Λίστα αντικειμένων
Αναγνώστης Στριφτόμπολας
Η Μάχη του Λεβιδίου στις 14 Απριλίου 1821
Αποφασιστική μάχη για την ανύψωση του ηθικού των επαναστατημένων Ελλήνων, που δόθηκε στις 14 Απριλίου 1821 στο Λεβίδι, ένα χωριό που είναι χτισμένο στις ανατολικές πλαγιές του Μαινάλου, 25 χιλιόμετρα βόρεια της Τρίπολης.
Στις αρχές Απριλίου του 1821 είχε σχεδόν επικρατήσει το στρατηγικό σχέδιο του Κολοκοτρώνη, που στόχευε στην κατάληψη της Τριπολιτσάς, του διοικητικού κέντρου του Οθωμανικού Μωριά. Γι’ αυτό, γύρω από την Τριπολιτσά είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ελληνικά στρατόπεδα, για να την αποκόψουν από την υπόλοιπη Πελοπόννησο και να καταστήσουν ευκολότερη την άλωσή της. Όμως, με τη θέα των Τούρκων οι στρατολογημένοι Έλληνες το έβαζαν στα πόδια, χωρίς να ρίξουν ούτε μία τουφεκιά, με αποτέλεσμα ένα μετά το άλλο τα στρατόπεδα να διαλύονται. Τετρακόσια χρόνια σκλαβιάς και ραγιαδισμού είχαν κάνει πολλούς Έλληνες να σκύβουν το κεφάλι, όταν έβλεπαν Τούρκο και να υπομένουν μοιρολατρικά τον αυταρχισμό του. Άλλωστε, όσοι είχαν σηκώσει ανάστημα κατά του δυνάστη συχνά το πλήρωναν με το κεφάλι τους.
Στο Λεβίδι, όμως, όταν ακούσθηκε ότι φθάνει τουρκικός στρατός από την Τριπολιτσά κανείς δεν έφυγε. Ήταν το πρώτο στρατόπεδο που δεν διαλύθηκε στο άκουσμα της είδησης ότι 3.000 πεζοί και ιππείς έχουν εκστρατεύσει εναντίον τους. Το στρατόπεδο του Λεβιδίου είχε συσταθεί από τους Καλαβρυτινούς και τους ντόπιους οπλαρχηγούς Παναγιώτη Αρβάλη και Γεώργιο Μπηλίδα. Ήδη από τις 12 Απριλίου το στρατόπεδο είχε ενισχυθεί με τους οπλαρχηγούς Σωτήριο Χαραλάμπη, Σωτήριο Θεοχαρόπουλο, Νικόλαο Σολιώτη και Αναγνώστη Στριφτόμπολα. Οι Τούρκοι ξεκίνησαν από την Τριπολιτσά με κατεύθυνση το Λεβίδι το βράδυ της 13ης Απριλίου.
Μόλις πληροφορήθηκαν την επικείμενη άφιξη του τουρκικού στρατού συγκεντρώθηκαν στο σπίτι, όπου διέμενε ο καλαβρυτινός Σωτήρης Χαραλάμπης και αποφάσισαν κατά πρώτο να ζητήσουν βοήθεια από τα γειτονικά στρατόπεδα της Αλωνίσταινας και του Κακουρίου και κατά δεύτερο να πιάσουν τις εισόδους του Λεβιδίου, ώστε να εμποδίσουν τους Τούρκους να εισέλθουν στο χωριό. Ο Σωτήρης Χαραλάμπης ταμπουρώθηκε σε μια ράχη κοντά στο Λεβίδι, ενώ πιο κάτω βρέθηκε ο Αναγνώστης Στριφτόμπολας.
Τις πρωινές ώρες της 14ης Απριλίου, όταν κυκλοφόρησε η φήμη ότι το τουρκικό ιππικό πλησιάζει το Λεβίδι, πολλοί άνδρες πανικοβλήθηκαν. Εγκατέλειψαν τις θέσεις τους, παρά τις προσπάθειες των οπλαρχηγών να τους συγκρατήσουν και κατέφυγαν στο βουνό. Τότε ο Στριφτόμπολας με 70 άνδρες αποφάσισε να δώσει τη μάχη μέσα στο χωριό. Οι Τούρκοι όρμησαν με άγριες διαθέσεις κατά των οχυρωμένων Ελλήνων, αλλά αντιμετώπισαν τη σθεναρή αντίστασή τους. Χαρακτηριστικοί είναι οι στίχοι του λαϊκού ποιητή Παναγιώτη Κάλα ή Τσοπανάκου (1789-1825) «… στο Βαλτέτσι στο Λεβίδι / πέφτει αλύπητο λεπίδι…»
Πραγματική μάχη δόθηκε έξω από το σπίτι που βρισκόταν ο Στριφτόμπολας. Εκεί έπεσαν οι περισσότεροι Τούρκοι, αλλά και ο ηρωικός οπλαρχηγός από τα Καλάβρυτα. Εν τω μεταξύ, είχαν αρχίσει να καταφθάνουν οι ενισχύσεις από τα διπλανά στρατόπεδα υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα, Ηλία Τσαλαφατίνο, Νικόλαο Πετμεζά, Σταύρο Δημητρακόπουλο και Ασημάκη Σκαλτσά. Τότε, οι αμυνόμενοι βγήκαν από τα σπίτια και όρμησαν κατά των Τούρκων, που πανικόβλητοι εγκατέλειψαν το πεδίο της μάχης, αφήνοντας πίσω τους πολλούς νεκρούς.
Η νίκη των Ελλήνων στο Λεβίδι αποτέλεσε το σημαντικότερο ως τότε γεγονός του Αγώνα. Οι ραγιάδες έβλεπαν πλέον ότι οι Τούρκοι δεν ήταν ανίκητοι!
Η λαϊκή μούσα τίμησε τον Αναγνώστη Στριφτόμπολα με το παρακάτω άσμα:
Τρεις περδικούλες κάθουνται, Στη μέση στο Λεβείδι
Έχουν τα νύχια κόκκινα Και τα φτερά βαμμένα,
Η μια τυράει τη Κέρτεζη, Κ’ η άλλη της Κλουκίναις
Κ’ η Τρίτη η καλλήτερη, Μυριολογάει και λέει,
Τ’ είν’ το κακό που γίνεται, Στη μέση στο Λεβείδι
Κάνε βουνά γκρεμίζονται, Κάνε στοιχιά παλεύουν.
Μήτε βουνά γκρεμίζουνται, Μήτε στοιχιά παλεύουν,
Εκλείσαν τον Στριφτόμπολα, Οκτώ χιλιάδες Τούρκοι.
Χίλιοι τον κρουν τη μια μεριά, Και χίλιοι από την άλλη,
Μια μπαταριά του δόκανε, Η μια μεριά κ’ άλλη,
Τρία βόλια τον επήρανε, Τα τρία φαρμακωμένα.
Το ένα τον πήρε στην καρδιά, Και τα άλλο στο πλεμόνι,
Το τρίτο το φαρμακερό, Τον πήρε στο καρύδι
Το στόμα του αίμα γέμισε, Κ’ η μύτη του φαρμάκι
Η γλώσσα του αηδονολαλεί, Σαν το χελιδονάκι,
Βρε που είσαι μπάρπα Κωνσταντή, Και ξάδελφε Βασίλη,
Και Νικολάκη γλήγωρε, Γκολφίνε αγαπημένε
Για βγάλτε τα’ αλαφρά σπαθιά, Και τα βαριά τουφέκια,
Ελάτε να με πάρετε, Απ’ των Τούρκων τα χέρια
Και αν πάτε από την Κέρτεζη, Περάστ’ από της Κλουκίναις*
Κ’ ειδήτε τη γυναίκα μου, Τη μικροπαντρεμένη,
Πε της μη με καρτερή, Να μη μ’απαντυχαίνη
Να μην αλλάξη την Λαμπρή, Φλωριά να μη φορέση
Τ’εμένα με σκοτώσανε, Οι Τούρκοι Τριπολιτζιώτες.
Πήρα την πλάκα πεθερά, Τη μαύρη γης γυναίκα.
Και αυτά τα λιανολίθαρα, Πήρα γυναικαδέλφια.
*Κλουκίνες: περιοχή του Ανατολικού όρους των Αροανίων περιλαμβάνει τα χωριά Μεσορούγι, Περιστέρα, Σόλος, Ζαρουχλα, Αγ.Βαρβάρα, Βουνάκι, Αγρίδι, σημερινου Δήμου Αιγιάλειας, π. Δήμων Ακράτας, Νωνάκριδος και παλαιότερα Καλαβρύτων.
***
1528 – Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος , που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.
Γεγονότα
- 43 π.Χ. – Μάχη του Φόρουμ Γκαλόρουμ: ο Μάρκος Αντώνιος πολιορκώντας στη Μόντενα τον δολοφόνο του Ιούλιου Καίσαρα, Βρούτο Αλμπίνο, νικά τις δυνάμεις του Πάνσα, αλλά στη συνέχεια ηττάται από τον στρατό του Ιρτίου.
- 69 – Ο Βιτέλιος οδηγεί τις λεγεώνες του Ρήνου σε νίκη εναντίον του Ρωμαίου αυτοκράτορα Όθου.
- 966 – Ο παγανιστής ηγέτης των Πολωνών, Μιέσκο Α΄, ασπάζεται τον χριστιανισμό.
- 1028 – Ο Ερρίκος Γ΄, γιος του Κοράδου Β΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, γίνεται βασιλιάς των Γερμανών.
- 1528 Ο πρώτος Έλληνας που πατάει το πόδι του στην Αμερική είναι κάποιος Θεόδωρος, που αποβιβάζεται στην περιοχή της Φλώριδας. Προς τιμήν του, έχει ανεγερθεί άγαλμα στην πόλη Κλίαργουοτερ της Φλώριδας.
- 1639: Οι Σουηδοί νικούν τις αυτοκρατορικές δυνάμεις στη μάχη του Κέμνιτς. Η νίκη τους παρατείνει τον Τριακονταετή Πόλεμο και τους επιτρέπει να προχωρήσουν στη Βοημία.
- 1759 Πέθανε ο Γερμανός συνθέτης του μπαρόκ, Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ
- 1821 – Μάχη στο Λεβίδι. Οι Έλληνες επαναστάτες κατατροπώνουν τους Τούρκους. Η ηρωική αντίσταση του Αναγνώστη Στριφτόμπολα και των παλικαριών του, οι οποίοι είναι οχυρωμένοι μέσα στα σπίτια, δίνει το χρόνο να φτάσουν ενισχύσεις υπό τους Δημήτριο Πλαπούτα και Σταύρο Δημητρακόπουλο, ώστε να λυθεί η πολιορκία.
- 1837 – Ιδρύεται με βασιλικό διάταγμα του Όθωνα το Πανεπιστήμιο Αθηνών, που θα λάβει την ονομασία Οθώνειον Πανεπιστήμιον.
- 1849 – Η Ουγγαρία ανακηρύσσει την ανεξαρτησία της μετά από επανάσταση υπό τον Λάιος Κόσουθ.
- 1865 – Ο ηθοποιός, Τζον Γουίλκς Μπουθ, υποστηρικτής των Νοτίων, πυροβολεί τον 84χρονο τότε, Πρόεδρο των ΗΠΑ, Αβραάμ Λίνκολν, στο Θέατρο Φορντ της Ουάσινγκτον. Ο Λίνκολν θα υποκύψει στα τραύματα του το πρωί της επομένης
- 1891 Πέθανε ο Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός, ο πατέρας της ελληνικής ιστοριογραφίας. (Γεν. 1815)
- 1912 23:40 μ.μ.: Ο Τιτανικός, το μεγαλύτερο και πολυτελέστερο κρουαζιερόπλοιο της εποχής του, χτυπά σε παγόβουνο στον Ατλαντικό Ωκεανό, μόλις την τέταρτη ημέρα του παρθενικού ταξιδιού του. Βυθίζεται δύο ώρες και σαράντα λεπτά αργότερα στις 02:20 π.μ. στις 15 Απριλίου, παρασύροντας στο θάνατο περίπου 1.500 ανθρώπους με τους υπόλοιπους 700 να βρίσκονται στις σωσίβιες λέμβους και να παρακολουθούν το τραγικό γεγονός.
- 1917 Πεθαίνει ο γιατρός και φιλόλογος Λούντβικ Ζάμενχοφ, δημιουργός της γλώσσας «Εσπεράντο» μιας τεχνητής γλώσσας που κατασκευάστηκε με στοιχεία από μια σειρά ευρωπαϊκές γλώσσες, ώστε να είναι εύκολη στην εκμάθηση από τους Ευρωπαίους και να διευκολύνει την ενδο — ευρωπαϊκή επικοινωνία.
- 1924 Ανακηρύσσεται η Ελληνική Προεδρευομένη Δημοκρατία, μετά το δημοψήφισμα, που κατήργησε τη βασιλεία.
- 1930 Αυτοκτονεί ο Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής. (Γεν. 7/7/1893)
- 1936 Φρανκ Σέρπικο, θρυλικός νεοϋορκέζος αστυνομικός, ο πρώτος που κατέθεσε κατά της αστυνομικής διαφθοράς. Η ιστορία του έγινε ταινία από τον Σίντνεϊ Λιούμετ, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη, με τον Αλ Πατσίνο στο ρόλο του Σέρπικο.
- 1939 Γεννήθηκε ο μουσικοσυνθέτης, Σταύρος Ξαρχάκος
- 1941 Ιδρύεται στη Λευκωσία το Ανορθωτικό Κόμμα του Εργαζόμενου Λαού (ΑΚΕΛ). Το ΑΚΕΛ δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του παράνομου Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου, «μαζί με προοδευτικά στοιχεία της αστικής τάξης, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι νόμιμες δυνατότητες». Τα επόμενα 3 χρόνια «το ΚΚΚ στην παρανομία και το ΑΚΕΛ στη νομιμότητα δρουν παράλληλα. Το 1944 αποφασίζεται ότι δεν συντρέχει λόγος ύπαρξης δύο κομμάτων των εργαζομένων και το ΚΚΚ συγχωνεύεται στο ΑΚΕΛ».
- 1942 Βαλέρι Μπρούμελ, ρώσος αθλητής του άλματος εις ύψος, που κατέρριψε 6 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ και κατέκτησε ένα χρυσό κι ένα αργυρό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες. (Θαν. 26/1/2003)
- 1944 Οι πρώτοι Eλληνοεβραίοι φτάνουν από την Αθήνα στο κολαστήριο του Άουσβιτς
- 1945 Ρίτσι Μπλάκμορ, άγγλος κιθαρίστας των Deep Purple.
- 1958 Το διαστημόπλοιο “Σπούτνικ 2” καίγεται στην ατμόσφαιρα μαζί με το μοναδικό επιβάτη του, τη σκυλίτσα Λάικα.
- 1962 Στη Γαλλία, αναλαμβάνει το πρωθυπουργικό αξίωμα ο Ζορζ Πομπιντού, μετέπειτα Πρόεδρος της Ε’ Γαλλικής Δημοκρατίας.
- 1964 – Ανακοινώνεται ότι 25.000 αυθαίρετα κτίρια κατασκευάστηκαν στην Αθήνα κατά τις δύο τελευταίες προεκλογικές περιόδους, ενώ από το 1950 υπολογίζεται ότι έχουν κτιστεί, μόνο στην Αθήνα, περίπου 400.000 αυθαίρετα.
- 1965 – Ο δήμαρχος της Μόσχας Προμισλόφ απορρίπτει την πρόσκληση που του έχει απευθύνει να επισκεφθεί την Αθήνα ο δήμαρχος Αθηναίων Γεώργιος Πλυτάς και ανακοινώνει ότι αντ’ αυτού θα έλθουν στην Ελλάδα ο αντιδήμαρχος και δύο στελέχη του δήμου. Η επίσκεψη και αυτών, ωστόσο, ανακοινώνεται ότι ακυρώνεται λόγω της ενόχλησης του δημοτικού συμβουλίου με την αλλαγή.
- 1966 – Με την προσχώρηση στις τάξεις της του βουλευτή Ημαθίας της Ένωσης Κέντρου Ιωάννη Γιαμά, η κυβέρνηση Στεφανόπουλου εξασφαλίζει 151 έδρες απομακρύνοντας έτσι τον κίνδυνο ανατροπής της, ενώ ο Γεώργιος Παπανδρέου καταγγέλλει απόπειρα χρηματισμού δύο βουλευτών της Ένωσης Κέντρου ώστε να αποστατήσουν κι αυτοί από το κόμμα του.
- 1967 – Προτείνεται η κατάργηση του «κίτρινου» στους φωτεινούς σηματοδότες κατά τη μετάβαση από το κόκκινο στο πράσινο, καθώς θεωρείται αιτία πολλών ατυχημάτων. Το κίτρινο θα διατηρηθεί στην αλλαγή από πράσινο προς κόκκινο.
- 1970: Στο νοσοκομείο βρίσκεται ο Αλέξανδρος Παναγούλης, ο οποίος σύμφωνα με ανακοίνωση των Αρχών έβαλε φωτιά στο στρώμα του και εισέπνευσε καπνούς.
- 1981 – Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια προσγειώνεται στη Βάση Έντουαρντς στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ, έχοντας ολοκληρώσει επιτυχώς την πρώτη του αποστολή διάρκειας 54,5 ωρών. Το Διαστημικό Λεωφορείο Κολούμπια (Space Shuttle Columbia (Orbiter Vehicle Designation: OV-102) ήταν το πρώτο σκάφος στον στόλο των διαστημικών λεωφορείων της NASA που πέταξε στο διάστημα και που τέθηκε σε τροχιά γύρω από τη Γη. Εκτοξεύθηκε για πρώτη φορά για την αποστολή STS-1, στις 12 Απριλίου 1981, Σε 22 έτη υπηρεσίας ολοκλήρωσε 27 αποστολές προτού διαλυθεί κατά την επανείσοδό του στην ατμόσφαιρα κατά την τελική φάση της 28ης αποστολής του (STS-107) την 1η Φεβρουαρίου 2003, σκοτώνοντας και τους 7 επιβαίνοντες.
- 1981 Ο σκηνοθέτης Μιχάλης Κακογιάννης ανακηρύσσεται επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κολούμπια στο Σικάγο.
- 1986 – Εκατό αμερικανικά βομβαρδιστικά σφυροκοπούν από αέρος, για περισσότερο από μία ώρα, περιοχές της Λιβύης. Όπως ανακοινώνουν οι ΗΠΑ, πρόκειται για αντίποινα στην τακτική της κυβέρνησης Καντάφι να χρηματοδοτεί και να υποθάλπει μουσουλμανικές τρομοκρατικές οργανώσεις, που δρουν σε διάφορα μέρη του κόσμου.
- 1986 Σιμόν Ντε Μποβουάρ, γαλλίδα φεμινίστρια, συγγραφέας και σύζυγος του φιλόσοφου Ζαν Πολ Σαρτρ. («Το δεύτερο φύλο») (Γεν. 9/1/1908)
- 1995 Για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές σφραγίζουν στο αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν, παλαιστινιακό διαβατήριο.
- 2003 – Ολοκληρώνεται, ως προς το σκέλος της χαρτογράφησης, το Πρόγραμμα για το Ανθρώπινο Γονιδίωμα. Με ακρίβεια 99,99%, έχει αποκρυπτογραφηθεί το 99% του ανθρώπινου γονιδιώματος.
- 2015 – Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, δηλώνει ότι κανένας πρόσφυγας δεν είναι άστεγος και σημειώνει ότι η ίδια επισκέφθηκε την Ομόνοια και άλλες πλατείες στη διάρκεια της νύχτας και δεν είδε άστεγους πρόσφυγες. Προσθέτει δε πως αν βγαίνουν το πρωί, είναι επειδή θέλουν να λιαστούν…
- 2016 Ξεπέρασαν τα 26 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε την Ελλάδα το 2015, σημειώνοντας αύξηση κατά 5,6% σε σχέση με το 2014. Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τα έσοδα έφτασαν τα 14,1 δισ. ευρώ (+5,5% σε σύγκριση με το 2014).
- 2021: Η Δανία γίνεται η πρώτη χώρα της Ευρώπης που διακόπτει μόνιμα τη χρήση του εμβολίου της Οξφόρδης–AstraZeneca, έπειτα από αναφορές ότι το εμβόλιο προκαλεί θρόμβους στο αίμα.
Γεννήσεις
- 1126 – Αβερρόης, Ισπανός φιλόσοφος και ιατρός
- 1527 – Αβραάμ Ορτέλιους, Φλαμανδός χαρτογράφος και γεωγράφος
- 1578 – Φίλιππος Γ΄, βασιλιάς της Ισπανίας
- 1629 – Κρίστιαν Χόυχενς, Ολλανδός φυσικός
- 1769 – Μπαρτελεμί Ζουμπέρ, Γάλλος στρατηγός
- 1849 – Σεργκέι Ιβανόβιτς Μοσίν, Ρώσος μηχανικός και σχεδιαστής όπλων
- 1862 – Πιότρ Στολίπιν, Ρώσος πολιτικός
- 1866 – Άννα Σάλιβαν, Αμερικανίδα παιδαγωγός
- 1868 – Πέτερ Μπέρενς, Γερμανός αρχιτέκτονας και σχεδιαστής
- 1892 – Βηρ Γκόρντον Τσάιλντ, Αυστραλός αρχαιολόγος
- 1904 – Τζον Γκίλγκουντ, Άγγλος ηθοποιός
- 1918 – Σαΐντ Μοχάμετ Τζαφάρ, πρόεδρος των Κομορών
- 1925 – Ροντ Στάιγκερ, Αμερικανός ηθοποιός
- 1926 – Λεοπόλδο Κάλβο Σοτέλο, Ισπανός πολιτικός
- 1927 – Άλαν Μακντιάρμιντ, Νεοζηλανδός χημικός
- 1929 – Τσαντλί Μπεντζεντίντ, Αλγερινός πολιτικός
- 1935 – Έριχ φον Ντένικεν, Ελβετός συγγραφέας
- 1936 – Φρανκ Σέρπικο, Αμερικανός αστυνομικός
- 1940 – Τζούλι Κρίστι, Βρετανίδα ηθοποιός
- 1941 – Πιτ Ρόουζ, Αμερικανός παίκτης του μπέιζμπολ
- 1942 – Νι Τσικίν, Κινέζος αθλητής
- 1943 – Φουάτ Σινιόρα, Λιβανέζος πολιτικός
- 1944 – Ιωάννης Χατζηφώτης, φιλόλογος
- 1945 – Ρίτσι Μπλάκμορ, Άγγλος κιθαρίστας (The Outlaws, Deep Purple, Rainbow και Blackmore’s Night)
- 1945 – Τουιλαέπα Σαϊλέλε Μαλιελεγκαόι, Σαμοανός πολιτικός
- 1946 – Μιχάλης Σαρρής, Κύπριος οικονομολόγος και πολιτικός
- 1947 – Ντομινίκ Μποντί, Γάλλος δημοσιογράφος και πολιτικός
- 1948 – Αναστάσιος Παπαληγούρας, πολιτικός
- 1952 – Στέφανος Μανίκας, πολιτικός
- 1961 – Ρόμπερτ Καρλάιλ, Σκωτσέζος ηθοποιός
- 1967 – Τζεφ Τζάρετ, Αμερικανός παλαιστής
- 1972 – Ντην Πότερ, Αμερικανός αναρριχητής
- 1973 – Έιντριεν Μπρόντι, Αμερικανός ηθοποιός
- 1975 – Κώστας Νεμπεγλέρας, ποδοσφαιριστής
- 1975 – Έιμι Ντουμάς, Αμερικανίδα παλαίστρια
- 1977 – Σάρα Μισέλ Γκέλαρ, Αμερικανίδα ηθοποιός
- 1979 – Μάριος Ηλία, Κύπριος ποδοσφαιριστής
- 1981 – Ραούλ Μπράβο, Ισπανός ποδοσφαιριστής
- 1988 – Βασίλης Πλιάτσικας, ποδοσφαιριστής
- 1993 – Τζόσεφιν Σκράιβερ, Δανή μοντέλο
- 1996 – Άμπιγκεϊλ Μπρέσλιν, Αμερικανίδα ηθοποιός
Θάνατοι
- 911 – Πάπας Σέργιος Γ΄
- 1070 – Γεράρδος Δ΄ της Αλσατίας, δούκας της Λωρραίνης
- 1109 – Φούλκων Δ΄, κόμης του Ανζού
- 1205 – Λουδοβίκος, κόμης του Μπλουά
- 1574 – Λουδοβίκος, κόμης του Νασσάου
- 1711 – Λουδοβίκος, Γάλλος πρίγκιπας
- 1759 – Γκέοργκ Φρίντριχ Χαίντελ, Γερμανός συνθέτης
- 1842 – Αλέξανδρος Αγουάδο, Ισπανός τραπεζίτης
- 1917 – Λουδοβίκος Λάζαρος Ζαμένχοφ, Ρώσος δημιουργός της Εσπεράντο
- 1924 – Λούις Σάλλιβαν, Αμερικανός αρχιτέκτονας
- 1930 – Βλαντίμιρ Μαγιακόφσκι, Ρώσος ποιητής
- 1935 – Έμμυ Ναίτερ, Γερμανίδα μαθηματικός
- 1945 – Φέιζι Αλιζότι, Αλβανός πολιτικός
- 1964 – Ρέιτσελ Κάρσον, Αμερικανίδα βιολόγος και συγγραφέας
- 1973 – Καρλ Κερένυι, Ούγγρος φιλόλογος
- 1975 – Φρέντρικ Μαρτς, Αμερικανός ηθοποιός
- 1982 – Ιωάννης Ευαγγελίδης, πολιτικός
- 1983 – Νικόλαος Κουράσης, πολιτικός
- 1984 – Νικόλαος Κοντογιαννόπουλος, πολιτικός
- 1986 – Σιμόν ντε Μποβουάρ, Γαλλίδα συγγραφέας
- 1997 – Γουόλτερ Τέιλορ, Αμερικανός ανθρωπολόγος και αρχαιολόγος
- 2007 – Λάντισλαβ Άνταμεκ, Τσεχοσλοβάκος πολιτικός
- 2008 – Σούλα Πιερράκου, σεναριογράφος
Επέτειοι
- Παγκόσμια Ημέρα για τη νόσο Τσάγκας
- «Μαύρη Ημέρα» στη Νότιο Κορέα, άτυπος εορτασμός για τους ανύπαντρους με συγκεντρώσεις, όπου κυριαρχεί το «Γιάγιανκμιεόν», γεύμα με νουντλς (φιδέ), γαρνιρισμένο με σάλτσα από μαυροφάσουλα.
- Η κοινότητα των Σιχ γιορτάζει τη γέννηση του ιδρυτή της θρησκείας τους, Γκουρού Νάνακ (1469-1539). Ο Σιχισμός είναι μία σύνθεση Ινδουϊσμού και Μουσουλμανισμού. Πιστεύει στον ένα Θεό και στην άμεση επαφή του πιστού με τον Θεό, χωρίς ιερατείο και τελετουργίες.
- Πρωτοχρονιά για λαούς της νότιας και νοτιοανατολικής Ασίας - Βιρμανούς, Μαλαίσιους, Ταμίλ. Λαοτινούς, Καμποτζιανούς κ.ά. Διαρκεί, συνήθως, τρεις ημέρες και σηματοδοτεί το τέλος της σοδειάς και την αρχή των βροχών.