Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 17 Απρ 2023
Σαν σήμερα…  17 Απριλίου
Κλίκ για μεγέθυνση







1961 – O Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού για το τραγούδι Τα Παιδιά του Πειραιά, που ακουγόταν στην ταινία Ποτέ την Κυριακή του Ζιλ Ντασέν.



Γεγονότα

  • 1080 – Πεθαίνει ο βασιλιάς Χάραλντ Γ΄ της Δανίας και τον διαδέχεται ο Κνούτος Δ΄ της Δανίας, ο οποίος αργότερα θα γίνει ο πρώτος Δανός που αγιοποιείται.
  • 1194 Ενθρονίζεται για δεύτερη φορά βασιλιάς της Αγγλίας ο Ριχάρδος ο Λεοντόκαρδος.
  • 1492 – Η Ισπανία και ο Χριστόφορος Κολόμβος υπογράφουν τις Συνομολογήσεις της Σάντα Φε για το ταξίδι του στην Ασία.
  • 1521 – Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης της Δίαιτας της Βορμς, ξεκινά η δίκη του Μαρτίνου Λούθηρου για τις διδασκαλίες του. Αρχικά φοβισμένος, ζητά χρόνο για να σκεφτεί πριν απαντήσει και του δίνεται μία ημέρα.
  • 1524 – Ο Τζοβάνι ντα Βερατσάνο φτάνει στο σημείο που βρίσκεται σήμερα το λιμάνι της Νέας Υόρκης.
  • 1790 Πεθαίνει ο Αμερικανός πολιτικός και εφευρέτης Βενιαμίν Φραγκλίνος, ένας από τους συντάκτες της Διακήρυξης της Ελευθερίας της Αμερικανικής αστικής Επανάστασης του 1776
  • 1797 – Οι πολίτες της Βερόνα στην Ιταλία αρχίζουν οκταήμερη εξέγερση εναντίον των γαλλικών δυνάμεων κατοχής.
  • 1821 Η Σάμος υψώνει το λάβαρο της Επανάστασης και ξεσηκώνεται κατά του τουρκικού ζυγού.
  • 1861 – Η Βιρτζίνια αποφασίζει την απόσχιση από τις Ηνωμένες Πολιτείες και γίνεται η 8η Πολιτεία που εντάσσεται στις Συνομόσπονδες Πολιτείες της Αμερικής.
  • Κωνσταντίνος Καβάφης (1863 – 1933)1863  Ο Κωνσταντίνος Καβάφης γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στις 17 Απριλίου 1863 (29 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο). Ήταν το ένατο και τελευταίο παιδί του μεγαλέμπορου βαμβακιού Πέτρου-Ιωάννου Καβάφη, με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας του είχε ζήσει στην Αγγλία και ήταν κάτοχος βρετανικού διαβατηρίου. το πρώτο κείμενο που σώζεται στο αρχείο του γράφτηκε το 1882. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο σε αγγλική γλώσσα, με τον τίτλο Constantipoliad-En Epic (Κωνσταντινοπουλιάς - Ένα έπος), στο οποίο περιγράφονται οι προετοιμασίες για την αναχώρηση της οικογένειας από την Αλεξάνδρεια, το πολεμικό κλίμα των ημερών εκείνων και το ταξίδι ως την Κωνσταντινούπολη.

    Τον Οκτώβριο του 1885 επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια, μαζί με τη μητέρα του και τα δυο αδέλφια του, Αλέξανδρο και Παύλο, αφού πήραν αποζημίωση για τις καταστροφές του 1882. Μία από τις πρώτες αποφάσεις του είναι να αποκτήσει την ελληνική υπηκοότητα. Αρχίζει να εργάζεται πρώτα ως δημοσιογράφος και στη συνέχεια ως μεσίτης στο Χρηματιστήριο Βάμβακος. Το 1889 προσλαμβάνεται αρχικά ως άμισθος γραμματέας στην Υπηρεσία Αρδεύσεων και από το 1892 ως έμμισθος υπάλληλος, θέση στην οποία θα παραμείνει έως το 1922, φθάνοντας στον βαθμό του υποτμηματάρχη.

    Το 1891 θεωρείται σημαντική χρονιά για τον Καβάφη. Εκδίδει το πρώτο αξιόλογο ποίημά του (Κτίσται) και δημοσιεύει μερικά από τα σπουδαιότερα πεζά κείμενά του (Ολίγα περί στιχουργίας, Ο Σακεσπήρος περί της ζωής, Ο καθηγητής Βλάκη περί της νεοελληνικής και δύο κείμενα για τα Ελγίνεια).

    Από το 1893 έως το τέλος του αιώνα γράφει μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματά του, όπως τα: Κεριά (1893), Τείχη (1896), Περιμένοντας τους Βαρβάρους (1899). Το 1896 συνεργάζεται με την εφημερίδα Phere d’ Alexandrie. O δημοσιογράφος και συγγραφέας Γεώργιος Τσοκόπουλος τον χαρακτηρίζει «Σκεπτικιστής, φιλοσοφικός, μελαγχολικός, με ειρωνική πικρία». Τον επόμενο χρόνο επισκέπτεται το Παρίσι και το Λονδίνο. To 1902 ταξιδεύει για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα την Αθήνα, όπου γνωρίζεται με τους ομοτέχνους του Γρηγόριο Ξενόπουλο και Ιωάννη Πολέμη. Σε μια επιστολή του αναφέρει ότι στην Αθήνα αισθανόταν, όπως ένας πιστός που πηγαίνει προσκυνητής στη Μέκκα. Τον επόμενο χρόνο επισκέπτεται και πάλι την Αθήνα, ενώ στις 30 Νοεμβρίου της ίδιας χρονιάς ο Ξενόπουλος γράφει στο περιοδικό Παναθήναια το ιστορικό άρθρο Ένας Ποιητής, που αποτελεί την πρώτη εγκωμιαστική παρουσίαση του καβαφικού έργου στο ελλαδικό κοινό. Το 1904 θα γράψει ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματά του, το Περιμένοντας τους Βαρβάρους. Το 1905 επισκέπτεται για τρίτη φορά την Αθήνα για την κηδεία του αδελφού του Αλέξανδρου.

    Τον Δεκέμβριο του 1907 εγκαθίσταται στο σπίτι της οδού Λέψιους 10, όπου και θα περάσει το υπόλοιπο της ζωής του, δημιουργώντας το σημαντικότερο τμήμα του έργου του. Η φήμη του διαρκώς εξαπλώνεται και στο διαμέρισμά του τον επισκέπτονται προσωπικότητες της λογοτεχνίας από την Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως ο φουτουριστής Τομάσο Μαρινέτι, ο Αντρέ Μαλρό, ο Νίκος Καζαντζάκης, ο Κώστας Ουράνης και η Μυρτιώτισσσα.

    Το 1911 θα γράψει το περίφημο ποίημά του Ιθάκη. Το 1914 γνωρίζεται με τον σπουδαίο Άγγλο μυθιστοριογράφο Έντουαρντ Μόργκαν Φόρστερ και συνδέεται μαζί του με φιλία. Πέντε χρόνια αργότερα, ο Φόρστερ θα συστήσει τον Καβάφη στο αγγλικό κοινό.

    Το 1917 γνωρίζεται με τον Αλέκο Σεγκόπουλο, κατ’ άλλους νόθο γιο του, κατ’ άλλους ερωτικό του σύντροφο, πάντως μετέπειτα γενικό κληρονόμο του. Τον Απρίλιο του 1922 παραιτείται από την Υπηρεσία Αρδεύσεων για να αφοσιωθεί στο ποιητικό του έργο. «Επιτέλους απελευθερώθηκα από αυτό το μισητό πράγμα», γράφει κάπου. Τον επόμενο χρόνο πεθαίνει ο τελευταίος εν ζωή αδελφός του, ο Τζον Καβάφης, ο οποίος υπήρξε ο πρώτος θαυμαστής και μεταφραστής του έργου του.

    Το 1926 η κυβέρνηση του δικτάτορα Πάγκαλου του απονέμει το παράσημο του Φοίνικος, διάκριση την οποία ο ποιητής αποδέχεται, υποστηρίζοντας ότι «το παράσημο μού το απένειμε η Ελληνική Πολιτεία, γι’ αυτό και το κρατώ». Το 1930 αρχίζει να υποφέρει από τον λάρυγγά του. Οι γιατροί διαπιστώνουν καρκίνο. Ο Καβάφης δεν μπορεί να μιλήσει και το 1932 υποβάλλεται σε τραχειοτομία στην Αθήνα.

    Το 1933 επιστρέφει στην Αλεξάνδρεια, με την υγεία του διαρκώς να χειροτερεύει. Στις αρχές Απριλίου μεταφέρεται στο Ελληνικό Νοσοκομείο και στις 2 το πρωί της 29ης Απριλίου ο ποιητής αφήνει την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 70 ετών.

  • Κάρεν Μπλίξεν (1885 – 1962)1885  Κάρεν Μπλίξεν (1885 – 1962) Η Κάρεν Μπλίξεν (Karen von Blixen-Finecke) ήταν δανέζα συγγραφέας, με σπουδαίο συγγραφικό έργο, κυρίως στη φόρμα του διηγήματος και διεθνή απήχηση. Τα διηγήματά της – η ίδια τα αποκαλεί παραμύθια – είναι διαποτισμένα από μία αίσθηση του υπερφυσικού και περιστρέφονται γύρω από θέματα ηρώων και ονείρων. Αντλούσε έμπνευση από τη Βίβλο, τις Αραβικές Νύχτες, τα έπη του Ομήρου, τις ισλανδικές σάγκες, τον Βοκάκιο τον «Δον Κιχώτη» του Θερβάντες και φυσικά τα παραμύθια του μεγάλου συμπατριώτη της Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Τα έργα της γοήτευσαν σκηνοθέτες του κινηματογράφου, όπως ο Όρσον Γουέλς και ο Σίντνεϊ Πόλακ, η ταινία του οποίου «Πέρα από την Αφρική» («Out of Africa», 1985), βασισμένη σ’ ένα αυτοβιογραφικό έργο της, έκανε το έργο της ευρύτερα γνωστό.Η Κάρεν Ντίνεζεν γεννήθηκε στις 17 Απριλίου 1885 στην οικογενειακή αγροικία κοντά στο Ρούνγκστεντ, μία πόλη 30 χλμ. βόρεια της Κοπεγχάγης. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός του στρατού και συγγραφέας, με καταγωγή από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων. Είχε μάλιστα γράψει ένα βιβλίο για την Κομμούνα του Παρισιού. Η νεαρή Κάρεν έλαβε κατ’ οίκον μόρφωση και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Κοπεγχάγης.

  • 1895 – Υπογράφεται η Συνθήκη του Σιμονοσέκι μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας. Αυτό σηματοδοτεί το τέλος του Α’ Σινοϊαπωνικού Πολέμου και η ηττημένη δυναστεία Τσινγκ αναγκάζεται να παραιτηθεί από τις αξιώσεις της στην Κορέα και να παραχωρήσει εδάφη στην Ιαπωνία.
  • 1897 Ο Ελληνικός Στρατός σημειώνει στο Βελεστίνο τη μοναδική νίκη του κατά τον ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 που έληξε με ήττα της Ελλάδας και την υπαγωγή της στον Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο
  • 1906 Καταστροφικός σεισμός, μεγέθους 7,8 Ρίχτερ, πλήττει το Σαν Φρανσίσκο. Οι νεκροί υπολογίζονται σε 3.000, ενώ οι άστεγοι σε 300.000.
  • 1912 – Ρωσικά στρατεύματα ανοίγουν πυρ κατά απεργών εργατών σε κοιτάσματα χρυσού στη βορειοανατολική Σιβηρία, σκοτώνοντας τουλάχιστον 150 άτομα.
  • 1916 Τάκης Βαρβιτσιώτης, έλληνας ποιητής. (Θαν. 1/2/2011)
  • 1918 – Με τρίτη κατά σειρά εγκύκλιό της, η Εκκλησία της Ελλάδος καταδικάζει το έθιμο του καψίματος του Ιούδα.
  • 1932 Στην Αιθιοπία, ο Χαϊλέ Σελασιέ καταργεί τη δουλεία.
  • 1934 Η γαλλική κυβέρνηση αποφασίζει την απέλαση του  Λέον Τρότσκι.
  • 1935: Γεννιέται ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, διεθνούς φήμης Έλληνας σκηνοθέτης.
  • 1935: Η Κοινωνία των Εθνών καταδίκασε την αύξηση των πολεμικών εξοπλισμών της Γερμανίας, θεωρώντας το γεγονός επικίνδυνο και μη σύμφωνο με τις δεσμεύσεις της Γενεύης.
  • 1937 – Ο Ντάφι Ντακ κάνει το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο.
  • 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας παραδίνεται στη Γερμανία.
  • 1943: Αμερικανικά βομβαρδιστικά επιτίθενται στο Παλέρμο της Σικελίας.
  • 1944 –Ο ΕΛΑΣ διαλύει την αστική στρατιωτική οργάνωση της ΕΚΚΑ («Εθνική και Κοινωνική Απελευθέρωση») του συνταγματάρχη Δ. Ψαρρού (ο συνταγματάρχης Δημήτριος Ψαρρός δολοφονείται από τον ταγματάρχη του ΕΛΑΣ Θύμιο Ζούλα). Η οργάνωση αυτή, που είχε συσπειρώσει στις γραμμές της πλειάδα αντικομμουνιστικών στοιχείων, ανέπτυξε δράση κατά του ΕΛΑΣ (με την υποδαύλιση των Βρετανών και της ντόπιας αστικής τάξης, που έβλεπαν την ΕΚΚΑ ως βασικό αντιστάθμισμα στον ΕΛΑΣ στην περιοχή της Ανατολικής Στερεάς), ενώ στελέχη της συνεργάζονταν και με τις δυνάμεις Κατοχής.
  • 1946 – Η Συρία αποκτά την ανεξαρτησία της από τη Γαλλία.
  • 1952: Συμφωνία στρατιωτικής βοήθειας με την Κολομβία υπογράφουν οι ΗΠΑ.
  • 1957  Άφρικα Μπαμπάαταα, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Κέβιν Ντόνοβαν, αμερικανός μουσικός, από τους πρωτοπόρους του χιπ-χοπ.
  • 1960: Περιοδεύοντας στην Αγγλία, ο 21χρονος Αμερικανός ρόκερ, Έντι Κόχραν, χάνει τη ζωή του, όταν το ταξί στο οποίο επιβαίνει μαζί με τη συνθέτρια, Σάρον Σίλεϊ, και τον τραγουδιστή, Τζιν Βίνσεντ, προσκρούει σε κολόνα φωτισμού στα περίχωρα της πόλης Τσίπενχαμ. Ο οδηγός, Τζορτζ Μάρτιν, θα καταδικαστεί σε φυλάκιση 6 μηνών την οποία θα εκτίσει, χρηματική ποινή 50 λιρών και αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 15 χρόνια.
  • kolpos chiron1961 – Εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων: μία ομάδα Κουβανών εξορίστων, χρηματοδοτημένων και εκπαιδευμένων από τη CIA, εισβάλει στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα με σκοπό την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
  • 1961 Ο Μάνος Χατζιδάκις βραβεύεται με το Όσκαρ πρωτότυπου τραγουδιού για τα «Παιδιά του Πειραιά», που ερμήνευσε η Μελίνα Μερκούρη στην ταινία «Ποτέ την Κυριακή» (1960) σε σκηνοθεσία Ζιλ Ντασέν.
  • 1961 – Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Ουάσινγκτον. Προηγουμένως είχε επισκεφθεί τον Καναδά.
  • 1964 – Αποστρατεύεται αιφνιδιαστικά ο αρχηγός Γ.Ε.Σ. αντιστράτηγος Πέτρος Σακελλαρίου και αντικαθίσταται από τον αντιστράτηγο Ιωάννη Γεννηματά.
  • 1964: Οι πρώτοι Έλληνες στρατιώτες της μεραρχίας που προορίζεται να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου φτάνουν μυστικά στη Μεγαλόνησο.
  • 1965 – Την άμεση κατάργηση όλων των εκτάκτων μέτρων της περιόδου του εμφυλίου και την αποφυλάκιση και των τελευταίων πολιτικών κρατουμένων εξαγγέλλει ο υπουργός Εσωτερικών Ηλίας Τσιριμώκος.
  • 1965 – Τη σταδιακή κατάργηση όλων των νυκτερινών γυμνασίων εξαγγέλλει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εναρμόνισης της ελληνικής νομοθεσίας με τη διεθνή απαγόρευση εργασίας των ανηλίκων. Διευκρινίζεται ωστόσο ότι τα νυκτερινά λύκεια θα διατηρηθούν.
  • 1965 – Η Αθήνα απορρίπτει οριστικά και επισήμως την τουρκική πρόταση για ανταλλαγή των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης με τους Τουρκοκύπριους, τονίζοντας ότι η τύχη των πρώτων συνδέεται βάσει συνθηκών μόνο με εκείνη των μουσουλμάνων της Θράκης.
  • 1967 – Την πρώτη τους συναυλία στην Ελλάδα δίνουν στο γήπεδο του Παναθηναϊκού οι Rolling Stones, ενώπιον 10.000 οπαδών τους.
  • 1969 – Ο Σιρχάν Σιρχάν κρίνεται ένοχος για τη δολοφονία του Ρόμπερτ Κένεντι.
  • 1969 – Καθαιρείται ο πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Τσεχοσλοβακίας, Αλεξάντερ Ντούμπτσεκ.
  • 1970 – Πρόγραμμα Απόλλων: το άτυχο διαστημικό σκάφος Απόλλων 13 επιστρέφει με ασφάλεια στη Γη.
  • 1973: Στην Καμπότζη, ο πρόεδρος Λον Νολ ανακοινώνει την παραίτηση της κυβέρνησής του και ζητά από όλα τα πολιτικά κόμματα να λάβουν μέρος στο συμβούλιο για να λύσουν τα προβλήματα του έθνους.
  • 1975 – Λήγει ο εμφύλιος πόλεμος στην Καμπότζη. Οι Ερυθροί Χμερ καταλαμβάνουν την πρωτεύουσα Πνομ Πεν και οι κυβερνητικές δυνάμεις παραδίδονται.
  • 1982 Η βασίλισσα Ελισάβετ υπογράφει συνταγματική πράξη, που δίνει το δικαίωμα στον Καναδά να ορίζει το Σύνταγμά του
  • 1990: Το Κυπριακό συμπεριλαμβάνεται στις συνομιλίες του προέδρου των ΗΠΑ, Τζορτζ Μπους, και της πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας, Μάργκαρετ Θάτσερ, στις Βερμούδες.
  • 1991: Πέμπτη επέτειος από το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνομπίλ και στην ΕΣΣΔ πληθαίνουν οι ανησυχίες ότι η τσιμεντένια σαρκοφάγος στην οποία έχει ταφεί ο αντιδραστήρας, χρειάζεται ενίσχυση για να αποφευχθεί και νέα διαρροή ραδιενέργειας.
  • 1993 Πεθαίνει από καρδιακή προσβολή ο Τουργκούτ Οζάλ, Πρόεδρος της Τουρκίας από το 1989. Σήμερα η υπόθεση βρίσκεται υπό διερεύνηση, επειδή υπάρχουν ενδείξεις ότι ίσως δολοφονήθηκε.
  • 1994: Με την επανεκλογή του Ανδρέα Παπανδρέου ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, λήγουν οι εργασίες του 3ου συνεδρίου του κινήματος.
  • 1995: Στην Ταϊτή, αυτοκτονεί η κόρη του ηθοποιού Μάρλον Μπράντο, Τσεγέν, που έπασχε από μελαγχολία, μετά το φόνο του μνηστήρα της από τον ετεροθαλή αδελφό της.
  • 1996 – Ο Παναθηναϊκός ηττάται από τον Άγιαξ με 3-0 στο ΟΑΚΑ και αποκλείεται από τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ. Στον πρώτο αγώνα (3 Απριλίου) είχε νικήσει τον μεγάλο του αντίπαλο στο Ολυμπιακό Στάδιο του Άμστερνταμ με 1-0, σταματώντας ένα σερί 189 αήττητων αγώνων του αντιπάλου του στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
  • 2002: Τέσσερις Καναδοί χάνουν τη ζωή τους στο Αφγανιστάν, από φίλια πυρά δύο αμερικανικών F-16.
  • 2006 – Παλαιστίνιος βομβιστής αυτοκτονίας πυροδοτεί εκρηκτικό μηχανισμό σε εστιατόριο του Τελ Αβίβ, σκοτώνοντας 11 ανθρώπους και τραυματίζοντας 66.
  • Αλεχάνδρο Ρομπάινα (1919 – 2010)2010  Αλεχάνδρο Ρομπάινα (1919 – 2010)  Κουβανός καπνοκαλλιεργητής, διάσημος για την παραγωγή πούρων. Πίστευε ότι το ποιοτικό πούρο παράγεται μόνο από οικογενειακές επιχειρήσεις. Ο Αλεχάνδρο Ρομπάινα (Alejandro Robaina) γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1919 στην πόλη Αλκίσαρ της Δυτικής Κούβας. Μεγάλωσε και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στην περιοχή Βουέλτα Αμπάχο της επαρχίας Πινάρ Ντελ Ρίο, όπου η οικογένειά του καλλιεργούσε καπνό από το 1845. Η περιοχή αυτή θεωρείται για το πούρο ότι το Μπορντό και η Βουργουνδία για το κρασί. Στα εννιά του κάπνισε το πρώτο του πούρο και στα δέκα του άρχισε να απασχολείται στην οικογενειακή επιχείρηση. Μιλώντας στο αμερικανικό περιοδικό Cigar Aficionado αναφέρθηκε στη σχέση του με τον Φιντέλ Κάστρο: «Είχα μια έντονη συζήτηση με τον Φιντέλ. Με ρώτησε αν ήθελα να συμμετάσχω σ' ένα μεγάλο συνεταιρισμό, αφού διέθετα τόσους εργάτες, αλλά εγώ αρνήθηκα. Για εμένα η καπνοκαλλιέργεια πρέπει να παραμείνει στην οικογένεια, να γίνεται με αγάπη. Επειδή στους μεγάλους συνεταιρισμούς όλοι είναι αφεντικά, κανένας δεν ενδιαφέρεται όπως ο καλλιεργητής». Ο Αλεχάνδρο Ρομπάινα πέθανε στις 17 Απριλίου 2010, χτυπημένος από καρκίνο του πνεύμονα, στη φυτεία του κοντά στην πόλη Σαν Λουίς της Δυτικής Κούβας, όπου έζησε και το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του. Τα τελευταία χρόνια είχε μεταβιβάσει τη διεύθυνση της φυτείας Ρομπάινα στον ανηψιό του Χιρόσι, μαζί με το μυστικά του καλού πούρου, που κρατούσε ως επτασφράγιστο μυστικό, όσο βρισκόταν στη ζωή.
  • papazoglou42011 «Φεύγει» ο συνθέτης, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και δισκογραφικός παραγωγός, Νίκος Παπάζογλου, με το χαρακτηριστικό κόκκινο φουλάρι του. Τραγούδια του ερμήνευσαν πολλοί μεγάλοι Έλληνες καλλιτέχνες, ενώ στήριξε πολλούς εξ αυτών (όπως και συγκροτήματα) στα πρώτα τους βήματα.
  • Σαν σήμερα 17 Απριλίου 20232012  «Φεύγει» ο Δημήτρης Μητροπάνος, ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες τραγουδιστές της σύγχρονης εποχής. Ερμήνευσε χαρακτηριστικά τραγούδια σημαντικών στιχουργών και συνθετών, ενώ με τις λαϊκές επιτυχίες του σημάδεψε τον χώρο της σύγχρονης ελληνικής μουσικής σκηνής, κερδίζοντας την εκτίμηση και τον σεβασμό του πανελληνίου.
  • 2014 «Φεύγει» ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, βραβευμένος με Νόμπελ (1982) Κολομβιανός συγγραφέας, από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του λογοτεχνικού ρεύματος που ονομάζεται «μαγικός ρεαλισμός».
  • 2021: Ο παγκόσμιος αριθμός των θανάτων από COVID-19 ξεπερνά τα 3 εκατομμύρια.



Γεννήσεις

Θάνατοι

Παγκόσμιες Ημέρες

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου