Loading...

Κατηγορίες

Σάββατο 27 Απρ 2024
Σαν σήμερα… 27 Απριλίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 

 





















Σαν σήμερα… 27 Απριλίου

1748 Αδαμάντιος Κοραής (1748 – 1833) Ο Χιώτης γιατρός και λόγιος Αδαμάντιος Κοραής είναι μία από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες του νεότερου ελληνισμού. Πνευματικός αρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης, ισάξιος του Ρήγα Φεραίου και του Διονυσίου Σολωμού, είναι ο μεγάλος δάσκαλος του γένους, εισηγητής και κύριος εκφραστής του Διαφωτισμού στον ελληνικό χώρο. Ο Αδαμάντιος Κοραής γεννήθηκε στις 27 Απριλίου 1748 στη Σμύρνη από οικογένεια λογίων και εμπόρων. Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Χιώτη Ιωάννη Κοραή, εμπόρου και προεστού της Σμύρνης και της Σμυρνιάς Θωμαϊδας Ρυσίου, κόρης του λογίου εμπόρου και δάσκαλου Διαμαντή Ρυσίου. Εντρυφώντας από μικρός στην πλούσια βιβλιοθήκη του παππού του είχε μεγάλη επιθυμία για μόρφωση. Τα πρώτα γράμματα τα έμαθε στη φημισμένη Ευαγγελική Σχολή της Σμύρνης. Σε ηλικία 23 χρονών έφυγε για το Άμστερνταμ της Ολλανδίας, για να ασχοληθεί με τις εμπορικές υποθέσεις του πατέρα του. Εκεί όμως τον κέρδισε περισσότερο ο Λόγιος παρά ο Κερδώος Ερμής. Ύστερα από επτά χρόνια γύρισε στη Σμύρνη και αφού έπεισε τον πατέρα του, έφυγε το 1782 για το Μονπελιέ της Γαλλίας, όπου σπούδασε ιατρική. Από εκεί εγκαταστάθηκε οριστικά στο Παρίσι, «τας νέας Αθήνας», γιατί ήταν το μεγαλύτερο πνευματικό κέντρο της εποχής. Γρήγορα έγινε γνωστός στους επιστημονικούς κύκλους και αναγνωρίστηκε η αξία του ως φιλόλογος και όχι ως γιατρός, γιατί ουδέποτε άσκησε την ιατρική.

Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής υποβαστάζουν την Ελλάδα (Θεόφιλος, 19ος αιώνας) Ο Αδαμάντιος Κοραής και ο Ρήγας Βελεστινλής υποβαστάζουν την Ελλάδα (Θεόφιλος, 19ος αιώνας)

Η Γαλλική Επανάσταση τον συγκίνησε και τον έκανε να πιστέψει περισσότερο ότι και η πατρίδα του θα μπορούσε να απελευθερωθεί, αν το γένος μορφωνόταν αρκετά και καταλάβαινε την έννοια της ελευθερίας. Τα ελληνικά γράμματα με την πανθομολογούμενη μορφωτική και ηθοπλαστική τους δύναμη θα έκαναν τους ραγιάδες να ξυπνήσουν. Έπρεπε όμως να μεταρρυθμιστεί το εκπαιδευτικό σύστημα και να ανακαινισθεί η γλώσσα. Ο Κοραής επιδόθηκε με ζήλο στη μελέτη της κλασικής φιλολογίας και της νεοελληνικής γλώσσας. Συγχρόνως άρχισε να τυπώνει διαφωτιστικά φυλλάδια και βιβλία. Από τα πρώτα είναι η γνωστή «Αδελφική διδασκαλία προς τους Γραικούς» (1798), που συνιστούσε απάντηση στην «Πατρική διδασκαλία», ένα κείμενο που αποδίδεται στον πατριάρχη Ιεροσολύμων Άνθιμο και το οποίο αποσκοπούσε στην αποτροπή της διείσδυσης των ιδεών της Γαλλικής Επανάστασης στον Ελληνισμό. Ακόμη είναι γνωστά τα κείμενα πολιτικού χαρακτήρα «Άσμα Πολεμιστήριον» (1800) και «Σάλπισμα Πολεμιστήριον» (1801), το ένα έμμετρο, το άλλο πεζό, εμπνευσμένα από τη γαλλική πολιτική του Ναπολέοντα Βοναπάρτη στην Ανατολική Μεσόγειο και τις ελπίδες που είχε προκαλέσει στον Ελληνισμό πιθανή γαλλική συμπαράσταση για την απελευθέρωση της Ελλάδας. Το 1805, με την υλική ενίσχυση των Ζωσιμάδων, άρχισε την έκδοση της «Ελληνικής Βιβλιοθήκης», μιας σειράς με έργα αρχαίων συγγραφέων, με προλεγόμενα τους «Αυτοσχεδίους Στοχασμούς» του, για την παιδεία και τη γλώσσα, για την οποία υποστήριξε το μέσο δρόμο. Ούτε την αρχαία ελληνική ήθελε, ούτε τη δημοτική. Ο μέσος δρόμος του Κοραή ήταν η καθαρεύουσα. Την επανάσταση του 1821 δεν την άκουσε με μεγάλη ευχαρίστηση, γιατί την ήθελε τριάντα χρόνια αργότερα, για να ωριμάσει καλύτερα ο σπόρος της παιδείας. Μια όμως κι άρχισε, έπρεπε να επιτύχει, και για το σκοπό αυτό εργάστηκε ακόμη περισσότερο. Ο ίδιος δεν κατέβηκε στην επαναστατημένη Ελλάδα, για να πολεμήσει με το όπλο στο χέρι, γιατί ήταν πια γέρος. Πολέμησε όμως με την πέννα του.
Το άγαλμα του Κοραή στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΤο άγαλμα του Κοραή στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών

Οι «Πολιτικαί παραινέσεις του προς τους αγωνιζομένους Γραικούς», οι «Επιστολαί» του στους αρχηγούς της Επανάστασης, στις κοινότητες και τις παροικίες του εξωτερικού, στους εμπόρους και τους μορφωμένους πατριώτες, τα υπομνήματά του στους ξένους ηγέτες για τον ελληνικό αγώνα (επιστολή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ Τόμας Τζέφερσον), τα άρθρα και τα φυλλάδιά του για τα δικαιώματα του Έθνους και την αληθινή κατάσταση των πραγμάτων της πατρίδας του, ενθάρρυναν τους μαχόμενους, προκάλεσαν το θαυμασμό των ξένων και δημιούργησαν το φιλελληνικό κίνημα της Γαλλίας. Φιλελεύθερο πνεύμα, προσπάθησε να αποτρέψει την υιοθέτηση ανελεύθερων λύσεων. Γνωστή είναι η πολεμική του εναντίον της «αυταρχικής» διακυβέρνησης του Ιωάννη Καποδίστρια. Η Γ’ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας (1827), αναγνωρίζοντας τις υπηρεσίες του προς το Έθνος, θα του αποστείλει ψήφισμα με την έκφραση ευγνωμοσύνης. Ο Κοραής εργάστηκε ακούραστα πάνω από 40 χρόνια. Καρπός της εργασίας αυτής είναι το πλούσιο συγγραφικό και μεταφραστικό έργο του, περίπου 70 τόμοι, με μεγάλη ποικιλία ύλης. Βιβλία θρησκευτικά, ιατρικά, φιλοσοφικά, φιλολογικά, εθνικά, γλωσσικά, παιδαγωγικά και λογοτεχνικά. Ξεχωρίζει για τη λογοτεχνική του χάρη, όσο κι αν την κρατάει πάντα υποδουλωμένη στην εθνική σκοπιμότητα, και τοποθετείται έτσι ανάμεσα στους πατέρες της νεοελληνικής λογοτεχνίας, ιδίως με το αφήγημα «Ο Παπατρέχας» και τις «Επιστολές», ιδίως προς τον Πρωτοψάλτη της Σμύρνης Δημήτριο Λώτο, που θεωρούνται πρότυπο στο είδος τους. Ο Αδαμάντιος Κοραής πέθανε στο Παρίσι στις 6 Απριλίου 1833, ύστερα από σύντομη ασθένεια που προκλήθηκε από πτώση του στο εσωτερικό του σπιτιού του. Ενταφιάστηκε με τις φροντίδες φίλων και μαθητών του στο νεκροταφείο του Μονπαρνάς, όπου υπάρχει έκτοτε κενοτάφιο με την προτομή του σε επιτύμβια στήλη. Το 1875 στήθηκε, με πανελλήνιο έρανο, ο μαρμάρινος ανδριάντας του, στα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθηνών και δύο χρόνια αργότερα, στις 8 Απριλίου 1877, το ελληνικό χώμα δέχτηκε τα οστά του σ’ ένα μεγαλόπρεπο μνήμα στο Α' Νεκροταφείο της Αθήνας. Πολλά από τα βιβλία του, που αποτελούσαν και το μοναδικό περιουσιακό του στοιχείο, τα κληροδότησε στη Χίο, την οποία θεωρούσε πατρίδα του, και έκτοτε βρίσκονται στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Χίου «Κοραής».




Γεγονότα
  • 395 – Ο αυτοκράτορας Αρκάδιος παντρεύεται την Αιλία Ευδοξία, κόρη του Φράγκου στρατηγού Φλάβιου Βαύδου.
  • 630 – Ο Σαρβαραζάς γίνεται βασιλιάς της αυτοκρατορίας των Σασσανιδών.
  • 711 – Μουσουλμανική κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου: Μαυριτανικά στρατεύματα αποβιβάζονται στο Γιβραλτάρ για να ξεκινήσουν την εισβολή τους στην Ιβηρική Χερσόνησο (Αλ-Άνταλους).
  • 1296 – Οι Σκωτσέζοι ηττώνται από τους Άγγλους στη μάχη του Ντάνμπαρ.
  • 1521 – Μάχη του Μακτάν: Ο εξερευνητής Φερδινάνδος Μαγγελάνος σκοτώνεται στις Φιλιππίνες από ιθαγενείς με επικεφαλής τον Λάπου Λάπου.
  • 1522 – Οι ενωμένες δυνάμεις της Ισπανίας και των Παπικών Κρατών νικούν τον γαλλικό και ενετικό στρατό στη μάχη της Μπικόκα.
  • 1539 – Επανιδρύεται η πόλη της Μπογκοτά στη Νέα Γρανάδα (σημερινή Κολομβία).
  • Έντουαρντ Κόντριγκτον (1770 – 1851)1770 Έντουαρντ Κόντριγκτον (1770 – 1851) - Άγγλος ναύαρχος, το όνομα του οποίου συνδέθηκε με μία από τις αποφασιστικότερες στιγμές της Ελληνικής Επανάστασης, τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Ο Έντουαρντ Κόντριγκτον (Edward Codrigton) - Εδουάρδος Κόδριγκτων το εξελληνισμένο όνομά του- γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 27 Απριλίου 1770. Καταγόταν από πλούσια οικογένεια γαιοκτημόνων. Σε ηλικία 13 χρονών κατατάχθηκε στο αγγλικό πολεμικό ναυτικό και γρήγορα ξεχώρισε για τις ικανότητές του. Στα 25 του ανέλαβε κυβερνήτης του πολεμικού Babet και στη συνέχεια της φρεγάτας Druid. Ως κυβερνήτης του πλοίου Ωρίων έλαβε μέρος στην περίφημη ναυμαχία του Τραφάλγκαρ (21 Οκτωβρίου 1805) εναντίον του γαλλοϊσπανικού στόλου και αργότερα με τον βαθμό του υποναυάρχου στις επιχειρήσεις των Άγγλων εναντίον των ΗΠΑ (1812-1815). Τον Δεκέμβριο του 1826 ως αντιναύαρχος ανέλαβε τη διοίκηση του αγγλικού στόλου της Μεσογείου και βρισκόταν στις ελληνικές θάλασσες, όταν η Αγγλία η Ρωσία και η Γαλλία αποφάσισαν να παρέμβουν για τη διακοπή των εχθροπραξιών στην Πελοπόννησο, σε εφαρμογή της Συνθήκης του Λονδίνου (24 Ιουνίου / 6 Ιουλίου 1827), η οποία προέβλεπε την ίδρυση ελληνικού κράτους υπό την επικυριαρχία του Σουλτάνου. Ο Κόδριγκτον με τους αρχηγούς του γαλλικού και του ρωσικού στόλου, Δεριγνί και Χέυδεν έλαβαν εντολή να επιβάλουν την απόφαση αυτή των τριών Μεγάλων Δυνάμεων. Την αρχηγία του ενωμένου στόλου ανέλαβε ως αρχαιότερος ο Κόδριγκτον. Γραμματόσημο έκδοσης του 1927, για τα 100 χρόνια από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου.Οι παρασπονδίες του Ιμπραήμ και απρόβλεπτα γεγονότα οδήγησαν στην αποφασιστική για την ανεξαρτησία της Ελλάδας Ναυμαχία του Ναβαρίνου (8 Οκτωβρίου 1827), κατά την οποία καταστράφηκε ο τουρκοαιγυπτιακός στόλος. Η νίκη του συμμαχικού στόλου προκάλεσε ανακούφιση και ενθουσιασμό στην ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, ο Κόδριγκτον, όμως, κατηγορήθηκε και επιτιμήθηκε, επειδή είχε υπερβεί τις εντολές του Αγγλικού Ναυαρχείου. Ο Βρετανός πρωθυπουργός δούκας του Ουέλινγκτον χαρακτήρισε τη ναυμαχία «ατυχές και απαίσιο γεγονός», ενώ μερίδα πολιτικών υποστήριξε ότι ο Κόδριγκτον έπρεπε να παραπεμφθεί στο ναυτοδικείο για ανυπακοή, επειδή δεν είχε εντολή να δράσει. Εντούτοις, στον ίδιο δόθηκε η εντολή να πάει στην Αλεξάνδρεια για τις τελικές διαπραγματεύσεις με τον Μοχάμετ Άλι και πέτυχε συμφωνία για την αποχώρηση των στρατευμάτων του γιου Ιμπραήμ από την Πελοπόννησο στις 6 Αυγούστου 1828.

  • 1791 Γεννήθηκε ο Σάμιουελ Μορς, αμερικανός εφευρέτης και ζωγράφος, δημιουργός του τηλέγραφου και των σημάτων Μορς
  • Η φλεγόμενη φρεγάτα «Φιλαδέλφεια» (πίνακας του Έντουαρντ Μοράν)1805 – Δυνάμεις Αμερικανών Πεζοναυτών υπό τον Γουίλιαμ Ίτον, επικουρούμενες από Έλληνες, Άραβες και Τούρκους μισθοφόρους, καταλαμβάνουν την πόλη Ντέρνα, στη βόρειο Αφρική, επιχειρώντας να διαλύσουν εστίες πειρατών που μαίνονται την Μεσόγειο και το βόρειο Ατλαντικό. Είναι η πρώτη επέμβαση αμερικανικών στρατευμάτων στο εξωτερικό στην Ιστορία.
  • 1810 – Ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν συνθέτει το διάσημο κομμάτι «Für Elise».
  • 1840 Μπαίνει ο θεμέλιος λίθος στο παλάτι του Γουεστμίνστερ του Λονδίνου, που σήμερα “φιλοξενεί” τη βρετανική Βουλή.
  • makrugiannis1864 Πέθανε ο Γιάννης Μακρυγιάννης, ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης
  • 1865 – Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Κορνέλ στις ΗΠΑ.
  • 1875 Στην Ελλάδα, τη διακυβέρνηση της χώρας αναλαμβάνει για πρώτη φορά ο Χαρίλαος Τρικούπης.
  • 1882 Πεθαίνει ο Αμερικανός φιλόσοφος και δοκιμιογράφος Ραλφ Γουόλντο Έμερσον.
  • 1894: Ισχυρός σεισμός, μεγέθους 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώνεται στις 19:21 με επίκεντρο στον Άγιο Κωνσταντίνο Φθιώτιδας. Σκοτώνονται 255 άνθρωποι και 3.783 σπίτια καταρρέουν σε 69 οικισμούς, ενώ εκδηλώνεται τσουνάμι ύψους 3 μέτρων, που εισχωρεί ένα χιλιόμετρο μέσα στην ξηρά.
  • theotokas1906 Γεννήθηκε ο συγγραφέας, Γιώργος Θεοτοκάς
  • 1908 – Τελετή έναρξης των 4ων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο. Θα διαρκέσουν 6 μήνες έως τις 31 Οκτωβρίου και κατέχουν το ρεκόρ της μεγαλύτερης διάρκειας. Συμμετέχουν 1.999 αθλητές και 36 αθλήτριες.
  • 1910 Η γαλλική Εθνοσυνέλευση αρνείται να υπογράψει το νόμο για την παροχή του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
  • aggelopoulos1935 Γεννήθηκε ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος, Έλληνας σκηνοθέτης. (Θαν. 24/1/2012)
  • gramsi
  • 1937 Πέθανε ο Αντόνιο Γκράμσι, Ιταλός μαρξιστής φιλόσοφος, από τους ιδρυτές του Κομουνιστικού Κόμματος Ιταλίας. (Γεν. 22/1/1891)
  • nazi acropoli1941 – Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Γερμανικά στρατεύματα εισέρχονται στην Αθήνα, αρχίζει η περίοδος της Κατοχής. Όλος ο κόσμος μένει κατάκλειστος στα σπίτια του. Στις 23 Απρίλη, τέσσερις μέρες πριν πέσει η Αθήνα στα χέρια των Γερμανών, ο βασιλιάς και η κυβέρνηση έφυγαν για την Κρήτη, αφήνοντας σαν «οπισθοφυλακή» τον υφυπουργό Ασφαλείας του μεταξικού καθεστώτος, Κ. Μανιαδάκη, ο οποίος είχε και τη …φροντίδα να παραδοθούν δέσμιοι οι 2.000 περίπου φυλακισμένοι και εξόριστοι αγωνιστές, κυρίως κομμουνιστές.
  • Πηνελόπη Δέλτα (1874 – 1941)1941 η Συγγραφέας Πηνελόπη Δέλτα, αυτοκτόνησε με δηλητήριο, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάληψη της Αθήνας από τους Γερμανούς
  • 1944 Μεγάλη απεργία του αθηναϊκού λαού εναντίον της τρομοκρατίας των δυνάμεων κατοχής και των ντόπιων συνεργατών τους.
  • 1945 – Ο Μπενίτο Μουσολίνι συλλαμβάνεται από Ιταλούς παρτιζάνους. Στις 27 Απριλίου 1945, λίγο πριν την είσοδο των συμμαχικών στρατευμάτων στο Μιλάνο, κι ενώ ο Μουσολίνι κατευθυνόταν στην πόλη Κιαβένα (Chiavenna) μαζί με την ερωμένη του Κλαρέττα Πετάτσι (Claretta Petacci) με σκοπό τη διαφυγή τους στην Ελβετία, συνελήφθησαν από Ιταλούς παρτιζάνους. Την επόμενη μέρα δικάστηκαν με συνοπτικές διαδικασίες από το ανώτατο αρχηγείο των «εθελοντικών σωμάτων Ελευθερίας» και εκτελέστηκαν μαζί με 16 ακόμη άτομα, τα περισσότερα μέλη της κυβέρνησης του Σαλό. Τα πτώματά τους μεταφέρθηκαν και κρεμάστηκαν στην Πιατσάλε Λορέτο (Piazzale Loreto) του Μιλάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι το πτώμα του παρέμεινε εκεί για αρκετο διάστημα, όπου και εξευτελιζόταν από τους περαστικούς.
  • 1945 Την ίδια μέρα, οι Σύμμαχοι απορρίπτουν πρόταση ειρήνης από τον αρχηγό των SS Χάινριχ Χίμλερ, επιμένοντας στην άνευ όρων παράδοση της Γερμανίας.
  • 1950 Η Βρετανία αναγνωρίζει επίσημα το κράτος του Ισραήλ
  • 1952 – Η Παγκύπρια Εθνοσυνέλευση στη Λευκωσία εγκρίνει ψήφισμα για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.
  • 1957 Η Ελλάδα προσχωρεί στο «Δόγμα Αϊζενχάουερ». Κατά το «Δόγμα Αϊζενχάουερ» ο Πρόεδρος των ΗΠΑ εξουσιοδοτούνταν να χρησιμοποιεί τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας προκειμένου να «βοηθήσει» οποιοδήποτε κράτος ή ομάδα κρατών ζητούσε συνδρομή των ΗΠΑ «για την αντιμετώπιση ένοπλης επίθεσης από οποιαδήποτε χώρα που ελέγχονταν από το διεθνή κομμουνισμό».
  • 1960 – Το Τόγκο αποκτά την ανεξαρτησία του από τη Γαλλία.
  • 1961 – Η Σιέρα Λεόνε αποκτά την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο Βασίλειο.
  • 1964 – Η κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου εξαγγέλλει την κατάθεση νομοσχεδίου, που προβλέπει την άρση των έκτακτων μέτρων ασφαλείας του Κράτους, τα οποία χρονολογούνται από την εποχή του Εμφύλιου Πολέμου.
  • 1964 – Τη μη συμμετοχή της στα μεγάλα εαρινά γυμνάσια του ΝΑΤΟ στην ανατολική Θράκη ανακοινώνει η Ελλάδα λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης.
  • 1964 – Σε κατεδάφιση του κτιρίου όπου γεννήθηκε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ απειλεί να προβεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης εάν θιγεί το κτιριακό συγκρότημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου.
  • 1967 – Ο Γεώργιος Παπαδόπουλος, επιχειρώντας να εξηγήσει στους ανταποκριτές ξένου Τύπου τον διωγμό των (κατά δήλωσιν του ιδίου) περίπου 5.000 αντιφρονούντων, δηλώνει: «Ευρισκόμεθα προ ενός ασθενούς τον οποίον έχομεν επί της χειρουργικής κλίνης και τον οποίον, εάν ο χειρουργός δεν προσέξη κατά την διάρκεια της εγχειρήσεως επί της χειρουργικής κλίνης, υπάρχει κίνδυνος, αντί δια της εγχειρήσεως να του χαρίση αποκατάστασιν της υγείας του, να τον οδηγήση εις τον θάνατον… Οι περιορισμοί είναι το δέσιμον του ασθενούς επί της χειρουργικής κλίνης δια να υποστή ακινδύνως την εγχείρησιν».
  • 1970 Για πρώτη φορά στον κόσμο, σε παρισινό νοσοκομείο, τοποθετείται σε καρδιοπαθή βηματοδότης από πλουτώνιο
  • 1972 Η Ιαπωνία παραλύει από την απεργία 1,6 εκατ. εργαζομένων.
  • 1978: Ξεκινά η Εξέγερση του Σαούρ στο Αφγανιστάν. Ολοκληρώνεται το επόμενο πρωί με τη δολοφονία του προέδρου της χώρας, Μοχάμεντ Νταούντ Χαν, και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Αφγανιστάν.
  • 1981 – Παρουσιάζεται το πρώτο ποντίκι υπολογιστή στο κέντρο ερευνών Xerox PARC.
  • 1988 – Δολοφονείται στην Αθήνα ο ηγέτης της μυστικής οργάνωσης «ASALA», ο Αγκόπ Αγκοπιάν. Την ίδια ημέρα πραγματοποιείται στην Αθήνα δολοφονική απόπειρα εναντίον του Ματ Σάμπρι γραμματέα του κλιμακίου P.L.O. Αθήνας
  • 1990 Τερματίζεται η 27χρονη εξορία του ηγέτη του Κομμουνιστικού Κόμματος Νότιας Αφρικής, Τζόε Σλόμπο, από το καθεστώς του Απαρτχάιντ.
  • 1992 – Σχηματίζεται η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας από την ένωση Σερβίας και Μαυροβουνίου.
  • 1993 Μετά από ένα σκληρό εμφύλιο πόλεμο, που κράτησε 30 χρόνια, η Ερυθραία αποκτά την ανεξαρτησία της από την Αιθιοπία
  • 1995: Στη Ρουάντα, σύμφωνα με απολογισμό του ΟΗΕ, οι νεκροί Χούτου από τη σφαγή των Τούτσι στο στρατόπεδο προσφύγων του Κιμπέχο, ανέρχονται σε 2.000.
  • 1996: Επιστρέφουν στην Αθήνα οι τελευταίοι Έλληνες τραυματίες της τρομοκρατικής επίθεσης στο Κάιρο, που νοσηλεύονταν σε νοσοκομείο της αιγυπτιακής πρωτεύουσας.
  • 1999: Βόμβα στο ξενοδοχείο «Intercontinental» της Αθήνας σκοτώνει μία υπάλληλο εταιρίας πληροφορικής και τραυματίζει ελαφρά έναν συνάδελφό της. Την ευθύνη αναλαμβάνουν οι «Επαναστατικοί Πυρήνες».
  • 2002 – Η ΑΕΚ νικά 2-1 τον Ολυμπιακό και κατακτά το Κύπελλο Ελλάδας. Τα τέρματα των νικητών πέτυχαν οι Κωνσταντινίδης (52’) και Ίβιτς (83’), ενώ για τους «ερυθρόλευκους» σκόραρε στο 70’ ο Τζιοβάνι.
  • 2004 – Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός που δίνονται στη δημοσιότητα, η Ελλάδα βρίσκεται στην τελευταία θέση της ανταγωνιστικότητας ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μεταξύ των τελευταίων σε σύγκριση με τις υπό ένταξη χώρες.
  • marios tokas2008 Πέθανε ο Κύπριος συνθέτης Μάριος Τόκας
  • 2012: Τουλάχιστον τέσσερις εκρήξεις σημειώνονται στην ουκρανική πόλη Ντνιπροπετρόφσκ, στην Ουκρανία, αφήνοντας πίσω 27 τραυματίες.
  • 2014: Πραγματοποιείται τελετή αγιοποίησης του πάπα Ιωάννη Παύλου του Β’ και του πάπα Ιωάννη του 23ου.
  • 2014: Ανεμοστρόβιλος στις ανατολικές ΗΠΑ σκοτώνει πάνω από 45 ανθρώπους.
  • 2020: Το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δίνει επίσημα στη δημοσιότητα τρία βίντεο με αγνώστου ταυτότητας ιπτάμενα αντικείμενα, τα οποία είδαν άτομα του Πολεμικού Ναυτικού. Τα πλάνα είχαν διαρρεύσει από τον Λουίς Ελιζόντο τρία χρόνια νωρίτερα, το 2017.
  • Σαν σήμερα 27 Απριλίου 20232021: Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψηφίζει υπέρ της άρσης της κοινοβουλευτικής ασυλίας για τον ακροδεξιό ευρωβουλευτή Ιωάννη Λαγό, ο οποίος έχει καταδικαστεί από το 2020 σε φυλάκιση 13 ετών επειδή ήταν στην ηγεσία της Χρυσής Αυγής. Η αστυνομία του Βελγίου συλλαμβάνει τον Λαγό ενόψει της έκδοσής του στην Ελλάδα.




Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου