Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 25 Μάρ 2023
Σαν σήμερα...   25 Μαρτίου
Κλίκ για μεγέθυνση














1771 Γεν­νή­θη­κε ο Παλαιών Πατρών Γερ­μα­νός, κατά κόσμον Γεώρ­γιος Κόζης, ο μητρο­πο­λί­της που ο θρύ­λος (κακώς) θέλει να έχει υψώ­σει το λάβα­ρο της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης. (Θαν. 30/5/1826)

Είναι πραγματικά η 25η Μαρτίου 1821 η πρώτη μέρα της Ελληνικής Επανάστασης, όπως έχει καθιερωθεί να γιορτάζεται η επέτειός της; Και είναι στ’ αλήθεια ο Παλαιών Πατρών Γερμανός ο πρώτος που ύψωσε την ελληνική σημαία, στο μοναστήρι της αγίας Λαύρας; Το θέμα έχει απασχολήσει πολλούς ιστορικούς που ομόφωνα σχεδόν απαντούν: Όχι. Ούτε η 25η Μαρτίου είναι η Μέρα που κηρύχθηκε η Επανάσταση ούτε ο μητροπολίτης Παλαιών Πατρών ήταν από τους πραγματικούς πρωτεργάτες της.

Αλλ’ ας δούμε την ουσία του ζητήματος. Αν βέβαια η όλη υπόθεση περιορίζονταν στο ποια μέρα θα γίνεται ο επίσημος γιορτασμός του 1821, το πράγμα θάχε μικρότερο ενδιαφέρον. Το θέμα όμως είναι πολύ βαθύτερο και συνδέεται με όλη την παραχάραξη της ιστορίας του 1821 που έγινε από τους κρατούντες ύστερα από τη δημιουργία του ελληνικού κράτους.

Αλλά, όπως μας δίδαξε ο εθνικός μας ποιητής μας εθνικό είναι ό,τι είναι αληθινό. Και δεν είναι βέβαια ούτε εθνικό ούτε αληθινό ό,τι συμφέρει τα παλιά ή τα καινούρια τζάκια και τους τοπικούς κομματάρχες

                                            ***

1821 – Παραδοσιακή ημερομηνία έναρξης της Ελληνικής Επανάστασης του 1821

Για πολλά χριστιανικά δόγματα είναι η θεομητορική εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Για το λόγο αυτό σε διάφορα ημερολόγια θεωρήθηκε ως ημέρα κτίσεως κόσμου και ως πρωτοχρονιά. Στη Βρετανία ήταν μία από τις Quarter Days που διαιρούσαν το έτος σε τέσσερα μέρη. Χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα ως έναρξη του φορολογικού έτους για τους ιδιώτες, αφού έχει γίνει η προσαρμογή στο Γρηγοριανό Ημερολόγια με μετακίνησή της στην 6η Απριλίου.

Γεγονότα

  • 421 – Παραδοσιακή ημερομηνία ίδρυσης της Βενετίας.
  • 708 – Ο Πάπας Κωνσταντίνος διαδέχεται τον Πάπα Σισίνιο.
  • 717 – Ο Θεοδόσιος Γ´ παραιτείται από το θρόνο της Βυζαντινής αυτοκρατορίας για να εισέλθει στην ιεροσύνη.
  • 919 – Ο Βυζαντινός αρχιναύαρχος Ρωμανός ο Λεκαπηνός ορκίζεται πίστη και αφοσίωση στον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Ζ’ και διορίζεται μάγιστρος και εταιριάρχης.
  • 1306 – Ο Ροβέρτος Μπρους γίνεται βασιλιάς της Σκωτίας.
  • 1409 – Συνέρχεται το Συμβούλιο της Πίζας.
  • 1584 – Ο Ουόλτερ Ράλεϊ λαμβάνει άδεια για τον αποικισμό της Βιρτζίνια.
  • 1634 – Φτάνουν οι πρώτοι άποικοι στο Μέριλαντ
  • 1655 – Ο Κρίστιαν Χόιχενς ανακαλύπτει τον Τιτάνα, τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Κρόνου.
  • 1770 – Κηρύσσεται η επανάσταση στην περιοχή Σφακίων, στην Ανώπολη. Ο Δασκαλογιάννης επικεφαλής Σφακιανών κηρύσσει την επανάσταση στον Αποκόρωνα της Κρήτης.
  • 1771 Γεν­νή­θη­κε ο Παλαιών Πατρών Γερ­μα­νός, κατά κόσμον Γεώρ­γιος Κόζης, ο μητρο­πο­λί­της που ο θρύ­λος (κακώς) θέλει να έχει υψώ­σει το λάβα­ρο της Ελλη­νι­κής Επα­νά­στα­σης. (Θαν. 30/5/1826)
  • 1802 – Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Αγγλία υπογράφουν τη Συνθήκη της Αμιένης.
  • 1807 – Καταργείται το δουλεμπόριο στη Βρετανική Αυτοκρατορία. Κάτω από ισχυρή πίεση, η βρετανική κυβέρνηση θέσπισε νόμο το 1807 που κατάργησε το δουλεμπόριο στην αυτοκρατορία. Το 1808 η Σιέρρα Λεόνε ορίστηκε ως επίσημη βρετανική αποικία για ελευθερωμένους σκλάβους. Η πράξη κατάργησης της δουλείας το 1833 έκανε παράνομο όχι μόνο το δουλεμπόριο, αλλά και την ίδια τη δουλεία, ελευθερώνοντας όλους τους δούλους της αυτοκρατορίας την 1 Αυγούστου 1834.
  • 1807 Ο Γεώρ­γιος Κάνινγκ, από τους ένθερ­μους υπο­στη­ρι­κτές της ελλη­νι­κής ανε­ξαρ­τη­σί­ας, γίνε­ται υπουρ­γός Εξω­τε­ρι­κών στην Αγγλία. Προς τιμήν του υπάρ­χει η πλα­τεία Κάνιγγος.
  • 1811 – Ο Πέρσι Σέλεϊ αποβάλλεται από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης λόγω της έκδοσης του φυλλαδίου «Η αναγκαιότητα του Αθεϊσμού».
  • 1821 Επέ­τειος της Επα­νά­στα­σης του 1821. Η ημε­ρο­μη­νία αυτή καθιε­ρώ­θη­κε αργό­τε­ρα και δεν αντα­πο­κρί­νε­ται στην ιστο­ρι­κή πραγ­μα­τι­κό­τη­τα ως ημε­ρο­μη­νία έναρ­ξης της Επα­νά­στα­σης, αφού ο μεν Α. Υψη­λά­ντης (αρχη­γός της Φιλι­κής Εται­ρί­ας) κήρυ­ξε Επα­νά­στα­ση στη Μολ­δο­βλα­χία από τις 22 Φεβρουα­ρί­ου, στη δε Πελο­πόν­νη­σο ο Φιλι­κός Π. Καρα­τζάς ύψω­σε τη σημαία της Επα­νά­στα­σης στην Πάτρα στις 21 Μαρ­τί­ου (ακο­λού­θη­σε η Καλα­μά­τα στις 22/3, κ.α.).
  • 1838 – Πρώτος επίσημος εορτασμός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

    Ο πρώτος εορτασμός της εθνικής επετείου έγινε λίγες ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το πρόγραμμα που κυκλοφόρησε στις 18 Μαρτίου. Οι 21 κανονιοβολισμοί το σούρουπο της παραμονής ήταν το προανάκρουσμα. Με την ανατολή του ήλιου ρίφθηκαν εκ νέου 21 κανονιοβολισμοί, ενώ μία μπάντα, που γυρνούσε στους δρόμους της Αθήνας, υπενθύμιζε στους κατοίκους της πρωτεύουσας τη μεγάλη ημέρα.

    Στις 8 το πρωί, στρατιωτικά τμήματα παρατάχθηκαν στους δρόμους μεταξύ των Ανακτόρων (σημερινό Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, επί της πλατείας Κλαυθμώνος) και της εκκλησίας της Αγίας Ειρήνης (επί της οδού Αιόλου), όπου θα τελούνταν η επίσημη δοξολογία. Μία ώρα αργότερα, ο Όθωνας και η Αμαλία, ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες, έφθασαν με άμαξα στον καθεδρικό ναό της Αθήνας, επευφημούμενοι από το πλήθος, που είχε συρρεύσει από κάθε γωνιά της Αττικής. Στη δοξολογία παρέστησαν οι αρχές της πόλης, εκπρόσωποι των συντεχνιών και μέλη του διπλωματικού σώματος. Το τέλος της δοξολογίας σήμαναν 21 κανονιοβολισμοί και οι βασιλείς υπό τις συνεχείς επευφημίες του πλήθους πήραν το δρόμο της επιστροφής για το παλάτι.

    Το ραντεβού του κόσμου δόθηκε στην Πλατεία του Παλατιού, όπου ο Δήμος Αθηναίων είχε στήσει ένα τρόπαιο και γύρω του στήθηκε ένα τρικούβερτο γλέντι μέχρι πρωίας, όπως έγραψαν οι εφημερίδες της εποχής.

    Την παράσταση έκλεψε μία ηλικιωμένη κυρία, ονόματι Λέκκα, η οποία θέλησε να σύρει πρώτη το χορό «Σταματήσατε, παιδιά μου, εις εμέ ανήκει ν’ αρχίσω τον χορό, διότι εις αυτό το έδαφος πρόσφερα δύω ανδρείους αδελφούς και τον μοναχόν υιό μου». Της επετράπη να σύρει το χορό, παρότι γυναίκα, «και με δάκρυα στα όμματα συνεχόρευε και συναγάλλετο με τους Έλληνας» (προφανώς ήταν Αρβανίτισσα). Η εικόνα αυτή έκανε μεγάλη εντύπωση στην παρευρισκόμενη γερμανίδα Γιούλια φον Νόρντενπφλιχτ (κυρία επί των τιμών της βασίλισσας Αμαλίας), η οποία δεν δίστασε να την παρομοιάσει με αρχαία Σπαρτιάτισσα.

    Όλη την ημέρα η Αθήνα ήταν ένα πανηγύρι, σύμφωνα με τον Τύπο. Το βράδυ φωταγωγήθηκαν με φανούς η Ακρόπολη, τα δημόσια κτίρια, αλλά και πολλά σπίτια. Μεγάλη εντύπωση στους Αθηναίους έκανε ο σχηματισμός ενός μεγάλου φωτεινού σταυρού σε μια πλευρά του Λυκαβηττού.

  • 1881 – Ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας θέτει το θεμέλιο λίθο του νοσοκομείου Ευαγγελισμός.
  • 1884 – Πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του νοσοκομείου Ευαγγελισμός, του μεγαλύτερου νοσοκομείου των Βαλκανίων, του «Ευαγγελισμού της Θεοτόκου» (γνωστού σήμερα ως «Ευαγγελισμός»), παρουσία του βασιλιά Γεωργίου Α’, της βασίλισσας Όλγας, σύσσωμης της Βουλής, των Αρχών των Αθηνών και πλήθους κόσμου. Ο πρώτος ασθενής θα εισαχθεί στις 13 Απριλίου.
  • 1894 Ξεκι­νά­ει η πρώ­τη σημα­ντι­κή πορεία δια­μαρ­τυ­ρί­ας ανέρ­γων στις ΗΠΑ και κατα­λή­γει την 1η Μαΐ­ου στη Ουάσινγκτον.
  • 1896 – Ανήμερα της 75ης επετείου από την έναρξη της Επανάστασης του ’21, αρχίζουν στην Αθήνα οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες.
  • 1905 – Ιδρύεται ο Γυμναστικός Σύλλογος Διαγόρας Ρόδου.
  • 1911 – Η φωτιά που ξέσπα­σε στο εργο­στά­σιο παρα­γω­γής ενδυ­μά­των Triangle Shirtwaist στην Νέα Υόρ­κη είχε ως απο­τέ­λε­σμα να χάσουν τη ζωή τους 146 άνθρω­ποι, κυρί­ως Εβραί­ες και Ιτα­λί­δες εργά­τριες, ηλι­κί­ας από 14 έως 23 ετών. Άλλες απαν­θρα­κώ­θη­καν ή πέθα­ναν από ασφυ­ξία, άλλες πήδη­σαν από τα παρά­θυ­ρα και σκο­τώ­θη­καν στο πεζο­δρό­μιο καθώς μια πόρ­τα που οδη­γού­σε στις σκά­λες ήταν κλει­δω­μέ­νη από τους ιδιο­κτή­τες και δεν υπήρ­χαν έξο­δοι κιν­δύ­νου, ενώ οι σκά­λες της πυρο­σβε­στι­κής έφτα­ναν μέχρι τον έκτο όρο­φο. Οι ιδιο­κτή­τες της εται­ρεί­ας που δικά­στη­καν το 1914 για αυτήν την πολύ­νε­κρη τρα­γω­δία αθω­ώ­θη­καν. Η ευθύ­νη τους περιο­ρί­στη­κε στην κατα­βο­λή μιας ελά­χι­στης χρη­μα­τι­κής απο­ζη­μί­ω­σης. Μετά την κατα­στρο­φή και την διε­θνή κατα­κραυ­γή, η κυβέρ­νη­ση των ΗΠΑ, ανα­γκά­στη­κε να λάβει μέτρα, για την βελ­τί­ω­ση των συν­θη­κών εργασίας.
  • 1914 – Ιδρύεται ο αθλητικός σύλλογος Άρης στη Θεσσαλονίκη.
  • 1917 Πέθα­νε Σπύ­ρος Σαμά­ρης ή Σαμα­ράς ή Σαμά­ρας, κερ­κυ­ραί­ος μου­σουρ­γός, που μελο­ποί­η­σε τον «Ολυ­μπια­κό Ύμνο» σε ποί­η­ση Κωστή Παλα­μά. (Γεν. 17/11/1861)
  • 1918 – Ιδρύεται η Λαϊκή Δημοκρατία της Λευκορωσίας.
  • 1924 – Στην επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, ο Αλέξανδρος Παπαναστασίου ανακηρύσσει τη Δεύτερη Ελληνική Δημοκρατία. Η Βου­λή κηρύσ­σει έκπτω­τη τη δυνα­στεία των Γλύξ­μπουργκ και ανα­κη­ρύσ­σει την Ελλά­δα προ­ε­δρευο­μέ­νη κοι­νο­βου­λευ­τι­κή δημο­κρα­τία. Στο σχε­τι­κό δημο­ψή­φι­σμα, που πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­κε στις 13/4 έβγα­λε 70% υπέρ της αβα­σί­λευ­της δημοκρατίας.
  • 1932 – Γίνονται από την κυβέρνηση του Ανδρέα Μιχαλακοπούλου τα αποκαλυπτήρια του μνημείου του άγνωστου στρατιώτη στην Αθήνα, στην πλατεία μπροστά στα παλιά Ανάκτορα της σημερινής Βουλής.
  • 1935 Ο Αδόλ­φος Χίτλερ δηλώ­νει ότι, η ΕΣΣΔ απο­τε­λεί άμε­ση απει­λή για την ειρή­νη στην Ευρώπη.
  • 1938 Εκπέ­μπει στις 22:00 ο Ραδιο­φω­νι­κός Σταθ­μός Αθη­νών (μετέ­πει­τα ΕΙΡ) σε μήκος κύμα­τος 499,2 μέτρα (661 χιλιό­κυ­κλοι) και με αφορ­μή την Εθνι­κή Επέ­τειο μετα­δί­δε­ται διάγ­γελ­μα του βασι­λιά Γεωρ­γί­ου Β’. Ο ίδιος θα εγκαι­νιά­σει τον σταθ­μό επί­ση­μα δύο μήνες μετά, στις 21 Μαΐ­ου. Πρό­κει­ται για τον πρώ­το ελλη­νι­κό ραδιο­φω­νι­κό σταθ­μό στα μεσαία κύμα­τα. Το στού­ντιο βρί­σκε­ται στο Ζάπ­πειο και ο πομπός είναι ισχύ­ος 15 κιλο­βάτ. Η κεραία τοπο­θε­τεί­ται από τη γερ­μα­νι­κή εται­ρεία Τελε­φούν­κεν στα Νέα Λιόσια.
  • 1938 – Η πιο βαριά ήττα της Εθνικής Ελλάδας από την Ουγγαρία με 11-1 στη Βουδαπέστη για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
  • 1941 – Ο Πρωθυπουργός της Νοτιοσλαβίας Ζβέτκοβιτς και ο υπουργός των Εξωτερικών Μάρκοβιτς υπογράφουν στη Βιέννη τη προσχώρηση της χώρας τους στον Άξονα. Οι ελπίδες των Ελλήνων κράτησης του μετώπου αρχίζουν να κλονίζονται.
  • 1942 Επ’ ευκαι­ρία της εθνι­κής επε­τεί­ου του 1821 πραγ­μα­το­ποιεί­ται μαχη­τι­κή εκδή­λω­ση του Αθη­ναϊ­κού λαού κατά της Κατοχής.
  • parelasi katoxi1943 Πάνω από 300.000 λαού ξεχύ­νο­νται στους δρό­μους της Αθή­νας γιορ­τά­ζο­ντας την εθνι­κή επέ­τειο του 1821. Ακο­λου­θούν σφο­δρές συγκρού­σεις με τις δυνά­μεις Κατο­χής, με απο­τέ­λε­σμα πάνω από 100 νεκρούς και τραυ­μα­τί­ες. Ανά­λο­γες εκδη­λώ­σεις — δια­δη­λώ­σεις πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν σε όλη τη χώρα.
  • 1946 – Εγκαινιάζεται ο Ραδιοφωνικός Σταθμός Θεσσαλονίκης με πομπό φορητό πάνω σε αυτοκίνητο. Μετά από λίγο καιρό διακόπτει τη λειτουργία του για να εγκατασταθεί μόνιμα το Μάρτιο του 1947.
  • 1947 – Η Ολλανδία και η Ινδονησία υπογράφουν Συμφωνία αναγνώρισης ντε φάκτο της ανεξαρτησίας της δεύτερης. Έκτοτε η Ινδονησία υφίσταται ως ανεξάρτητη δημοκρατία.
  • 1948 – Εγκαινιάζεται από τον Βασιλέα των Ελλήνων Παύλο ο πομπός βραχέων κυμάτων που εγκαταστάθηκε στα Ν. Λιόσια.
  • 1954 – Κατασκευάζεται η πρώτη έγχρωμη τηλεόραση από την RCA (12 ιντσών).
  • 1954 Η Σοβιε­τι­κή Ένω­ση παρα­χω­ρεί κυριαρ­χία στο ανα­το­λι­κό τμή­μα της Γερ­μα­νί­ας. Σύμ­φω­να με τις απο­φά­σεις της Διά­σκε­ψης του Πότσ­δαμ (1945) προ­βλέ­πο­νταν η διαί­ρε­ση της ηττη­μέ­νης Γερ­μα­νί­ας σε περιο­χές ευθύ­νης υπό τις ΗΠΑ — Αγγλία — Γαλ­λία — ΕΣΣΔ με σκο­πό τη δημιουρ­γία ενός ενιαί­ου γερ­μα­νι­κού κρά­τους, απο­στρα­τιω­τι­κο­ποι­η­μέ­νου και απο­να­ζι­στι­κο­ποι­η­μέ­νου. Ακο­λού­θως, ΗΠΑ, Αγγλία, Γαλ­λία έλεγ­χαν στρα­τιω­τι­κά το δυτι­κό τμή­μα της Γερ­μα­νί­ας, ενώ η ΕΣΣΔ το ανα­το­λι­κό τμή­μα. Ανά­λο­γος κατα­με­ρι­σμός έγι­νε και για το Βερο­λί­νο. Ωστό­σο, ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλ­λία δεν είχαν καμιά πρό­θε­ση για την επα­νέ­νω­ση της Γερ­μα­νί­ας, ενώ παράλ­λη­λα ενέ­τει­ναν τις υπο­νο­μευ­τι­κές ενέρ­γειες και δρά­σεις στο ανα­το­λι­κό τμή­μα. Ενέρ­γειες που εντέ­λει οδή­γη­σαν στη διχο­τό­μη­ση της χώρας.
  • 1955 – Γερμανός αρχαιολόγος ανακαλύπτει στην Ολυμπία το καλούπι που χρησιμοποιήθηκε για την κατασκευή του τεράστιου αγάλματος του Ολυμπίου Διός.
  • 1957 – Ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα – ΕΟΚ σημερινή ΕΕ.
  • 1961 – Σε οφθαλμολογική και γενική παθολογική εξέταση θα υποβάλλονται στο εξής οι υποψήφιοι οδηγοί κατόπιν σχετικής απόφασης του υπουργού Συγκοινωνιών.
  • 1965 – «Αποκύημα νοσηρής φαντασίας» χαρακτηρίζεται από το περιβάλλον του Κωνσταντίνου Καραμανλήαποκάλυψη του Ράδιο-Λουξεμβούργο ότι ο πρώην πρωθυπουργός σχεδιάζει την ανατροπή των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου με τον Γεώργιο Γρίβα να αντικαθιστά τον Μακάριο και τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη τον Γεώργιο Παπανδρέου.
  • 1965 – Αγωνιστές πολιτικών δικαιωμάτων με επικεφαλής τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ολοκληρώνουν επιτυχώς την τετραήμερη πορεία τους από τη Σέλμα προς το καπιτώλιο στο Μοντγκόμερι (Αλαμπάμα).
  • 1966 – Ενδοκυβερνητική κρίση ξεσπά στην Αθήνα λόγω της απαίτησης του Μακάριου για απομάκρυνση του Γεώργιου Γρίβα, με τον πρωθυπουργό Στέφανο Στεφανόπουλο να λαμβάνει το μέρος του στρατηγού και τον υπουργό Εξωτερικών Ηλία Τσιριμώκο να συντάσσεται με τον Μακάριο.
  • 1969 – Υπογράφεται το Σύμφωνο των Άνδεων.
  • 1972 – Στο Εδιμβούργο, το Λουξεμβούργο κερδίζει τον 17ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, με την Βίκυ Λέανδρος να τραγουδάει Apres toi.
  • 1979 – Ο Chris Ford των Boston Celtics σκοράρει το πρώτο τρίποντο στην ιστορία του ΝΒΑ εναντίον των Huston Rockets.
  • 1979 – Υπογράφεται από τους Ανουάρ Σαντάτ και Μεναχέμ Μπεγκίν η ισραηλινοαιγυπτιακή συμφωνία στην Ουάσιγκτον.
  • 1982 – Στη Νικαράγουα, οι Σαντινίστας αναστέλλουν όλα τα πολιτικά δικαιώματα.
  • 1983 – Στο Ολυμπιακό Στάδιο διεξάγεται ο τελικός του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και το Αμβούργο κερδίζει τη Γιουβέντους με 1-0 με γκολ-φάουλ του Μάγκατ στα πρώτα λεπτά.
  • 1983 – Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ρόναλντ Ρίγκαν διατάσσει την εισβολή στη Γρενάδα.
  • 1983 – Φτάνει στην Ελλάδα, έπειτα από 34 χρόνια αυτοεξορίας, ο ηγέτης του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας Μάρκος Βαφειάδης.
  • 1990 – Από πυρκαγιά σε παράνομο κοινωνικό όμιλο, με την ονομασία «Ευτυχισμένη Γη», στη Νέα Υόρκη, χάνουν τη ζωή τους 87 άτομα.
  • 1992 – Βρετανοί επιστήμονες βρίσκουν το μεγαλύτερο τέλειο αριθμό (2 756839 -1 * 2 756839).
  • 1995- Αφήνεται ελεύθερος ο Μάικ Τάισον μετά από 3 χρόνια φυλάκισης εξαιτίας σεξουαλικής παρενόχλησης.
  • 1996 – Το ελληνικό συγκρότημα «Echo Tattoo» κερδίζει το α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ ροκ τραγουδιού στην Κοπεγχάγη.
  • 1996 – Η Κτηνιατρική Επιτροπή της ΕΕ απαγορεύει την εισαγωγή βόειου κρέατος και παραγώγων του από τη Βρετανία, εξαιτίας της νόσου των «τρελών αγελάδων».
  • 1997 – Η Πάμελα Γκόρντον διορίζεται πρώτη γυναίκα Πρωθυπουργός στις Βερμούδες.
  • 1999 – Ανακάλυψη (από Αυστραλούς) των παλαιοτέρων ιχνών ζωής σε βράχο στη Δυτική Αυστραλία (βακτήρια-ηλικίας 3,5 δισ. ετών).
  • 2000 – Πάνω από 250 λαθρομετανάστες πνίγονται από βύθιση των 3 πλοιαρίων τους στη Νήσο των Χριστουγέννων.
  • 2002 – Σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ (5,9 σύμφωνα με το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών στο Κολοράντο των ΗΠΑ) πλήττει το βορειοανατολικό Αφγανιστάν, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 2.000 άτομα, άλλα 4.000 να τραυματιστούν και περίπου 20.000 σπίτια να καταστραφούν.
  • 2004 – «Η Φλόγα μας ενώνει τον κόσμο». Με το σύνθημα αυτό πραγματοποιείται στην Αρχαία Ολυμπία η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία θα ταξιδέψει για πρώτη φορά στις πέντε ηπείρους πριν επιστρέψει τον Ιούλιο επί ελληνικού εδάφους. Συνολικά, το Ολυμπιακό φως ταξίδεψε επί 78 ημέρες, μεταλαμπαδεύτηκε σε 27 διαφορετικές χώρες του κόσμου, από 11.300 λαμπαδηδρόμους, και θα συνοδεύεται από 2.160 συνοδούς λαμπαδηδρόμων. Μεγάλες δόξες του διεθνούς αθλητισμού αλλά και μερικοί από τους κορυφαίους Έλληνες αθλητές και αθλήτριες έλαβαν μέρος στη μεγαλύτερη Λαμπαδηδρομία όλων των εποχών.
  • 2004 – Αρχίζουν οι ιστορικές συνομιλίες για το Κυπριακό, στην Λουκέρνη της Ελβετίας.
  • 2004 – Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιείται η πρώτη ύστερα από 24 χρόνια επίσκεψη Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ στη Λιβύη.
  • 2021: Εορτασμός των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου