Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 18 Απρ 2021
Γεγονότα: 18 Απριλίου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση


 • 1821 - Οι Σάμιοι υπό τον Λυκούργο Λογοθέτη εξεγείρονται και νικούν τους Τούρκους. Λίγο πριν από την έναρξη της Επανάστασης του 1821 διορίστηκε από τον Αλέξανδρο Υψηλάντη αρχηγός των επαναστατικών δυνάμεων της Σάμου. Στο νησί έφθασε στις 24 Απριλίου, μία εβδομάδα μετά την κήρυξη της Επανάστασης στη Σάμο από τον καπετάν Κωνσταντή Λαχανά. Αμέσως ανέλαβε την αρχηγία και επιδόθηκε στην πολιτική και στρατιωτική οργάνωση των επαναστατημένων Σαμιωτών, δείχνοντας πολιτική οξυδέρκεια και μεγάλη οργανωτική ικανότητα. Το πρώτο του μέλημα ήταν η συμφιλίωσή του με τους «Καλλικάντζαρους», με αποτέλεσμα να μην αμφισβητηθεί η εξουσία του σε όλη τη διάρκεια του Αγώνα. Στις 8 Μαΐου, σε μεγάλη συγκέντρωση στο Νέο Καρλόβασι κηρύχθηκε και επίσημα η Επανάσταση στο νησί και στις 12 Μαΐου ο Λυκούργος Λογοθέτης αναγορεύεται Γενικός Διοικητής και Στρατηγός της Σάμου.

  Οι στρατιωτικές του ικανότητες αναδείχθηκαν, όταν στις 4 Ιουλίου, ο οθωμανικός στόλος υπό τον Καρά Αλή επιχείρησε να αποβιβάσει αγήματα και να καταλάβει τη Σάμο. Οι πρόκριτοι τρομοκρατήθηκαν και ήθελαν παράδοση. Ωστόσο, όλες οι προσπάθειες των Τούρκων, παρά τον σφοδρό κανονιοβολισμό, απέτυχαν και σκοτώθηκαν περί τους 300 εχθρούς που μπόρεσαν να αποβιβαστούν. Η επιτυχία αυτή αύξησε το κύρος του, η φήμη του ξεπέρασε τα στενά όρια του νησιού και ο Δημήτριος Υψηλάντης τον διόρισε Αρχιστράτηγο της Σάμου. 
 

1506 – Τίθεται ο θεμέλιος λίθος της σημερινής Βασιλικής του Αγίου Πέτρου. Η Βασιλική του Αγίου Πέτρου (Basilica di San Pietro in Vaticano) βρίσκεται στο Βατικανό και είναι χτισμένη πάνω από το σημείο ταφής του Αποστόλου Πέτρου. Μπορεί να χωρέσει 60.000 άτομα ενώ με την συνολική έκταση ολόκληρου του αρχιτεκτονικού συγκροτήματος αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες εκκλησίες του κόσμου.

 • 796 – Δολοφονείται ο βασιλιάς Έθελρεντ Α΄ της Νορθουμβρίας. Ο Όσβαλντ Β΄ στέφεται βασιλιάς, αλλά παραιτείται μέσα σε 27 ημέρες.
 • 1025 – Ο Βολέσλαος Α’ ο Ανδρείος γίνεται ο πρώτος βασιλιάς της Πολωνίας.

 • 1518 – Η Μπόνα Σφόρτσα στέφεται βασίλισσα της Πολωνίας. Η Μπόνα Σφόρτσα (Bona Sforza, 2 Φεβρουαρίου 1494 – 19 Νοεμβρίου 1557) ήταν μέλος του ισχυρού Οίκου των Σφόρτσα που κυβερνούσε το Δουκάτο του Μιλάνου από το 1447. Το 1518, έγινε βασίλισσα της Πολωνίας και μεγάλη δούκισσα της Λιθουανίας. Φιλόδοξη και ενεργητική, η Μπόνα συμμετείχε ενεργά στην πολιτική ζωή της Πολωνίας και της Λιθουανίας. Για να αυξήσει τα κρατικά έσοδα, εφάρμοσε διάφορες οικονομικές και αγροτικές μεταρρυθμίσεις. Όταν η μητέρα της, Ισαβέλλα της Νεάπολης πέθανε το 1524, η Μπόνα κατάφερε να αποκτήσει τους τίτλους της Δούκισσας του Μπάρι και της Πριγκίπισσας του Ροσσάνο. Έγινε επίσης ο κάτοχος της της αξίωσης Brienne στον τίτλο του βασιλιά της Ιερουσαλήμ.
 • 1521 – Κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον της Δίαιτας της Βορμς, ο Μαρτίνος Λούθηρος αρνείται να αποκηρύξει τις διδασκαλίες του, παρά τον κίνδυνο του αφορισμού.
 • 1738 – Ιδρύεται η Βασιλική Ακαδημία της Ιστορίας στη Μαδρίτη.
 • 1831 – Εγκαινιάζεται το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα.

 • 1857 – Εκδίδεται το «Βιβλίο των Πνευμάτων» του Αλάν Καρντέκ, σηματοδοτώντας τη γέννηση του Πνευματισμού στη Γαλλία. Aλάν Kαρντέκ (3 Οκτωβρίου 1804 – 31 Μαρτίου 1869) ήταν το ψευδώνυμο που χρησιμοποιούσε ο Γάλλος εκπαιδευτικός Ιππόλυτος Λεόν Ντενιζάρ- Ριβάιλ (Hippolyte Léon Denizard Rivail) κατά τη διάρκεια της εργασίας του στον πνευματισμό. Ο Ριβάιλ γεννήθηκε στη Λυών της Γαλλίας, το 1804. Ήταν μαθητής και συνεργάτης του Γιόχαν Χάινριχ Πεσταλότσι (Johann Heinrich Pestalozzi), όπως και ένας από τους κύριους προπαγανδιστές της εκπαιδευτικής μεθόδου του στην Ευρώπη. Αφού αφιέρωσε περισσότερα από 30 έτη στην εκπαίδευση, άρχισε να ερευνά τα πνευματιστικά φαινόμενα που συνέβαιναν συχνά στην Ευρώπη και την Αμερική στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα. Αφού πείστηκε ότι το είδος αυτό των φαινομένων είχε πνευματική εξήγηση, ο Καρντέκ αναζήτησε τρόπους για να τα κάνει χρήσιμα για την ανθρωπότητα στους κοινωνικούς και ηθικούς τομείς. «Το Βιβλίο των Πνευμάτων», που δημοσιεύτηκε το 1857, ήταν το πρώτο βιβλίο του σχετικά με μια νέα πρόταση για την κατανόηση της πραγματικότητας: τον πνευματισμό.
 • 1897 – Κηρύσσεται ο Ελληνοτουρκικός πόλεμος του 1897 μεταξύ της Ελλάδας και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.
 • 1902 – Ισχυρός σεισμός συγκλονίζει τη Γουατεμάλα, σκοτώνοντας 800-900 άτομα.

 • 1906 – Σεισμός και φωτιά καταστρέφει μεγάλο μέρος του Σαν Φρανσίσκο στην Καλιφόρνια. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000
 • 1909 – Οσιοποιείται η Ιωάννα της Λωραίνης.
 • 1912 – Το RMS Carpathia φέρνει 705 επιζώντες του Τιτανικού στη Νέα Υόρκη.

 • 1915 – Κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γάλλος αεροπόρος Ρολάν Γκαρός καταρρίπτεται και προσγειώνεται στη γερμανική πλευρά των γραμμών. Ο Ρολάν Γκαρός (Roland Eugène Adrien Georges Garros, 6 Οκτωβρίου 1888 – 5 Οκτωβρίου 1918) ήταν Γάλλος αεροπόρος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

 • 1932 – Η Ελλάδα κηρύσσει χρεοστάσιο. Ύστατη προσπάθεια από την κυβέρνηση Ελευθερίου Βενιζέλου για τη διάσωση της δραχμής.

AlexandrosKoryzis--P02018.027.jpeg

 • 1941 – Αυτοκτονεί ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξανδρος Κορυζής.
 • 1942 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: η αμερικανική αεροπορία πραγματοποιεί επιδρομή στην Ιαπωνία. Το Τόκιο, η Γιοκοχάμα, το Κόμπε και η Ναγκόγια βομβαρδίζονται.

 • 1942 – Ο Πιερ Λαβάλ γίνεται πρωθυπουργός της Γαλλίας του Βισύ. Ο Πιερ Λαβάλ (Pierre Laval, 28 Ιουνίου 1883 – 15 Οκτωβρίου 1945) ήταν Γάλλος νομικός, πολιτικός, διπλωμάτης και επιχειρηματίας, ο οποίος διετέλεσε τέσσερις φορές πρωθυπουργός της Γαλλίας (τις δύο τελευταίες στην Κυβέρνηση του Βισύ). Με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου συνελήφθη με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας, και καταδικάστηκε σε θάνατο.

Yamamoto-Isoroku.jpg

 • 1943 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο Ιάπωνας ναύαρχος Ισορόκου Γιαμαμότο σκοτώνεται όταν το αεροσκάφος στο οποίο επέβαινε καταρρίπτεται από τους Αμερικανούς πάνω από το Μπουγκαινβίλ.
 • 1945 – Πάνω από 1.000 βομβαρδιστικά επιτίθενται στο μικρό νησί Χέλγκολαντ στη Γερμανία.
 • 1949 – Η Ιρλανδία εγκαταλείπει τη Βρετανική Κοινοπολιτεία και γίνεται η Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

 • 1951 – Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία και οι τρεις χώρες της BENELUX (Βέλγιο, Ολλανδία και Λουξεμβούργο) υπογράφουν στο Παρίσι την ιδρυτική πράξη της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα (ΕΚΑΧ), που θα αποτελέσει τον προπομπό της ΕΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 • 1955 – Είκοσι εννέα έθνη συναντιούνται στη διάσκεψη του Μπαντούνγκ στην Ινδονησία.
 • 1960 – Συνέρχεται στην Αθήνα το Παγκόσμιο Οφθαλμολογικό Συνέδριο με τη συμμετοχή 1.200 επιστημόνων απ’ όλο τον κόσμο.
 • 1964 – Καταργείται ο έλεγχος των πιστοποιητικών φρονημάτων για την έκδοση διαβατηρίων.
 • 1980 – Δημιουργείται η Ζιμπάμπουε (πρώην Ροδεσία). Το δολάριο Ζιμπάμπουε αντικαθιστά το δολάριο της Ροδεσίας ως το επίσημο νόμισμα της χώρας.
 • 1988 – Επιχείρηση «Αλογάκι της Παναγίας». Ναυμαχία μεταξύ Αμερικανικού και Ιρανικού Ναυτικού στον Περσικό Κόλπο, κατά τη διάρκεια του Ιρανοϊρακινού Πολέμου (1980-1988). Διαρκεί μία ημέρα και είναι η μεγαλύτερη ναυμαχία από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι Ιρανοί χάνουν 2 πολεμικά και 6 περιπολικά σκάφη, ενώ οι Αμερικανοί ένα ελικόπτερο.

 • 1996 – Δεκαοκτώ έλληνες τουρίστες πέφτουν νεκροί και άλλοι δεκαέξι τραυματίζονται σε τρομοκρατική επίθεση φανατικών ισλαμιστών έξω από το ξενοδοχείο Europa στο Κάιρο. Την ευθύνη αναλαμβάνει η οργάνωση «Γκαμά αλ Ισλαμίγια», που έχει ως στόχο ισραηλινούς τουρίστες.
 
© Copyright 2011 - 2021 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου