1946 – Καταργείται επίσημα η Κοινωνία των Εθνών, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας της στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στη φωτογραφία: Το Παλάτι των Εθνών (Palais des nations) στη Γενεύη, έδρα της Κοινωνίας των Εθνών
...
Γεγονότα
- 1303 – Ιδρύεται το Πανεπιστήμιο Σαπιέντσα Ρώμης από τον Πάπα Βονιφάτιο Η’.
- 1453 – Ο πλοίαρχος Φλαντανελάς εισέρχεται στον Κεράτιο κόλπο διασπώντας τον οθωμανικό αποκλεισμό και εφοδιάζει την πολιορκούμενη Κωνσταντινούπολη. Τρεις γενοβέζικες γαλέρες, που συνοδεύουν το πλοίο του Φλαντανελά, εμπλέκονται στην τελευταία ναυμαχία της βυζαντινής ιστορίας.
- 1534 – Ο Ζακ Καρτιέ ξεκινά το ταξίδι του προς τη σημερινή ανατολική ακτή του Καναδά, τη Νέα Γη και το Λαμπραντόρ.
- 1657 – Χορηγείται η ελευθερία της θρησκείας στους Εβραίους του Νέου Άμστερνταμ (μετέπειτα Νέας Υόρκης).
- 1792 – Η Γαλλία κηρύσσει πόλεμο κατά του «βασιλιά της Ουγγαρίας και της Βοημίας». Έναρξη των πολέμων της Γαλλικής Επανάστασης.
- 1799 Ο Γάλλος αυτοκράτορας, Ναπολέων Β’ υπογράφει ένα διάταγμα, σύμφωνα με το οποίο η Ιερουσαλήμ είναι η πρωτεύουσα των Εβραίων
- 1804: Λήγει η πολιορκία της Μονής Σέλτσου με οικτρή ήττα για τους Έλληνες.
- 1809 – Ο στρατός της Πρώτης Γαλλικής Αυτοκρατορίας υπό την ηγεσία του Ναπολέοντα νικά στη μάχη του Άμπενσμπεργκ τον αυστριακό στρατό.
- 1841 – Κυκλοφορεί το βιβλίο του Έντγκαρ Άλαν Πόε «Οι Φόνοι της Οδού Μοργκ», που θεωρείται το πρώτο αστυνομικό μυθιστόρημα στην ιστορία της λογοτεχνίας.
- 1841 Τόμας Γκόρντον, σωτσέζος στρατιωτικός και φιλέλληνας. (Γεν. 1788)
- 1861 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: ο Ρόμπερτ Λι παραιτείται από τη θέση του στον αμερικανικό στρατό προκειμένου να διοικήσει τις δυνάμεις της πολιτείας της Βιρτζίνια.
- 1862 Ολοκληρώνεται η πρώτη δοκιμή παστερίωσης φρέσκου γάλακτος από τους Γάλλους επιστήμονες, Λουί Παστέρ και Κλοντ Μπερνάρ.
- 1884 – Ο Πάπας Λέων ΙΓ’ εκδίδει την εγκύκλιο Humanum Genus.
- 1889 Γεννήθηκε ο δικτάτορας της Ναζιστικής Γερμανίας, Αδόλφος Χίτλερ
- 1893 Γεννήθηκε ο ισπανός ζωγράφος και γλύπτης, Χουάν Μιρό
- 1902 Ο Πιερ Κιουρί και η Μαρία Κιουρί ανακαλύπτουν το στοιχείο ράδιο.
- 1913 Η διάσημη αμερικανίδα χορεύτρια Ισιδώρα Ντάνκαν, πληροφορείται τον τραγικό θάνατο των παιδιών της σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα και αμέσως ανακοινώνει ότι αναστέλλει επ’ αόριστον όλες τις εμφανίσεις της.
- 1913 Γεννήθηκε ο Μίμης Φωτόπουλος, Έλληνας ηθοποιός. (Θαν. 29/10/1986)
- 1914 – Η Σφαγή του Λάντλοου. Η Εθνική Φρουρά της Πολιτείας του Κολοράντο ανοίγει πυρ κατά απεργών ανθρακωρύχων στην πόλη Λάντλοου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 16 άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο ελληνικής καταγωγής συνδικαλιστής Λούης Τίκας.
- 1916 Αρχίζει η επανάσταση των Ιρλανδών κατά της Αγγλίας, που θα οδηγήσει στο καθεστώς της ανεξάρτητης κτήσης (1921). Από το 1937 η Ιρλανδία έγινε ανεξάρτητη Δημοκρατία με το όνομα «Έιρε».
- 1920 Εναρξη των 7ων Ολυμπιακών Αγώνων της Αμβέρσας (οι 6οι δεν έγιναν ποτέ λόγω πολέμου). Πρώτη εμφάνιση της σημαίας με τους 5 ολυμπιακούς κύκλους και πρώτη απαγγελία του Ολυμπιακού Ύμνου. Μελανό σημείο ο αποκλεισμός των κρατών, που ηττήθηκαν στον πόλεμο (Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Βουλγαρία), αφού το πνεύμα των αγώνων δεν θέλει τη διάκριση λόγω πολιτικών διαφορών.
- 1922 Γεννιέται ο ποιητής Τάσος Λειβαδίτης. Μαζί με άλλους της γενιάς του, άφησε τα πρώτα του γραπτά ίχνη, πάνω στους τοίχους της αδούλωτης πολιτείας, γράφοντας συνθήματα, παλεύοντας μέσα από τις γραμμές της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης. Την τετραετία 1948 — 1952, εξορίστηκε για τις πολιτικές του ιδέες στον Μούδρο, στον Αϊ — Στράτη και τη Μακρόνησο.
- 1923: Ο μητροπολίτης Ικονίου, Προκόπιος Λαζαρίδης, πεθαίνει στο Ζιντζίντερε της Καισάρειας, αποτελώντας τον πέμπτο αρχιερέα μάρτυρα στη Μικρά Ασία κατά τη Γενοκτονία των Ελλήνων, μετά τους Χρυσόστομο Σμύρνης, Γρηγόριο Κυδωνιών, Αμβρόσιο Μοσχονησίων και Ευθύμιο Ζήλων.
- 1925: Εγκαινιάζεται ο ιππόδρομος του Φαληρικού Δέλτα και ξεκινά το στοίχημα στις ιπποδρομιακές κούρσες.
- 1926: Ιδρύεται ο Πανθεσσαλονίκειος Αθλητικός Όμιλος Κωνσταντινουπολιτών (ΠΑΟΚ), από Κωνσταντινουπολίτες πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.
- 1941 – Υπογράφεται στο Βοτονόσι Μετσόβου το πρωτόκολλο συνθηκολόγησης του ελληνικού στρατού ανάμεσα στον υποστράτηγο Τσολάκογλου, διοικητή του ΤΣΔΜ (Τομέας Στρατιάς Δυτικής Μακεδονίας) και τον ταξίαρχο Ντίτριχ των γερμανικών δυνάμεων εισβολής.
- 1941 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: ο βουλγαρικός στρατός εισέρχεται στην Ελλάδα.
- 1944 Δυνάμεις του ΕΛΑΣ εκμηδενίζουν επίλεκτο χιτλερικό τάγμα σε μάχη που δόθηκε κοντά στο χωριό Γλόγοβα.
- 1946 – Ο 36χρονος κύπριος δρομέας Στέλιος Κυριακίδης κερδίζει τον 50ο Μαραθώνιο της Βοστώνης με χρόνο ρεκόρ 2:29.27, που θα παραμείνει έως το τέλος της δεκαετίας του 1960.
- 1946: Καταργείται επίσημα η Κοινωνία των Εθνών, παραχωρώντας το μεγαλύτερο μέρος της εξουσίας της στον Οργανιμό Ηνωμένων Εθνών.
- 1948 Αλέξανδρος Ωνάσης, γιος του έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση. (Θαν. 23/1/1973)
- 1949 Συνέρχεται στο Παρίσι το πρώτο Παγκόσμιο Συνέδριο των Οπαδών της Ειρήνης. Μεταξύ άλλων, το Συνέδριο υιοθετεί το «περιστέρι» του κομμουνιστή καλλιτέχνη Π. Πικάσο ως σύμβολο των απανταχού κινημάτων της Ειρήνης.
- 1959 Πέθανε ο γλωσσολόγος καθηγητής και υπέρμαχος της καθιέρωσης της δημοτικής, Μανώλης Τριανταφυλλίδης
- 1961 – Σε αποτυχία καταλήγει η εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων στην Κούβα, των υποστηριζόμενων από τις Η.Π.Α. Κουβανών εξορίστων.
- 1962 – Πραγματοποιείται συγκέντρωση της Ένωσης Κέντρου στην πλατεία Κλαυθμώνος, αλλά η αστυνομία εμποδίζει την προσέλευση μεγάλου αριθμού διαδηλωτών με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν οδομαχίες με 40 τραυματίες, μεταξύ των οποίων και οι βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, Στέφανος Τσαπάρας και Αντώνιος Ν. Πετραλιάς.
- 1963 – Σοβαρά επεισόδια εις βάρος της βασίλισσας Φρειδερίκης σημειώνονται κατά τη διάρκεια επίσκεψής της στο Λονδίνο με πρωταγωνίστρια την Μπέτυ Αμπατιέλου και Κύπριους φοιτητές. Η βασίλισσα υποχρεώνεται να καταφύγει στο σπίτι της Αμερικανίδας ηθοποιού Μάρτιν Στίβενς.
- 1963 Το δικτατορικό καθεστώς του Φράνκο εκτελεί τον Χουλιάν Γκριμάου, μέλος της ΚΕ του ΚΚ Ισπανίας
- 1964 – Κομμουνιστική διείσδυση στην «υπηρεσία διαφώτισης» του υπουργείου Προεδρίας καταγγέλλει ο παραιτηθείς ειδικός συνεργάτης του υπουργείου και πρώην αυτοεξόριστος στην Ουγγαρία Ν. Γεωργαλάς. Ο υπουργός Ανδρέας Παπανδρέου απειλεί με «άμεσα και απόλυτα μέτρα» εάν αποδειχθεί, πράγματι, κομμουνιστική διείσδυση σε μια υπηρεσία που υπάρχει για να διασφαλίζει το ακριβώς αντίθετο.
- 1965 – Ο ταξίαρχος Οδυσσέας Αγγελής και άλλοι δώδεκα ομόβαθμοί του προάγονται στον βαθμό του υποστρατήγου κατά τις τακτικές κρίσεις των ενόπλων δυνάμεων.
- 1967 Πραγματοποιείται μυστική σύσκεψη στρατηγών, κατά την οποία ο αρχηγός του ΓΕΣ Γρ. Σπαντιδάκης εισηγείται τη διενέργεια πραξικοπήματος
- 1968 – Κατόπιν αιτήσεώς της η λαίδη Αμαλία Φλέμινγκ ανακτά την ελληνική ιθαγένεια με προσωπική εντολή του Στυλιανού Παττακού.
- 1977: Όνειρο μένει για την ΑΕΚ η συμμετοχή της στον τελικό του Κυπέλλου UEFA, καθώς η Γιουβέντους επικρατεί και στη Νέα Φιλαδέλφεια (0-1 σκόρερ στο 85′ ο Μπέτεγκα) και παίρνει εκείνη το «εισιτήριο».
- 1979 Στην Αίγυπτο, ο Ανουάρ Σαντάτ, σε δημοψήφισμα, που γίνεται για να κριθεί από το λαό η αποδοχή ή όχι της συμφωνίας ειρήνευσης με το Ισραήλ, πετυχαίνει σαρωτική νίκη.
- 1989: Ο Ανδρέας Παπανδρέου, στη διάρκεια συγκέντρωσης στο Περιστέρι, αναφωνεί το περίφημο «Τσοβόλα, δώσ’ τα όλα».
- 1999 – Σφαγή στο λύκειο Κολουμπάιν: Ο Έρικ Χάρρις και ο Ντάϊλαν Κλέμπολντ σκοτώνουν 13 άτομα και τραυματίζουν άλλα 24, πριν αυτοκτονήσουν στο λύκειο Κολουμπάιν στο Κολοράντο.
- 1999 Πέθανε ο ηθοποιός, Νίκος Ρίζος
- 2000 – O Παναθηναϊκός αναδεικνύεται πρωταθλητής Ευρώπης στην καλαθοσφαίριση για δεύτερη φορά στην ιστορία του. Στον τελικό του φάιναλ-φορ που έγινε στη Θεσσαλονίκη επικράτησε της Μακάμπι Τελ Αβίβ με 73-67.
- 2008: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, διακομίζεται στο ΚΑΤ με κατάγματα, μετά από ατύχημα με το ποδήλατό του.
- 2010: Μια μεγάλη έκρηξη στην πλατφόρμα πετρελαίου «Deep Horizon» στον Κόλπο του Μεξικού προκαλεί τεράστια διαρροή που κρατά πέντε μήνες., προκαλώντας μια από τις μεγαλύτερες οικολογικές καταστροφές στον κόσμο.
- 2013: Σεισμός 6,6 Ρίχτερ χτυπά την επαρχεία Σιτσουάν της Κίνας, με αποτέλεσμα να χαθούν πάνω από 150 άνθρωποι και να τραυματιστούν χιλιάδες.
- 2015: Με παρόντες στο δικαστήριο 44 κατηγορούμενους, από τους 69, εκφωνήθηκε και ξεκίνησε η διαδικασία, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Δεν προσήλθαν στο δικαστήριο ο αρχηγός της οργάνωσης και η πλειονότητα των κατηγορουμένων βουλευτών.
- 2016 Πέθανε ο ηθοποιός Γιάννης Βόγλης
- 2020: Δημοπρατείται η φανέλα με την υπογραφή του πρωταγωνιστή του Ευρωμπάσκετ 1987 Νίκου Γκάλη αντί 8.500 ευρώ, πετυχαίνοντας ρεκόρ για τις αθλητικές δημοπρασίες στην Ελλάδα.
- 2021: Ο πρώην αστυφύλακας Ντέρεκ Σόβιν κρίνεται ένοχος για όλες τις κατηγορίες στη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Η ποινή του θα ανακοινωθεί στις 16 Ιουνίου.
- 2021: Έπειτα από μαζικές διαμαρτυρίες από την ΟΥΕΦΑ, τη ΦΙΦΑ, εθνικούς συλλόγους και φιλάθλους, όλες οι 6 ομάδες της Πρέμιερ Λιγκ που ενεπλάκησαν στο σχέδιο, οι: Άρσεναλ, Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Σίτι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Τότεναμ Χότσπερ, αποχωρούν επίσημα από την Super League, ενώ ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα Ζουάν Λαπόρτα δηλώνει ότι ο σύλλογος δεν θα συμμετάσχει στην προτεινόμενη διοργάνωση.
Γεννήσεις
- 1492 – Πιέτρο Αρετίνο, Ιταλός συγγραφέας
- 1745 – Φιλίπ Πινέλ, Γάλλος ψυχίατρος
- 1808 – Ναπολέων Γ΄, αυτοκράτορας της Γαλλίας
- 1839 – Κάρολος Α΄, βασιλιάς της Ρουμανίας
- 1851 – Σπυρίδων Λάμπρος, πολιτικός και ιστορικός
- 1868 – Σαρλ Μωρράς, Γάλλος πολιτικός
- 1889 – Αδόλφος Χίτλερ, καγκελάριος της Γερμανίας
- 1893 – Ζουάν Μιρό, Ισπανός ζωγράφος
- 1893 – Έντνα Πάρκερ, Αμερικανίδα υπεραιωνόβια
- 1907 – Αυγουστίνος Καντιώτης, μητροπολίτης
- 1908 – Γιώργος Σαραντάρης, συγγραφέας
- 1912 – Νικόλαος Κούρναβος, πολιτικός
- 1922 – Τάσος Λειβαδίτης, ποιητής
- 1929 – Χάρης Αγγάνης, Αμερικανός αθλητής του μπέιζμπολ
- 1936 – Πάουλι Έλεφσεν, πρωθυπουργός των Νήσων Φερόε
- 1945 – Θέιν Σέιν, πρόεδρος της Μιανμάρ
- 1949 – Τζέσικα Λανγκ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1949 – Μάσσιμο Ντ’ Αλέμα, Ιταλός πολιτικός
- 1952 – Λούκα Κατσέλη, πολιτικός
- 1960 – Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ, Κουβανός πολιτικός
- 1965 – Κωστής Χατζηδάκης, πολιτικός
- 1967 – Μάικ Πορτνόι, Αμερικανός μουσικός
- 1969 – Φέλιξ Μπαουμγκάρτνερ, Αυστριακός αλεξιπτωτιστής
- 1971 – Νίκος Κυζερίδης, ποδοσφαιριστής
- 1972 – Ζέλικο Γιοκσίμοβιτς, Σέρβος τραγουδοποιός
- 1977 – Υβ Λαρόκ, Ελβετός μουσικός παραγωγός
- 1985 – Κερτ Χόκινς, Αμερικανός παλαιστής
- 1986 – Σωτήρης Σωτηρίου, πετοσφαιριστής
Θάνατοι
- 689 – Κεντβάλλα, βασιλιάς του Ουέσσεξ
- 1314 – Πάπας Κλήμης Ε΄
- 1504 – Φιλιππίνο Λίππι, Ιταλός ζωγράφος
- 1841 – Τόμας Γκόρντον, Σκωτσέζος στρατιωτικός
- 1912 – Μπραμ Στόκερ, Ιρλανδός συγγραφέας
- 1918 – Καρλ Φέρντιναντ Μπράουν, Γερμανός φυσικός
- 1920 – Μπριτόν Ριβιέρ, Άγγλος ζωγράφος
- 1923 – Προκόπιος, μητροπολίτης Ικονίου
- 1932 – Τζουζέπε Πεάνο, Ιταλός μαθηματικός
- 1941 – Μάρμαντιουκ Πατλ, Βρετανός πιλότος
- 1947 – Χριστιανός Ι΄, βασιλιάς της Δανίας
- 1959 – Μανόλης Τριανταφυλλίδης, γλωσσολόγος
- 1961 – Άγις Θέρος, λαογράφος και ποιητής
- 1974 – Ρίχαρντ Χύλζενμπεκ, Γερμανός συγγραφέας
- 1987 – Χρήστος Μπράβος, ποιητής
- 1991 – Ιωάννης Παναγιωτίδης, πολιτικός
- 1992 – Μπένι Χιλ, Άγγλος κωμικός
- 1999 – Νίκος Ρίζος, ηθοποιός
- 2001 – Βαάι Κολόνε, πρωθυπουργός της Σαμόα
- 2003 – Μπέρναρντ Κατς, Γερμανός βιοφυσικός
- 2007 – Άντριου Χιλ, Αμερικανός συνθέτης και πιανίστας
- 2009 – Μπεάτα Ασημακοπούλου, ηθοποιός
- 2011 – Τιμ Χεθέρινγκτον, Άγγλος φωτορεπόρτερ
- 2014 – Νίκος Μιχιώτης, συγγραφέας
- 2016 – Γιάννης Βόγλης, ηθοποιός
- 2018 – Avicii, Σουηδός DJ και μουσικός