Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 11 Απρ 2024
Σαν σήμερα… 11 Απριλίου
Κλίκ για μεγέθυνση

 

 
 

 


 
 

 

Γιαννιώτες θύματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ!Σαν σήμερα η απελευθέρωσή τους

11 Απριλίου 1945. Αμερικανικά στρατεύματα καταλαμβάνουν το Έσεν και την Βαϊμάρη και απελευθερώνουν τους αιχμαλώτους του στρατοπέδου του Μπούχενβαλντ.Ανάμεσα σ΄ αυτούς και δύο Έλληνες από τα Ιωάννινα.




mpouxevalnd

Στις 11 Απριλίου τιμάται η Διεθνής Ημέρα απελευθέρωσης των κρατουμένων των ναζιστικών στρατοπέδων συγκέντρωσης. Αυτή η Μέρα θεσμοποιήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη μνήμη για τη διεθνιστική εξέγερση των κρατουμένων του Μπούχενβαλντ το 1945.

Ο Μενέλαος Λουντέμης έφυγε από την Ελλάδα τον Μάη του 1958. Λίγο αργότερα τον ίδιο χρόνο μίλησε στα εγκαίνια του μνημείου στο στρατόπεδο συγκέντρωση Μπούχενβαλντ (ανήκε στη Λαοκρατική Γερμανία). Η ομιλία του αυτή με την οποία  ζήτησε να εξαφανιστούν από προσώπου Γης όλα τα στρατόπεδα συγκέντρωσης ήταν η αφορμή να του αφαιρεθεί το 1960 η ελληνική ιθαγένεια.

Αποτέλεσμα αυτής της συμμετοχής στα εγκαίνια του μνημείο ήταν και το ποίημά του «Μπούχενβαλντ» σχετικά άγνωστο σήμερα. Δεν υπάρχει στα άπαντα που εξέδωσαν τα «Ελληνικά Γράμματα» ούτε σε μεμονωμένες συλλογές. Δεν υπάρχει και στο διαδίκτυο.

Εμείς το βρήκαμε στο περιοδικό «Πυρσός», Δίμηνο εικονογραφημένο εκπολιτιστικό μορφωτικό περιοδικό που έβγαινε στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας (τεύχος 1/1963) Μαζί με αυτό άλλα τρία ποιήματα υπό τον τίτλο «Τέσσερα ανέκδοτα ποιήματα του Μενέλαου Λουντέμη»: «Ενώπιον του έκτακτου στρατοδικείου», «Το αληθινό μας ρούχο», «Σ΄ αυτό σβωλαράκι που ζούμε», «Μπούχενβαλντ» (αποσπάσματα)

ΜΠΟΥΧΕΝΒΑΛΝΤ
ΩΔΗ ΘΥΜΩΜΕΝΗ ΚΑΙ ΠΕΝΘΙΜΗ

Πρόλογος

Θάρθω
Να σταθώ ξεσκούφωτος
μπρος στο βωμό της στάχτης σου
να κρατήσω ενός λεπτό σιγή
μπρος σ’ ένα τυραγνισμένο σου λουλούδι

Θάρθω
Μ’ ένα μπουκέτο χλόη
Βρεγμένη απ’ το αίμα της πατρίδας μου
να τ’ αποθέσω πλάι στους σκελετούς σου

Θάρθω
Απεσταλμένος μιας αποικίας σου
Με ξοφλημένη την απόδειξη της νιότης σου
Στιγματισμένος με τριάντα βιβλία
Για να σταθώ προσοχή μπρος στους τόμους σου
Που κάηκαν πριν να γραφούνε

Θάρθω
Με βουλιαγμένα από τις αγρύπνιες μάτια
Να σου πω μιαν άγρια προσευχή
Σαν κι αυτήν που λένε στα γκρεμνά
Οι αητοί που τους σφάξαν τα πουλιά τους
Μπούχενβαλντ… Δεν ήρθα για να κλάψω
Σαράντα χρόνια τα καταπίνω αυτά τα δάκρυα
Ηρθα να πάρω το μαστίγωμα της φρίκης σου
Για να το πάω στους ανθρώπους
Που περπατούν σφυρίζοντας αμέριμνα
Και δεν ακούν το σφύριγμα της οχιάς
Που ξαναζεστάθηκε στον ήλιο

Μπούχενβαλντ. Αυτό είναι το τελευταίο μου βιβλίο
Τ’ άλλα θα τα κάνω φωνή
Που να φτάσει ως την υστερική πρωτεύουσα
Όπου γερουσιαστές ουρλιάζουνε σαν σκύλοι
Και τραπεζίτες αποταμιεύουν το θάνατο
Να τους πω ότι στο «Ασπρο Σπίτι» τους
Κατοικούν πολλοί μαύροι άνθρωποι
Να τους πω ότι η κόρη της Ιλζέ Κωχ*
Παντρεύεται με συμπατριώτη τους
Και ετοιμάζουν τα προικιά τους
Με μαλλιά των κοριτσιών μας
Να τους πω – ότι αυτοί είναι!
Οι «πέραν του ωκεανού» — οι «πέραν του κόσμου»
Που δίνουνε τροφή και άσυλο στο Λύκο
Και του δείχνουνε τη σάρκα των παιδιών μας
Ότι η διαβόητη ελευθερία τους
έγινε η παραμάνα του Φασισμού
που τον θηλάζει με το γάλα της εκδίκησης
και του μαθαίνει να περπατά με το βήμα της χήνας

Μπούχενβαλντ. Δεν ήρθα να γονατίσω
Ήρθα να ορκιστώ
Πως δεν θα σωπάσω – δε θα κοιμηθώ
Όσο υπάρχουν τούτα τα μνημεία
Και προπάντων
Όσο θα υπάρχουν οι άνθρωποι που τάχτισαν.

Γνωστή ως «Σκύλα του Μπούχενβαλντ». Σύζυγος του διοικητή των στρατοπέδων συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ (1937–1941) και κατόπιν του Μαϊντάνεκ (1941–1943) Karl Koch. Αξιοποιώντας την εξουσία του συζύγου της επιδόθηκε σε πρωτοφανής βαρβαρότητας και χυδαιότητας βασανιστήρια. Μετά τον πόλεμο καταδικάστηκε σε ισόβια. Αυτοκτόνησε στη φυλακή το 1967. Διαβόητη για τα αναμνηστικά τατουάζ. Ερευνούσε «εξονυχιστικά κάθε κρατούμενο που έμπαινε στο Μπούχενβαλντ για ενδιαφέροντα τατουάζ. Όταν έβρισκε κάτι που της άρεσε, έβαζε να εκτελέσουν τον κρατούμενο, να τον γδάρουν, και με το δέρμα του να φτιάξουν χρηστικά αντικείμενα, όπως «καπέλα» για πορτατίφ και επενδύσεις βιβλίων!» (Η επεξήγηση προστέθηκε μία μέρα μετά τη δημοσίευση του θέματος.

(Στη φωτογραφία τα παραπήγματα του στρατοπέδου).

(Το ποίημα έχει κάποια εσκεμμένα λάθη)



                                                ***


1970 – Εκτοξεύεται το Απόλλων 13. Η αποστολή Απόλλων 13 ήταν επανδρωμένη πτήση στο διάστημα στο πλαίσιο του Προγράμματος Απόλλων της NASA. Δεν πέτυχε τον τελικό στόχο της προσεδάφισης ανθρώπων στη Σελήνη, αφού το κέντρο ελέγχου αναγκάστηκε λόγω βλάβης του διαστημικού σκάφους να διακόψει την πτήση και να επιστρέψει το πλήρωμα στην γη. [Στη φωτογραφία: Apollo 13 – Πορτρέτο της αρχικής σύνθεσης του πληρώματος]

Γεγονότα

  • 491 – Ο Φλάβιος Αναστάσιος γίνεται Βυζαντινός αυτοκράτορας με το όνομα Αναστάσιος Α´.
  • 1241 – Ο Μπατού Χαν νικά τον Μπέλα Δ΄ της Ουγγαρίας στη μάχη του Μόχι.
  • 1512 – Οι γαλλικές δυνάμεις νικούν στη μάχη της Ραβέννας.
  • 1689 – Ο Γουλιέλμος Γ΄ της Αγγλίας και η Μαρία Β΄ της Αγγλίας στέφονται από κοινού ηγεμόνες της Μεγάλης Βρετανίας.
  • 1713 – Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής: υπογράφεται η Συνθήκη της Ουτρέχτης.
  • 1727 – Πρεμιέρα για τα Κατά Ματθαίον Πάθη του Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ στη Λειψία.
  • 1755 Γεννήθηκε ο Άγγλος γιατρός, Τζέιμς Πάρκινσον, ο οποίος έμεινε στην ιστορία από τη νευρολογική ασθένεια που φέρει το όνομά του («Νόσος του Πάρκινσον»), καθώς ήταν ο πρώτος επιστήμονας που περιέγραψε τα συμπτώματά της
  • 1770 Γεννήθηκε ο Τζορτζ Κάνινγκ, πρωθυπουργός της Αγγλίας, υπέρμαχος της ανεξαρτησίας των Ελλήνων. Προς τιμήν του, η Πλατεία Κάνιγγος φέρει το όνομά του. (Θαν. 8/8/1827)
  • 1814 – Η Συνθήκη του Φοντενεμπλό αναγκάζει τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη να παραιτηθεί από το θρόνο του άνευ όρων.
  • https://cdn.sansimera.gr/media/photos/main/Spetsiotika_ploia-2.jpg1821 – Οι Έλληνες σημειώνουν την πρώτη ναυτική επιτυχία τους από την έναρξη της Επανάστασης. Σπετσιώτικα πλοία αιχμαλωτίζουν τρία τουρκικά στη Μήλο.
  • 1826 Ο Ιωάννης — Ιάκωβος Μάγερ σκοτώθηκε μαζί με την οικογένειά του και την υπηρέτριά του Σάννα, κατά τη διάρκεια της Εξόδου του Μεσολογγίου, στις 11 Απριλίου 1826
  • 1827 Η Γ΄ Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνας ορίζει τον Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτο Κυβερνήτη του ελληνικού κράτους.
  • 1888 – Εγκαινιάζεται το Κονσερτχεμπάου στο Άμστερνταμ.
  • 1890 – Το νησί Έλις, ανοιχτά του Μανχάταν, γίνεται ο πρώτος σταθμός των ελλήνων μεταναστών προτού πατήσουν τη «Γη της Επαγγελίας». Εκεί υποβάλλονται σε ιατρικές εξετάσεις και εγκρίνεται ή όχι η είσοδός τους στις ΗΠΑ.
  • 1893 – Ντιν Άτσεσον, υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, γνωστός από το ομώνυμο σχέδιο για τη λύση του Κυπριακού. (Θαν. 12/10/1971)
  • persi1899 γεννιέται ο Τζούλιαν Πέρσι
  • 1899 Η Ισπανία εκχωρεί το Πουέρτο Ρίκο στις ΗΠΑ.
  • 1909 – Ιδρύεται η πόλη του Τελ Αβίβ.
  • 1914 Η Αϊόβα γίνεται η πρώτη αμερικανική Πολιτεία, που επιβάλλει φόρους στον καπνό.
  • 1914: Οι Μεγάλες Δυνάμεις απαιτούν από την Ελλάδα να εκκενώσει και την υπόλοιπη Βόρειο Ήπειρο μεταξύ Κακαβιάς και Δελβινακίου. Επίσης, απαιτούν να αποδώσει στην Τουρκία την Ίμβρο, την Τένεδο και το Καστελόριζο και να ψηφίσει τον νόμο για την παραχώρηση της νήσου Σάσονος στην Αλβανία. Την ίδια μέρα η Αϊόβα γίνεται η πρώτη αμερικανική Πολιτεία, που επιβάλλει φόρους στον καπνό.
  • 1919 Συγκροτείται στο Παρίσι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO). Κύριος σκοπός της Οργάνωσης υπήρξε η κατά το δυνατόν διαχείριση και άμβλυνση των συνεπειών της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης στους εργαζομένους, υπό το φόβο κοινωνικών αναταραχών και επαναστάσεων (είχε προηγηθεί η Οκτωβριανή Επανάσταση και η άνοδος του επαναστατικού κινήματος σε μια σειρά χώρες). Η ΔΟΕ συνδέονταν αρχικά με την Κοινωνία των Εθνών και κατόπιν με τον ΟΗΕ.
  • 1941 – Βυθίζεται κοντά στο ακρωτήριο Καφηρέας από γερμανικό βομβαρδιστικό το πλωτό νοσοκομείο «Αττική», αν και φέρει εμφανώς τα διεθνή χαρακτηριστικά των πλωτών νοσοκομείων. Από τους 166 επιβαίνοντες, οι 50 θα χάσουν την ζωή τους.
  • gumno anamesa stous lukous1945 – Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: οι αμερικανικές δυνάμεις απελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.
  • 1946 kuvernisi1946 Οι Αγγλοι κατασκευάζουν την πρώτη «λαοπρόβλητη» κυβέρνηση, με πρωθυπουργό τον δωσίλογο Πουλίτσα.
  • 1947 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ Στέφανος Σαράφης μεταφέρεται στο Τμήμα Μεταγωγών της Αθήνας και κλείνεται στις φυλακές Βούρλων με την κατηγορία του…δωσίλογου!
  • maria dimitriadi1950 Γεννήθηκε η τραγουδίστρια Μαρία Δηημητριάδη
  • ελευθερώνουν το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ.
  • 1951 – Πόλεμος της Κορέας: ο Αμερικανός πρόεδρος Χάρι Τρούμαν απαλλάσσει τον στρατηγό Ντάγκλας Μακάρθουρ από τη διοίκηση των στρατευμάτων στην Κορέα.
  • 1955 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εβδομαδιαίας αθλητικής εφημερίδας “Αθλητικό Φως”, που αργότερα μετονομάζεται σε “Φως των Σπορ” και εκδίδεται καθημερινά.
  • 1957 – Το Ηνωμένο Βασίλειο συμφωνεί στο αυτοδιοίκητο της Σιγκαπούρης.
  • aehman31961 – Αρχίζει η δίκη του Άντολφ Άιχμαν στην Ιερουσαλήμ.
  • 1963 Ελένη Τσαλιγοπούλου, ελληνίδα τραγουδίστρια.
  • 1964 – Στο Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο παραπέμπεται τελικά ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Κωνσταντίνος Κόλλιας, για απόπειρα παρέμβασης στις ανακρίσεις του Χρήστου Σαρτζετάκη για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη.
  • 1964 – Ο πρωθυπουργός Γεώργιος Παπανδρέου ανακοινώνει τις αποφάσεις της κυβέρνησης για την Παιδεία. Υποχρεωτική εκπαίδευση των παιδιών ηλικίας 6 έως 12 ετών, καθιέρωση της δημοτικής σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, κατάργηση των λατινικών, δωρεάν διανομή συγγραμμάτων και μεταφορά στα σχολεία για τους άπορους μαθητές και εφαρμογή από το 1965 του «ακαδημαϊκού απολυτηρίου», για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση χωρίς εξετάσεις, εξαγγέλλει η κυβέρνηση.
  • 1966 – Την παραίτησή του υποβάλλει ο υπουργός Εξωτερικών Ηλίας Τσιριμώκος λόγω της σύγκρουσης Μακάριου-Γεώργιου Γρίβα, συμπαρασύροντας τον υπουργό Πρόνοιας Μ. Γαληνό και τον προσκείμενο στην κυβέρνηση βουλευτή Ιωάννη Τσιριμώκο και θέτοντας εν αμφιβόλω την πλειοψηφία της κυβέρνησης. Το υπουργείο Εξωτερικών αναλαμβάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Στέφανος Χ. Στεφανόπουλος.
  • 1967 Στο «Μαρκ Χέλιγκερ Θίατερ» της Νέας Υόρκης κάνει πρεμιέρα το έργο του Ζυλ Ντασέν «Ίλια Ντάρλινγκ» (θεατρική εκδοχή της ταινίας «Ποτέ την Κυριακή») με τη Μελίνα Μερκούρη και τον Νίκο Κούρκουλο στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Θα μείνει στη σκηνή για 320 παραστάσεις.
  • 1967 Ο γνωστός «κυνηγός ναζί» Σίμον Βίζενταλ, ανακοινώνει ότι ο υπασπιστής του Χίτλερ, Μάρτιν Μπόρμαν, ο αρχηγός της Γκεστάπο, Χάινριχ Μίλερ, ο πρώην διοικητής στρατοπέδων συγκέντρωσης Ρίχαρντ Γκλικ και ο διαβόητος αρχίατρος του Αουσβιτς, Γιόζεφ Μένγκελε, ζουν στη Λατινική Αμερική.
  • 1968 – Ο Αμερικανός πρόεδρος Λίντον Τζόνσον υπογράφει το νόμο περί πολιτικών δικαιωμάτων, ο οποίος απαγορεύει τις διακρίσεις στην πώληση, ενοικίαση και χρηματοδότηση της στέγασης.
  • 1970 Το αμερικανικό διαστημόπλοιο «Απόλλων 13» εκτοξεύεται και κατευθύνεται προς τη Σελήνη με τριμελές πλήρωμα. Δυο μέρες αργότερα, εκδηλώνεται σοβαρή βλάβη, η οποία γίνεται αιτία να ματαιωθεί η προσσελήνωσή του και προς στιγμήν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δυνατότητα επιστροφής των αστροναυτών στη Γη. Τελικά, η περιπέτεια λήγει αίσια στις 18 του Απρίλη.
  • 1976: Δημιουργείται ο Apple I.
  • 1979 – Καθαιρείται ο δικτάτορας της Ουγκάντα, Ιντί Αμίν.
  • 1984 Το Ανώτατο Σοβιέτ εκλέγει πρόεδρο της ΕΣΣΔ τον Κονσταντίν Τσερνιένκο.
  • 1985 πέθανε ο αλβανός κομουνιστής ηγέτης, Ενβέρ Χότζα, που κυβέρνησε τη χώρα του από το 1944 έως το θάνατό του.
  • 1987 Πρίμο Λέβι, ιταλός χημικός και συγγραφέας. («Η Ανακωχή») (Γεν. 31/7/1919)
  • 1990 – Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης γίνεται πρωθυπουργός της Ελλάδας.
  • 1990 Ο Μίκης Θεοδωράκης αναλαμβάνει υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου στη κυβέρνηση Μητσοτάκη.
  • 1994: Η «17 Νοέμβρη» επιτίθεται με ρουκέτα και εκρηκτικό μηχανισμό κατά των ασφαλιστικών εταιριών «Alico» και «Nationale Nederlanden» στο Μαρούσι. Ο αυτοσχέδιος εκτοξευτήρας που βρέθηκε στη συνέχεια, πιστοποιεί την ευθύνη του τρομοκρατικού χτυπήματος. Από τις δύο εκρήξεις προκλήθηκαν μεγάλης έκτασης ζημιές στα κτίρια όπου στεγάζονται οι δύο ασφαλιστικές εταιρείες, ενώ έσπασαν τα τζάμια σπιτιών και καταστημάτων σε μεγάλη απόσταση.
  • 1996 – Ο Παναθηναϊκός είναι η πρώτη ελληνική ομάδα που κατακτά το Κύπελλο Πρωταθλητριών στο μπάσκετ. Στον δραματικό τελικό του Παρισιού νικά την Μπαρτσελόνα 67-66.
  • 2000: Η ΑΕΚ κατακτά το Κύπελλο Σαπόρτα, τον δεύτερο ευρωπαϊκό τίτλο της ιστορίας της, επικρατώντας της Κίντερ Μπολόνια με 83-76 στον τελικό της Λωζάνης.

  • 2002 – Επιχειρείται πραξικόπημα κατά του προέδρου Ούγκο Τσάβες στη Βενεζουέλα.
  • Αλέκος Τζανετάκος (1937 – 2010)2010 Πέθανε ο ηθοποιός Αλέκος Τζανετάκος
  • 2006: Συλλαμβάνεται στο Κορλεόνε της Ιταλίας ο αρχιμαφιόζος Μπερνάντο Προβεντσάνο. Ο δήμαρχος της πόλης ονομάζει δρόμο με την ημερομηνία αυτή.
  • 2011: Τρομοκρατική βομβιστική ενέργεια σημειώνεται στο μετρό του Μινσκ και σκοτώνει 15 άτομα.
  • Σαν σήμερα 11 Απριλίου 20222017: Τρομοκρατική επίθεση στο πούλμαν της Μπορούσια Ντόρτμουντ, με έναν ελαφρά τραυματία, τον Μαρκ Μπάρτρα, με αποτέλεσμα την αναβολή του αγώνα με τη Μονακό για την προημιτελική φάση του Champions League.
  • 2020 Περικλής Κοροβέσης, έλληνας συγγραφέας («Ανθρωποφύλακες»), δημοσιογράφος και πολιτικός (βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, 2007-2009). (Γεν. 20/7/1941)
  • Σαν σήμερα 11 Απριλίου 20232021: Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοινώνει ότι η πόλη της Μαριούπολης έχει καταστραφεί ολοσχερώς, αναφέροντας ότι ο αριθμός των νεκρών είναι δεκάδες χιλιάδες.




Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου