Λίστα αντικειμένων
Τετάρτη 24 Απρ 2024
***
1990 – Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble μεταφέρεται στο διάστημα από το Discovery. Το Διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ (Hubble Space Telescope – HST) είναι ένα τηλεσκόπιο το οποίο βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη γη. Τέθηκε σε τροχιά από το αμερικανικό Διαστημικό Λεωφορείο Ντισκάβερι τον Απρίλιο του 1990 και έχει πάρει το όνομά του από τον αστρονόμο Έντγουιν Χαμπλ. Αν και δεν ήταν το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, ήταν ένα από τα πιο ευέλικτα και έδωσε σημαντικά αποτελέσματα με εικόνες που δεν ήταν εφικτό να ληφθούν από τα επίγεια τηλεσκόπια. Το Χαμπλ συνεχίζει να λειτουργήσει εν έτη 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να λειτουργεί μέχρι το 2020. Το ΔΤΧ είναι προϊόν της συνεργασίας ΝΑΣΑ και ΕΣΑ. Αναπτύχθηκε στα πλαίσια του προγράμματος μεγάλων παρατηρητηρίων, μαζί με το τηλεσκόπιο ακτίνων γ Κόμπτον, το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Τσάντρα, και το Διαστημικό Τηλεσκόπιο Σπίτζερ.
***
Γεγονότα
- 1184 π.Χ Κατά μία άποψη, οι Αχαιοί καταφέρνουν να μπουν στην Τροία, στην οποία εισέρχονται χρησιμοποιώντας το Δούρειο Ίππο.
- 1558 – Η Μαρία Α΄ της Σκωτίας παντρεύεται τον δελφίνο της Γαλλίας, Φραγκίσκο, στην Παναγία των Παρισίων.
- 1704 – Εκδίδεται η Boston News-Letter, η πρώτη τακτική εφημερίδα της βρετανικής αποικιακής Αμερικής.
- 1783 Πέθανε ο Ρώσος αξιωματικός του τσαρικού στρατού Γκριγκόρι Ορλόφ, από τον οποίο (και τον αδερφό του) πήρε το όνομά της η εξέγερση στην Πελοπόννησο το 1770 («Ορλοφικά»). Την εξέγερση καταδίκασε (αφόρισε) το Πατριαρχείο, ενώ στη συνέχεια δρομολογήθηκε κατ’ εντολή του Σουλτάνου η συστηματική εξόντωση των κλεφτών της Πελοποννήσου — διαδικασία, που ολοκληρώθηκε το 1806 με την αμέριστη συνδρομή των κοτζαμπάσηδων και της Εκκλησίας.
- 1792 Ο λοχαγός του πυροβολικού Κλοντ Ζοζέφ Ρουζέ ντε Λιλ συνθέτει τη “Μασσαλιώτιδα”, που σήμερα αποτελεί τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας.
-
La Marseillaise
Allons enfants de la Patrie,
Le jour de gloire est arrivé!
Contre nous de la tyrannie,
L' étendard sanglant est levé, (bis)
Entendez-vous dans les campagnes
Mugir ces féroces soldats ?
Ils viennent jusque dans vos bras
Égorger vos fils, vos compagnes!Aux armes, citoyens,
Formez vos bataillons,
Marchons, marchons!
Qu'un sang impur
Abreuve nos sillons!Η Μασσαλιώτιδα
Εμπρός παιδιά της Πατρίδας,
Στα όπλα πολίτες,
Η μέρα της δόξας έφθασε!
Ενάντια στην τυραννία μας,
Το ματωμένο λάβαρο υψώθηκε, (δις)
Ακούστε τον ήχο στα λιβάδια
Το ουρλιαχτό αυτών των φοβερών στρατιωτών
Έρχονται ανάμεσά μας
Να κόψουν τους λαιμούς των γιων και των συζύγων σας!
Σχηματίστε τα τάγματά σας,
Προελάστε, προελάστε!
Αφήστε το μολυσμένο αίμα
Να ποτίσει τα αυλάκια στα χωράφια μας!
O Ρουζέ ντε Λιλ τραγουδά για πρώτη φορά τη Μασσαλιώτιδα (Πίνακας του Ισιντόρ Πιλς)
Πηγή: https://www.sansimera.gr/articles/163
© SanSimera.gr - 1800 – Ιδρύεται η αμερικανική Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου όταν ο πρόεδρος Τζον Άνταμς υπογράφει νομοθεσία για να διαθέσει το ποσό των 5.000$ ώστε να αγοραστούν «βιβλία που μπορεί να είναι αναγκαία για χρήση από το Κογκρέσο».
- 1821 Ο ήρωας της ελληνικής επανάστασης, Αθανάσιος Διάκος, βρήκε φρικτό θάνατο με ανασκολοπισμό από τους Οθωμανούς, οι οποίοι τον είχαν συλλάβει την προηγουμένη στη Μάχη της Αλαμάνας
- 1827 – Μία μέρα μετά τον θάνατο του Γεωργίου Καραΐσκάκη στο Φάληρο, ακολουθεί η καταστροφική ήττα των ελληνικών δυνάμεων από τον Κιουταχή στην περιοχή του Αναλάτου, σημερινό Νέο Κόσμο.
- 1877 – Ρωσοτουρκικός πόλεμος: η Ρωσική Αυτοκρατορία κηρύσσει τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.
- 1880 Γκίντιον Σούντμπακ, αμερικανοσουηδός ηλεκτρομηχανολόγος, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη και εξέλιξη του φερμουάρ. (Θαν. 21/6/1954)
- 1898 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν τον πόλεμο στην Ισπανία, όταν η Ισπανία απορρίπτει τελεσίγραφό τους για να αποσυρθεί από την Κούβα
- 1904 Γεννιέται ο Ολλανδοαμερικανός ζωγράφος Βίλεμ Ντε Κούνινγκ.
- 1915 – Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμενίους της Κωνσταντινούπολης. Αρχή της γενοκτονίας των Αρμενίων, που στοίχισε τη ζωή σε 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους ως το 1923
- 1916 – Εξέγερση του Πάσχα. Εξεγείρεται στην Ιρλανδία η Ιρλανδική Δημοκρατική Αδελφότητα.
- 1918 – Στο Βιλέρ Μπρετονέ, Γαλλία, γίνεται η πρώτη μάχη αρμάτων εναντίον αρμάτων, όταν τρία βρετανικά Mark IV συναντούν τρία γερμανικά A7V.
- 1919 Γλαύκος Κληρίδης, κύπριος πολιτικός, που διετέλεσε πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας (1993- 2003) και πέτυχε την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. (Θαν. 15/11/2013)
- 1923 – Εκδίδεται στη Βιέννη το σύγγραμμα του Σίγκμουντ Φρόιντ Das Ich und das Es (Το Εγώ και το Εκείνο), το οποίο περιγράφει τις θεωρίες του Φρόιντ για το Εκείνο, το Εγώ και το Υπερεγώ.
- 1925 Κυρώνεται η σύμβαση ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην αμερικανική εταιρεία ΟΥΛΕΝ, η οποία αναλαμβάνει την κατασκευή έργων ύδρευσης της Αθήνας, του Πειραιά και των περιχώρων. Για την κατασκευή του έργου συνάπτεται δάνειο ύψους 11.000.000 δολαρίων με τόκο 8%, τιμή έκδοσης 85% και χρόνο απόσβεσης 27 χρόνια. Η ΟΥΛΕΝ θα αναλάμβανε επιπρόσθετα την κατασκευή και διαχείριση του έργου έναντι μεγάλων κερδών.
- 1926 Εγκαινιάζεται η Γεννάδειος Βιβλιοθήκη
- 1926 Υπογράφεται σύμφωνο ουδετερότητας και μη επίθεσης μεταξύ Σοβιετικής Ένωσης και Γερμανίας, που δυσκολεύει τη συμμετοχή της τελευταίας στην αντισοβιετική πολιτική των ιμπεριαλιστικών κρατών και αποτελεί χτύπημα κατά των σχεδίων τους για νέα επέμβαση κατά της Σοβιετικής Ένωσης
- 1932: Οι νέες τεχνολογίες τίθενται για πρώτη φορά στην υπηρεσία του ποδοσφαίρου. Στον αγώνα Άρσεναλ – Νιουκάστλ (2-1) για τον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, χρησιμοποιείται το κινηματογραφικό φιλμ για να αποδειχθεί ότι το νικητήριο γκολ του Άλεν είναι άκυρο. Το επίμαχο καρέ δημοσιεύεται πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα «Daily Mirror».
- 1935 Εκτελούνται οι στρατηγοί Αναστάσιος Παπούλας και Μιλτιάδης Κοιμήσης. Και οι δύο ήταν μάρτυρες κατηγορίας στη Δίκη των Έξι και είχαν λάβει μέρος στο βενιζελικό Κίνημα της 1ης Μαρτίου 1935
- 1941 Κωνσταντίνος Σπανούδης, έλληνας δημοσιογράφος, πολιτικός και πρώτος πρόεδρος της ΑΕΚ. (Γεν. 1871)
- 1941 Η Βουλγαρία κηρύσσει τον πόλεμο σε Ελλάδα και Γιουγκοσλαβία.
- 1941 – Το ελληνικό καταδιωκτικό πλοίο Α4 βυθίζεται μετά από αεροπορική επίθεση στους Παξούς.
- 1944 – Τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής εκτελούν στους Πύργους (Κατράνιτσα) Κοζάνης 318 κατοίκους του χωριού, σε αντίποινα για την εκτέλεση δύο γερμανών στρατιωτών από δυνάμεις του ΕΛΑΣ.
- 1945 Κατά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι αμερικανικές δυνάμεις ελευθερώνουν το στρατόπεδο Νταχάου
- 1945 Τα απελευθερωτικά στρατεύματα του Κόκκινου Στρατού εισέβαλαν στους δρόμους του Βερολίνου.
- 1953: Ο Ουίνστον Τσόρτσιλ, ο άγγλος «πρωθυπουργός της Νίκης» χρίζεται ιππότης από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β’.
- 1960 – Ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής θεμελιώνει το φράγμα του Νέστου.
- 1963 – Η πριγκίπισσα Αλεξάνδρα του Κεντ παντρεύεται τον Άνγκους Ογκίλβι στο Αββαείο του Ουέστμινστερ στο Λονδίνο.
- 1963 – Η Ελλάδα απαντά στην Άγκυρα ότι δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την τουρκική αλιευτική ζώνη 12 μιλίων γιατί θίγονται ζωτικά της συμφέροντα, πέραν αυτού δε εκφράζει και έντονες επιφυλάξεις για την τουρκική μέθοδο προσδιορισμού της γραμμής αφετηρίας των μετρήσεων για τις διάφορες ζώνες, καθώς αυξάνουν σημαντικά τα τουρκικά χωρικά ύδατα.
- 1965 – Εμφύλιος πόλεμος ξεσπά στη Δομινικανή Δημοκρατία μετά από πραξικόπημα που ανέτρεψε την τριανδρία που ήταν στην εξουσία.
- 1967 – Ο κοσμοναύτης Βλαντίμιρ Κομαρόφ σκοτώνεται στο Σογιούζ 1 όταν το αλεξίπτωτό του αποτυγχάνει να ανοίξει. Αυτός είναι ο πρώτος άνθρωπος που χάνει τη ζωή του κατά τη διάρκεια διαστημικής αποστολής.
- 1967 – Το δικτατορικό καθεστώς επιβάλλει «κοσμία εμφάνιση» των μαθητών, χωρίς μακριά μαλλιά (τα αγόρια) και μίνι φούστες (τα κορίτσια), και υποχρεωτικό εκκλησιασμό τους.
- 1968: Ο Μαυρίκιος αποκτά την ανεξαρτησία του και γίνεται κράτος-μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
- 1970 – Η Γκάμπια γίνεται δημοκρατία εντός της Κοινοπολιτείας των Εθνών, με τον Ντάουντα Τζαγουάρα ως τον πρώτο της πρόεδρο.
- 1971 Ανακοινώνεται η ανέγερση του διοικητικού μεγάρου του ΟΤΕ στο Μαρούσι, σε έκταση 51 στρεμμάτων1973
- 1973 Αποκαλύπτεται ότι ο αμερικανικός μονοπωλιακός κολοσσός της ΙΤΤ μετείχε με κεφάλαια στην πολεμική βιομηχανία της ναζιστικής Γερμανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τα εθνικά αρχεία των ΗΠΑ, θυγατρική της εταιρείας κατασκεύαζε βομβαρδιστικά που έπλητταν συμμαχικές νηοπομπές και όχι μόνο. Ήταν ένα από τα πολλά μονοπωλιακά συγκροτήματα των ΗΠΑ, που στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου έκανε χρυσές δουλειές και με τα δύο αντιμαχόμενα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα.
- 1974 Τη νύχτα της 24ης προς 25η του Απρίλη 1974 εκδηλώνεται στην Πορτογαλία στρατιωτικό κίνημα για την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος, που συμπλήρωνε 42 χρόνια. Ετσι, άρχισε η «Επανάσταση των γαρυφάλλων».
- 1975 Στη Σουηδία, η τρομοκρατική οργάνωση “Φράξια Κόκκινος Στρατός” (RAF), μετεξέλιξη της “Μπάαντερ-Μάινχοφ”, εισβάλλει στο κτίριο της δυτικογερμανικής πρεσβείας στη Στοκχόλμη και συλλαμβάνει 12 ομήρους, ζητώντας την απελευθέρωση 26 κρατουμένων της οργάνωσης Μπάαντερ-Μάινχοφ. Μετά την άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να ενδώσει στις απαιτήσεις τους, οι τρομοκράτες σκοτώνουν δυο ομήρους, ενώ λίγο αργότερα συλλαμβάνονται από τη σουηδική αστυνομία.
- 1980 – Οκτώ Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώνονται στην Επιχείρηση Νύχι του Αετού, καθώς προσπαθούν να δώσουν τέλος στην κρίση των ομήρων στο Ιράν.
- 1981 – Κυκλοφορεί ο πρώτος προσωπικός υπολογιστής από την IBM.
- 1990: Ανατολική και Δυτική Γερμανία αποφασίζουν να ενωθούν οικονομικά και νομισματικά την 1η Ιουλίου του ίδιου έτους.
- 1990: Το διαστημικό τηλεσκόπιο «Hubble» μεταφέρεται στο διάστημα από το «Discovery».
- 1997 – Ο Ολυμπιακός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στο μπάσκετ. Στον τελικό του φάιναλ-φορ, που έγινε στη Ρώμη, επικράτησε της Μπαρτσελόνα με 73-58.
- 2004 – Το Σχέδιο Ανάν για λύση του Κυπριακού απορρίπτεται από τους Ελληνοκύπριους . Με ποσοστό 75,83% οι Ελληνοκύπριοι απορρίπτουν το Σχέδιο Ανάν στο δημοψήφισμα, που διεξήχθη ταυτόχρονα στην ελεύθερη Κύπρο και στα κατεχόμενα και είχε ως στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Στην άλλη πλευρά του νησιού, το “Ναι” συγκεντρώνει ποσοστό 64,9%.
- 2010 Δημήτριος Τσάτσος, διακεκριμένος έλληνας συνταγματολόγος, πανεπιστημιακός και πολιτικός. (Γεν. 5/5/1933)
- 2013: Καταρρέει κτίριο στο Μπαγκλαντές, σκοτώνοντας 1.129 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 2.500.
- 2017: Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στη Γαλλία, τα τελικά αποτελέσματα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών διαμορφώνονται ως εξής: Εμανουέλ Μακρόν 23,75%, Μαρίν λε Πεν 21,53%, Φρανσουά Φιγιόν 19,91%, Ζαν Λικ Μελανσόν 19,64% και Μπενουά Αμόν 6,35%. Η χώρα οδηγείται σε δεύτερο γύρο εκλογών.
- 2021: Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναγνωρίζει επίσημα τη γενοκτονία των Αρμενίων από τους Τούρκους στη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου. ΦΩΤΟ:Η Αρμενική ελίτ της πόλης Χαρπούτ οδηγείται στη φυλακή, πριν ξεκινήσει η πορεία θανάτου, τον Μάιο του 1915. Πηγή: Ημερολόγιο Τζάκομπσεν, Χαρπούτ 1907-1919 - Η πρώτη γενοκτονία του 20ου αιώνα, με τη συστηματική εξόντωση ενάμισυ εκατομμυρίου ανθρώπων από τις Οθωμανικές αρχές την τριετία 1915-1918. Υπήρξε ο προάγγελος του Εβραϊκού Ολοκαυτώματος, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
- ΦΩΤΟ:Οι Νεότουρκοι συλλαμβάνουν 200 εξέχοντες Αρμένιους της Κωνσταντινούπολης.
Γεννήσεις
- 1086 – Ραμίρο Β΄, βασιλιάς της Αραγωνίας
- 1533 – Γουλιέλμος Α΄, πρίγκιπας της Οράγγης
- 1608 – Γκαστόν, δούκας της Ορλεάνης
- 1815 – Άντονι Τρόλοπ, Άγγλος συγγραφέας
- 1845 – Καρλ Σπίτελερ, Ελβετός ποιητής
- 1846 – Γεώργιος Παπαβασιλείου, φιλόλογος
- 1856 – Φιλίπ Πεταίν, Γάλλος στρατιωτικός και πολιτικός
- 1876 – Έριχ Ραίντερ, Γερμανός ναύαρχος
- 1880 – Γκίντεον Σούντμπαικ Σουηδός μηχανικός και επιχειρηματίας
- 1882 – Χιου Ντάουντινγκ, Βρετανός στρατιωτικός
- 1889 – Στάφορντ Κριπς, Άγγλος πολιτικός
- 1903 – Χοσέ Αντόνιο Πρίμο ντε Ριβέρα, Ισπανός πολιτικός
- 1916 – Λου Θεζ, Αμερικανός παλαιστής
- 1918 – Ρομπέρ Εσκαρπίτ, Γάλλος συγγραφέας και δημοσιογράφος
- 1919 – Γλαύκος Κληρίδης, Κύπριος πολιτικός
- 1925 – Ευγένιος Ουέμπερ, Αμερικανός ιστορικός
- 1927 – Πασκουαλίνο Ντε Σάντις, Ιταλός κινηματογραφιστής
- 1934 – Σίρλεϊ Μακ Λέιν, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1941 – Κένεθ Χολ, Τζαμαϊκανός πολιτικός
- 1942 – Μπάρμπρα Στράιζαντ, Αμερικανίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός
- 1943 – Ντέιβιντ Μορέλ, Καναδός συγγραφέας
- 1949 – Πασχάλης Τερζής, τραγουδιστής
- 1951 – Έντα Κένι, Ιρλανδός πολιτικός
- 1952 – Ζαν-Πολ Γκοτιέ, Γάλλος σχεδιαστής μόδας
- 1957 – Μπαμίρ Τόπι, Αλβανός πολιτικός
- 1967 – Ντίνο Ράτζα, Κροάτης καλαθοσφαιριστής
- 1968 – Χασίμ Θάτσι, πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου
- 1969 – Ηλίας Ατματζίδης, ποδοσφαιριστής
- 1971 – Αλεχάντρο Φερνάντες, Μεξικανός τραγουδιστής
- 1973 – Σατσίν Τεντουλκάρ, Ινδός αθλητής του κρίκετ
- 1982 – Κέλλυ Κλάρκσον, Αμερικανίδα τραγουδίστρια
Θάνατοι
- 1383 – Ερρίκος Γ΄, δούκας του Μεκλεμβούργου
- 1731 – Ντάνιελ Ντεφόε, Άγγλος συγγραφέας
- 1803 – Αντελαΐντ Λαμπίλ-Γκιαρντ, Γαλλίδα ζωγράφος
- 1821 – Αθανάσιος Διάκος, στρατηγός
- 1852 – Βασίλι Ζουκόφσκι, Ρώσος ποιητής
- 1891 – Χέλμουτ Καρλ φον Μόλτκε, Πρώσος στρατάρχης
- 1933 – Αντώνιος Χρηστομάνος, πανεπιστημιακός και πολιτικός
- 1935 – Μιλτιάδης Κοιμήσης, στρατιωτικός
- 1935 – Αναστάσιος Παπούλας, στρατιωτικός
- 1960 – Μαξ φον Λάουε, Γερμανός φυσικός
- 1967 – Βλαντίμιρ Κομαρόφ, Ρώσος κοσμοναύτης
- 1970 – Καίσαρ Εμμανουήλ, ποιητής
- 1974 – Μπαντ Άμποτ, Αμερικανός κωμικός ηθοποιός
- 1980 – Αλέχο Καρπεντιέ, Κουβανός συγγραφέας
- 1986 – Γουάλις Σίμπσον, δούκισσα του Ουίνδσορ
- 2004 – Εστέ Λόντερ, Αμερικανίδα επιχειρηματίας
- 2005 – Φέι Ξιάο-τονγκ, Κινέζος κοινωνιολόγος
- 2006 – Γιάννης Μαγκλής, συγγραφέας
- 2006 – Γιώργος Τσιτσόπουλος, ηθοποιός
- 2010 – Δημήτρης Θ. Τσάτσος νομικός
- 2011 – Σάθια Σάι Μπάμπα, Ινδός γκουρού
- 2020 – Έλλη Βοζικιάδου, ηθοποιός
Επέτειοι
- Εθνική εορτή στην Γκάμπια
- Ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων
- Λήξη Παγκόσμιας Εβδομάδας Κατάργησης Πειραμάτων σε Ζώα (18 – 24 Απριλίου 2016).
- Διεθνής Ημέρα για τον Πολυμερισμό και την Διπλωματία της Ειρήνης
- Διεθνής Ημέρα Γλυπτικής
- Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών