Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Μάρ 2021
Γεγονότα: 4  Μαρτίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση
  •  

    1913 – Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος: Μάχη του Μπιζανίου. Ο ελληνικός στρατός εμπλέκεται σε μάχη με τους Οθωμανούς στο Μπιζάνι, που θα καταλήξει σε νίκη των Ελλήνων δύο ημέρες αργότερα.

     

    (4-6 Μαρτίου, παλ. ημ. 19-21 Φεβρουαρίου 1913), υπήρξε η σημαντικότερη σύγκρουση κατά τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο μεταξύ του ελληνικού και του τουρκικού στρατού στο μέτωπο της Ηπείρου. Η τοποθεσία Μπιζάνι με τις γειτονικές τοποθεσίες νότια των Ιωαννίνων, αποτέλεσε σημαντικό φυσικό σημείο άμυνας και το επέλεξαν οι Τούρκοι για να καθηλώσουν τον ελληνικό στρατό. Με τον κυκλωτικό ελιγμό όμως, που τελικά κατάφεραν οι Έλληνες, ανάγκασαν τον αντίπαλο σε άμεση παράδοση. Η νίκη στο Μπιζάνι αποτέλεσε το κλειδί για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, καθώς και ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής της Ηπείρου. Στην περιοχή δόθηκε επίσης μάχη στις 14 Οκτωβρίου 1944 μεταξύ Γερμανών και ΕΔΕΣ.
    Το υψίπεδο νοτίως των Ιωαννίνων είναι πεταλοειδές και από τη φύση του οχυρό: σχηματίζεται από βραχώδη και δυσπρόσιτα υψώματα που το περιβάλλουν. Στην τοποθεσία είχαν κατασκευασθεί μόνιμα οχυρωματικά έργα με την επίβλεψη Γερμανών αξιωματικών, που είχαν αναλάβει τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.
     
     
    Το σχέδιο του τουρκικού επιτελείου προέβλεπε σταθερή άμυνα στην οχυρωμένη τοποθεσία των Ιωαννίνων και κυρίως στα υψώματα Μπιζάνι και Καστρίτσα. Ο Τούρκος Αρχιστράτηγος Εσσάτ Πασάς είχε στην διάθεσή του 4 μεραρχίες.
     
    Ο ελληνικός στρατός Ηπείρου με επικεφαλής τον διάδοχο Κωνσταντίνο, αποτελούνταν από 4 μεραρχίες, 1 ταξιαρχία και ένα σύνταγμα πεζικού. Το σχέδιο της επίθεσης ήταν σχετικά ριψοκίνδυνο: προέβλεπε την ευρεία υπερκέραση (κύκλωση) από δυτικά της οχυρωμένης τοποθεσίας και την άμεση κατάληψη των Ιωαννίνων. Ταυτόχρονα, θα γίνονταν επιθέσεις στον κεντρικό και τον ανατολικό τομέα του μετώπου, με σκοπό την παραπλάνηση του εχθρού και την καθήλωση των τουρκικών δυνάμεων .
     
     
    Στις 4 Μαρτίου τέθηκε σε εφαρμογή το σχέδιο παραπλάνησης, με βολές πυροβολικού και επιθέσεις μονάδων πεζικού, από το Α’ τμήμα της ελληνικής Στρατιάς, στον τομέα Μπιζάνι-Κουτσελιό-Καστρίτσα. Το Β’ τμήμα της Στρατιάς συγκεντρώθηκε με μυστικότητα απέναντι από τον τομέα Μανωλιάσσα-Άγιος Νικόλαος-Τσούκα. Με το πρώτο φως της επόμενης μέρας, το Β’ τμήμα Στρατιάς εξαπέλυσε αιφνιδιαστική επίθεση με ιδιαίτερη σφοδρότητα. Με μια τολμηρή και βαθιά εισχώρηση στον δυτικό τομέα των επιχειρήσεων το 1ο Σύνταγμα Ευζώνων, μαζί με το 9ο Τάγμα υπό τον Ταγματάρχη Ιωάννη Βελισσαρίου, κατάφερε να φτάσει στις παρυφές των Ιωαννίνων, στον Άγιο Ιωάννη.
     
    Η είδηση ότι ο ελληνικός στρατός έφτασε έξω από τα Ιωάννινα, ταυτόχρονα καθιστούσε αδύνατη την υποχώρηση των Τούρκων και δημιούργησε πανικό στην διοίκηση του τουρκικού στρατού που ήταν εγκατεστημένη στην πόλη. Οι εύζωνες είχαν φροντίσει να καταστρέψουν τα τηλεφωνικά δίκτυα, διακόπτοντας έτσι την επικοινωνία της τουρκικής διοίκησης με τον στρατό της. Με αυτές τις συνθήκες, στις 23.00 της ίδιας μέρας ο Εσσάτ Πασάς έστειλε πρόταση παράδοσης του τουρκικού στρατού, καθώς δεν γνώριζε ότι στο Μπιζάνι και τον υπόλοιπο ανατολικό τομέα οι τουρκικές δυνάμεις διατηρούσαν ακέραιες τις θέσεις τους.
    Στις 6 Μαρτίου 1913, με την αποδοχή της πρότασης παράδοσης, το Σύνταγμα Ιππικού της Στρατιάς Ηπείρου εισήλθε στα Ιωάννινα.
     
    Οι απώλειες του ελληνικού στρατού κατά την μάχη, ανήλθαν σε 264 νεκρούς και τραυματίες. Η αποφασιστική αυτή νίκη άνοιξε τον δρόμο για την απελευθέρωση της ευρύτερης περιοχής των Ιωαννίνων και της Βόρειας Ηπείρου.
     
    Κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων πέθανε ο Ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας (10 Φεβρουαρίου 1913,Αθήνα). Παρόλο που είχε την δυνατότητα να πάρει αναβολή λόγω των αθλητικών του διακρίσεων, αρνήθηκε και κατατάχτηκε εθελοντικά στο στράτευμα.


 
 

1890 – Ο πρίγκιπας της Ουαλίας, αργότερα βασιλιάς Εδουάρδος Ζ΄ του Ηνωμένου Βασιλείου, εγκαινιάζει στη Σκοτία τη γέφυρα Φορθ, τη μεγαλύτερη σε μήκος γέφυρα στη Μεγάλη Βρετανία.

Η γέφυρα Φορθ είναι ένας προλοβός, δηλαδή γέφυρα με υποστηρίγματα, για σιδηροδρομική χρήση ο οποίος βρίσκεται στο Φιρθ οφ Φορθ στη Σκωτία, περίπου 14 χιλιόμετρα δυτικά του κέντρου του Εδιμβούργου. Χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά τις 4 Μαρτίου 1890 και έχει συνολικό μήκος 2.528,7 μέτρα. Αποκαλείται και σιδηροδρομική γέφυρα Φορθ, για να ξεχωρίζει από την οδική γέφυρα Φορθ, αν και αποκαλείται γέφυρα Φορθ από τη κατασκευή της.
 
Η γέφυρα συνδέει τη πρωτεύουσα της Σκωτίας, Εδιμβούργο, με το Φάιφ, ενώνοντας το Λόθιανς στο Dalmeny στα νότια και το Φάιφ στη βόρεια πλευρά του Φιρθ οφ Φορθ. Λειτουργεί ως κύρια αρτηρία που συνδέει τη βορειοαναντολική και νοτιοανατολική Σκωτία. Περιγράφεται στην εγκυκλοπαίδεια Collins της Σκωτίας ως «το άμεσα και διεθνώς αναγνωρισμένο Σκωτικό ορόσημο», και το 2015 ανακηρύχθηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς από την UNESCO. Η γέφυρα και η σχετιζόμενη με αυτή σιδηροδρομική υποδομή ανήκει στη Network Rail Infrastructure Limited.
Ατμομηχανή περνάει πάνω από τη γέφυρα το 1928
 
Μέχρι το 1917, όταν η γέφυρα του Κεμπέκ ολοκληρώθηκε, η γέφυρα Φορθ είχε το μεγαλύτερο ενιαίο άνοιγμα προλοβού στον κόσμο, με δύο ανοίγματα μήκους 521,3 μέτρων. Έχει ακόμα το δεύτερο μεγαλύτερο ενιαίο άνοιγμα του κόσμου στο είδος της.

 

  • 852 – Ο Κροάτης πρίγκιπας Τρπιμίρ Α’ εκδίδει ένα έγγραφο με την πρώτη γνωστή αναφορά του ονόματος των Κροατών σε κροατικές πηγές.

Friedrich I. Barbarossa.jpg

  • 1152 – Ο Φρειδερίκος Α΄ Βαρβαρόσα εκλέγεται βασιλιάς της Γερμανίας.
  • 1386 – Ο Λαδίσλαος Β΄ Γιαγκελόν στέφεται βασιλιάς της Πολωνίας.
  • 1461 – Πόλεμος των Ρόδων στην Αγγλία: ο βασιλιάς Ερρίκος ΣΤ΄ της Αγγλίας, του Οίκου του Λάνκαστερ, καθαιρείται από τον ξάδελφό του, του Οίκου της Υόρκης, Εδουάρδο Δ’.

Portrait of a Man, Said to be Christopher Columbus.jpg

  • 1493 – Ο εξερευνητής Χριστόφορος Κολόμβος επιστρέφει στη Λισαβόνα (Πορτογαλία) από το ταξίδι του στις σημερινές Μπαχάμες και άλλα νησιά της Καραϊβικής.
  • 1665 – Ο βασιλιάς Κάρολος Β΄ της Αγγλίας κηρύσσει πόλεμο στην Ολλανδία σηματοδοτώντας την έναρξη του Δεύτερου Αγγλο-Ολλανδικού πολέμου.

John Flamsteed Royal Greenwich Observatory Museum.jpg

  • 1675 – Ο Τζον Φλάμστιντ διορίζεται ως ο πρώτος βασιλικός αστρονόμος της Αγγλίας.
  • 1789 – Συνέρχεται στη Νέα Υόρκη το πρώτο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
  • 1790 – Η Γαλλία διαιρείται σε 83 νομούς καταργώντας τις παλαιές επαρχίες, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η περιφερειακή υποταγή που βασίζεται στην ιδιοκτησία της γης από την αριστοκρατία.
  • 1791 – Το Βερμόντ γίνεται η 14η πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Άγιος ο ιερομάρτυς Κύριλλος ΣΤ'.JPG

  • 1813 – Ο Κύριλλος ΣΤ΄ εκλέγεται Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως.

  • 1827 – Ο Γεώργιος Καραϊσκάκης νικάει τις δυνάμεις του Κιουταχή στο Κερατσίνι.

Carlo Alberto Museo Risorgimento Roma.jpg

  • 1848 – Ο Κάρολος Αλβέρτος της Σαρδηνίας υπογράφει το Στατούτο Αλμπερτίνο, το οποίο θα μετουσιωθεί αργότερα στο πρώτο Σύνταγμα της Ιταλίας.
  • 1861 – Υιοθετείται η πρώτη σημαία των Συνομόσπονδων Πολιτειών Αμερικής.

  • 1881 – Ο Άρθουρ Κόναν Ντόιλ αρχίζει να γράφει την πρώτη ιστορία του με ήρωα τον Σέρλοκ Χολμς. Τίτλος της: «Σπουδή στο Κόκκινο».

  • 1912 – Οι σουφραζέτες πραγματοποιούν πορεία στους δρόμους του Λονδίνου και σπάνε κάθε παράθυρο που βρίσκουν στο διάβα τους, επειδή η αγγλική κυβέρνηση δεν τους χορηγεί δικαίωμα ψήφου.
  • 1944 – Αρχίζει η Μάχη της Κοκκινιάς (έληξε με νίκη του ΕΛΑΣ και οπισθοχώρηση των Γερμανών ναζί και των συνεργατών τους, που αργότερα εκτέλεσαν 37 από τους 300 αιχμαλώτους)
  • 1963 – Ανακοινώνεται ότι η Ελλάδα και άλλες έξι χώρες του ΝΑΤΟ, μεταξύ των οποίων και η Τουρκία, έχουν δηλώσει συμμετοχή στην πολυεθνική πυρηνική δύναμη της συμμαχίας.
  • 1964 – Αναβάλλεται, κατόπιν αιτήματος της κυβέρνησης, η επίσκεψη του 6ου στόλου στον Πειραιά.
  • 1965 – Αναστάτωση προκαλεί στο Πειραματικό Σχολείο παρέμβαση του γενικού γραμματέα του υπουργείου Παιδείας Ευάγγελου Παπανούτσου υπέρ της χρήσης της «γραμματικής Τριανταφυλλίδη».
  • 1966 – Ο Τζον Λένον δηλώνει: «Είμαστε (οι Beatles) πιο δημοφιλείς και από τον Χριστό» και προκαλεί αντιδράσεις στις ΗΠΑ.
  • 1966 – Παρουσιάζοντας δήλωση μετανοίας του Σάββα Παπαπολίτη, ο Γεώργιος Παπανδρέου αποφεύγει τη διαγραφή του από την Ένωση Κέντρου, παρά την επιμονή του Ανδρέα Παπανδρέου για παραδειγματική αποπομπή του και «οριστικήν εκκαθάρισιν» του κόμματος.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου