Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 20 Φεβ 2023
Σα σήμερα έγιναν πάρα πολλά.
Κλίκ για μεγέθυνση











Γράφει ο mitsos175




1) Μακρόνησος: Η κυβέρνηση Δημητρίου Μάξιμου (από κει πήρε το όνομα το Μέγαρο Μαξίμου όπου ήταν η κατοικία του πρωθυπουργού) αποφάσισε την ίδρυση στρατοπέδου πολιτικών κρατουμένων το 1947. Μέγαρο καθάρματος έπρεπε να λέγεται.

Έχουμε αναφερθεί πολλές φορές σε άρθρα μας.

2) 1956: Λόγω του εκλογικού νόμου (τριφασικό) η ΕΡΕ, αν και δεύτερη, σχηματίζει αυτοδύναμη κυβέρνηση! Στις εκλογές αυτές όπου για πρώτη φορά ψηφίζουν γυναίκες η ΕΡΕ παίρνει 47,38% έναντι 48,15% της Δημοκρατικής Ένωσης του Γεωργίου Παπανδρέου. Όμως έχει 165 βουλευτές! Το πρώτο κόμμα είχε μόλις 132, λιγότερους δηλαδή κι από ότι θα είχε με απλή αναλογική!

Πως έγινε αυτό; Το εκλογικό σύστημα, που έγινε από την προηγούμενη κυβέρνηση Καραμανλή, σκοπό είχε τον περιορισμό της δύναμης της Δημοκρατικής Ένωσης.

«Στις εκλογικές περιφέρειες όπου η ΕΡΕ ήταν αδύναμη (κυρίως στα αστικά κέντρα) ίσχυε η απλή αναλογική. Στην επαρχία όπου η ΕΡΕ είχε σημαντική δύναμη ίσχυε το πλειοψηφικό. Αποτέλεσμα ήταν η ΕΡΕ με λιγότερες ψήφους πανελλαδικά (στην Ηλεία δεν εξελέγη ούτε ένας βουλευτής από την ΕΡΕ και 2ο κόμμα ήταν το κόμμα του Στεφανόπουλου), να λάβει περισσότερες έδρες στη Βουλή και να σχηματίσει μάλιστα αυτοδύναμη κυβέρνηση».

Ποιος είπαμε είναι απειλή για τη Δημοκρατία;

3) Συμφωνία Ζυρίχης Λονδίνου.

Η συμφωνία της Ζυρίχης, περιληπτικά, προέβλεπε για την Κύπρο:

Πολίτευμα: Προεδρικό με Ελληνα πρόεδρο και Τουρκο αντιπρόεδρο, εκλεγμένους από την ελληνική και την τουρκική κοινότητα αντίστοιχα, με θητεία πέντε ετών. Ο αντιπρόεδρος είχε δικαίωμα αρνησικυρίας (βέτο) σε θέματα άμυνας, εξωτερικής πολιτικής και εσωτερικής ασφάλειας.

Βουλή των αντιπροσώπων: Δημιουργία δύο Κοινοτικών Συνελεύσεων (ελληνικής και τουρκικής), μιας ενιαίας Βουλής Αντιπροσώπων με αναλογία 70/30 Ελλήνων και Τούρκων. Οι αποφάσεις λαμβάνονται με απλή πλειοψηφία, εκτός για θέματα νομοθεσίας δήμων και φορολογικών νομοσχεδίων για τα οποία ήταν απαραίτητη χωριστή πλειοψηφία.

Υπουργικό Συμβούλιο: θα απαρτίζεται από επτά Έλληνες και τρεις Τούρκους, ενώ απαραίτητα ένα των υπουργείων Αμύνης, Εξωτερικών ή Οικονομικών θα έπρεπε πάντα να δίνεται σε Τούρκο υπουργό.

Δημόσια διοίκηση: από 70% Έλληνες και 30% Τούρκους.

Στρατός: 60% Έλληνες, 40% Τούρκοι

Δικαστική εξουσία: δημιουργία του Ανωτάτου και του Συνταγματικού δικαστηρίου.

Δημοτική αυτοδιοίκηση: Δημιουργία χωριστών δήμων (ελληνικών και τουρκικών) στις πέντε μεγάλες πόλεις της Κύπρου

Το τι έγινε είναι γνωστό. Η Συμφωνία τελικά κατέρρευσε με ευθύνη της Ελλάδας. Η εισβολή του 1974 βρήκε πάτημα σε αυτή τη συμφωνία καθώς βεβαίως και στο πραξικόπημα των Χουντικών κατά του Μακαρίου.

Εθνάρχης ο Καραμανλής. Των Τούρκων. Η Συμφωνία ήταν η θέληση των ΗΠΑ. Καλό ήταν να φύγουμε από το ΝΑΤΟ, να διαπραγματευόμασταν μόνοι μας. Όμως οι υποτακτικοί των ΗΠΑ πρώτα έκαναν το λάθος να υπογράψουν και μετά το ακόμα μεγαλύτερο λάθος να πάρουν την υπογραφή τους πίσω.

πηγη:http://vathikokkino.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου