1965 – Ξεκινά η λειτουργία του τελεφερίκ του Λυκαβηττού.
...
Γεγονότα
- 531 – Μάχη του Καλλίνικου: Ο βυζαντινός στρατός με επικεφαλής τον Βελισάριο ηττάται από τους Πέρσες στη σημερινή Ράκα (βόρεια Συρία).
- 539 Yπογράφεται η Συνθήκη της Φρανκφούρτης, με την οποία λήγει ο γαλλο-πρωσικός πόλεμος.
- 1042: Οι αδελφές Ζωή και Θεοδώρα Πορφυρογέννητες χρίζονται από κοινού αυτοκράτειρες του Βυζαντίου και γίνονται δύο από τις ελάχιστες γυναίκες που κυβέρνησαν την αυτοκρατορία μόνες τους.
- 1506: Ξεκινά η σφαγή της Λισαβόνας, όπου οι κατηγορούμενοι Εβραίοι σφαγιάζονται από Πορτογάλους καθολικούς.
- 1529 – Θρησκευτική Μεταρρύθμιση: Μία ομάδα ευγενών και ανεξάρτητων πόλεων διαμαρτύρεται μετά την απαγόρευση του Λουθηρανισμού από τη Δίαιτα της Σπάιερ.
- 1539 – Ο Κάρολος Κουίντος και οι Προτεστάντες υπογράφουν τη Συνθήκη της Φραγκφούρτης.
- 1587 O Βρετανός ναύαρχος και πρώην πειρατής σερ Φράνσις Ντρέικ βυθίζει την ισπανική αρμάδα στο λιμάνι του Κάδιξ, δίνοντας τέλος στη θαλασσοκρατορία των Ισπανών και εγκαινιάζοντας την εποχή της βρετανικής κυριαρχίας στις θάλασσες.
- 1770 O Τζέιμς Κουκ εντοπίζει την Αυστραλία.
- 1770 H Μαρία Αντουανέτα παντρεύεται εξ αποστάσεως τον Λουδοβίκο τον 15ο.
- 1772 Γεννιέται ο Άγγλος οικονομολόγος Ντέιβιντ Ρικάρντο, ιδεολογικός εκπρόσωπος της αγγλικής βιομηχανικής αστικής τάξης στην περίοδο της βιομηχανικής επανάστασης και της πάλης των αστών κατά της αριστοκρατίας των γαιοκτημόνων. Κύριο έργο του ήταν οι «Αρχές πολιτικής οικονομίας και δημοσιονομίας» (1817).
- 1775 – Αμερικανική Επανάσταση: Ο πόλεμος αρχίζει με νίκες των Αμερικανών στο Κόνκορντ και στο Λέξινγκτον.
- 1782 – Ο Τζον Άνταμς εξασφαλίζει την αναγνώριση των Ηνωμένων Πολιτειών από την Ολλανδική Δημοκρατία ως ανεξάρτητη κυβέρνηση. Το σπίτι που είχε αγοράσει στη Χάγη της Ολλανδίας γίνεται η πρώτη αμερικανική πρεσβεία.
- 1824 πεθαίνει ο Λόρδος Μπάιρον στο πολιορκούμενο Μεσολόγγι.
-
1825 Στις 19 Απριλίου 1825, 33 εξόριστοι ουρουγουανοί πατριώτες αποβιβάστηκαν στην ανατολική όχθη του ποταμού Ρίο ντε λα Πλάτα και ξεκίνησαν τον αγώνα για την απελευθέρωση της πατρίδας τους από τον πορτογαλικό ζυγό. Το γεγονός τιμάται κάθε χρόνο στην Ουρουγουάη ως εθνική εορτή.
Από το 1807 έως το 1816 η περιοχή της σημερινής Ουρουγουάης κατακτήθηκε πρώτα από τους Άγγλους, στη συνέχεια από τους Ισπανούς και στο τέλος από τους Πορτογάλους. Οι τελευταίοι εκδίωξαν τον τοπικό ήρωα Χοσέ Χερβάσιο Αρτίγας, ο οποίος κατέφυγε στην Παραγουάη κι ενσωμάτωσαν την περιοχή στη Βραζιλία, που ήταν κτήση τους.
Μετά την ανεξαρτησία της Βραζιλίας από την Πορτογαλία το 1825, οι Ουρουγουανοί αναθάρρησαν και επιδίωξαν τη δική τους ανεξαρτησία. Έτσι, τη νύχτα της 19ης Απριλίου 1825, 33 ουρουγουανοί μαχητές υπό τον Χουάν Αντόνιο Λαβαλέχα (φίλο και συνοδοιπόρο του Αρτίγας) διέσχισαν τον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα από την πλευρά της Αργεντινής και αποβιβάστηκαν στην ανατολική όχθη του. Εκεί, ορκίστηκαν στη σημαία τους να εκδιώξουν τους Βραζιλιάνους από την πατρίδα τους.
Τέσσερις μήνες αργότερα, στις 25 Αυγούστου 1825, κήρυξαν την ανεξαρτησία της πατρίδας τους από τη Βραζιλία. Ακολούθησε ο πόλεμος Αργεντινής - Βραζιλίας (1825-1828) και τελικά στις 28 Αυγούστου 1828 η Βραζιλία αναγνώρισε επισήμως την ανεξαρτησία της Ουρουγουάης. - 1839 – Η Συνθήκη του Λονδίνου καθιερώνει το Βέλγιο ως βασίλειο και εγγυάται την ουδετερότητά του.
- 1861 – Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος: κάτοικοι της Βαλτιμόρης επιτίθενται κατά των αμερικανικών στρατευμάτων που παρελαύνουν μέσα στην πόλη.
- 1870 Βέρα Γκεντρόιτς με ασθενείς το 1915. Η Βέρα Γκεντρόιτς ήταν ρωσίδα πρωτοπόρος χειρουργός καθηγήτρια, ποιήτρια και συγγραφέας. Θεωρείται η πρώτη γυναίκα στρατιωτική χειρουργός της Ρωσίας και μία από τις πρώτες γυναίκες καθηγήτριες χειρουργικής στον κόσμο, που έσωσε αμέτρητες ζωές με τις επεμβάσεις της και τις καινοτομίες της στον τομέα της ιατρικής του πολέμου. Η πριγκίπισσα Βέρα Ιγκνάτιεβα Γκεντρόιτς γεννήθηκε στις 7 Απριλίου (19 Απριλίου με το νέο ημερολόγιο) 1870 στο Κίεβο (τότε τμήμα της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, σήμερα πρωτεύουσα της Ουκρανίας), από μία εξέχουσα λιθουανική οικογένεια με βασιλικές ρίζες. Το 1930, κατά τη διάρκεια διωγμών του Στάλιν στη Σοβιετική τότε Ουκρανία, η Βέρα Γκεντρόιτς εκδιώχτηκε από το πανεπιστήμιο και τον Μάρτιο του 1932, έχοντας προσβληθεί από καρκίνο της μήτρας, άφησε την τελευταία της πνοή στο Κίεβο σε ηλικία 61 ετών.
- 1877 Όλε Εβινρούντε, αμερικανο-νορβηγός μηχανικός, που επινόησε και κατασκεύασε την εξωλέμβιο μηχανή. (Θαν. 12/7/1934)
- 1882 Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος φυσιοδίφης, «πατέρας» της θεωρίας της εξέλιξης των ειδών και της φυσικής επιλογής
- 1882 – Τίθεται σε λειτουργία η σιδηροδρομική γραμμή Πελοποννήσου, δημιούργημα του Χαρίλαου Τρικούπη.
- 1897 Ο John J. McDermott κερδίζει τον πρώτο Μαραθώνιο της Βοστόνης απόστασης 26 μιλίων και 385 γιάρδων σε 2:55.10. Ο Μαραθώνιος, που είναι ο παλαιότερος τέτοιου είδους, θα διεξάγεται κάθε χρόνο τον Απρίλιο (Patriots Day).
- 1902 Γεννήθηκε ο Σοβιετικός συγγραφέας Βενιαμίν Α. Καβέριν
- 1903 – Στο Κισινάου (Βεσσαραβία) ξεκινά πογκρόμ, εξαναγκάζοντας δεκάδες χιλιάδες Εβραίους να αναζητήσουν αργότερα καταφύγιο στην Παλαιστίνη και το Δυτικό κόσμο.
- 1906 Πεθαίνει ο νομπελίστας φυσικός Πιέρ Κιουρί.
- 1906 Ολοκληρώνεται στην Αθήνα η Μεσολυμπιάδα, με αφορμή την επέτειο 10 ετών από την τέλεση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Έλαβαν μέρος 884 αθλητές από 20 χώρες, ανάμεσά τους 300 Έλληνες και Ελληνίδες. Η διοργάνωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αλλά δεν θα επιβιώσει ως θεσμός, επειδή η Ελλάδα δεν αντέχει το οικονομικό κόστος.
- 1909 Η Τουρκία αναγνωρίζει τη βουλγαρική αυτονομία.
- 1912 Ανατινάσσεται έξω από τη Σμύρνη, με τορπίλη, το ατμόπλοιο ”Τέξας”, στο οποίο επέβαιναν περίπου 200 επιβάτες, οι περισσότεροιελληνες. Διασώθηκαν μόνο 71.
- 1931 Στο χωριό Μεταλλικό Κιλκίς η αστυνομία πυροβολεί τους χωρικούς που ξεσηκώθηκαν για να διαμαρτυρηθούν για την αυθαίρετη σύλληψη δύο συγχωριανών τους. Από τις σφαίρες σκοτώθηκαν 2 αγρότες.
- 1932 Φερνάντο Μποτέρο, διεθνούς φήμης κολομβιανός γλύπτης.
- 1933 Η Βρετανία αποφασίζει την απαγόρευση των εισαγωγών από την ΕΣΣΔ, επειδή οι σοβιετικές αρχές καταδίκασαν τρεις Βρετανούς για κατασκοπεία
- 1936 Διαμαρτυρόμενοι για το κύμα εγκατάστασης Εβραίων, οι Άραβες της Παλαιστίνης με επικεφαλής τον Χατζ Αμίν Αλ Χουσεϊνί εξεγείρονται κατά των Βρετανών ιμπεριαλιστών που ελέγχουν την περιοχή.
- 1941 Σε συνεννόηση με τη χιτλερική Γερμανία τα βουλγαρικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Γιουγκοσλαβία και Ελλάδα
- 1941 – Βομβαρδίζεται η πόλη της Άρτας από την Luftwaffe
- 1943 – Ο Ελβετός χημικός Άλμπερτ Χόφμαν παίρνει εσκεμμένα LSD για πρώτη φορά.
- 1943 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεσπά στην Πολωνία η εξέγερση στο Γκέτο της Βαρσοβίας, μετά την είσοδο των γερμανικών στρατευμάτων στο γκέτο προκειμένου να μαζέψουν τους εναπομείναντες Εβραίους.
- 1945 Κατά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου, τα αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν τη Λειψία
- 1948 – Η Βιρμανία γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.
- 1956 – Η ηθοποιός Γκρέις Κέλι παντρεύεται τον πρίγκιπα Ρενιέ Γ΄ του Μονακό.
- 1960 – Φοιτητές στη Νότια Κορέα διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα υπέρ της δημοκρατίας, απαιτώντας την παραίτηση του προέδρου Σίνγκμαν Ρι.
- 1961 – Αποτυγχάνει η αμερικανικής εμπνεύσεως «Επιχείρηση του Κόλπου των Χοίρων», που ως σκοπό είχε την ανατροπή του Φιντέλ Κάστρο.
- 1962 – «Δημοκρατικές» χαρακτηρίζει τις ελληνικές εκλογές του 1961 ο πρόεδρος Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι σε μήνυμά του προς το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών.
- 1963 – Τη δυσαρέσκειά της εκφράζει η Αθήνα για τους ιδιαίτερα ευνοϊκούς για την τουρκική γεωργία όρους που περιλαμβάνονται στη συμφωνία σύνδεσης Ε.Ο.Κ.-Τουρκίας, κατόπιν πιέσεων της Γερμανίας.
- 1965 – Την άμεση απέλαση 6.000 Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης που διατηρούν την ελληνική υπηκοότητα αποφασίζει η τουρκική κυβέρνηση, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι θα επανεξετάσει την παραμονή του Πατριαρχείου, κατόπιν της επιβολής απαγόρευσης κυκλοφορίας στους Τουρκοκυπρίους στη Λευκωσία.
- 1965 – Ο αντιδήμαρχος της Μόσχας Β. Ισάγιεφ φθάνει αιφνιδιαστικά στην Αθήνα παρά την ακύρωση της επίσκεψής του και το ότι η σοβιετική πρεσβεία είχε ανακοινώσει ότι τελικώς θα επισκεφθεί, μελλοντικά, την Αθήνα ο ίδιος ο δήμαρχος της Μόσχας, προς τον οποίο απευθυνόταν άλλωστε η αρχική πρόσκληση.
- 1971: Στα αμερικανικά δικαστήρια παίζεται η τελευταία πράξη του δράματος μιας δολοφονίας που συγκλόνισε το Hollywood. Ο Τσαρλς Μάνσον καταδικάζεται σε ισόβια δεσμά για την ενορχήστρωση της δολοφονίας πέντε ατόμων, μεταξύ των οποίων της ηθοποιού, Σάρον Τέιτ, συζύγου τότε του Πολωνού σκηνοθέτη, Ρομάν Πολάνσκι.
- 1971: Η ΕΣΣΔ σημειώνει ακόμη μία πρωτιά στο διάστημα, με την εκτόξευση του διαστημικού σταθμού «Salyut».
- 1971 – Η Σιέρα Λεόνε γίνεται δημοκρατία.
- 1971 – Εκτοξεύεται ο Σαλιούτ 1, ο πρώτος διαστημικός σταθμός.
-
1972 - Ριβάλντο ψευδώνυμο του Βίτορ Μπόρμπα Φερέιρα. Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής μεγάλος άσος, που πέρασε από Ολυμπιακό και ΑΕΚ, γεννήθηκε σαν σήμερα, 19 Απριλίου, το 1972 στο Περναμπούκο. Και παρότι πλέον διανύει την πέμπτη δεκαετία της ζωής του, δεν δείχνει καμία διάθεση συνταξιοδότησης, αφού συνεχίζει να αγωνίζεται, στην Καμπούσκορπ της Ανγκόλας. Κάποιοι θα τον πουν φιλοχρήματο, άλλοι απλά… κολλημένο με την μπάλα. Σε κάθε περίπτωση, ο Ριβάλντο υπήρξε και παραμένει ένας από τους κορυφαίους στο σύγχρονο ποδόσφαιρο.
- 1973 – Ιδρύεται στη γερμανική πόλη Μπαντ Μίνστεραϊφελ το πορτογαλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
- 1980 – Διεξάγεται ο 25ος Διαγωνισμός Τραγουδιού της Eurovision στην Ολλανδία. Νικητής αναδεικνύεται για λογαριασμό της Ιρλανδίας ο Τζόνι Λόγκαν, με τη σύνθεση «What’s another year». Η Ελλάδα συμμετέχει με το τραγούδι των Νακασιάν / Σοφού «Ωτοστόπ», το οποίο ερμηνεύει η Άννα Βίσση και καταλαμβάνει τη 13η θέση.
- 1980 Οι R.E.M. δίνουν την πρώτη συναυλία της καριέρας τους ενώπιον 150 θεατών στο «11:11 Koffee Club» στην Αθήνα της Γεωργίας. Η συναυλία θα διακοπεί από την αστυνομία, επειδή το κλαμπ δεν διαθέτει τη σχετική άδεια.
- 1984 – Το Advance Australia Fair υιοθετείται ως ο εθνικός ύμνος της Αυστραλίας και το πράσινο και το χρυσό ως τα εθνικά χρώματα.
- 1987 Η Oικογένεια Σίμσον (The Simpsons) εμφανίσθηκε για πρώτη φορά στη μικρή οθόνη στις 19 Απριλίου 1987, ως ένθετο στο εβδομαδιαίο βαριετέ The Tracey Ullman Show, που παρουσίαζε στο δίκτυο Fox η γνωστή τραγουδίστρια της ποπ Τρέισι Ούλμαν. Η επιτυχία ήταν άμεση και δύο χρόνια αργότερα τα σκετσάκια των Σίμσον αυτονομήθηκαν και απέκτησαν τη μορφή της ημίωρης εκπομπής στο ίδιο κανάλι, σε ώρα μεγάλης ακροαματικότητας. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου 1989.
- 1989: Έκρηξη στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Αϊόβα σκοτώνει 47 άτομα.
- 1991 – Έκρηξη βόμβας στην είσοδο πολυκατοικίας στην οδό Βότση στην Πάτρα προκαλεί το θάνατο έξι εργαζόμενων και περαστικών, καθώς και του μεταφορέα της βόμβας.
- 1995 – 196 άνθρωποι σκοτώνονται από έκρηξη παγιδευμένου με εκρηκτικά οχήματος σε ομοσπονδιακό κτήριο στην πόλη της Οκλαχόμα των Ηνωμένων Πολιτειών.
- 1997: Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και με πλήρη μυστικότητα, φτάνει στην Αθήνα ο πρόεδρος της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, για τριήμερη ιδιωτική επίσκεψη.
- 2005 – Ο 78χρονος γερμανός καρδινάλιος Γιόζεφ Ράτσινγκερ εκλέγεται νέος πάπας, με το όνομα Βενέδικτος 16ος, διαδεχόμενος τον αποθανόντα Ιωάννη Παύλο ΙΙ.
- 2005 Τζορτζ Κοσμάτος, ελληνοαμερικανός σκηνοθέτης του κινηματογράφου. («Το πέρασμα της Κασσάνδρας», «Απόδραση στην Αθήνα», «Ράμπο 2») (Γεν. 4/1/1941)
- 2010 – Ο «πολυμετοχικός» Παναθηναϊκός επικρατεί 1-0 του ΠΑΣ Γιάννινα και κατακτά το Πρωτάθλημα Ελλάδος στο ποδόσφαιρο, ύστερα από έξι χρόνια.
- 2011: Η 19η Απριλίου 2011 φέρνει μία κοσμοϊστορική αλλαγή για την Κούβα. Ο Φιντέλ Κάστρο παραιτείται από τη θέση του γενικού γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος του νησιού της Επανάστασης και τη θέση αναλαμβάνει ο αδερφός του, Ραούλ Κάστρο.
- 2013: Ο ύποπτος για την τοποθέτηση βομβών στον αιματηρό Μαραθώνιο της Βοστώνης, Ταμερλάν Τσαρνάεφ, σκοτώνεται από πυροβολισμούς της Αστυνομίας. Ο αδελφός του, Τζοχάρ Τσαρνάεφ, που είχε κρυφτεί σε μια βάρκα σε αυλή της Μασαχουσέτης, συλλαμβάνεται.
- 2018: Παντρεύονται ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ.
- 2020: Σε αμόκ ενόπλου στην μικρή παραθαλάσσια πόλη Πορταπίκουε, κοντά στο Τρούρο της Νέας Σκωτίας του Καναδά σκοτώνονται τουλάχιστον 19 άτομα, στην χειρότερη σφαγή στην ιστορία της χώρας.
- 2021: Η Ελλάδα σταματά την διανομή του εμβολίου της Johnson & Johnson για την COVID-19 αναμένοντας τον έλεγχο από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων.
Γεννήσεις
- 1793 – Φερδινάνδος Α΄, αυτοκράτορας της Αυστρίας
- 1809 – Έμιλ Μπράουν, Γερμανός αρχαιολόγος
- 1832 – Χοσέ Ετσεγαράι ι Eϊθαγκίρρε, Ισπανός συγγραφέας
- 1836 – Φερντινάντ Σεβάλ, Γάλλος ταχυδρόμος
- 1912 – Γκλεν Θ. Σίμποργκ, Αμερικανός χημικός
- 1932 – Φερνάντο Μποτέρο, Κολομβιανός καλλιτέχνης
- 1933 – Τζέιν Μάνσφιλντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1937 – Αντόνιο Καρλούτσιο, Ιταλός εστιάτορας
- 1940 – Ράινχαρντ Μπόνκε, Γερμανός ευαγγελιστής
- 1951 – Γιόανες Άιντεσγκααρτ, πρωθυπουργός των νήσων Φερόες
- 1958 – Χρήστος Χατζηπαναγιώτης, ηθοποιός
- 1960 – Νικολέτα Μπράσκι, Ιταλίδα ηθοποιός
- 1968 – Μσουάτι Γ΄, βασιλιάς της Σουαζιλάνδης
- 1969 – Ζούζα Πόλγκαρ, Ουγγαρέζα σκακίστρια
- 1972 – Ριβάλντο, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
- 1978 – Τζέιμς Φράνκο, Αμερικανός ηθοποιός
- 1979 – Αντοανέτα Στεφάνοβα, Βουλγάρα σκακίστρια
- 1979 – Κέιτ Χάντσον, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1981 – Χέιντεν Κρίστενσεν, Καναδός ηθοποιός
- 1986 – Δημήτρης Παπαγερίδης, αρσιβαρίστας
- 1987 – Οξάνα Ακίνσινα, Ρωσίδα ηθοποιός
- 1987 – Μαρία Σαράποβα, Ρωσίδα αντισφαιρίστρια
- 1987 – Τζο Χαρτ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
- 2016 – Αλέξανδρος, πρίγκιπας της Σουηδίας
Θάνατοι
- 1044 – Γκοθέλο Α΄, δούκας της Λωρραίνης
- 1054 – Πάπας Λέων Θ΄
- 1057 – Εδουάρδος ο εξόριστος, Άγγλος πρίγκιπας
- 1321 – Γεράσιμος Α΄, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως
- 1390 – Ροβέρτος Β΄, βασιλιάς της Σκωτίας
- 1560 – Φίλιππος Μελάγχθων, Γερμανός θεολόγος
- 1567 – Μίχαελ Στίφελ, Γερμανός μαθηματικός
- 1588 – Πάολο Βερονέζε, Ιταλός ζωγράφος
- 1689 – Χριστίνα, βασίλισσα της Σουηδίας
- 1768 – Καναλέτο, Ιταλός καλλιτέχνης
- 1824 – Λόρδος Βύρων, Άγγλος ποιητής
- 1881 – Μπέντζαμιν Ντισραέλι, Άγγλος πολιτικός
- 1882 – Κάρολος Δαρβίνος, Άγγλος βιολόγος
- 1906 – Πιερ Κιουρί, Γάλλος φυσικός
- 1914 – Τσαρλς Σάντερς Περς, Αμερικανός φιλόσοφος, μαθηματικός και επιστήμονας
- 1967 – Κόνραντ Αντενάουερ, Γερμανός πολιτικός
- 1968 – Σταύρος Δ. Σταυρόπουλος, πολιτικός
- 1978 – Λίνος Καρζής, λογοτέχνης
- 1988 – Ευστάθιος Ανθόπουλος, πολιτικός
- 1989 – Δάφνη Ντι Μωριέ, Αγγλίδα συγγραφέας
- 1990 – Γιώργος Βήχος, αθλητής
- 1992 – Πέτρος Μώραλης, πολιτικός
- 1993 – Τίμος Περλέγκας, ηθοποιός
- 1998 – Οκτάβιο Πας, Μεξικανός διπλωμάτης και συγγραφέας
- 2005 – Τζορτζ Κοσμάτος, σκηνοθέτης
- 2007 – Μελέτης Κανιάρης, πολιτικός
- 2010 – Γκουρού, Αμερικανός ράπερ
- 2014 – Χρήστος Ρεκλείτης, αγωνιστής
- 2016 – Γεράσιμος Αρσένης, πολιτικός
- 2016 – Ερρίκος Μπελιές, συγγραφέας και μεταφραστής
Επέτειοι και εορτές
- Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας.
- Ημέρα της Δημοκρατίας στη Σιέρα Λεόνε.
- Ημέρα Φιλελληνισμού και Διεθνούς Αλληλεγγύης