Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 11 Αύγ 2021
Γεγονότα:11 Αυγούστου σαν σήμερα…
Κλίκ για μεγέθυνση










  • 1996 – Ειρηνικές διαδηλώσεις Κυπρίων στην Πράσινη Γραμμή βάφονται με αίμα. Τουρκοκύπριοι και Τούρκοι Γκρίζοι Λύκοι ξυλοκοπούν μέχρι θανάτου τον κύπριο διαδηλωτή Τάσο Ισαάκ.

Η Πολιορκία της Κέρκυρας από τους Τούρκους το 1716

  • Στις αρχές Ιουλίου του 1716, κατά την διάρκεια του έβδομου και τελευταίου Ενετοτουρκικού Πολέμου (1714-1718), οι Οθωμανοί Τούρκοι πολιόρκησαν από θαλάσσης την Κέρκυρα, που βρισκόταν εκείνα τα χρόνια υπό ενετική ( βενετσιάνικη) κατοχή. Κατάφεραν να αποβιβάσουν δυνάμεις στο νησί και να κυριεύσουν τα οχυρά του Μαντουκιού, της Γαρίτσας και τα Φρούρια Αβράμη και Σωτήρος.Οι σφοδρές επιθέσεις των Τούρκων για την κατάληψη της Κέρκυρας κράτησαν για έναν ολόκληρο μήνα. Οι ντόπιοι, Ενετοί και Έλληνες, υπό την αρχηγία του γερμανού κόμη Γιόχαν Ματίας φον ντερ Σούλενμπουργκ (1661-1747), αντέταξαν σθεναρή και αποτελεσματική άμυνα, αποκρούοντας τις τουρκικές επιθέσεις. Στις 8 Αυγούστου, οι Τούρκοι πραγματοποίησαν γενική έφοδο, αλλά αποκρούστηκαν από τους πολιορκημένους με καλά οργανωμένη αντεπίθεση.Την επομένη , 9 Αυγούστου, σφοδρή τρομακτική θύελλα με αστραπές, κεραυνούς, ισχυρό άνεμο και κατακλυσμιαία βροχή καταστρέφει τον τουρκικό στόλο που πολιορκεί την Κέρκυρα και βρίσκεται στο ανοικτό πέλαγος, εντελώς απροετοίμαστος για τέτοια ασυνήθιστη κακοκαιρία. Την νύχτα της 10ης Αυγούστου, οι Τούρκοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν το εγχείρημα κατάληψης της Κέρκυρας και την επομένη, 11 Αυγούστου, άρχισαν να αποχωρούν από το νησί. Οι Οθωμανοί Τούρκοι αποτυγχάνουν να καταλάβουν την ενετοκρατούμενη Κέρκυρα. Ο κερκυραϊκός λαός,  όλο το διάστημα της πολιορκίας τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές, για την σωτηρία της Κέρκυρας. Σε ανάμνηση του γεγονότος αυτού, κάθε χρόνο στις 11 Αυγούστου, τελείται μεγάλη λιτανεία των λειψάνων του Αγίου Σπυρίδωνα, συνοδεία των Φιλαρμονικών του νησιού, την οποία παρακολουθούν πλήθος Κερκυραίων και επισκεπτών του νησιού.

  • Δίπτυχο του Tommaso Portinari και της γυναίκας του, 1470, Νέα Υόρκη, Μητροπολιτικό Μουσείο. Έργο τουΧανς Μέμλιγκ (Hans Memling, Ζελίγκενσνταντ, Γερμανία, περ. 1433-1440 – Μπριζ, Βέλγιο, 11 Αυγούστου 1494). Ήταν Γερμανός ζωγράφος που μετακόμισε στη Φλάνδρα και εργάστηκε στην παράδοση της πρώιμης φλαμανδικής ζωγραφικής. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του εργαστηρίου της Μπριζ το 15ο αι. Η γερμανική καταγωγή του, οι μορφολογικές συγγένειες και η υποτιθέμενη ταύτιση του με ένα βοηθό του Βαν ντερ Βάιντεν το 1459 οδηγούν στην υπόθεση ότι διαμορφώθηκε καλλιτεχνικά στο εργαστήριο του Ρόχιερ φαν ντερ Βάιντεν.
  • 106 – Το νοτιοδυτικό τμήμα της  Δακίας (στη σημερινή Ρουμανία) γίνεται ρωμαϊκή επαρχία.
  • 490 – Μάχη του Άδδα: Οι Γότθοι υπό τον Θεοδώριχο και τον σύμμαχό του Αλάριχο Β’ νικούν τις δυνάμεις του Οδόακρου στον ποταμό Άδδα, κοντά στο Μιλάνο.
  • 1804 – Ο Φραγκίσκος Β´ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας λαμβάνει τον τίτλο του πρώτου αυτοκράτορα της Αυστρίας.
  • 1813 – Κηρύσσεται η ανεξαρτησία της Αντιόχειας Κολομβίας.
  • 1858 – Πραγματοποιείται η πρώτη ανάβαση στο Άιγκερ από τον Τσαρλς Μπάρινγκτον, συνοδευόμενο από τους Κρίστιαν Άλμερ και Πίτερ Μπόρεν.
  • 1875 – Στο Λόγο του Θρόνου που εκφωνεί ο βασιλιάς Γεώργιος Α’ στη βουλή διακηρύσσεται η Αρχή της Δεδηλωμένης. Στο εξής, η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης θα ανατίθεται μόνο σε όποιον έχει τη «δεδηλωμένη» πλειοψηφία της βουλής. Ο λόγος του βασιλιά γράφτηκε από τον πρωθυπουργό Χαρίλαο Τρικούπη.
  • 1934 – Φτάνουν στην ομοσπονδιακή φυλακή του Αλκατράζ οι πρώτοι πολιτικοί κρατούμενοι.
  • 1942 – Η ηθοποιός Χέντι Λαμάρ και ο συνθέτης Τζορτζ Άνθεϊλ λαμβάνουν δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για ένα σύστημα επικοινωνίας με διασπορά φάσματος, το οποίο αργότερα έγινε η βάση για τη σύγχρονη τεχνολογία των ασύρματων τηλεφώνων και του Wi-Fi.
  • 1945 – Πολωνοί στην Κρακοβία εμπλέκονται σε πογκρόμ εναντίον Εβραίων στην πόλη, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας πέντε.
  • 1947 – Ο Μοχάμεντ Αλί Τζίνα, ιδρυτής του Πακιστάν, δίνει λόγο στη Συντακτική Συνέλευση, το περιεχόμενο και η ουσία του οποίου παραμένουν επίκαιρα.
  • 1960 – Το Τσαντ κηρύσσει την ανεξαρτησία του.
  • 1961 – Τα πρώην πορτογαλικά εδάφη της Ινδίας Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι συγχωνεύονται για να δημιουργήσουν την ενωσιακή περιοχή Ντάντρα και Ναγκάρ Χαβέλι.

  • 1961 – Απειλές κατά της Ελλάδας εκτοξεύει ο Νικίτα Χρουστσόφ  κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης για τη φιλία Ε.Σ.Σ.Δ.-Ρουμανίας στο Κρεμλίνο, στην οποία παρίσταται και ο Έλληνας πρέσβης. Απαντώντας σε απειλές του Σοβιετικού ηγέτη, ότι θα προβεί σε αφανισμό των χωρών-μελών της Ατλαντικής Συμμαχίας που φιλοξενούν βάσεις του ΝΑΤΟ, ο Έλληνας πρέσβης επισημαίνει ότι του φαίνεται αδιανόητο το ενδεχόμενο ο Ν. Χρουστσόφ να διατάξει την καταστροφή της Ακρόπολης. Η απάντηση είναι: Δεν θα διατάξω βομβαρδισμό της Ακρόπολης, αλλά των γύρω ελαιώνων και των βάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα. Οι βόμβες δεν κάνουν διακρίσεις.
  • 1962 – Εκτοξεύεται το Βοστόκ 3 από το  κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ και ο κοσμοναύτης Αντριάν Νικολάγεφ γίνεται το πρώτο πρόσωπο που αιωρείται στη μικροβαρύτητα.
  • 1965 – Ξεσπούν ταραχές στο Γουάτς του Λος Άντζελες, Καλιφόρνια.
  • 1968 – Ο Στυλιανός Παττακός προτείνει ομοσπονδιοποίηση Ελλάδας και Τουρκίας.
  • 1971 – Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κατακτά το χάλκινο μετάλλιο στα 100 μ. με 10.6 στο 10ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Αθλητισμού (ΕΠΑ) στο Ελσίνκι. Την πρώτη θέση κατακτά ο Σοβιετικός Βαλερί Μπορζόφ με 10.3.
  • 1979 – Στην Ουκρανία, δύο Tupolev Tu-134 της Aeroflot συγκρούονται στον αέρα, σκοτώνοντας και τους 178 επιβαίνοντες των δύο αεροσκαφών.
  • 2003 – Το ΝΑΤΟ αναλαμβάνει τη διοίκηση της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια  στο Αφγανιστάν, σηματοδοτώντας την πρώτη μεγάλη επιχείρησή του εκτός Ευρώπης στην 54χρονη ιστορία του.
  • 2010 – Κολομβία και Βενεζουέλα αποκαθιστούν διπλωματικές σχέσεις μετά από την κρίση που είχαν προκαλέσει αιτιάσεις ότι το Καράκας περιέθαλπε Κολομβιανούς αντάρτες.
 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου