να παραδίδει μαθήματα επιχειρησιακής ευκινησίας και ευφυών ελιγμών, που ακόμη και σήμερα διδάσκονται σε στρατιωτικές σχολές της Ευρώπης και της Αμερικής!Μια πορεία που έληξε άδοξα με την παλινόρθωση του καπιταλισμού στη χώρα του δράκοντα –συμβόλου της δύναμης και χάρης, του θάρρους και της ανδρείας, του ηρωισμό της ευγένειας και της υπομονής, της ομορφιάς, σοφίας και καλοσύνης της ενεργητικής αποφασιστικής και ευφυούς δύναμης.1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Ναζί ιδρύουν το Γκέτο της Βαρσοβίας.
  • 1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Οδησσό στη Μαύρη Θάλασσα.
  • 1943 – Ολοκαύτωμα: Οι Γερμανοί πραγματοποιούν επιδρομή στο γκέτο της Ρώμης.
  • 1944 Τμήματα της ΙΙης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ απελευθερώνουν τη Θήβα. Την ίδια μέρα η ηγεσία του ΕΑΜ, της ΠΕΕΑ  και του ΚΚΕ μεταβαίνει από το βουνό στην απελευθερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα.
  • 1944 Καταφθάνει στην Αθήνα μέλη   του ΕΑΜ,της ΠΕΕΑ ,καθώς  και ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Γ. Σιάντος .
  • 1944 – Η Λήμνος απελευθερώνεται από τη γερμανική κατοχή.
  • 1945 – Ιδρύεται η Διεθνής Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας στο Κεμπέκ.
  • 1946 – Δίκη της ΝυρεμβέργηςΔέκα εξέχοντες Ναζί, που καταδικάστηκαν σε θάνατο από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης, απαγχονίζονται ως εγκληματίες πολέμου. Πρόκειται για τους: Χανς Φρανκ, 46 ετών, Διοικητή της κατεχόμενης Πολωνίας Βίλχελμ Φρικ, 69 ετών, Υπουργό Εσωτερικών του Τρίτου Ράιχ Άλφρεντ Γιοντλ, 56 ετών, αρχηγό της Βέρμαχτ Ερνστ Καλτενμπρούνερ, 43 ετών, αρχηγό των SS Βίλχελμ Κάϊτελ, 64 ετών, Υπουργό Πολέμου Γιοακίμ φον Ρίμπεντροπ, 53 ετών, Υπουργό Εξωτερικών του Τρίτου Ράιχ Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, 53 ετών, ιδεολογικό καθοδηγητή του Ναζιστικού Κόμματος Φριτζ Ζάουκελ, 52 ετών, επίτροπο για τη στρατολόγηση ανθρώπινου δυναμικού για καταναγκαστική εργασία από τις κατεχόμενες χώρες Άρτουρ Ζόις Ίνκβαρτ, 54 ετών, καγκελάριο της Αυστρίας Γιούλιους Στράιχερ, 61 ετών, προπαγανδιστή του Ναζιστικού Κόμματος.
  • 1948 Η 18 Tαξιαρχία του ΔΣΕ, έχοντας διεισδύσει από το Βίτσι στο Σινιάτσικο, συντρίβει την φρουρά της Πτολεμαΐδας και κυριαρχεί στην πόλη.
  • 1949 Στην Ελλάδα, με ψήφισμα, επιτρέπεται η αναστολή της έκτισης της περαιτέρω ποινής για ορισμένες περιπτώσεις καταδικασθέντων δοσίλογων, υπουργών κατοχικών Κυβερνήσεων κλπ.
  • 1951 – Δολοφονείται στο Ροβαλπίντι ο πρώτος πρωθυπουργός του Πακιστάν, Λιακάτ Αλή Χαν.
  • 1954 Επανδρώνεται στο Ηράκλειο της Κρήτης η πρώτη σε ελληνικό έδαφος βάση των ΗΠΑ.
  • 1958 Πέθανε ο τραγουδιστής και συνθέτης, Μιχάλης Σουγιούλ, εκφραστής του «ελαφρού» και του «αρχοντορεμπέτικου»
  • 1958 Γεννήθηκε ο Timothy Francis “Tim” Robbins (Τιμ Ρόμπινς), Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
  • marsal1959 Πέθανε ο Τζορτζ Κ. Μάρσαλ, ευεργέτης της αστικής τάξης, δυνάστης του λαού μας
  • merten1960 – Συμπλοκές 70 βουλευτών της Ε.Ρ.Ε. και της Ε.Δ.Α., κατά τη συνεχιζόμενη συζήτηση στη Βουλή για την υπόθεση Μέρτεν.
  • 1961- Πρεμιέρα μετ’ εμποδίων για την ταινία του Αλέκου Αλεξανδράκη «Συνοικία το όνειρο», με πρωταγωνιστές τους Αλέκο Αλεξανδράκη, Μάνο Κατράκη, Αλίκη Γεωργούλη και μουσική Μίκη Θεοδωράκη. Σε πολλές περιπτώσεις η αστυνομία επεμβαίνει και διακόπτει την προβολή της ταινίας, λόγω της αριστερής της οπτικής.
  • 1964 – Η Κίνα πραγματοποιεί την πρώτη πυρηνική δοκιμή της και γίνεται η πέμπτη χώρα που εισέρχεται στο κλαμπ των πυρηνικών δυνάμεων, μετά τις ΗΠΑ, τη Σοβιετική Ένωση, τη Μ. Βρετανία και τη Γαλλία.
  • 1964 – Ο αντιδήμαρχος Πειραιά και στέλεχος της Ε.Δ.Α. Ιωάννης Φραγκούλης παύεται με κυβερνητική απόφαση από τα καθήκοντά του επειδή δήλωσε ότι ο αμερικανικός 6ος στόλος είναι ανεπιθύμητος στην πόλη του.
  • 1965 – Βιαιότητες των Τούρκων εις βάρος του ελληνισμού της Τενέδου.
  • 1968 Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στο επί κοντώ με 5.35 αλλά κατατάσσεται τέταρτος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικού. Πρώτος ανακηρύσσεται ο Αμερικανός Bob Seagren με 5.41.
  • foto orosimo1968 Στη διάρκεια των Ολυμπιακών αγώνων του Μεξικό οι αφροαμερικανοί ολυμπιονίκες, μέλη του «ολυμπιακού προγράμματος για τα ανθρώπινα δικαιώματα», υψώνουν τις γροθιές τους κατά την απονομή των μεταλλίων τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον ρατσισμό στις ΗΠΑ. Ως συνέπεια, οι Σμιθ και Κάρλος αποπέμφθηκαν μεταξύ άλλων από την ολυμπιακή ομάδα των ΗΠΑ και απομακρύνθηκαν από το Ολυμπιακό χωριό.
  • 1969 Ο Αμερικανός βιολόγος Σαλβαδόρ Λούρια, ένας από τους τρεις επιστήμονες που τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας και Ιατρικής για το 1969, χαρίζει το μερίδιό του στο κίνημα κατά του πολέμου στο Βιετνάμ.
  • 1970 – Κρίση του Οκτωβρίου: Ως απάντηση στις τρομοκρατικές απαγωγές, ο πρωθυπουργός του Καναδά Πιερ Ελλιό Τρυντό ενεργοποιεί τον νόμο περί πολεμικών μέτρων.
  • 1973 Μοιράζονται το Νόμπελ Ειρήνης ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Χένρι Κίσινγκερ και ο βορειοβιετναμέζος Λε Ντουκ Θο, επικεφαλής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων. Ο Θο δεν αποδέχεται το βραβείο.
  • 1975 – Αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Αθηνών η δίκη των υπευθύνων για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου τον Νοέμβριο του 1973. Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθονται 33 άτομα, ανάμεσά τους ο Γεώργιος Παπαδόπουλος και ο Δημήτριος Ιωαννίδης.
  • 1978 – Ο Κάρολος Ιωσήφ Βοϊτίλας γίνεται Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’. Γίνεται ο πρώτος μη Ιταλός Πάπας τα τελευταία 455 χρόνια και ο νεότερος Πάπας τα τελευταία 100 χρόνια.
  • 1982 – Ο Μοχάμετ Αμπντελαζίζ αναλαμβάνει Πρόεδρος της μη διεθνώς αναγνωρισμένης Δυτικής Σαχάρας.
  • 1983 – Το σοβιετικό «Βενέρα 16» μπαίνει σε τροχιά γύρω από την Αφροδίτη.
  • 1984 – Πραγματοποιείται σε ιατρικό κέντρο της Καλιφόρνιας η πρώτη μεταμόσχευση καρδιάς σε άνθρωπο από δότη μπαμπουίνο από το δρα Λέοναρντ Μπέιλι.
  • 1986 – Το Νόμπελ Λογοτεχνίας απονέμεται για πρώτη φορά σε Αφρικανό: στο Νιγηριανό Ουόλε Σογίνκα.
  • 1987 – Συντριβή αεροσκάφους της ΑΤΙ , θυγατρικής της «Αλιτάλια» στη Βόρεια Ιταλία, με 37 νεκρούς.
  • 1991 – Ο Τεοντόρ Στολογιάν σχηματίζει την πρώτη κυβέρνηση συνασπισμού έπειτα από 50 χρόνια στη Ρουμανία, ενώ το Κοινοβούλιο επικυρώνει νέο Σύνταγμα που εγκρίθηκε από δημοψήφισμα με 76,5% υπέρ.
  • 1991 – Διεξάγονται για πρώτη φορά προεδρικές εκλογές στην Αρμενία.
  • 1991 – Εγκαινιάζεται μία αίθουσα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών που φέρει το όνομα του Δημήτρη Μητρόπουλου.
  • 1994 – Στην Ελλάδα διεξάγονται δημοτικές εκλογές για πρώτη φορά στα πλαίσια της διευρυμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δήμαρχος Αθηναίων εκλέγεται (στο β΄ γύρο στις 23 Οκτωβρίου) ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, νίκες του Λογοθέτη (ΠΑΣΟΚ, Πειραιά) και Κ. Κοσμόπουλου (ΝΔ, Θεσσαλονίκη).
  • 1994 – Επανεκλέγεται καγκελάριος της Γερμανίας ο Χέλμουτ Κολ.
  • 1994 – Σε δημοψήφισμα που γίνεται στη Φινλανδία, οι κάτοικοι τάσσονται υπέρ της ένταξης στην ΕΕ, με 56,5%.
  • 1995 – Από πυρκαγιά σε θερμοκοιτίδα στο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης, πεθαίνουν 3 βρέφη από ασφυξία.
  • 1996 – Η μεγαλύτερη τραγωδία στη Γουατεμάλα συμβαίνει στο γήπεδο Ματέο Φλόρες, προτού αρχίσει ο αγώνας της εθνικής Γουατεμάλας με την Κόστα Ρίκα, για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 1998. Το γεγονός ότι υπήρχαν υπεράριθμα εισιτήρια προκάλεσε συνωστισμό και πανικό στις κερκίδες. Περισσότερα από 85 άτομα έαχασαν τη ζωή τους από τα ποδοπατήματα και 180 τραυματίστηκαν.
  • 1998 – Συλλαμβάνεται στο Λονδίνο ο άλλοτε δικτάτορας της Χιλής, Αουγούστο Πινοσέτ , έπειτα από αίτημα των ισπανικών δικαστικών αρχών, που τον καταζητούν για «γενοκτονία Ισπανών πολιτών».
  • 1998 – Επανεκλέγεται σε δημοψήφισμα ο Πρόεδρος Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ στις Μαλδίβες.
  • 1999 Ο Δημοσθένης Ταμπάκος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους στο 34ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ενόργανης Γυμναστικής που γίνεται στην Κίνα.
  • 2000 – Η Ρεάλ κερδίζει τον Ολυμπιακό με 75-73 στο πρωτάθλημα μπάσκετ της Euroleague που διοργανώνεται από την ULEB. Είναι το πρώτο πρωτάθλημα στα τελευταία 47 χρόνια που δεν εποπτεύεται από την FIBA και αποτελείται από 24 ομάδες.
  • 2002 – Εγκαινιάζεται στην Αλεξάνδρεια η νέα Αλεξανδρινή Βιβλιοθήκη, παρουσία εκπροσώπων από 180 χώρες.
  • 2003 – Κυκλοφορεί στην αγορά για τις εκδόσεις των Windows XP και Windows 2000 το iTunes.
  • Η μέρα που ο Μέσι πήρε το «βάπτισμα του πυρός» στη Μπαρτσελόνα2004 - 16 Οκτώβρη του 2004, ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι έκανε ντεμπούτο με τη μπλαουγκράνα φανέλα!Το ρολόι στο γήπεδο δείχνει 82′. Ο μικρόσωμος ποδοσφαιριστής με το «30» στην πλάτη, σε ηλικία 17 ετών, είναι έτοιμος για ντεμπούτο. Ο Λιονέλ Μέσι, συστήνεται στο κοινό της Βαρκελώνης στο 1-0 της Μπαρτσελόνα επί της Εσπανιόλ και κάπως έτσι η ιστορία του ποδοσφαίρου, αλλάζει.                                                            video  https://youtu.be/D51K53pMgM8                               Στο ντέρμπι της Καταλονίας με την Εσπανιόλ, ο άνθρωπος που πλέον λογίζεται ως «μάγος», ως κάτι μοναδικό, ως κάτι που έχει έρθει από άλλον πλανήτη να δείξει πόσο όμορφο είναι το ποδόσφαιρο και ένας εκ των κορυφαίων σε ολόκληρο τον κόσμο στη σύγχρονη εποχή, περνάει στον αγωνιστικό χώρο. Παίρνει τη θέση του Ντέκο, με τους Φρανκ Ράικαρντ και Χενκ Τεν Κάτε που τότε βρίσκονταν στον πάγκο των «μπλαουγκράνα», να του δίνουν τις σχετικές παροτρύνσεις, να τον χειροκροτούν και να του φωνάζουν να μπει στο ματς και να το απολαύσει. Ο μικρός, τότε, Μέσι, όχι μόνο δεν είχε ανάγκη να τους ακούσει, αλλά έκανε… πράγματα και θαύματα με τη μπάλα στα πόδια, κάνοντας τον κόσμο να αρχίσει να ψάχνει κάπως περισσότερο την ιστορία του και να ενδιαφέρεται για εκείνον…  
  • 2005 – Στο λόφο της Πνύκας, κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, υπογράφεται η Διακήρυξη των Δικτύων των Πολιτιστικών Πρωτευουσών, από τους συνέδρους του συμποσίου που διοργάνωσαν στο Ζάππειο το Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη και ο Δήμος Αθηναίων.
  • 2006 – Τους 102 φθάνουν οι νεκροί από την επίθεση αυτοκτονίας με στόχο αυτοκινητοπομπή του Ναυτικού της Σρι Λάνκα.
  • 2007 – Η Ελλάδα αναλαμβάνει για πρώτη φορά την προεδρία της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO. Ο Γεώργιος Αναστασόπουλος τέλεσε πρόεδρος για δυο έτη.
  • 2007 - Πέθανε η Σκωτσέζα ηθοποιός Deborah Kerr (Ντέμπορα Κερ ‑γεννήθηκε 30-Σεπ-1921). Έπαιξε σε 10άδες ταινίες και ήταν υποψήφια 6 φορές για Όσκαρ Α΄ γυναικείου ρόλου, 4 φορές για BAFTA (καλύτερου γυναικείου), μία για ΕΜΜΥ και 3 για Χρυσές Σφαίρες
  • Γιάννης Δαλιανίδης (1923 – 2010)2010 Πέθανε ο σκηνοθέτης και σεναριογράφος, Γιάννης Δαλιανίδης.
  • 2011 Πέθανε η Μπέττυ Μπάρτλετ — Αμπατιέλου, σύζυγος του αξέχαστου σ.φου μας Αντώνη Αμπατιέλου αλύγιστη κομμουνίστρια που αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην υπόθεση της εργατικής τάξης στο σοσιαλισμό — κομμουνισμό, στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
  • 2013 Πέθανε ο  διανοούμενος, ακαδημαϊκός και δάσκαλος (ομότιμος καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης) και μάχιμος αρχαιολόγος, Γιώργος Χουρμουζιάδης.
  • 2020: Ένας καθηγητής ιστορίας μαχαιρώνεται και αποκεφαλίζεται κοντά σε σχολείο στο Conflans-Sainte-Honorine, Île-de-France, στη Γαλλία. Ο δολοφόνος σκοτώνεται από την αστυνομία. Ο αντιτρομοκρατικός εισαγγελέας ερευνά τη δολοφονία, η οποία περιγράφεται από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν ως «ισλαμιστική επίθεση». Το θύμα πιστεύεται ότι είχε δείξει καρικατούρες του προφήτη του Ισλάμ Μωάμεθ στους μαθητές του κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος.
  • 2020: Η Ανδόρα γίνεται το 190ο μέλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.
  • 2020: Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί κατηγορείται για συνωμοσία επειδή δέχθηκε λιβυκά χρήματα κατά τη διάρκεια των εκλογών του 2007.
  • 2021: Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν καταδικάζει τη σφαγή του 1961 στο Παρίσι την παραμονή της 60ής επετείου της, αλλά δεν ζητά επίσημα συγγνώμη. Είναι ο πρώτος Γάλλος πρόεδρος που παρευρίσκεται σε τελετή μνήμης για τα θύματα.

Γεννήσεις

1351 – Τζαν Γκαλεάτσο Βισκόντι, δούκας του Μιλάνου
1430 – Ιάκωβος Β’, βασιλιάς της Σκωτίας
1524 – Νικόλαος της Λωρραίνης, Γάλλος επίσκοπος
1620 – Πιερ Πολ Πιζέ, Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης
1827 – Άρνολντ Μπέκλιν, Ελβετός καλλιτέχνης
1841 – Ιτό Χιρομπούμι, Ιάπωνας πολιτικός
1854 – Καρλ Κάουτσκι, Γερμανός πολιτικός
1854 – Όσκαρ Ουάιλντ, Ιρλανδός συγγραφέας
1861 – Τζον Μπάνγκελ Μπιούρι, Ιρλανδός ιστορικός
1871 – Αντώνιος Χρηστομάνος, πανεπιστημιακός και πολιτικός
1885 – Ντοράντο Πιέτρι, Ιταλός αθλητής
1886 – Νταβίντ Μπεν Γκουριόν, Ισραηλινός πολιτικός
1888 – Ευγένιος Ο’Νιλ, Αμερικανός θεατρικός συγγραφέας
1903 – Χάμιλτον Λάσκε, Αμερικανός σκηνοθέτης
1908 – Ενβέρ Χότζα, Αλβανός πολιτικός
1913 – Μίμης Τραϊφόρος, στιχουργός
1918 – Λουί Αλτουσέρ, Γάλλος φιλόσοφος
1919 – Αμπντιρασίντ Αλί Σερμάρκε, Σομαλός πολιτικός
1925 – Άντζελα Λάνσμπερι, Αγγλίδα ηθοποιός
1927 – Γκίντερ Γκρας, Γερμανός συγγραφέας
1928 – Μέρι Ντέιλι, Αμερικανίδα φιλόσοφος και θεολόγος
1936 – Αντρέι Τσικατίλο, Σοβιετικός δολοφόνος
1941 – Μπάντλεϊ Ντέβεσι, γενικός κυβερνήτης των νήσων του Σολομώντα
1953 – Τόνι Κάρεϊ, Αμερικανός μουσικός (Rainbow και Planet P Project)
1953 – Λυδία Κονιόρδου, ηθοποιός
1955 – Γιάννης Κουράκης, πολιτικός
1957 – Ελευθερία Αρβανιτάκη, τραγουδίστρια.
1958 – Τιμ Ρόμπινς, Αμερικανός ηθοποιός και σκηνοθέτης
1971 – Πόπη Μαλλιωτάκη, τραγουδίστρια
1983 – Λορίν, Σουηδή τραγουδίστρια
1984 – Μελίσα Λορίν, Γαλλίδα πορνογραφική ηθοποιός
1985 – Κέιζι Στόουνερ, Αυστραλός μοτοσικλετιστής
1992 – Κώστας Φορτούνης, ποδοσφαιριστής
1997 – Σαρλ Λεκλέρκ, Μονεγάσκος οδηγός αγώνων

Θάνατοι

1553 – Λούκας Κράναχ ο Πρεσβύτερος, Γερμανός ζωγράφος
1590 – Άννα της Αυστρίας, δούκισσα της Βαυαρίας
1604 – Στεφάνους Βινάντους Πίγγιους, Ολλανδός ουμανιστής
1680 – Ραϊμόντο Μοντεκούκολι, Ιταλός στρατιωτικός
1750 – Σίλβιους Λέοπολντ Βάις, Γερμανός συνθέτης και λαουτίστας
1793 – Μαρία Αντουανέτα, βασίλισσα της Γαλλίας
1849 – Έντουαρντ Χοκ Λόκερ, Άγγλος υδατογράφος
1946 – Άλφρεντ Γιοντλ, Γερμανός στρατιωτικός
1946 – Άρτουρ Ζάις-Ίνκβαρτ, Αυστριακός πολιτικός
1946 – Φριτς Ζάουκελ, Γερμανός πολιτικός
1946 – Βίλχελμ Κάιτελ, Γερμανός στρατιωτικός
1946 – Ερνστ Κάλτενμπρουνερ, Αυστριακός αξιωματικός των SS
1946 – Άλφρεντ Ρόζενμπεργκ, Γερμανός πολιτικός
1946 – Γιούλιους Στράιχερ, Γερμανός προπαγανδιστής
1946 – Γιοάχιμ φον Ρίμπεντροπ, Γερμανός πολιτικός
1946 – Χανς Φρανκ, Γερμανός δικηγόρος
1946 – Βίλχελμ Φρικ, Γερμανός αξιωματούχος των Ναζί
1951 – Λιακάτ Αλή Χαν, Πακιστανός πολιτικός
1952 – Ευάγγελος Μαγκλιβέρας, βαρύτονος
1955 – Δημήτριος Μάξιμος, πολιτικός
1958 – Μιχάλης Σουγιούλ, συνθέτης
1971 – Αντιγόνη Μεταξά, συγγραφέας
1976 – Γεράσιμος Λύχνος, δημοσιογράφος και πολιτικός
1981 – Θεόδωρος Μανωλόπουλος, πολιτικός
1981 – Μοσέ Νταγιάν, Ισραηλινός στρατηγός
1992 – Σίρλεϊ Μπουθ, Αμερικανίδα ηθοποιός
2000 – Ρικ Τζέισον, Αμερικανός ηθοποιός
2003 – Στου Χαρτ, Καναδός παλαιστής
2006 – Τρεμπιζόντα Βάλα, Ιταλίδα αθλήτρια
2007 – Ντέμπορα Κερ, Σκωτσέζα ηθοποιός
2007 – Τόσε Πρόεσκι, τραγουδιστής από την ΠΓΔΜ
2010 – Γιάννης Δαλιανίδης, σκηνοθέτης και σεναριογράφος
2010 – Ιωάννης Λαδάς, στρατιωτικός
2011 – Μπέτυ Αμπατιέλου, Βρετανή ακτιβίστρια
2013 – Γιώργος Χουρμουζιάδης, αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός
2014 – Ιωάννης Χαραλαμπόπουλος, πολιτικός
2017 – Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία, Μαλτέζα δημοσιογράφος

Επέτειοι

Παγκόσμια Ημέρα Αναισθησιολογίας
Παγκόσμια Ημέρα Άρτου
Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής
Παγκόσμια Ημέρα Σπονδυλικής Στήλης
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου