Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 19 Μάρ 2021
Γεγονότα: 19 Μαρτίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση • Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα, ζωγράφος

   
   
   
  Η Ελένη Μπούκουρα-Αλταμούρα (Σπέτσες, 1821 – Σπέτσες, 19 Μαρτίου 1900) ήταν Ελληνίδα ζωγράφος του 19ου αιώνα, της οποίας η τραγική ζωή έγινε το θέμα ενός μυθιστορήματος, του Ελένη ή ο κανένας της Ρέας Γαλανάκη, και ενός θεατρικού έργου. Η Μπούκουρα-Αλταμούρα ήταν κόρη του καπετάν Γιάννη Μπούκουρα ή Μπούκουρη, του μετέπειτα πρώτου θεατρώνη της Αθήνας.

Σαμαρτζής ΓεώργιοςΓεφυράκι στην Κέρκυρα, Ελαιογραφία σε μουσαμά, 23 x 35 εκ., Ιδιωτική Συλλογή. Ο Γεώργιος Σαμαρτζής (Κέρκυρα, 8 Φεβρουαρίου 1868 – Αθήνα, 19 Μαρτίου 1925) ήταν ζωγράφος και μουσικός. Γεννήθηκε στην Κέρκυρα και ήταν εγγονός του Παναγιώτη Σαμαρτζή. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα έλαβε στην ιδιωτική καλλιτεχνική σχολή του Χαράλαμπου Παχή. Ο Σαμαρτζής στον τομέα της ζωγραφικής ασχολήθηκε κατά κύριο λόγο με προσωπογραφίες, με ηθογραφικές σκηνές, με την τοπιογραφία αλλά και με σκηνές εμπνευσμένες θρησκευτικά θέματα. Στους πίνακες του ο Σαμαρτζής χρησιμοποιεί έναν τύπο ακαδημαϊκού ρεαλισμού με ορισμένες υπαιθριστικές τάσεις. Περισσότερα ΕΔΩ: https://www.timesnews.gr

 

 • 1279 – Η νίκη των Μογγόλων στη ναυμαχία του Γιαμέν τερματίζει τη δυναστεία των Σονγκ στην Κίνα.

 • 1563 – Υπογράφεται το Έδικτο της Αμπουάζ, τερματίζοντας την πρώτη φάση των γαλλικών θρησκευτικών πολέμων και χορηγώντας ορισμένες ελευθερίες στους Ουγενότους. Οι Γαλλικοί θρησκευτικοί πόλεμοι (1562–1598), είναι η συλλογική ονομασία για την περίοδο της εμφύλιας πολεμικής σύγκρουσης και των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γαλλία του 16ου αιώνα, μεταξύ των Γάλλων καθολικών και των προτεσταντών Ουγενότων. Μεταξύ 2.000.000 και 4.000.000 ανθρώπων υπολογίζεται πως σκοτώθηκαν λόγω των πολέμων αυτών, ως το τέλος της σύρραξης το 1598. Η σύγκρουση είχε να κάνει με τις θρησκευτικές και φατριακές αντιπαραθέσεις των Γαλλικών αριστοκρατικών οίκων, κυρίως των Βουρβόνων της νότιας Γαλλίας και των Γκίιζ της Λωραίνης στη Βόρεια Γαλλία, όπου και οι δύο πλευρές έλαβαν βοήθεια από δυνάμεις του εξωτερικού, κυρίως της Ισπανίας.
 • 1649 – Η Βουλή των Κοινοτήτων της Αγγλίας ψηφίζει νόμο με τον οποίο καταργεί τη Βουλή των Λόρδων, δηλώνοντας ότι είναι «άχρηστη και επικίνδυνη για το λαό της Αγγλίας».

 • 1687 – Ο εξερευνητής Ρομπέρ Καβελιέ ντε Λα Σαλ, αναζητώντας τις εκβολές του ποταμού Μισισιπή, δολοφονείται από τους άντρες του.
 • 1853 – Οι δυνάμεις των Ταϊπίνγκ καταλαμβάνουν τη Ναντσίνγκ.
 • 1863 – Το SS Georgiana, το οποίο λέγεται ότι ήταν το πιο ισχυρό καταδρομικό των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής, βυθίζεται κατά το παρθενικό του ταξίδι με φορτίο πυρομαχικών, φαρμάκων και εμπορευμάτων αξίας άνω του 1.000.000$.

 • 1865 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: Αρχίζει η Μάχη του Μπέντονβιλ, η οποία θα λήξει δύο μέρες αργότερα με την υποχώρηση των δυνάμεων των Συνομόσπονδων Πολιτειών της Αμερικής.
 • 1885 – Ο Λουί Ριέλ ανακηρύσσει προσωρινή κυβέρνηση στο Σασκάτσουαν του Καναδά.

 • 1895 – Οι Ογκίστ και Λουί Λιμιέρ πραγματοποιούν την πρώτη τους λήψη χρησιμοποιώντας τον πρόσφατα πατενταρισμένο κινηματογράφο. Δημιουργούν την πρώτη ταινία τους, με τίτλο «Έξοδος από το εργοστάσιο Λυμιέρ» (La sortie des usines Lumière), που αποτυπώνει την έξοδο των εργατών από το εργοστάσιό τους.
 • 1918 – Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών καθιερώνει τις ζώνες ώρας και εγκρίνει τη θερινή ώρα.
 • 1920 – Η Γερουσία των Ηνωμένων Πολιτειών απορρίπτει για δεύτερη φορά τη Συνθήκη των Βερσαλλιών.
 • 1931 – Νομιμοποιούνται στη Νεβάδα τα τυχερά παιχνίδια.
 • 1944 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι ναζιστικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την Ουγγαρία.
 • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο Αδόλφος Χίτλερ εκδίδει τη διαταγή «Νέρων» διατάσσοντας την καταστροφή όλων των βιομηχανιών, των στρατιωτικών εγκαταστάσεων, των καταστημάτων, των εγκαταστάσεων μεταφοράς και των μέσων επικοινωνίας στη Γερμανία.
 • 1946 – Η Γαλλική Γουιάνα, η Γουαδελούπη, η Μαρτινίκα και η Ρεϊνιόν γίνονται υπερπόντιοι νομοί της Γαλλίας.
 •                                      1949 – Βαλέρι Λεόντιεφ, Ρώσος τραγουδιστής. Ο Βαλέρι Λεόντιεφ (19 Μαρτίου 1949) είναι Ρώσος τραγουδιστής της ποπ μουσικής. Είναι γνωστός ως ένας από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της ρωσικής μουσικής. Κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης καριέρας του, που απλώνεται σε πολλές δεκαετίες, έχει ηχογραφήσει περισσότερα από 30 άλμπουμ πολλά από τα οποία πουλήθηκαν σε εκατομμύρια αντίτυπα.
 •                                             1952 – Τζόζεφ Ουρουσεμάλ, πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας. Ο Τζόζεφ Τζων Ουρουσεμάλ (Joseph John Urusemal), γνωστός ως Τζο Ουρουσεμάλ (γενν. στο νησί Βολεάι της Γιαπ στις 19 Μαρτίου του 1952) ήταν Πρόεδρος των Ομοσπόνδων Πολιτειών της Μικρονησίας από το 2003 μέχρι το 2007. Διαδέχθηκε τον Λίο Φάλκαμ. O Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος της νησιωτικής χώρας εκλέγονται απευθείας από το Κογκρέσο και πρέπει να είναι εκλεγμένα μέλη της Βουλής την περίοδο των εκλογών. Για το λόγο αυτό, η ήττα του Λίο Φάλκαμ στις βουλευτικές εκλογές του 2003 σήμαινε ότι ο Φάλκαμ δε θα διεκδικούσε και δεύτερη προεδρική θητεία. Εξελέγη Πρόεδρος των Ομόσπονδων Πολιτειών της Μικρονησίας από το Κογκρέσο της χώρας του στις 11 Μαΐου 2003 και ορκίστηκε την ίδια ημέρα. Απέτυχε να επανεκλεγεί Πρόεδρος τέσσερα χρόνια αργότερα. Τον διαδέχθηκε στο αξίωμα του Προέδρου ο Μάνι Μόρι.


 • 1960 – Υπογράφεται στη Βόννη η συμφωνία για την καταβολή 115.000.000 μάρκων προς την Ελλάδα, ως αποζημίωση για τα θύματα της γερμανικής κατοχής.
 • 1960 – Πραγματοποιείται μετακομιδή των οστών του Ανδρέα Κάλβου και της συζύγου του, από την Αγγλία στην Ελλάδα.
 • 1961 – Διενεργείται απογραφή σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια και εξετάζεται η ενοικίαση ηλεκτρονικών υπολογιστών για να καταστεί ευκολότερη η επεξεργασία των στοιχείων, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί μετά την παρέλευση διετίας.

 • 1962 – Ο Μπομπ Ντίλαν κυκλοφορεί το πρώτο του άλμπουμ, με τίτλο Bob Dylan.
 • 1962 – Λήγει επισήμως ο πόλεμος της Αλγερίας εναντίον των Γάλλων.
 • 1963 – Κλείνει οριστικά το ιστορικό καφενείο Ζαχαράτου ύστερα από έξωση που επιδίδει ο Όθων Λέφας-Τετενές, υπόδικος για πλαστογράφηση της διαθήκης με την οποία κληρονόμησε την κυριότητα του μεγάρου Βούρου όπου στεγάζεται το καφενείο.

 • 1964 – Ανταρσία 33 βουλευτών της Ένωσης Κέντρου σημειώνεται κατά την πρώτη ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής, θέση για την οποία ο Γεώργιος Παπανδρέου έχει προτείνει τον Γεώργιο Αθανασιάδη-Νόβα. Δηλώνοντας ότι «η Δημοκρατία επροδόθη» και «εγίναμεν η χλεύη των ηττημένων», ο Γ. Παπανδρέου διαγράφει αμέσως από το κόμμα τους ηγέτες της ανταρσίας Ηλία Τσιριμώκο και Σάββα Παπαπολίτη. Ο Νόβας εκλέγεται στη δεύτερη ψηφοφορία.
 • 1967 – Σοβαρότατα επεισόδια σημειώνονται σε εκκλησία της Ελευσίνας όταν ο ιερουργών αρχιμανδρίτης καταφέρεται κατά της «Αγίας Αθανασίας του Αιγάλεω», Αθανασίας Κρικέτου, την οποία αποκαλεί «αντορθόδοξη» και «σατανίστρια», με αποτέλεσμα να δεχθεί την επίθεση οπαδών της για να επακολουθήσει γενική συμπλοκή με άλλους εκκλησιαζόμενους.
 • 1979 – Η Βουλή των Αντιπροσώπων (ΗΠΑ) αρχίζει να εκπέμπει τις δραστηριότητές της μέσω του δικτύου καλωδιακής τηλεόρασης C-SPAN.
 • 1982 – Πόλεμος των Φόκλαντ: Δυνάμεις της Αργεντινής αποβιβάζονται στο νησί της Νότιας Γεωργίας, επισπεύδοντας τον πόλεμο με το Ηνωμένο Βασίλειο.

 • 2004 – Η Άννα Μπενάκη-Ψαρούδα γίνεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων. Είναι η πρώτη γυναίκα που γίνεται πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων.
 • 2009 – Πραγματικότητα είναι πλέον και στην Ελλάδα η γέννηση παιδιού από κατεψυγμένο ωάριο. Τον τοκετό πραγματοποιεί στο μαιευτήριο «Μητέρα» ο Δρ. Μηνάς Μαστρομηνάς.

 • 2013 – Η Βουλή των Αντιπροσώπων στην Κύπρο καταψηφίζει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων, λόγω της τραπεζικής κρίσης, που προήλθε από το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων. Κατά τάσσονται οι 36 βουλευτές του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, ο βουλευτής των Οικολόγων και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ενώ οι 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ ψηφίζουν αποχή.
 
© Copyright 2011 - 2023 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου