Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 07 Μάι 2023
Σαν σήμερα… 7 Μαΐου
Κλίκ για μεγέθυνση















Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου

1939 Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου βενεζουαλανός οικονομολόγος, πολιτικός και ερασιτέχνης μουσικός. Απέκτησε παγκόσμια φήμη ως δημιουργός του μουσικού εκπαιδευτικού προγράμματος, γνωστού ως «El Sistema» («Tο Σύστημα»), στόχος του οποίου ήταν να απομακρύνει τα παιδιά των φτωχών και μειονεκτικών περιοχών της Βενεζουέλας από το περιβάλλον των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας. Στο πρόγραμμα σήμερα συμμετέχουν 900.000 παιδιά και έφηβοι, που εκπαιδεύονται από 10.000 δασκάλους, σε πάνω από 1.500 ορχήστρες και χορωδίες σε όλη τη Βενεζουέλα. Ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1939 στη Βαλέρα, μια πόλη στην Πολιτεία Τρουχίγιο της Βενεζουέλας. Σπούδασε οικονομικά στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Καράκας και απέκτησε διδακτορικό στα οικονομικά του πετρελαίου στις ΗΠΑ. Το 1963 εξελέγη βουλευτής και υπηρέτησε τη χώρα του από διάφορες κυβερνητικές θέσεις, ενώ δίδαξε οικονομικά σε διάφορα πανεπιστήμια της Βενεζουέλας. Ο Χοσέ Αντόνιο Αμπρέου, γνωστός στην πατρίδα του με το προσωνύμιο «El Maestro», πέθανε στο Καράκας, στις 24 Μαρτίου 2018, σε ηλικία 78 ετών. Ήταν πάντα πολύ διακριτικός όσον αφορά την προσωπική του ζωή. Δεν άφησε σύζυγο, ούτε παιδιά.



Γεγονότα

  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Agia-Sofia.jpg558 – Καταρρέει ο τρούλος της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη. Ο Ιουστινιανός Α´ διατάσσει την ανακατασκευή του.
  • 1274 – Συνέρχεται η Δεύτερη Σύνοδος της Λυών στη Γαλλία.
  • 1429 – Η Ιωάννα της Λωραίνης νικά κατά την πολιορκία της Ορλεάνης, τραβώντας ένα βέλος από τον ώμο της και επιστρέφοντας τραυματισμένη για να ηγηθεί της τελικής επίθεσης. Η νίκη αυτή σηματοδοτεί μία κρίσιμη καμπή του Εκατονταετούς Πολέμου.
  • 1664: Ο Λουδοβίκος ΙΔ΄ της Γαλλίας ξεκινά την κατασκευή του Ανακτόρου των Βερσαλλιών. Οι Βερσαλλίες είναι βασιλικό ανάκτορο λίγα χιλιόμετρα έξω από το Παρίσι, στην ομώνυμη πόλη των Βερσαλλιών. Από το 1682 ως το 1789 οι Βερσαλλίες ήταν πρωτεύουσα της Γαλλίας. Σήμερα αποτελεί ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.
  • 1697 – Το βασιλικό κάστρο της Στοκχόλμης (που χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους) καταστρέφεται από πυρκαγιά. Αντικαταστάθηκε από το σημερινό Βασιλικό Παλάτι το 18ο αιώνα.
  • 1718 – Ιδρύεται η Νέα Ορλεάνη.
  • 1774 Γεννήθηκε ο Φράνσις Μπόφορτ, ναύαρχος βρετανικού ναυτικού, γαλλικής καταγωγής. Δημιούργησε την κλίμακα Μποφόρ για τη μέτρηση της έντασης του ανέμου. (Θαν. 17/12/1857)
  • 1794 – Γαλλική Επανάσταση: ο Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος εισάγει στην Εθνοσυνέλευση τη λατρεία του Υπέρτατου Όντος ως τη νέα επίσημη θρησκεία.
  • 1824 – Πραγματοποιείται η παγκόσμια πρεμιέρα της 9ης Συμφωνίας του Λούντβιχ βαν Μπετόβεν στη Βιέννη, υπό την εποπτεία του συνθέτη.
  • 1825 Πέθανε ο Αντόνιο Σαλιέρι, Ιταλός συνθέτης, αντίζηλος του Μότσαρτ.
  • 1832 – Αναγνωρίζεται με το Πρωτόκολλο του Λονδίνου η ανεξαρτησία της Ελλάδας. Το Πρωτόκολλο του Λονδίνου ήταν μία συνθήκη που έγινε στο Λονδίνο στις 7 Μαΐου του 1832. Η συνθήκη υπογράφηκε ανάμεσα στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, την Μεγάλη Βρετανία, την Ρωσία και την Γαλλία. Η συνθήκη ήταν συνέχεια του Πρωτοκόλλου του 1830 και καθόριζε τα σύνορα ανάμεσα σε Ελλάδα και Οθωμανική αυτοκρατορία ενώ οι Οθωμανοί έπαιρναν σαν αποζημίωση 40 εκατομμύρια γρόσια. Επιδίκαζε στην Ελλάδα την Λαμία αλλά αρνούνταν την ένταξη στο ελληνικό κράτος της Κρήτης και της Σάμου.
  • brams1833 Γεννήθηκε ο Γιοχάνες Μπραμς, Γερμανός μουσουργός, από τους κυριότερους εκπροσώπους του ρομαντισμού
  • tsaikofski1840 Γεννήθηκε ο Ρώσος μουσικοσυνθέτης, Πιότρ Ίλιτς Τσαϊκόφσκι
  • Γκιστάβ Λε Μπον (1841 – 1931)1841 Γκιστάβ Λε Μπον (Gustave Le Bon) ήταν γάλλος γιατρός, ανθρωπολόγος και κοινωνιολόγος, γνωστός για το έργο του «Η ψυχολογία των μαζών» («Psychologie des Foules», 1895), στο οποίο μελέτησε τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά του πλήθους. Θεωρείται ο εισηγητής της κοινωνικής ψυχολογίας. Ο Σαρλ-Μαρί Γκιστάβ Λε Μπον γεννήθηκε στις 7 Μαΐου 1841 στην πόλη Νοζάν-λε-Ροτρού της Βόρειας Γαλλίας. Πήρε το πτυχίο της ιατρικής το 1866 από το Πανεπιστήμιο του Παρισιού, αλλά δεν θέλησε να εξασκήσει το επάγγελμα του ιατρού. Δημοσίευσε διάφορες ιατρικές μελέτες, προτού επιστρατευτεί στον Γαλλο-Πρωσικό Πόλεμο του 1870. Βίωσε την Κομμούνα του Παρισιού το 1871 και τα αρνητικά συναισθήματα που του προκάλεσε έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην κοσμοθεωρία του. Τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε μεγάλα ταξίδια στην Ευρώπη, την Ασία και την Αφρική, από τα οποία προέκυψαν τα βιβλία του «Ο Πολιτισμός των Αράβων (1884) και «Οι Πολιτισμοί των Ινδιών» (1887), μέσα από τα οποία συνεισέφερε αρκετά στην ανθρωπολογία. Ασχολήθηκε με την ταξινόμηση των ανθρώπων σε φυλές, φύλα, ανάλογα με την ευφυΐα και τις πολιτικές τους πεποιθήσεις κι επινόησε το κεφαλόμετρο. Το 1894 δημοσίευσε το έργου του «Οι ψυχολογικοί νόμοι της εξέλιξης των λαών» (1894) και τον επόμενο χρόνο το πιο γνωστό του βιβλίο «Η ψυχολογία των μαζών» ή «Η ψυχολογία των όχλων», όπως είχε μεταφραστεί παλαιότερα. Για τον Λε Μπον η μάζα (ή το πλήθος) αποτελείται από άτομα που συγχωνεύονται σε μία ενιαία οντότητα σκέψης και συναισθήματος και μπορεί εύκολα να παρασυρθεί και να χειραγωγηθεί.
  • 1846 – Εκδίδεται στο Κέιμπριτζ (Μασαχουσέτη) το πρώτο φύλλο της Cambridge Chronicle, της παλαιότερης σωζόμενης εβδομαδιαίας εφημερίδας των Η.Π.Α.
  • 1861 Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ, ινδός ποιητής και φιλόσοφος. Βραβεύτηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1913. (Θαν. 7/8/1941)
  • 1892 Γεννήθηκε ο ηγέτης της μεταπολεμικής Γιουγκοσλαβίας, Γιόζιπ Μπροζ Τίτο
  • 1895 – Στην Αγία Πετρούπολη, ο Ρώσος επιστήμονας Αλέξανδρος Ποπόφ παρουσιάζει στη Ρώσικη Φυσικοχημική Εταιρεία την εφεύρεσή του: έναν πρώιμο ραδιοφωνικό δέκτη. Σε ορισμένα μέρη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η επέτειος αυτή εορτάζεται ως Ημέρα του Ραδιοφώνου.
  • 1913 Η Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας απορρίπτει το αίτημα για τη χορήγηση δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες (ψήφοι: 266 κατά — 219 υπέρ).
  • 1915 – Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: γερμανικό υποβρύχιο U-20 βυθίζει το RMS Λουζιτάνια, σκοτώνοντας 1.198 ανθρώπους.
  • Εβίτα Περόν1919 Γεννήθηκε  η Εβίτα Περόν.  Ηθοποιός από την Αργεντινή, δεύτερη σύζυγος του προέδρου της Αργεντινής, Χουάν Περόν, με καθοριστική συμβολή στην άσκηση της κυβερνητικής πολιτικής, αντικείμενο λατρείας από τους φτωχούς και απόκληρους της χώρας και ποπ είδωλο στη Δύση.
  • 1920 – Πολωνικά στρατεύματα με επικεφαλής τον Γιόζεφ Πιλσούντσκι και επικουρούμενα από μία συμβολική ουκρανική δύναμη καταλαμβάνουν το Κίεβο. Ένα μήνα αργότερα εκδιώκονται έπειτα από αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού.
  • 1934 Δραπετεύουν από τις φυλακές της Αίγινας 8 στελέχη του ΚΚΕ οι Σακαρέλος, Θωμάζος, Φλαράκος, Σαρίκας, Δαρβίσογλου, Δουλγέρης, Κλειδωνάρης και Βαβούδης. Όλοι οι δραπέτες ήταν καταδικασμένοι από 5 — 20 χρόνια.Χάρρυ Κλυνν, χαρισματικός λαϊκός καλλιτέχνης
  • xarru1940 Χάρρυ Κλυνν, χαρισματικός λαϊκός καλλιτέχνης
  • 1941 Πέθανε ο Τζέιμς Φρέιζερ, σκοτσέζος ανθρωπολόγος, συγγραφέας του μνημειώδους δωδεκάτομου έργου «Ο Χρυσός Κλώνος», που διερευνά τη σχέση των μύθων όλου του κόσμου, μεταξύ τους και την προέλευση των θρησκειών. (Γεν. 1/1/1854)
  • 1943 – Ο Ελληνικός Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός (ΕΛΑΣ) επιτίθεται στο αρχηγείο του Γεώργιου Παπαϊωάννου στο Θέρμο.
  • 1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Οι Γερμανοί υπογράφουν την παράδοσή τους στο στρατηγείο του Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, στην πόλη Ρεμς στη Γαλλία. Ο στρατηγός Αϊζενχάουερ και το συμμαχικό επιτελείο δέχονται την παράδοση άνευ όρων της Βέρμαχτ, και ουσιαστικά της Γερμανίας, που υπέγραψε ο στρατηγός Άλφρεντ Γιόντλ.
  • 1946 – Ιδρύεται από τους Μασάρο Ιμπούκα και Ακίο Μορίτα η «Εταιρία Τηλεπικοινωνιών του Τόκιο», με προσωπικό 20 υπαλλήλων. Σήμερα είναι γνωστή με το όνομα Sony και απασχολεί 158.500 υπαλλήλους.
  • 1947 – Η Ελλάδα παραλαμβάνει από την Αγγλία το αρματαγωγό Αλφειός ΙΙΙ.
  • kup1953 – Ιδρύεται η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΚΥΠ), η οποία τη δεκαετία του 1980 θα μετονομαστεί σε Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ).
  • dien bien fu1954 Τελειώνει η μάχη του Ντιέν Μπιέν Φου στο Βιετνάμ, που κράτησε συνολικά 1 μήνα, 3 βδομάδες και 3 μέρες και ολοκληρώθηκε με αποφασιστική νίκη των κομμουνιστών ανταρτών Βιετ — Μινχ κατά των στρατευμάτων του Γαλλικού ιμπεριαλισμού.Οι απώλειες του Γαλλικού στρατού έφτασαν συνολικά τους 75.867 αξιωματικούς και οπλίτες. Η νίκη αυτή επέδρασε καταλυτικά στην υπογραφή το ίδιο έτος των πρωτοκόλλων της Γενεύης που όριζαν την αποχώρηση όλων των Γαλλικών στρατευμάτων από την Ινδοκίνα, αλλά και το διαχωρισμό του Βιετνάμ σε Βόρειο (με κυβέρνηση των Βιετ-Μινχ) και Νότιο (με κυβέρνηση του αυτοκράτορα Μπάο Ντάι). Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην Ινδοκίνα θα συνεχίζονταν για σχεδόν δύο δεκαετίες ακόμα, με τους Αμερικάνους να διαδέχονται τους Γάλλους από τις αρχές της δεκαετίας του 1960.
  • 1960Ψυχρός πόλεμος: Κατάρριψη του U2 από τους Σοβιετικούς. O Σοβιετικός ηγέτης Νικίτα Χρουστσόφ ανακοινώνει ότι ο Αμερικανός πιλότος του U2, Φράνσις Γκάρι Πάουερς, βρίσκεται στα χέρια των Σοβιετικών.
  • 1960 – Εγκαινιάζεται από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών.
  • 1961 Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής, ο πληθυσμός της Ελλάδας ανέρχεται σε 10.357.526 άτομα. Η αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη απογραφή ήταν 724.725 άτομα.
  • cooper 211961 Πέθανε ο ηθοποιός Γκάρι Κούπερ
  • pesine1963 Θεμελιώνεται στην Παραλία Διστόμου το εργοστάσιο αλουμινίου του Γαλλικού μονοπωλιακού ομίλου «ΠΕΣΙΝΕ». Το κόστος κατασκευής του υπολογιζόταν σε 3 δις δραχμές και ήταν η μεγαλύτερη επένδυση που είχε γίνει έως τότε στην Ελλάδα. Ήταν ταυτοχρόνως και μια από τις πιο ληστρικές συμφωνίες που υπογράφηκαν στη νεότερη ελληνική ιστορία.
  • 1966 – Νέα ένταση στις σχέσεις Αθήνας-Λευκωσίας, οι οποίες τις τελευταίες ημέρες έδειχναν προς αποκατάσταση, μετά την κρίση του Μαρτίου. Ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά δημοσιοποιώντας την απόρρητη αλληλογραφία της κυπριακής κρίσης, στην οποία ο πρόεδρος Μακάριος εμφανίζεται ως υπέρμαχος, αν όχι υποκινητής, του πολέμου που εξαπέλυσε ο κυπριακός Τύπος και μερίδα του πολιτικού κόσμου της Κύπρου εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης και Ελλήνων αξιωματικών.
  • 1973: Στις ΗΠΑ, η εφημερίδα «Washington Post» τιμάται με το Βραβείο Πούλιτζερ για τις υπηρεσίες της στην υπόθεση Γουοτεργκέιτ.
  • 1975 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, ανακοινώνει και επισήμως το τέλος του πολέμου στο Βιετνάμ.
  • 1976 – Λανσάρεται επίσημα το Honda Accord.
  • 1977 – Διεξάγεται ο 22ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στη Μεγάλη Βρετανία. Νικήτρια αναδεικνύεται για λογαριασμό της Γαλλίας η Μαρί Μιριάμ με τη σύνθεση «L’ oiseau et l’ enfant» (Το Πουλί και το Παιδί). Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι του Γιώργου Χατζηνάσιου και της Σέβης Τηλιακού «Μάθημα Σολφέζ», το οποίο καταλαμβάνει την 5η θέση με ερμηνευτές τους Πασχάλη, Μαριάνα Τόλη, Ρόμπερτ Ουίλιαμς και Μπέσυ Αργυράκη.
  • Αλέξης Τραϊανός (1944 – 1980)1980 Αλέξης Τραϊανός (1944 – 1980) . Ποιητής, από τους πιο αξιοπρόσεκτους της λεγόμενης «γενιάς του εβδομήντα» και από τους αυτόχειρες της ελληνικής λογοτεχνίας. Ο Αλέξης Τραϊανός, φιλολογικό ψευδώνυμο του Αλέξανδρου Ζαβατάρη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Οκτωβρίου 1944. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και εργάστηκε πρώτα ως διοικητικός υπάλληλος στον ΟΤΕ και αργότερα ως αερολιμενικός στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Το ενδιαφέρον του για την ποίηση εκδηλώθηκε το 1965 κι έναν χρόνο αργότερα πήρε μέρος στον ποιητικό διαγωνισμό της «Πνευματικής Εστίας» των φοιτητών του ΑΠΘ, όπου με το ποίημα «Δοκιμή πάνω σε μια αντίρρηση» κέρδισε την Α’ διάκριση. Το 1971 συμμετείχε στον Παμφοιτητικό Διαγωνισμό Ποίησης του συλλόγου φοιτητών της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ και πήρε το Α’ βραβείο. Στο μεταξύ, ποιήματά του δημοσιεύθηκαν στα περιοδικά «Η Λέξη», «Το Δέντρο», «Γράμματα και Τέχνες», «Γραφή», «Καμίνι» τής Αθήνας, «Νέα Πορεία», «Τραμ», «Ο Παρατηρητής» τής Θεσσαλονίκης, «Θρακικά Χρονικά» της Ξάνθης κ.α. Το σώμα του ποιητικού έργου αποτελούν οι συλλογές: «Οι μικρές μέρες» (1973), «Η κλεψύδρα με τις στάχτες» (1975), «Το δεύτερο μάτι τού Κύκλωπα / Cancerpoems» (1977), «Το σύνδρομο του Ελπήνορα (1984) και «Φύλακας Φρεατίων - Τα Ποιήματα» (1991). Η τελευταία αποτελεί συγκεντρωτική έκδοση των δημοσιευμένων ποιημάτων του, που επιμελήθηκαν ο Αλέξης Ζήρας και ο Στέφανος Μπεκατώρος. Περιλαμβάνει, ακόμη, αδημοσίευτα ποιήματα, σχεδιάσματα ποιημάτων, επιστολές του ποιητή, απάνθισμα κριτικών κειμένων, χρονολόγιο της ζωής και του έργου του και βιβλιογραφία. Παράλληλα, έχουν κυκλοφορήσει σε βιβλία οι μεταφράσεις του: «Ανθολογία Νέγρων Ποιητών» (1969), «Μεταπολεμική Αμερικανική Ποίηση» (1979), «Μπουκόβσκι, επιλογή από το έργο του» (1980) και Τσέζαρε Παβέζε: «Ο θάνατος θα’ ρθει και θα’ χει τα μάτια σου» (1988), που μετέφρασε μαζί με τον Ευριπίδη Γαραντούδη. Ο Αλέξης Τραϊανός, ύστερα από τρεις ανεπιτυχείς απόπειρες αυτοκτονίας, έδωσε τέλος στη ζωή του με μία τέταρτη, στις 7 Μαΐου 1980, στο Καπανδρίτι Αττικής
  • 1986 – Ο Καναδός Πάτρικ Μόροου γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αναρριχήθηκε σε κάθε μία από τις Επτά Κορυφές.
  • 1986 Η Ελλάδα παραλύει, όταν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα κατέρχονται σε απεργία. Οι απεργοί διαμαρτύρονταν για την εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης (Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που απαγόρευε τις αυξήσεις) και για τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στο συνδικαλιστικό κίνημα («εκπαραθύρωση» της νόμιμης διοίκησης της ΓΣΕΕ).
  • 1986: Ο Καναδός Πάτρικ Μόροου γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αναρριχήθηκε σε κάθε μία από τις Επτά Κορυφές.
  • 1987 Διοργανώνεται σε ένα κατάμεστο ΣΕΦ το 1ο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ρυθμικής Αγωνιστικής Γυμναστικής Νεανίδων, το οποίο ολοκληρώνεται στις 10/5. Είναι η πρώτη τέτοιου επιπέδου διοργάνωση που αναλαμβάνει η Ελλάδα στην ρυθμική.
  • 1995 Στη Γαλλία, ο  δήμαρχος του Παρισιού, Ζακ Σιράκ, με ποσοστό 52,7%, εκλέγεται πρόεδρος, στην τρίτη προσπάθειά του σε προεδρικές εκλογές, θέτοντας τέλος στην 14ετή παρουσία των Σοσιαλιστών στο Μέγαρο των Ηλυσίων.
  • 1996 Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης ξεκινά η δίκη του Σερβοβόσνιου, Ντούσαν Τάντιτς, για εγκλήματα πολέμου στη Βοσνία, το 1992. Πρόκειται για την πρώτη δίκη διεθνούς δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου μετά τη Δίκη της Νυρεμβέργης.
  • 1998 Άλαν Μακλίοντ Κόρμακ, νοτιοαφρικανός φυσικός, βραβευμένος με Νόμπελ Ιατρικής το 1979 για την ανάπτυξη του αξονικού τομογράφου με χρήση υπολογιστή. (Γεν. 23/2/1924)
  • 1998: Η αυτοκινητοβιομηχανία Mercedes-Benz εξαγοράζει την Chrysler, έναντι 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
  • 1999 – Αεροσκάφος του ΝΑΤΟ στοχεύει κατά λάθος την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 υπάλληλοι και να τραυματιστούν 20.
  • 2002: Τουλάχιστον 15 Ισραηλινοί χάνουν τη ζωή τους και άλλοι 60 τραυματίζονται, όταν Παλαιστίνιος καμικάζι πυροδοτεί βόμβα σε νυχτερινό κέντρο της πόλης Ρισόν Λεζιόν.
  • 2006 Πεθαίνει ο αθλητής της ελληνορωμαϊκής πάλης Δημήτρης Καρυστινός.
  • 2006: Η Άρσεναλ παίζει το τελευταίο της παιχνίδι στο στάδιο «Χάιμπουρι» και κερδίζει τη Γουίγκαν με 4-2.
  • 2011 Σέβε Μπαλεστέρος, διάσημος ισπανός γκόλφερ. (Γεν. 9/4/1957)
  • 2013: Συνολικά 27 άνθρωποι σκοτώνονται και πάνω από 30 τραυματίζονται, όταν ένα βυτιοφόρο εμπλέκεται σε ατύχημα και εκρήγνυται έξω από το Μέξικο Σίτι.
  • 2015: Μεγάλη νίκη του Συντηρητικού Κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της Αγγλίας. Ο Ντέιβιντ Κάμερον κατά τη δεύτερη θητεία του επαναβεβαιώνει την πρόθεσή του να διοργανώσει ένα δημοψήφισμα έως τα τέλη του 2017 για την παραμονή ή όχι της Μεγάλης Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Στη Σκωτία οι εθνικιστές κερδίζουν τις 56 από τις 59 έδρες της στο βρετανικό κοινοβούλιο.
  • Κανγκ Σου-Γιον (1966 – 2022)2022 Κανγκ Σου-Γιον (1966 – 2022). Η  ηθοποιός Κανγκ Σου-Γιον (Kang Soo-Yeon) υπήρξε η πρώτη διεθνώς αναγνωρισμένη σταρ του κορεατικού κινηματογράφου ήδη από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, το «πρώτο παγκόσμιο αστέρι», όπως την αποκαλούσε ο Τύπος της Νοτίου Κορέας. Η Κανγκ Σου-Γιον γεννήθηκε στις 18 Αυγούστου 1966 στη Σεούλ κι έκανε το ντεμπούτο της ως ηθοποιός σε ηλικία μόλις τριών ετών. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 έπαιζε σε κινηματογραφικές και τηλεοπτικές παραγωγές. Η εκτόξευσή της στο καλλιτεχνικό στερέωμα έγινε το 1987, όταν κέρδισε το βραβείο της καλύτερης ηθοποιού στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας για το ρόλο της στη δραματική κοινωνική ταινία του Ιμ Κουόν-ταέκ «The Surrogate Womb» (1986) κι έγινε η πρώτη κορεάτισσα ηθοποιός που κέρδισε βραβείο υποκριτικής σε ένα από τα τρία πιο σημαντικά διεθνή φεστιβάλ κινηματογράφου στον κόσμο. Δύο χρόνια αργότερα, ανέλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην επόμενη ταινία του Ιμ «Come Come Come Upward» και απέσπασε το βραβείο καλύτερης ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας. Αξιοσημείωτη ήταν η τηλεοπτική εμφάνισή της στο ιστορικό πολιτικό δράμα του Κιμ Γιάε-χιονγκ «Ladies of the Palace» (2001-2002), μία από τις τηλεοπτικές σειρές με την υψηλότερη τηλεθέαση εκείνης της χρονιάς στη Νότιο Κορέα. Από το 2015 έως το 2017 διετέλεσε συνδιευθύντρια του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Μπουσάν, ενός από τα πιο σημαντικά φεστιβάλ κινηματογράφου στην Ασία. Ύστερα από απουσία εννέα χρόνων επανήλθε στα κινηματογραφικά πλατό και πρωταγωνίστησε στη φουτουριστική ταινία του Γιον Σανγκ-χο «Jung-E», που έχει προβληθεί από το Netflix το 2022. Η Κανγκ Σου-Γιον πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία σε νοσοκομείο της Σεούλ στις 7 Μαΐου 2022, σε ηλικία 55 ετών. Δύο μέρες νωρίτερα είχε υποστεί καρδιακή ανακοπή στο σπίτι της.




Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι και εορτές

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου