Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 01 Μάι 2022
Σαν σήμερα...  1 Μαΐου
Κλίκ για μεγέθυνση


Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου το 1886, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.

apologia spis
1886
 Οι εργάτες του Σικάγου απεργούν ζητώντας 8 ώρες δουλειά 8 ώρες ύπνου 8 ώρες ανάπαυση.  Οι απεργοί χτυπήθηκε από την αστυνομία και την εργοδοσία. Πρωτοπόροι εργάτες απαγχονίστηκαν. Η πρωτομαγιάτικη, όμως, απεργία του 1886 δεν πήγε χαμένη. Είχε ως αποτέλεσμα 185.000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200.000 εργάτες να μειώσουν το χρόνο εργασία τους από τις 12 στις 10 και 9 ώρες. Σε πολλές, επίσης, περιοχές κερδίθηκε η ημιαργία του Σαββάτου, ενώ αρκετές βιομηχανίες σταμάτησαν την κυριακάτικη εργασία. Τρία χρόνια αργότερα, το 1889, η Β΄ Διεθνής στο Παρίσι, καθιέρωσε την 1η του Μάη ως Διεθνή Ημέρα των Εργατών.



  • 305 – Ο Διοκλητιανός και ο Μαξιμιανός παραιτούνται από Ρωμαίοι αυτοκράτορες.
  • 880 – Εγκαινιάζεται στην Κωνσταντινούπολη η Νέα Εκκλησία, θέτοντας το πρότυπο για όλες τις μεταγενέστερες ορθόδοξες εκκλησίες βυζαντινού ρυθμού.
  • 1328 Με τη Συνθήκη του Εδιμβούργου- Νόρτθαμπτον η Αγγλία αναγνωρίζει τη Σκοτία ως ανεξάρτητο κράτος, μετά τους πολέμους για την ανεξαρτησία της.
  • 1707 – Εφαρμόζεται ο Νόμος της Ένωσης, με τον οποίο το Βασίλειο της Αγγλίας και το Βασίλειο της Σκωτίας σχηματίζουν το Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας.
  • 1714 Ο Γεώργιος Α’ του Οίκου του Ανόβερο επιλέγεται ως διάδοχος για το θρόνο της Βρετανίας μετά το θάνατο της βασίλισσας Άννας.
  • 1776 Ο Γερμανός καθηγητής της Νομικής, Άνταμ Βάισχαουπτ, ιδρύει το «Τάγμα των Πεφωτισμένων», πιο γνωστό με τη λατινική ονομασία «Ιλλουμινάτι», που αποτέλεσε το πιο ριζοσπαστικό παρακλάδι του Διαφωτισμού.
  • 1786 – Κάνει πρεμιέρα στη Βιέννη η όπερα του Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ Οι Γάμοι του Φίγκαρο.
  • 1804 Αλεξέι Κομιάκοφ, ρώσος ποιητής και συνιδρυτής του πνευματικού κινήματος των Σλαβόφιλων. Θεωρούσε τόσο τον καπιταλισμό, όσο και τον σοσιαλισμό, όψεις του ιδίου κακού που προέρχεται από τη Δύση. (Θαν. 3/9/1860)
  • laskaratos1811 Γεννήθηκε ο Ανδρέας Λασκαράτος, σατιρικός συγγραφέας από το Ληξούρι
  • 1827 Η Γ’ Εθνοσυνέλευση στην Τροιζήνα ψηφίζει το «Πολιτικόν Σύνταγμα της Ελλάδος». Το νέο Σύνταγμα στηρίχθηκε κυρίως στο αμερικανικό του 1787. Ενίσχυε σημαντικά τον αστικοφιλελεύθερο χαρακτήρα του πολιτεύματος, ενώ έπαυε να έχει προσωρινή ισχύ όπως τα προηγούμενα, υποδηλώνοντας τη βούληση των επαναστατών για πλήρη ανεξαρτησία (και όχι καθεστώς υποτέλειας). Στο νέο Σύνταγμα κατοχυρώνονταν η λαϊκή κυριαρχία («η κυριαρχία ενυπάρχει εις το έθνος, πάσα εξουσία πηγάζει εξ αυτού και υπάρχει υπέρ αυτού»), η ισονομία, η ανεξιθρησκία, καταργούνταν οι τίτλοι ευγενείας, ενώ προβλεπόταν άσυλο για τους κατατρεγμένους.
  • 1840 – Εκδίδεται στο Ηνωμένο Βασίλειο το πρώτο γραμματόσημο («πένι μπλακ»).
  • 1840 - Ο πρώτος πρεσβευτής της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας εγκαθίσταται στην Αθήνα. Είναι ο ελληνικής καταγωγής Κωστάκης Μουσούρος Πασάς.
  • 1844 – Ιδρύεται η αστυνομία του Χονγκ Κονγκ, η δεύτερη σύγχρονη αστυνομική δύναμη του κόσμου και η πρώτη της Ασίας
  • 1848 Στην Αγγλία ορίζεται με νόμο η δεκάωρη εργάσιμη ημέρα για τις γυναίκες και τα ανήλικα παιδιά που εργάζονταν στην υφαντουργική βιομηχανία.
  • 1851 – Η βασίλισσα Βικτωρία ανοίγει τη Μεγάλη Έκθεση στο Κρίσταλ Πάλας του Λονδίνου.
  • 1862 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο στρατός της Ένωσης ολοκληρώνει την κατάληψη της Νέας Ορλεάνης.
  • 1865 – Η αυτοκρατορία της Βραζιλίας, η Αργεντινή και η Ουρουγουάη υπογράφουν τη Συνθήκη της Τριπλής Συμμαχίας
  • 1886 Οι εργάτες του Σικάγου απεργούν ζητώντας 8 ώρες δουλειά 8 ώρες ύπνου 8 ώρες ανάπαυση.  Οι απεργοί χτυπήθηκε από την αστυνομία και την εργοδοσία. Πρωτοπόροι εργάτες απαγχονίστηκαν. Η πρωτομαγιάτικη, όμως, απεργία του 1886 δεν πήγε χαμένη. Είχε ως αποτέλεσμα 185.000 εργάτες να κερδίσουν το 8ωρο και τουλάχιστον 200.000 εργάτες να μειώσουν το χρόνο εργασία τους από τις 12 στις 10 και 9 ώρες. Σε πολλές, επίσης, περιοχές κερδίθηκε η ημιαργία του Σαββάτου, ενώ αρκετές βιομηχανίες σταμάτησαν την κυριακάτικη εργασία. Τρία χρόνια αργότερα, το 1889, η Β΄ Διεθνής στο Παρίσι, καθιέρωσε την 1η του Μάη ως Διεθνή Ημέρα των Εργατών.
  • 1889 – Σε ανάμνηση της εξέγερσης του Σικάγου το 1886, καθιερώνεται ο εορτασμός της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
  • 1893 – Ανοίγει η Διεθνής Έκθεση του Σικάγο. Η Διεθνής Έκθεση του Σικάγο (επίσημο σύντομο όνομα για το Διεθνές Πανηγύρι: Κολουμπιανή Έκθεση, επίσης γνωστή και ως Το Παγκόσμιο Πανηγύρι του Σικάγο) ήταν παγκόσμια έκθεση που πραγματοποιήθηκε στο Σικάγο το 1893, για τον εορτασμό της 400της επετείου της άφιξης του Χριστόφορου Κολόμβου στο Νέο Κόσμο το 1492. Επίκεντρο της έκθεσης ήταν μια μεγάλη πισίνα με νερό, η οποία αντιπροσώπευε το μεγάλο ταξίδι που έκανε ο Κολόμβος στο Νέο Κόσμο. Η Έκθεση υπήρξε ένα κοινωνικό και πολιτιστικό γεγονός με μεγάλη επιρροή στην αρχιτεκτονική, στις τέχνες και στη γενικότερη εικόνα της πόλης του Σικάγο, καθώς και στον αμερικανικό βιομηχανικό οπτιμισμό.
  • 1898 – Ισπανοαμερικανικός πόλεμος: το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ καταστρέφει τον ισπανικό στόλο στον κόλπο της Μανίλα, στην πρώτη ναυμαχία του πολέμου. Ο Ισπανοαμερικανικός πόλεμος (Spanish–American War, ισπανικά: Guerra hispano-estadounidense) ήταν μια σύγκρουση το 1898 μεταξύ της Ισπανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης των ΗΠΑ στην κουβανική επανάσταση. Οι επιθέσεις των ΗΠΑ στις κτήσεις της Ισπανίας που βρίσκονταν στον Ειρηνικό, οδήγησαν στη συμμετοχή στη Φιλιππινέζικη Επανάσταση και τελικά στον Φιλιππινοαμερικανικό πόλεμο.
  • 1904 Πεθαίνει ο Τσέχος συνθέτης Αντονίν Ντβόρζακ
  • 1906 Στη Γαλλία, στρατιωτικές δυνάμεις συλλαμβάνουν 1.000 άτομα που συμμετέχουν σε διαμαρτυρία για την Ημέρα της Πρωτομαγιάς. Την ίδια μέρα, στη Γερμανία, απολύονται 6.000 εργάτες.
  • 1907 Πέθανε ο ευεργέτης, Γρηγόριος Μαρασλής
  • 1908 Έπειτα από επιθυμία του βασιλιά Γεώργιου Α’, απολύονται όλοι οι ηθοποιοί και το προσωπικό του Βασιλικού Θεάτρου. Ως αφορμή προβάλλεται το γεγονός ότι συχνά οι παραστάσεις δίνονταν προ «κενών εδωλίων».
  • ritsos1909 Γεννήθηκε ο κομμουνιστής ποιητής, Γιάννης Ρίτσος
  • 1915 – Το RMS Λουζιτάνια αναχωρεί από τη Νέα Υόρκη για τη 202η, και τελευταία, διέλευση του Βόρειου Ατλαντικού Ωκεανού. Έξι ημέρες αργότερα, το πλοίο τορπιλίζεται στα ανοικτά των ακτών της Ιρλανδίας με απολογισμό 1.198 νεκρούς.
  • 1920 Στην Γαλλία 250.000 σιδηροδρομικοί κατεβαίνουν σε γενική απεργία, που διαρκεί 25 μέρες. Με τους σιδηροδρομικούς ενώνονται σύντομα οι ανθρακωρύχοι, οι λιμενεργάτες και οι ναυτεργάτες. Έτσι, το σύνολο των απεργών ξεπερνά το 1.000.000. Κύρια αιτήματα της απεργίας ήταν: η εφαρμογή του 8ώρου, η αύξηση των μισθών, η εθνικοποίηση των σιδηροδρόμων και η παραίτηση από τη σχεδιαζόμενη τρίτη αντισοβιετική εκστρατεία.
  • 1924 Αιματηρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας σημειώνονται στη μεγάλη συγκέντρωση που διοργανώνει το ΚΚΕ στην πλατεία Θεάτρου για την Εργατική Πρωτομαγιά, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένα άτομο και να τραυματιστούν 17
  • 1929 Η κυβέρνηση Βενιζέλου απαγορεύει κάθε συγκέντρωση για την Πρωτομαγιά, ενώ η αστυνομία από την παραμονή ακόμα ενήργησε στην Αθήνα συλλήψεις 400 εργατικών στελεχών, κατέλαβε τα γραφεία των ταξικών συνδικάτων και κατάσχεσε τον Ριζοσπάστη. Παρά τα τρομοκρατικά αυτά μέτρα οι εργάτες πραγματοποιούν σε πολλά σημεία συγκεντρώσεις όπου γίνονται σύντομες ομιλίες. Η αστυνομία επιτίθεται παντού και διενεργεί νέες συλλήψεις. Πολλοί από τους συλληφθέντες θα σταλούν στη συνέχεια στην εξορία. Ανάμεσά τους και ο οργανωτικός Γραμματέας της ταξικής Ενωτικής ΓΣΕΕ.
  • 1924 Παρά την απαγόρευση από την κυβέρνηση του Αλέξανδρου Παπαναστασίου (του λεγόμενου και «Πατέρα της Δημοκρατίας»), οι εργάτες της Αθήνας και του Πειραιά ανταποκρίνονται στο κάλεσμα του ΣΕΚΕ(Κ) πραγματοποιώντας μεγάλη πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση. Στρατός και αστυνομία επιτίθενται στους απεργούς, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας εργάτης και να τραυματιστούν 12. Ο βουλευτής των Φιλελευθέρων Κώστας Ζαβιτσιάνος κάνει λόγο για «ερυθρό κίνδυνο».
  • 1925 Η Κύπρος ανακηρύσσεται βρετανική αποικία.
  • 1931 Εγκαινιάζεται στη Νέα Υόρκη το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ. Το Κτήριο Εμπάιρ Στέιτ ή Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ (The Empire State Building = «Το Κτήριο της Αυτοκρατορικής Πολιτείας», δηλαδή της Νέας Υόρκης) είναι ένας από τους υψηλότερους και ιστορικότερους ουρανοξύστες στον κόσμο. Βρίσκεται στην πόλη της Νέας Υόρκης (στη διασταύρωση της 5ης Λεωφόρου, νο. 350, και της 34ης δυτικής οδού) και έχει 102 ορόφους. Υπήρξε ο υψηλότερος ουρανοξύστης στη Γη για 41 χρόνια, από την ολοκλήρωσή του το 1931 ως το χτίσιμο του Βόρειου Πύργου του Παγκόσμιου Εμπορικού Κέντρου το 1972. Μετά την καταστροφή των πύργων του Κέντρου αυτού από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, το Εμπάιαρ Στέιτ ξανάγινε και παρέμεινε το υψηλότερο κτήριο σε ολόκληρη τη Νέα Υόρκη μέχρι τις 30 Απριλίου 2012, όταν το ξεπέρασε το υπό κατασκευή Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου 1. Ο αρχιτεκτονικός ρυθμός του είναι Αρ Ντεκό.
  • 1941 Η ταινία «Πολίτης Κέιν», στην οποία πρωταγωνιστεί και σκηνοθετεί ο Όρσον Ουέλς, κάνει πρεμιέρα στη Νέα Υόρκη.
  • protomagia661944 Οι δυνάμεις κατοχής, σε αντίποινα για την εκτέλεση από τον ΕΛΑΣ Πελοποννήσου του Γερμανού υποστράτηγου Φρανζ Κρες και του επιτελείου του, εκτελούν στο σκοπευτήριο της Καισαριανής 200 κομμουνιστές, που κρατούνταν στο στρατόπεδο του Χαϊδαρίου. Απ’ αυτούς, περίπου 170 ήταν πρώην Ακροναυπλιώτες και οι υπόλοιποι πρώην εξόριστοι στην Ανάφη. Ένα από τους 200 ο Ναπολέων Σουκατζίδης
  • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γιουγκοσλάβοι παρτιζάνοι απελευθερώνουν την Τεργέστη.
  • 1946 Η διάσκεψη των Παρισίων αποφασίζει να δοθούν τα Δωδεκάνησα στην Ελλάδα.
  • 1947 Η Σφαγή της Πορτέλα ντελα Τζινέστρα στη Σικελία. 11 άτομα σκοτώνονται και 33 τραυματίζονται από επίθεση ανδρών του Σαλβατόρε Τζουλιάνι κατά συγκέντρωσης του Κομμουνιστικού Κόμματος για το εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς.
  • 1947 – Η Ελλάδα παραλαμβάνει από τη Μεγάλη Βρετανία το αρματαγωγό Αλιάκμων ΙΙ.
  • 1948 Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας (Βόρεια Κορέα) με πρόεδρο τον Κιμ Ιλ Σουνγκ.
  • 1955 Εκτελείται στην Αλικαρνασσό ο 26χρονος Χρήστος Καρανταής, στέλεχος του ΚΚΕ, που είχε έρθει από το εξωτερικό με κομματική αποστολή.
  • 1958 Πρωτομαγιάτικη παρέλαση στη Λευκωσία με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων εργαζομένων, με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ
  • 1960 Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο θέατρο «Κεντρικόν». Η αστυνομία επιτίθεται στους απεργούς. Ανάμεσα στους τραυματίες και ο πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών Βασίλης Μεσολογγίτης.
  • 1960 Ο Αμερικανός πιλότος Φράνσις Γκάρυ Πάουερςσυλλαμβάνεται από τις σοβιετικές αρχές. Ο Πάουερς εκτελούσε κατασκοπευτική πτήση πάνω από τον σοβιετικό εναέριο χώρο, όταν το αεροπλάνο του, τύπου U‑2, καταρρίφθηκε.
  • 1960 – Ιδρύονται οι δυτικές ινδικές πολιτείες Γκουτζαράτ και Μαχαράστρα.
  • 1961 – Ο Φιντέλ Κάστρο ανακηρύσσει την Κούβα σοσιαλιστικό κράτος και καταργεί τις εκλογές.
  • 1963 O τίτλος στην ΑΕΚ στο πιο ιστορικό μπαράζ
  • 1964 – Συνολικά 445 κομμουνιστές αποφυλακίζονται, μετά την υπογραφή και των τελευταίων αποφάσεων από τον υπουργό Δικαιοσύνης Πολυχρόνη Πολυχρονίδη.
  • 1966 Ο Νίκος Ζαχαριάδης ξεκινά απεργία πείνας, με αίτημα την κατάργηση των διοικητικών μέτρων εναντίον του, η οποία κρατά 19 μέρες.
  • 1967 – 9 νεκροί, 56 τραυματίες και 16.000 άστεγοι από καταστροφικό σεισμό που πλήττει την Ήπειρο και τη Θεσσαλία.
  • 1976 Πεθαίνει μετά από αυτοκινητιστικό δυστύχημα ο Αλέκος Παναγούλης, που στις 13 Αυγούστου 1968 επιχείρησε να σκοτώσει τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει. Συνελήφθη και υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Καταδικάστηκε σε θάνατο, απέδρασε και συνελήφθη εκ νέου.
  • 1977 – Τριάντα τέσσερις άνθρωποι σκοτώνονται στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια των εορτασμών της εργατικής Πρωτομαγιάς.
  • xatsatourian1978 πέθανε ο Σοβιετικός συνθέτης αρμενικής καταγωγής Αράμ Χατσατουριάν
  • 1983 Ο Μίκης Θεοδωράκης τιμάται με το βραβείο Λένιν για την ειρήνη.
  • 1986 Η Νότια Αφρική παραλύει ολοσχερώς, καθώς 1,5 εκατομμύριο έγχρωμοι κάνουν αποχή από την εργασία τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας κατά της πολιτικής των φυλετικών διακρίσεων που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη διαμαρτυρία κατά του Απαρτχάιντ.
  • 1994 Σκοτώθηκε σε ατύχημα στο Γκραν Πρι της Ίμολα ο βραζιλιάνος άσος της Φόρμουλα 1, Άιρτον Σένα.
  • 1997 Στη Βρετανία διεξάγονται οι κοινοβουλευτικές εκλογές που φέρνουν στην εξουσία τους Εργατικούς του Τόνι Μπλερ, μετά από 18 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας από τους Συντηρητικούς.
  • 1998 – Με συγκεντρώσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και τις άλλες μεγάλες πόλεις γιορτάζεται η Εργατική Πρωτομαγιά. Ως κεντρικό αίτημα, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Χρήστος Πολυζωγόπουλος, θέτει τη διεκδίκηση του 35ωρου και τη μείωση των ωρών εργασίας, χωρίς παράλληλη μείωση των αποδοχών.
  • 2004 Η Κύπρος μαζί με τις Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία εντάσσονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πανηγυρισμοί στη Λευκωσία. Η νύχτα γίνεται μέρα από τα πυροτεχνήματα, ενώ χιλιάδες Ελληνοκύπριοι συγκεντρώνονται στην κεντρική πλατεία της πόλης για να γιορτάσουν την ένταξη.
  • 2015 – Υπουργοί της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συμμετέχουν στην πορεία της εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εμφανίζεται με γαρύφαλλο στο πέτο.

 

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου