Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 10 Φεβ 2021
Γεγονότα: 10 Φεβρουαρίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση

 

  • 1947 – Υπογράφεται στο Παρίσι η συνθήκη ειρήνης της Ιταλίας με τις συμμαχικές δυνάμεις, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα περιέρχονται στην Ελλάδα.
  • Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Με επιμονή της σοβιετικής πλευράς, οριζόταν στο κείμενο ότι τα νησιά θα παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα, πρόβλεψη που θα επικαλεστεί η Τουρκία κατά τρόπο καταχρηστικό μετά το 1974. Από την τουρκική ερμηνεία του κειμένου της ελληνοϊταλικής συνθήκης του 1947, σε συνδυασμό με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, θα προκύψει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», που έθεσε η Άγκυρα μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996.

    Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.

Στις 10 Φεβρουαρίου 1947 υπογράφηκε στο Παρίσι η Συνθήκη Ειρήνης με την Ιταλία, σύμφωνα με την οποία τα Δωδεκάνησα αποδίδονταν στην Ελλάδα, ενώ η Ιταλία υποχρεωνόταν σε αποζημίωση ύψους 105 εκατομμυρίων δολαρίων προς τη χώρα μας. Με επιμονή της σοβιετικής πλευράς, οριζόταν στο κείμενο ότι τα νησιά θα παρέμεναν αποστρατιωτικοποιημένα, πρόβλεψη που θα επικαλεστεί η Τουρκία κατά τρόπο καταχρηστικό μετά το 1974. Από την τουρκική ερμηνεία του κειμένου της ελληνοϊταλικής συνθήκης του 1947, σε συνδυασμό με τις ιταλοτουρκικές συμφωνίες του 1932, θα προκύψει και το ζήτημα των «γκρίζων ζωνών», που έθεσε η Άγκυρα μετά την Κρίση των Ιμίων το 1996.

Η τελετή παράδοσης των Δωδεκανήσων στην Ελλάδα από τις βρετανικές αρχές έγινε στις 31 Μαρτίου 1947 στη Ρόδο μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα. Πρώτος διοικητής των Δωδεκανήσων ανέλαβε ο αντιναύαρχος Περικλής Ιωαννίδης, με πολιτικό σύμβουλο τον πανεπιστημιακό και δικαστικό Μιχαήλ Στασινόπουλο, μετέπειτα πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Η επίσημη τελετή της ενσωμάτωσης έγινε στις 7 Μαρτίου 1948 και το 1955 τα Δωδεκάνησα έγιναν νομός με πρωτεύουσα τη Ρόδο.


Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/405

© SanSimera.gr



 
 

Ονορέ Ντομιέ «Κωμωδία». Ο Ονορέ Ντομιέ [Honoré Daumier, 26 Φεβρουαρίου 1808 – 10 Φεβρουαρίου 1879] ήταν Γάλλος ζωγράφος και γλύπτης. Πολλά από τα έργα του περιείχαν κοινωνική κριτική. Ο Ντομίε γεννήθηκε στο Παρίσι και ήταν γιος άπορου λογοτέχνη. Από την παιδική του ηλικία ήταν πολύ συναισθηματικός, ευσυγκίνητος καθώς και είχε αρκετά συναισθήματα αλληλεγγύης για του αδικημένους της κοινωνίας του, για αυτόν το λόγο τα περισσότερα έργα του έχουν να κάνουν με αυτό το θέμα.

 

  • 1258 – Η Βαγδάτη καταλαμβάνεται από τους Μογγόλους και το Χαλιφάτο των Αββασιδών καταστρέφεται.
  • 1306 – Ο Ροβέρτος Μπρους δολοφονεί στο Νταμφρίς τον Ιωάννη Κόμυν πυροδοτώντας την επανάσταση της Σκωτίας για την ανεξαρτησία της.
  • 1355 – Ανήμερα της εορτής της Αγίας Σχολαστικής ξεσπούν επεισόδια στην Οξφόρδη μεταξύ φοιτητών και ντόπιων. Αιτία, η ποιότητα της μπύρας σε μία παμπ και τα προσβλητικά σχόλια κάποιων φοιτητών για τους ντόπιους. Οι ταραχές θα λήξουν την επόμενη μέρα, με 63 νεκρούς φοιτητές και 30 πολίτες.
  • 1567 – Ο λόρδος Ντάρνλεϊ, δεύτερος σύζυγος της Μαρίας Α’ της Σκωτίας, βρίσκεται στραγγαλισμένος στο Εδιμβούργο.
  • 1634 – Ο Γαλιλαίος (Γκαλιλέο Γκαλιλέι) απαρνείται μπροστά στους ιεροεξεταστές τη θεωρία του ως αιρετική και λαθεμένη και δέχεται ότι η Γη είναι επίπεδη και ακίνητη. Λέγεται ότι την ίδια στιγμή σιγομουρμούρισε: «Και όμως κινείται!»
  • 1763 – Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος: η Συνθήκη των Παρισίων δίνει τέλος στον πόλεμο και η Γαλλία παραχωρεί την επαρχία του Κεμπέκ στη Μεγάλη Βρετανία.
  • 1814 – Ναπολεόντειοι Πόλεμοι: Οι Γάλλοι νικούν τους Ρώσους και τους Πρώσους στη μάχη του Σαμπομπέρ.
  • 1840 – H Βασίλισσα Βικτωρία παντρεύεται τον πρίγκιπα Αλβέρτο του Σαξ Κοβούργου.
  • 1846 – Α΄ Πόλεμος Άγγλων και Σιχ: Μάχη του Σομπραόν. Οι Βρετανοί νικούν τους Σιχ στην τελευταία μάχη του πολέμου.
  • 1904 – Ξεσπά ο ρωσοϊαπωνικός πόλεμος για τις διαφιλονικούμενες περιοχές της Κορέας και της Μαντζουρίας.
  • 1906 – Το HMS Dreadnought, το πρώτο από μία επαναστατική νέα γενιά πολεμικών πλοίων, βαπτίζεται και καθελκύεται από το βασιλιά Εδουάρδο Ζ’ του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • 1939 – Ισπανικός Εμφύλιος: Οι Εθνικιστές ολοκληρώνουν την κατάληψη της Καταλονίας και κλείνουν τα σύνορα με τη Γαλλία.
  • 1943 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Προσπαθώντας να προκαλέσει την άρση της Πολιορκίας του Λένινγκραντ, ο σοβιετικός Κόκκινος Στρατός δεσμεύει γερμανικά στρατεύματα και Ισπανούς εθελοντές στη μάχη του Κράσνι Μπορ.
  • 1956 – Συστήνεται το Ίδρυμα Ευγενίδου. Συνιστάται με νόμο το Ίδρυμα Ευγενίδου, με κεφάλαια της διαθήκης του εφοπλιστή Ευγένιου Ευγενίδη και σκοπό «να συμβάλλει εις την εκπαίδευσιν νέων Ελληνικής Ιθαγενείας εν τω επιστημονικώ και τεχνικώ πεδίω».
  • 1961 – Τη μετεγκατάσταση των φυλακών Αιγίνης ζητεί ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού επικαλούμενος την τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Η κυβέρνηση απαντά ότι είναι αδύνατον αλλά δέχεται να πάψουν οι εκεί εκτελέσεις.
  • 1962 – Ο αιχμάλωτος Αμερικανός πιλότος του κατασκοπευτικού αεροσκάφους U2 Γκάρι Πάουερς ανταλάσσεται με τον Σοβιετικό κατάσκοπο Ρούντολφ Άμπελ.
  • 1962 – Ανοίγει η πρώτη ατομική έκθεση του Ρόι Λίχτενσταϊν.
  • 1967 – Το υπουργείο Δημοσίων Έργων αποφασίζει την αξιοποίηση των υδάτων του Μόρνου για την επίλυση του προβλήματος υδροδότησης της Αθήνας.
  • 1972 – Το Ρας αλ-Καϊμά προσχωρεί στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που απαρτίζεται πλέον από 7 εμιράτα.
  • 1996 – Ο υπερυπολογιστής της IBM, Deep blue, νικά για πρώτη φορά τον Γκάρι Κασπάροφ στο σκάκι.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου