Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Ιούν 2022
Σαν σήμερα...  22 Ιουνίου
Κλίκ για μεγέθυνση











  • 217 π.Χ. – Μάχη της Ραφίας: Ο φαραώ της Αιγύπτου, Πτολεμαίος Δ΄ Φιλοπάτωρ, νικά τον Αντίοχο Γ’ της αυτοκρατορίας των Σελευκιδών.
  • 168 π.Χ. Μάχη της Πύδνας: Οι ρωμαϊκές δυνάμεις υπό τον Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο νικούν και αιχμαλωτίζουν το βασιλιά της Μακεδονίας, Περσέα, δίνοντας τέλος στον Τρίτο Μακεδονικό Πόλεμο.
  • 431 Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, στη βασιλική της Θεοτόκου με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.
  • 813: Οι Βούλγαροι, υπό την ηγεσία του Κρούμου, νικούν τον Βυζαντινό Στρατό στη μάχη της Βερσινικίας, κοντά στην Αδριανούπολη. Ο αυτοκράτορας Μιχαήλ Α’ αναγκάζεται να παραιτηθεί υπέρ του Λέοντα Ε’.
  • 910: Οι Ούγγροι νικούν τον στρατό της Ανατολικής Φραγκίας σκοτώνοντας τον ηγέτη του, Γκέμπχαρντ, δούκα της Λοθαριγγίας (Λωρραίνης).
  • 1527: Ιδρύεται η πόλη της Τζακάρτα.
  • 1593: Τα συμμαχικά χριστιανικά στρατεύματα νικούν τους Οθωμανούς στη μάχη του Σίσακ.
  • 1622: Οι πορτογαλικές δυνάμεις αποκρούουν ολλανδική εισβολή στη μάχη του Μακάου.
  • galilaios1633 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει τον Γαλιλαίο σε φυλάκιση ως αιρετικό, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο.
  • 1662 Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.
  • 1675 Εγκαινιάζεται από το βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β’ το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αστρονόμο Κρίστοφερ Ρεν.
  • 1774: Οι Βρετανοί ψηφίζουν την Πράξη του Κεμπέκ, καθορίζοντας τους κανόνες διακυβέρνησης για την αποικία του Κεμπέκ στη Βόρεια Αμερική.
  • 1805 Γεννήθηκε ο Ιταλός πολιτικός, Τζουζέπε Ματσίνι (Giuseppe Mazzini), από τους «πατέρες» του ιταλικού έθνους
  • 1824: Αιγυπτιακά στρατεύματα αποβιβάζονται στα Ψαρά για να καταστείλουν την επανάσταση. Τα γεγονότα θα μείνουν στην Ιστορία ως Καταστροφή των Ψαρών.
  • 1825: Το Κοινοβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου καταργεί τη φεουδαρχία στη Βρετανική Βόρεια Αμερική.
  • 1837 Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, ο Γερμανός αρχιτέκτονας που σφράγισε την αρχιτεκτονική της Αθήνας και της Ελλάδας, υπογράφοντας πάνω από 500 κτίρια
  • 1846 Ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ, δημιουργεί το πρώτο σαξόφωνο.
  • 1891: Δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το καταστατικό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου, το οποίο έχει συνταχθεί τέσσερις μήνες νωρίτερα (20 Φεβρουαρίου) και στο οποίο, στο Άρθρο 2, γίνεται λόγος περί ιδρύσεως των Ολυμπιακών Αγώνων, ως κύριος στόχος και σκοπός του συλλόγου, πριν ακόμα προβληθεί από τον Κουμπερτέν η ιδέα αυτή.
  • remark1898 γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Εριχ Μαρία Ρεμάρκ.
  • 1898:  Ισπανοαμερικανικός πόλεμος:Αμερικανοί πεζοναύτες αποβιβάζονται στην Κούβα.
  • Σαν σήμερα 22 Ιουνίου — Μια ματιά στην ιστορία του τόπου και του κόσμου. Γεγονότα και πρόσωπα που έμειναν στην ιστορία και δεν πρέπει να ξεχάσουμε 

    168 π.Χ. Μάχη της Πύδνας: Οι ρωμαϊκές δυνάμεις υπό τον Λεύκιο Αιμίλιο Παύλο νικούν και αιχμαλωτίζουν το βασιλιά της Μακεδονίας, Περσέα, δίνοντας τέλος στον Τρίτο Μακεδονικό Πόλεμο.

    431 Αρχίζει τις εργασίες της στην Έφεσο η Γ’ Οικουμενική Σύνοδος, στη βασιλική της Θεοτόκου με σκοπό την καταδίκη του Νεστοριανισμού.

    1633 Η Ιερά Εξέταση καταδικάζει τον Γαλιλαίο σε φυλάκιση ως αιρετικό, επειδή είχε υποστηρίξει ότι η Γη κινείται γύρω από τον Ήλιο.

    galilaios

    1662 Εμφανίζεται για πρώτη φορά ο όρος «προπαγάνδα» στην εγκύκλιο του Πάπα Γρηγορίου ΙΕ’ για τη διάδοση της πίστεως (De Propagande Fide). Έκτοτε, ο όρος καθιερώθηκε να συμβολίζει την τέχνη της διάδοσης των ιδεών.

    1675 Εγκαινιάζεται από το βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β’ το αστεροσκοπείο του Γκρίνουιτς, το οποίο σχεδιάστηκε από τον αστρονόμο Κρίστοφερ Ρεν.

    1805 Γεννήθηκε ο Ιταλός πολιτικός, Τζουζέπε Ματσίνι (Giuseppe Mazzini), από τους «πατέρες» του ιταλικού έθνους

    1837 Γεννήθηκε ο Ερνέστος Τσίλερ, ο Γερμανός αρχιτέκτονας που σφράγισε την αρχιτεκτονική της Αθήνας και της Ελλάδας, υπογράφοντας πάνω από 500 κτίρια

    1846 Ο Βέλγος, Άντολφ Σαξ, δημιουργεί το πρώτο σαξόφωνο.

    1898 γεννιέται ο Γερμανός συγγραφέας Εριχ Μαρία Ρεμάρκ.

    remark

    1901 Γεννήθηκε η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη (πέθανε το 1998)

    kareli

    1911 Σοβαρές ζημιές παθαίνει το νεότευκτο ελληνικό θωρηκτό “Αβέρωφ”, όταν προσκρούει σε ύφαλο, ενώ έπλεε προς το Ντέβονπορτ της Αγγλίας. Οι επισκευές θα διαρκέσουν 2 μήνες περίπου και η δαπάνη θα υπερβεί τις 500.000 δρχ.

    1913 Οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.

    1914 Στην Ελλάδα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ απευθύνει διαταγή προς το στρατό, με την οποία απαγορεύει τα χειροκροτήματα στους στρατιώτες, τονίζοντας ότι αρμόζουν στους ηθοποιούς.

    1919 Επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό Κεμάλ πασά.

    1934 Στις 22 Ιουνίου η German Automobilistic Industry National Association υπέγραψε συμβόλαιο με τον σχεδιαστής αυτοκινήτων Φέρντιναντ Πόρσε. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, στις 15 Φεβρουαρίου 1936, ο Χίτλερ ανακοίνωσε επισήμως την κατασκευή του Σκαραβαίου και ο Πόρσε παρουσίασε τα σχέδιά του. Στις 22 Ιουνίου οι φίλοι του γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου

    porse

    1940 Έπειτα από μόλις 6 εβδομάδες πολεμικών συγκρούσεων η Γαλλία – μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως — παραδίδεται στη ναζιστική Γερμανία.

    1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», η εισβολή του γερμανικού στρατού στη Σοβιετική Ένωση. Ο Χίτλερ κινητοποιεί μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα. Ο Στάλιν, παρά τις εισηγήσεις των επιτελών του, πίστευε μέχρι το τέλος ότι οι Γερμανοί θα τιμήσουν την υπογραφή τους και δεν θα επιτεθούν. Η επίθεση της «Βέρμαχτ» εκδηλώνεται με τρεις στρατιές στις 3:15 το πρωί, με τη δικαιολογία ότι ο Κόκκινος Στρατός ετοιμαζόταν να επιτεθεί στη Γερμανία.

    barbarosa

    1941 Την ίδια μέρα δακτυλογραφείται σε ένα εργοστάσιο στην Κοκκινιά τρικ του ΚΚΕ που καλούσε τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του κατά των δυνάμεων Κατοχής και να υπερασπιστεί το φρούριο των λαών, τη Σοβιετική Ένωση.

    1969 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζούντι Γκάρλαντ (πραγματικό όνομα Φράνσις Ίθελ Γκαμ).

    1973 Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».

    tsirko

    1981 Στις ΗΠΑ, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ομολογεί την ενοχή του και καταδικάζεται για τη δολοφονία του Τζον Λένον.

    1986 “Ο Θεός έβαλε το χέρι του” δηλώνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή — Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού σχολιάζοντας το πρώτο του γκολ στο 51ο λεπτό. Οι Αργεντίνοι κερδίζουν με 2–1 στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.

    maradona 1

    1987 Πέθανε ο Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός, Φρεντ Αστέρ

    1997 Πεθαίνει ο πιανίστας Γιώργος Θέμελης, που παρότι εκ γενετής τυφλός, σπούδασε μουσική με τη μέθοδο «Μπράιγ» και διέπρεψε διεθνώς.

    1997 Πεθαίνει 109 χρόνων ο ρεμπέτης Γιώργος Κατσαρός (Θεολογίτης το πραγματικό του όνομα) ζωντανός μύθος της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής των ΗΠΑ, με μοναδική ενεργό καλλιτεχνική δράση, που ξεπέρασε τις οκτώ 10ετίες!

    kareli1901 Γεννήθηκε η ποιήτρια Ζωή Καρέλλη (πέθανε το 1998)
  • 1911 Σοβαρές ζημιές παθαίνει το νεότευκτο ελληνικό θωρηκτό “Αβέρωφ”, όταν προσκρούει σε ύφαλο, ενώ έπλεε προς το Ντέβονπορτ της Αγγλίας. Οι επισκευές θα διαρκέσουν 2 μήνες περίπου και η δαπάνη θα υπερβεί τις 500.000 δρχ.
  • 1913 Οι ελληνικές δυνάμεις θριαμβεύουν επί των βουλγαρικών στη Μάχη του Κιλκίς.
  • 1914 Στην Ελλάδα, ο βασιλιάς Κωνσταντίνος Α’ απευθύνει διαταγή προς το στρατό, με την οποία απαγορεύει τα χειροκροτήματα στους στρατιώτες, τονίζοντας ότι αρμόζουν στους ηθοποιούς.
  • 1919 Επαναστατικό κίνημα ξεσπά στην Κωνσταντινούπολη, με αρχηγό τον στρατηγό Κεμάλ πασά.
  • porse1934 Στις 22 Ιουνίου η German Automobilistic Industry National Association υπέγραψε συμβόλαιο με τον σχεδιαστής αυτοκινήτων Φέρντιναντ Πόρσε. Σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά, στις 15 Φεβρουαρίου 1936, ο Χίτλερ ανακοίνωσε επισήμως την κατασκευή του Σκαραβαίου και ο Πόρσε παρουσίασε τα σχέδιά του. Στις 22 Ιουνίου οι φίλοι του γιορτάζουν την Παγκόσμια Ημέρα Σκαραβαίου
  • 1940 Έπειτα από μόλις 6 εβδομάδες πολεμικών συγκρούσεων η Γαλλία – μια από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δυνάμεις παγκοσμίως — παραδίδεται στη ναζιστική Γερμανία.
  • barbarosa1941 Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ξεκινά η «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», η εισβολή του γερμανικού στρατού στη Σοβιετική Ένωση. Ο Χίτλερ κινητοποιεί μια πολεμική μηχανή που όμοιά της δεν είχε δει ο κόσμος μέχρι τότε: 3.700.000 στρατιώτες, 2.600 τανκς, 7.000 πυροβόλα και 2.700 αεροπλάνα. Ο Στάλιν, παρά τις εισηγήσεις των επιτελών του, πίστευε μέχρι το τέλος ότι οι Γερμανοί θα τιμήσουν την υπογραφή τους και δεν θα επιτεθούν. Η επίθεση της «Βέρμαχτ» εκδηλώνεται με τρεις στρατιές στις 3:15 το πρωί, με τη δικαιολογία ότι ο Κόκκινος Στρατός ετοιμαζόταν να επιτεθεί στη Γερμανία.
  • 1963: Δίδεται στη δημοσιότητα το πόρισμα του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το οποίο επιρρίπτει την ευθύνη στον αστυνομικό διευθυντή Θεσσαλονίκης, Ευθύμιο Καμουτσή, και τους αξιωματικούς που επιτηρούσαν τη φύλαξη της συγκέντρωσης.
  • 1969 Πεθαίνει η Αμερικανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Τζούντι Γκάρλαντ (πραγματικό όνομα Φράνσις Ίθελ Γκαμ).
  • tsirko1973 Η Τζένη Καρέζη και ο Κώστας Καζάκος ανεβάζουν στο θέατρο «Αθήναιον» το έργο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Το μεγάλο μας τσίρκο».
  • 1981 Στις ΗΠΑ, ο Μαρκ Ντέιβιντ Τσάπμαν ομολογεί την ενοχή του και καταδικάζεται για τη δολοφονία του Τζον Λένον.
  • maradona 11986 “Ο Θεός έβαλε το χέρι του” δηλώνει ο Ντιέγκο Μαραντόνα αμέσως μετά τον αγώνα Αργεντινή — Αγγλία στο στάδιο Αζτέκα του Μεξικού σχολιάζοντας το πρώτο του γκολ στο 51ο λεπτό. Οι Αργεντίνοι κερδίζουν με 2–1 στο πλαίσιο της προημιτελικής φάσης του 13ου Παγκοσμίου Κυπέλλου.
  • 1987 Πέθανε ο Αμερικανός χορευτής και ηθοποιός, Φρεντ Αστέρ
  • 1992: Αρχίζει στον Βόλο η δίκη για το θάνατο του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα, ο οποίος δολοφονήθηκε στις μαθητικές εξεγέρσεις, στην Πάτρα. Κύριος κατηγορούμενος είναι ο Γιάννης Καλαμπόκας. Η διαδικασία θα διαρκέσει σχεδόν ένα χρόνο (22 Ιουνίου 1992 – 9 Μαρτίου 1993), στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της θεσσαλική πόλης. Πρωτοδίκως ο κατηγορούμενος θα καταδικαστεί σε ισόβια για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως, χωρίς να του αναγνωρισθεί κανένα ελαφρυντικό. Λίγους μήνες αργότερα θα γίνει η δίκη του σε δεύτερο βαθμό (7 Δεκεμβρίου 1993 – 19 Απριλίου 1994) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λάρισας, με τους δικαστές να του αναγνωρίζουν ελαφρυντικά και να τον καταδικάζουν σε κάθειρξη 17 ετών και τριών μηνών. Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 ο Καλαμπόκας θα αφεθεί ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του. Μέχρι σήμερα ισχυρίζεται ότι είναι αθώος και δράστης της δολοφονίας Τεμπονέρα ήταν ο συναγωνιστής του στην ΟΝΝΕΔ, Αλέκος Μαραγκός.
  • 1997 Πεθαίνει ο πιανίστας Γιώργος Θέμελης, που παρότι εκ γενετής τυφλός, σπούδασε μουσική με τη μέθοδο «Μπράιγ» και διέπρεψε διεθνώς.
  • 1997 Πεθαίνει 109 χρόνων ο ρεμπέτης Γιώργος Κατσαρός (Θεολογίτης το πραγματικό του όνομα) ζωντανός μύθος της Ελληνικής Λαϊκής Μουσικής των ΗΠΑ, με μοναδική ενεργό καλλιτεχνική δράση, που ξεπέρασε τις οκτώ 10ετίες!
  • 2002: Ένας σεισμός 5,6 Ρίχτερ στο Ιράν σκοτώνει περισσότερους από 261 ανθρώπους.
  • 2009: Στην Ουάσινγκτον, δύο συρμοί του μετρό συγκρούονται, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 9 άτομα και να τραυματιστούν 80.
  • 2009: Η εταιρία Kodak ανακοινώνει ότι θα σταματήσει τις πωλήσεις του έγχρωμου φωτογραφικού της φιλμ μετά από 74 χρόνια.
  • 2021: Η ιαπωνική κυβέρνηση, στις ετήσιες κατευθυντήριες γραμμές της οικονομικής πολιτικής της, συνιστά στις εταιρείες να εφαρμόζουν τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, λέγοντας ότι αυτό θα βελτιώσει την ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, θα ενθαρρύνει την ανάπτυξη δεξιοτήτων και θα κάνει τους εργαζόμενους να ξοδεύουν περισσότερα για την τόνωση της οικονομίας.

Γεννήσεις

Θάνατοι

Επέτειοι


 





 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου