Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 13 Σεπ 2023
Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 
 












Κάρολος Κουν (1908 – 1987)  Δημιουργός τέχνης και παιδαγωγός του θεάτρου. Γεννήθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1908 στην Προύσα. Ο πατέρας του, Ερρίκος Κοέν, πάμπλουτος έμπορος και κοσμοπολίτης, ήταν κατά το ήμισυ έλληνας χριστιανός και κατά το άλλο ήμισυ γερμανοπωλονοεβραίος. Η μητέρα του, Μελπομένη Παπαδοπούλου, ήταν ελληνίδα χριστιανή ορθόδοξη.

Οι γονείς του απουσίαζαν συχνά από το σπίτι, κάποια στιγμή χώρισαν και πολύ αργότερα η μητέρα του ξαναπαντρεύτηκε ένα μακρινό συγγενή της. Μοναχικό παιδί, ο Κάρολος μεγάλωσε σ' ένα αστικό σπίτι, με πρωσογερμανίδα γκουβερνάντα, μ' έναν παπά και μια καθηγήτρια πιάνου ανάμεσα στους κατ' οίκον διδασκάλους.

Από πολύ μικρός άρχισε να ξεδιπλώνει τα καλλιτεχνικά του χαρίσματα. Σχημάτιζε μελωδίες στην πιανόλα του σαλονιού. Έκοβε τα μοντέλα από τα περιοδικά μόδας της μητέρας του κι έκανε θέατρο. Τα έπιπλα του σαλονιού ήταν το σκηνικό που έπλαθε η φαντασία του. Οι πολυθρόνες γίνονταν βράχοι και τα χαλιά θάλασσα. Πιο πολύ, όμως, του άρεσε να ζωγραφίζει με νερομπογιές.

Τα χρόνια της εφηβείας του τα πέρασε εσώκλειστος στην αμερικανική Ροβέρτειο Σχολή της Κωνσταντινούπολης, με παιδιά από τα Βαλκάνια. Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, η ελληνική μειονότητα της Ροβερτείου Σχολής στερήθηκε τη διδασκαλία της μητρικής γλώσσας. Στον θεατρικό όμιλο Robert College Ρlayers Οfficers, ο Κάρολος εκτελούσε χρέη γραμματέα και συμμετείχε στις παραστάσεις, διαπρέποντας κυρίως στους γυναικείους ρόλους. Όταν αποφοίτησε το 1928, όλα είχαν αλλάξει στην Πόλης. Ακόμη και οι συγγενείς του δεν έμεναν πια εκεί. Τον ίδιο χρόνο ο Κουν έφυγε για να σπουδάσει Αισθητική στη Σορβόννη και το 1929 εγκαταστάθηκε με τη μητέρα του στην Ελλάδα. Έπιασε δουλειά ως καθηγητής Αγγλικών στο Κολέγιο Αθηνών, όπου άρχισε να κάνει τις πρώτες θεατρικές παραστάσεις με τους μαθητές του, με μικρά σκετς που έγραφε ο ίδιος. Παράλληλα, τα βράδια παρέδιδε μαθήματα αγγλικών στο σύλλογο Εθνικής Τραπέζης για να ενισχύει τα οικονομικά του. Μετά τον πόλεμο, ο πατέρας του είχε καταστραφεί οικονομικά.

Στο μεταξύ, καθοριστική για τον Κουν υπήρξε η γνωριμία του με τον Φώτη Κόντογλου. Όπως έλεγε ο ίδιος, τον βοήθησε να γνωρίσει την Ελλάδα, να νιώσει το ξάνοιγμα προς κάθε τι το Ελληνικό...

 Σε μια προσπάθεια να μεταφέρει επί σκηνής το αίτημα της επιστροφής στο ρωμαίικο, τον χειμώνα του 1933 ιδρύει, μαζί με τον Γιάννη Τσαρούχη και τον δημοσιογράφο Διονύσιο Δεβάρη, τη Λαϊκή Σκηνή. Από τη δραματική σχολή που στεγάζεται σ' ένα εγκαταλελειμμένο καμαρίνι του Δημοτικού Θεάτρου, θα προκύψει ο βασικός πυρήνας του θιάσου.

Στην εναρκτήρια παράσταση της Ερωφίλης του Χορτάτση, στις 20 Απριλίου '34 στο Θέατρο Ολύμπια, ο Κουν τοποθετεί τους ηθοποιούς σύμφωνα με τις αγιογραφίες του Κόντογλου και τους φωτίζει σαν από φως καντηλιού. Στα δύο χρόνια της λειτουργίας της η «Λαϊκή Σκηνή» θα παρουσιάσει ακόμη τα έργα: «Άλκηστη», «Πλούτος», «Ο κατά φαντασίαν ασθενής» και τα «Παντρολογήματα».

Το 1938 εγκαταλείπει το Κολέγιο και συνεργάζεται με τους θιάσους της Κυρίας Κατερίνας και της Μαρίκας Κοτοπούλη. Όμως, το όνειρο του ήταν να δημιουργήσει τη δική του μόνιμη, αφοσιωμένη ομάδα, να φτιάξει ηθοποιούς που να βλέπουν το θέατρο ως λειτούργημα και όχι ως επαγγελματική ενασχόληση. Το όνειρό του αυτό έγινε πραγματικότητα το 1942, ιδρύοντας μέσα στο σκοτάδι της γερμανικής κατοχής το Θέατρο Τέχνης.

Στο δωμάτιο μιας αυλής της οδού Ζωοδόχου Πηγής 9 ξεκίνησε τις πρόβες στην «Αγριόπαπια» του Ίψεν, με μαθητές της Σχολής το Β. Διαμαντόπουλο, το Δ. Καλλέργη, τον Π. Ζερβό, τη Β. Μεταξά, την Κ. Λαμπροπούλου και με τον ίδιο σκηνοθέτη και ηθοποιό. Τις παραστάσεις του τις έδινε σε διάφορα θέατρα, κυρίως στο θέατρο Κώστα Μουσούρη και το καλοκαίρι σε διάφορα θερινά που του παραχωρούσαν.

Οι οικονομικές δυσχέρειες τον ανάγκασαν να αναστείλει τις δραστηριότητες του Θεάτρου Τέχνης το 1950. Τότε κλήθηκε να σκηνοθετήσει στο Εθνικό Θέατρο, όπου ανέβασε πέντε έργα: «Ερρίκος Δ'», «Άνθρωποι και ποντίκια», «Οι τρεις αδερφές», «Όνειρο καλοκαιρινής νυκτός», «Ο θείος Βάνιας».

Το 1959 παρουσίασε στο Φεστιβάλ Αθηνών τους «Όρνιθες», στο Ηρώδειο. Η παράσταση διακόπηκε από τις έξαλλες διαμαρτυρίες και τα γιουχαΐσματα του κοινού, ενώ η κυβέρνηση επενέβη δραστικά. Τρία χρόνια αργότερα, στο Φεστιβάλ των Εθνών στο Παρίσι, οι «Όρνιθες» του βέβηλου Κουν μοιράστηκαν το πρώτο βραβείο με το Εθνικό Θέατρο της Ελλάδας. Οι κριτικές ήταν διθυραμβικές.

Παρότι κέρδισε την εκτίμηση και την αποδοχή στην Ευρώπη, ενώ στο τόπο του εισέπραττε την περιφρόνηση και το χλευασμό, αρνήθηκε όλες τις προτάσεις που του έγιναν για να σκηνοθετήσει στα μεγαλύτερα θέατρα της Ευρώπης και της Αμερικής. Η μοναδική φορά που δέχτηκε ήταν το 1967, που σκηνοθέτησε στο Στράτφορντ «Ρωμαίος και Ιουλιέττα». Η πρόσκληση ήταν από το Βασιλικό Σαιξπηρικό θέατρο της Αγγλίας. Ήταν ο δεύτερος σκηνοθέτης μέσα σε τριάντα χρόνια που τον καλούσαν να σκηνοθετήσει σ' αυτό το θέατρο. Η αγγλική κριτική χαρακτήρισε την παράσταση ως την καλύτερη Σαιξπηρική της τελευταίας δεκαετίας.

Η Μεγάλη Πορεία άρχισε από το 1954, οπότε ξανάστησε το θέατρο Τέχνης, στη δική του πια μόνιμη στέγη στο κυκλικό Υπόγειο της Στοάς Ορφέως. Μέσα από το «Υπόγειο των θαυμάτων», κάτω από τη σοφή, εμπνευσμένη καθοδήγηση του, βγήκαν ηθοποιοί, σκηνοθέτες, συγγραφείς, μουσικοί, σκηνογράφοι. Το ελληνικό θέατρο είναι σπαρμένο με πνευματικά του τέκνα: Διαμαντόπουλος, Χατζηαργύρη, Καλλέργης, Ζερβός, Ζαβιτσιάνου, Λυμπεροπούλου, Φερτής, Μιχαλακόπουλος, Καρακατσάνης, Πιττακή, Κοταμανίδου, Χρυσομάλλης, Αρμένης, Μπάκας, Λαζάνης, Γκιωνάκης, Κουγιουμτζής. Παιδιά του ήταν οι στενοί του συνεργάτες, ο Πλωρίτης, ο Χατζηδάκης, ο Τσαρούχης, ο Σταματίου, ο Σεβαστικόγλου. Δικά του παιδιά είναι και οι περισσότεροι ηθοποιοί του Κυπριακού Θεάτρου.

Το ελληνικό κοινό, χάρη στον Κουν, γνώρισε τα σύγχρονα ξένα θεατρικά ρεύματα, το θέατρο του «Παραλόγου», Ιονέσκο, Μαξ Φρις, Μπέκετ, Άλμπυ, Βάις, Πίντερ, Αραμπάλ, ενώ επανήλθε συχνά στους Ουίλλιαμς, Πιραντέλλο, Τσέχωφ, Μπρεχτ, Μίλλερ, Σαίξπηρ. Πρόβαλε το ελληνικό έργο μέσα από τον Βυζάντιο, Κορομηλά, Καπετανάκη, Ξενόπουλο και δημιούργησε νέους συγγραφείς: τον Καμπανέλλη, την Αναγνωστάκη, τον Κεχαΐδη, τον Σκούρτη, τον Μουρσελλά, τον Αρμένη.

Στη δεκαετία 1974-1983 δημιούργησε για πρώτη φορά και Β' σκηνή, τη «Λαϊκή», που λειτούργησε στο Θέατρο Βεάκη.

Η ερευνά του πάνω στην αναβίωση του Αρχαίου Δράματος θεωρείται από τις εγκυρότερες. Οι παραστάσεις των «Ορνίθων» και των «Περσών» ήταν οριακά γεγονότα στην ιστορία της ερμηνείας του Αρχαίου Δράματος κι έγιναν πρότυπα για τους νεότερους σκηνοθέτες. Ο ίδιος, όμως, ο Κουν έλεγε πως δε φτάνουν δυο ζωές για να ασχοληθεί κανείς σοβαρά με την ερμηνευτική προσέγγιση του Αρχαίου Δράματος.

Το 1980 το θέατρο Τέχνης μπήκε στην Επίδαυρο με τη μεγαλειώδη παράσταση της τριλογίας «Ορέστεια» του Αισχύλου. Με παραστάσεις αρχαίου δράματος όργωσε την Ευρώπη και γύριζε πάντα στην Ελλάδα θριαμβευτής. Στις αρχές του 1985 απέκτησε και δεύτερη θεατρική αίθουσα στην Πλάκα, με τη βοήθεια της Πολιτείας.

Όταν άρχισε να ανασαίνει οικονομικά και να απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων 50 χρόνων, η υγεία του είχε πλέον κλονιστεί. Στις 8 Φεβρουαρίου 1987 εισήχθη στο νοσοκομείο «Υγεία» με έντονους πόνους στο στήθος. Άφησε την τελευταία του πνοή το βράδυ της 14ης Φεβρουαρίου, την ώρα ακριβώς που θα δινόταν η πρεμιέρα του έργου «Ο ήχος του όπλου» της Λουλας Αναγνωστάκη, που λίγο καιρό πριν είχε αρχίσει να σκηνοθετεί στο «Υπόγειο», στο Θέατρο Τέχνης.










Γεγονότα



  • 0 Jupiter - Louvre MR 254 - Louvre-Lens (2).JPG                                                 509 π.Χ. — Εγκαινιάζεται ο Ναός του Γιούπιτερ (Ρωμαϊκού Δία) στον Καπιτωλίνο λόφο (Campidoglio, Monte Capitolino, ένας από τους 7 της Ρώμης΄).
  • 81 Πέθανε ο Ρωμαίος αυτοκράτορας, Τίτος (Φλάβιος Βεσπασιανός).
  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Belisarius.jpg533 – Ο Βυζαντινός στρατηγός Βελισάριος νικά τον Γελίμερο και τους Βανδάλους στη μάχη του Δέκιμον, κοντά στην Καρχηδόνα στη Βόρεια Αφρική.
  • 1501 - Ο Μιχαήλ Άγγελος αρχίζει να δουλεύει το άγαλμα του Δαβίδ.
  • 1541 – Μετά από τρία χρόνια εξορίας, ο Ιωάννης Καλβίνος επιστρέφει στη Γενεύη για να μεταρρυθμίσει την εκκλησία υπό το δόγμα που έγινε γνωστό ως Καλβινισμός.
  • 1584 – Ολοκληρώνεται το Εσκοριάλ στη Μαδρίτη.
  • 1592 Πεθαίνει ο Γάλλος φιλόσοφος Μισέλ Ντε Μοντέν (Μονταίνιος).
  • 1759 – Γαλλοϊνδιανικός Πόλεμος: οι Βρετανοί νικούν τους Γάλλους στα Πεδία του Αβραάμ κοντά στην  πόλη του Κεμπέκ.
  • 1782 – Αμερικανική Επανάσταση: γαλλο-ισπανικά στρατεύματα πραγματοποιούν μία αποτυχημένη μεγάλη επίθεση κατά την πολιορκία του Γιβραλτάρ.
  • 1788 Η Νέα Υόρκη γίνεται η πρώτη πρωτεύουσα των ΗΠΑ.
  • 1791 – Ο βασιλιάς Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ της Γαλλίας αποδέχεται το νέο σύνταγμα.
  • 1821 Οι Έλληνες επαναστάτες υπό το Μακρυγιάννη νικούν στην Αθήνα τις οθωμανικές δυνάμεις του Κιουταχή.
  • 1829 Υπογραφή συνθήκης μεταξύ του Δημήτριου Υψηλάντη και των Οθωμανών, μετά τη μάχη του στενού Πέτρας Βοιωτίας. Με τη συνθήκη ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα, εκτός των Αθηνών και της Εύβοιας, καθίσταται ελεύθερη.
  • 1844: – Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Γερμανός Δ΄ εγκαινιάζει την Ιερά Θεολογική Σχολή της Χάλκης.
  • 1847 – Αμερικανο-μεξικανικός πόλεμος: έξι έφηβοι στρατιωτικοί δόκιμοι πεθαίνουν υπερασπιζόμενοι το κάστρο του Καπουλτεπέκ. Τα αμερικανικά στρατεύματα υπό τον στρατηγό Γουίνφιλντ Σκοτ καταλαμβάνουν την Πόλη του Μεξικού.
  • ludovik1872 Πεθαίνει ο υλιστής φιλόσοφος Λουδοβίκος Φόιερμπαχ
  • 1873 Γεννήθηκε ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρής, ένας από τους σημαντικότερους μαθηματικούς παγκοσμίως
  • 1885 Πεθαίνει ο Γερμανός συνθέτης Φρίντριχ Κιλ (Friedrich Kiel) Οι συνθέσεις πάνω από εβδομήντα του Kiel, περιλαμβάνουν κονσέρτο πιάνου, μοτέτ ορατόρια (συμπεριλαμβανομένου του αστεριού της Βηθλεέμ), ένα Missa Solemnis και δύο Ρέκβιεμ. (σσ. στη δυτική κλασική μουσική, είναι κυρίως μια φωνητική μουσική σύνθεση, από τις κατεξοχήν πολυφωνικές μορφές της Αναγεννησιακής μουσικής, «ένα κομμάτι μουσικής σε πολλά μέρη με λέξεις). Η μουσική δωματίου περιλαμβάνει ένα σημαντικό μέρος της παραγωγής του Kiel και πρέπει να θεωρείται από τις σημαντικότερες και καλύτερες συνθέσεις του. Αρκετά έργα δωματίου του, μαζί με το κονσέρτο πιάνου και μερικά χορωδιακά έργα, έχουν ηχογραφηθεί.
  • papandreou1888 Γεννήθηκε ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος και «Γέρος της Δημοκρατίας», πολιτικός που διετέλεσε και πρωθυπουργός. (Θαν. 1/11/1968)
  • 1894 Οι αδελφοί Λιμιέρ εφευρίσκουν μία συσκευή που την ονομάζουν κινηματογράφο. Λειτουργεί ως κάμερα και ως μηχανή προβολής.
  • suggros1899 Πέθανε Ανδρέας Συγγρός, Έλληνας επιχειρηματίας, πολιτικός (Γεν. 12/10/1830)
  • koun1908 Γεννήθηκε ο θεατρικός σκηνοθέτης, Κάρολος Κουν
  • 1911: Η γαλλική εφημερίδα «Paris Soir» καταλογίζει στο λογοτέχνη Γκιγιόμ Απολινέρ την κλοπή του πίνακα «Mona Lisa» από το Μουσείο του Λούβρου και τον περιγράφει ως «αρχηγό διεθνούς σπείρας, που έχει έρθει στη Γαλλία με σκοπό να ξαφρίσει τα μουσεία μας».
  • 1913-  Η ελληνική Κυβέρνηση απορρίπτει τις τουρκικές αξιώσεις για την υπογραφή της ειρήνης καθότι, όπως ανακοινώνει στις Μεγάλες Δυνάμεις, με τις προτάσεις της Τουρκίας η Ελλάδα μεταβάλλεται από νικήτρια σε ηττημένη.
  • 1914: Τμήματα στρατού της Αυτόνομης Βορείου Ηπείρου, υπό τους υπολοχαγούς Αντ. Λεοντοκιανάκη και Περ. Δρέλλια, προελαύνοντας προς τα βόρεια, χωρίς διαταγή της αυτόνομης κυβερνήσεως, εισέρχονται και απελευθερώνουν το Βεράτιο (Μπεράτι). Εκεί δέχονται επίθεση 2.000 περίπου ανδρών των αλβανικών δυνάμεων και υφίστανται μεγάλες απώλειες.
  • 1914 Με την ανακοπή της γερμανικής προέλασης στο Μάρνη κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι δύο πλευρές καταλήγουν σε μια μάχη χαρακωμάτων, η οποία διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια και κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ζωές. Δεν ήταν ωστόσο λίγα τα παραδείγματα συναδέλφωσης των στρατιωτών, που προοδευτικά άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι πολεμούσαν για ταξικά ξένα συμφέροντα.
  • 1915 Πεθαίνει ο δημοσιογράφος, ποιητής και συγγραφέας Στέφανος Γρανίτσας. Πιο γνωστό έργο του είναι «Τα Άγρια και τα Ήμερα του Βουνού και του Λόγγου», το οποίο περιέχει μύθους από τη λαϊκή παράδοση της περιοχής του σχετικούς
  • 1916 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και 300 οπαδοί του ξεκινούν με δύο πλοία για τη Θεσσαλονίκη, όπου έχει ξεσπάσει κι επικρατήσει το Κίνημα Εθνικής Άμυνας. Αρχή του Εθνικού Διχασμού.
  • Σαν σήμερα 13 Σεπτεμβρίου1922 (νέο ημερολ.) Έναρξη καταστροφής – πυρπόλησης της Σμύρνης. Η ιστορική και αρχαιότατη πόλη της Σμύρνης παραδίδεται στις φλόγες την 13η Σεπτεμβρίου. Ο Τούρκος στρατηγός Νουρεντίν πασάς με “ζήλο” και αποφασιστικότητα πραγματοποιεί το έργο του: Η ωραία Σμύρνη δεν υπάρχει πια.… Αποτεφρώθηκε!
  • 1922 Γεννιέται η Περουβιανή υψίφωνος Yma Sumac (Ίμα Σουμάκ).
  • 1922 Σημειώνεται η μεγαλύτερη θερμοκρασία που έχει ποτέ καταγραφεί στη Γη, 58 βαθμοί Κελσίου στη Λιβύη, στην περιοχή Αλ Αζίζια.
  • 1923 Στρατιωτικό πραξικόπημα στην Ισπανία. Ο Μιγέλ Πρίμο ντε Ριβέρα εγκαθιστά δικτατορία.
  • 1924 Γεννήθηκε ο Γάλλος συνθέτης, Μορίς Ζαρ
  • 1928- Ο πρωθυπουργός, Ελευθέριος Βενιζέλος, με επιστολή του στον τούρκο ομόλογό του Ισμέτ Ινονού ζητά την επίλυση με ειρηνικό τρόπο του συνόλου των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Λίγες μέρες αργότερα, ο τούρκος πρωθυπουργός θα τον προσκαλέσει στην Κωνσταντινούπολη.
  • 1936 Η μεταξική δικτατορία συλλαμβάνει τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Ν. Ζαχαριάδη.
  • 1939 Ο Ρώσος αεροναυπηγός, Ιγκόρ Σικόρσκι, κατασκευάζει το πρώτο ελικόπτερο.
  • 1940 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Η Ιταλία εισβάλλει στην Αίγυπτο.
  • 1941 Αντάρτες της ομάδας «Αθανάσιος Διάκος» ανατινάζουν τη σιδηροδρομική γέφυρα Μουριών στη Μακεδονία.
  • 1942 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Περικυκλώνεται το Στάλινγκραντ από τη γερμανική Βέρμαχτ.
  • 1943 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το αντιτορπιλικό “Κουντουριώτης”, υπό τον Αντιπλοίαρχο Μπαλτατζή Ε., αποβιβάζει άγημα στο Καστελλόριζο και υψώνει την Ελληνική Σημαία στη νήσο. Το ελληνικό υποβρύχιο “Λάμπρος Κατσώνης”, βυθίζεται κοντά στη νήσο Σκιάθο, μετά τον εμβολισμό του από γερμανικό πλοίο.
  • 1943 – Ο Τσιάνγκ Κάι Σεκ εκλέγεται πρόεδρος της  Δημοκρατίας της Κίνας.
  • 1944: Αμερικανικά αεροπλάνα βομβαρδίζουν το Στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς.
  • 1944 Ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Καβάλα
  • Κρίσιμες στιγμές της ταξικής πάλης 19441944-Μάχη του Μελιγαλά (δείτε και η μάχη του Μελιγαλά στις κρίσιμες στιγμές της ταξικής πάλης του 1944)
  • 1945- Ο υπουργός Εξωτερικών της Σοβιετικής Ένωσης Β. Μόλοτοφ υποβάλλει υπόμνημα σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα, στο οποίο τόνιζε, μεταξύ άλλων, πως η κυβέρνηση δεν ήταν αντιπροσωπευτική και πως παραβίαζε την συμφωνία της Βάρκιζας.
  • 1950 Μετά την καταψήφιση στη Βουλή της Κυβέρνησης Βενιζέλου-Παπανδρέου, που είναι το επακόλουθο θυελλωδών τριήμερων κοινοβουλευτικών συζητήσεων, σχηματίζεται κυβέρνηση υπό τον Σοφοκλή Βενιζέλο, με συνεργασία Λαϊκών και Παπανδρέου.
  • 1953 Ο Νικήτα Χρουστσόφ εκλέγεται πρώτος γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης.
  • 1959 Ο πρώτος πύραυλος, σοβιετικής προέλευσης, φτάνει στο φεγγάρι, όπου τοποθετείται η σημαία της ΕΣΣΔ. Σε δηλώσεις του ο ακαδημαϊκός Λέονιντ Σέντοβ, επιβεβαιώνει ότι η ΕΣΣΔ δεν θα προβάλει εδαφικές αξιώσεις επί της Σελήνης!
  • 1959 – Ο Ολυμπιακός παραχωρεί ισοπαλία 2-2 στη Μίλαν στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων, για το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ομάδων Ευρώπης. Είναι η πρώτη εμφάνιση ελληνικής ομάδας στη διοργάνωση.
  • 1960 – Η φοίτηση είναι υποχρεωτική μέχρι και την έκτη δημοτικού, υπενθυμίζει ο υπουργός Παιδείας Γεώργιος Βογιατζής με εγκύκλιό του προς τους γονείς και κηδεμόνες.
  • 1962 – Κατηγορίες κατά του Νίκου Ζαχαριάδη διατυπώνει η Νέα Διεθνής Επιθεώρηση, η οποία στηλιτεύει “τις προκλητικές ενέργειες του Ζαχαριάδη στη Μόσχα, όπου διαπραγματεύεται την επιστροφή του στην Ελλάδα με τον εκεί Έλληνα πρέσβη και απεργάζεται την ίδρυση νέου Κ.Κ.Ε.”.
  • 1965 – Οι Beatles κυκλοφορούν τη μεγάλη επιτυχία τους «Yesterday» και την ίδια μέρα λαμβάνουν χρυσό δίσκο για το τραγούδι τους «Help».
  • 1967 Γεννήθηκε ο Αμερικανός αθλητής του στίβου, Μάικλ Τζόνσον, από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών
  • 1968 - Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, έλληνας ζωγράφος και χαράκτης, γνωστός κυρίως από τους πίνακες του με θέμα τον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο του 1940.
    (Γεν. 8/3/1913)
  •  
  • 1968 - Η Αλβανία αποχωρεί και τυπικά πια από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Οι προστριβές μεταξύ του Κόμματος Εργασίας της Αλβανίας και του ΚΚΣΕ είχαν αρχίσει ήδη από 1958, με το πρώτο να προσεγγίζει σταδιακά το ΚΚ Κίνας.
  • 1985 Κυκλοφορεί στην Ιαπωνία το Super Mario Bros (Nintendo Entertainment System).
  • 1986 Σεισμός, μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, συγκλονίζει την Καλαμάτα. 35 νεκροί ο απολογισμός.
  • 1987 Άγνωστοι κλέβουν ραδιενεργό αντικείμενο από εγκαταλελειμμένο νοσοκομείο στη Goiânia της Βραζιλίας. Τις επόμενες εβδομάδες θα μολύνει πολλούς ανθρώπους και θα προκαλέσει το θάνατο σε κάποιους από αυτούς.
  • oslo1993 Το Ισραήλ και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπογράφουν συμφωνία ειρήνης, με την οποία παραχωρείται περιορισμένη αυτονομία στα κατεχόμενα εδάφη.
  • 1995 Υπογράφεται στη Νέα Υόρκη από τους υπουργούς Εξωτερικών Ελλάδος και ΠΓΔΜ, Κάρολο Παπούλια και Στέβκο Τσερβένκοφσκι, η λεγόμενη «ενδιάμεση συμφωνία», που ρυθμίζει τις σχέσεις των δύο χωρών. Η Ελλάδα αίρει το εμπάργκο και αναγνωρίζει τα Σκόπια με το όνομα ΠΓΔΜ, ενώ τα Σκόπια αφαιρούν από τη σημαία τους τον Ήλιο της Βεργίνας.
  • 2006 Μετά από 16ετή καταδίωξη συλλαμβάνεται σε ενέδρα ο μαιτρ των αποδράσεων, Νίκος Παλαιοκώστας, γνωστός ως Φαντομάς ή Ρομπέν των Φτωχών. Η σύλληψή του γίνεται κοντά στην Αράχωβα, λίγες εβδομάδες μετά την κινηματογραφική απόδραση του αδελφού του Βασίλη από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο.
  • 2013 Πεθαίνει ο Γιώργος Βαρλάμος (γεννήθηκε το 1922)
  • 2014: Εκλογές ζητά από τη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος εξαπολύει σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και κατηγορεί τον Αντώνη Σαμαρά και τον Ευάγγελο Βενιζέλο ότι «έχουν αναλάβει πρόθυμα τον ρόλο του υπάκουου μαθητή και του γραμματοκομιστή των γερμανικών συμφερόντων». Επίσης, παρουσιάζει το «Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης», με το οποίο το κόμμα του «θα αντικαταστήσει το Μνημόνιο από τις πρώτες κιόλας ημέρες της νέας διακυβέρνησης».
  • 2020: Διαδηλωτές, ορισμένοι οπλισμένοι με όπλα, έβαλαν φωτιά σε κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων στη Βεγγάζη της Λιβύης. Οι διαμαρτυρίες κατά της επιδείνωσης των συνθηκών διαβίωσης και της διαφθοράς συνεχίζονται στην ανατολική Λιβύη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα.
  • 2020: Περίπου 200 άτομα στην Κωνσταντινούπολη διαδηλώνουν κατά της απόφασης του γαλλικού περιοδικού Charlie Hebdo να αναδημοσιεύσει σκίτσα του Προφήτη Μωάμεθ.
  • 2020: Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λευκορωσίας αποκλείουν την πλατεία Ανεξαρτησίας και την πλατεία Οκτωβρίου στο Μινσκ, καθώς 100.000 άνθρωποι συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα ζητώντας την παραίτηση του προέδρου Αλεξάντερ Λουκασένκο. Τουλάχιστον 250 διαδηλωτές συλλαμβάνονται από την αστυνομία.
  • 2021: Έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας που επικαλείται άλλες οργανώσεις αναφέρει ότι ένας αυξανόμενος αριθμός παιδιών σκοτώνεται και απαγάγεται καθώς οι συγκρούσεις στον Νίγηρα, κυρίως στην περιοχή Tillabéri, επιδεινώνονται κοντά στα σύνορα με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο. Η έκθεση αναφέρει ότι «μια γενιά μεγαλώνει περικυκλωμένη από θάνατο και καταστροφή» και καταγγέλλει «σοβαρές καταχρήσεις» από το ISIL και την Jama’at Nasr al-Islam wal Muslimin. Η έκθεση καλεί την κυβέρνηση και τους διεθνείς εταίρους να «αναλάβουν δράση».
  • 2021: Η Pakistan International Airlines πραγματοποιεί την πρώτη διεθνή εμπορική πτήση προς το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ μετά την κατάληψη της πόλης από τους Ταλιμπάν στις 15 Αυγούστου.
  • 2021: Ολλανδικό δικαστήριο αποφαίνεται ότι οι οδηγοί της Uber δικαιούνται τις ίδιες παροχές εργαζομένου που παρέχονται στους οδηγούς ταξί. Το δικαστήριο διατάσσει, επίσης, την εταιρεία να καταβάλει πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποζημίωση.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

  • Παγκόσμια Ημέρα κατά της Σήψης
  • Ημέρα του Ρόαλντ Νταλ
  • Ημέρα των Μικρών Ηρώων στο Μεξικό (Día de los Niños Héroes). Τιμάται η θυσία έξι μικρών στρατιωτών, ηλικίας 13-19 ετών, που υπεράσπιζαν την Πόλη του Μεξικού, κατά την εισβολή των Αμερικανών στις 13 Σεπτεμβρίου 1847.
  • Εθνική Ημέρα Κασάσα στην Βραζιλία. Η Κασάσα (Cachaça) είναι είναι το εθνικό αλκοολούχο ποτό της Βραζιλίας, απόσταγμα από χυμό ζαχαροκάλαμου. Πολλοί την παρομοιάζουν με το ρούμι.
  • Εθνική Ημέρα Αράπικου Φιστικιού στις ΗΠΑ.
  • Εθνική Ημέρα Βιντεοπαιγνιδιών στις ΗΠΑ.
  • Εθνική Ημέρα Σοκολάτας στις ΗΠΑ.
  • Εθνική Ημέρα ενημέρωσης για την Κοιλιοκάκη στις ΗΠΑ.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου