Θλίψη προκαλεί η είδηση του θανάτου του έμπειρου ορειβάτη στην τελευταία του ανάβαση στα Ιμαλάια, Αντώνη Συκάρη.
Φίλος του, ορειβάτης, μίλησε στην ΕΡΤ, και ανέφερε πως όλοι είναι σοκαρισμένοι από το θάνατο του Αντώνη Συκάρη, που όπως είπε έχασε τη ζωή του κατά την κατάβαση από το όρος Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια.
Ήταν ένας ορειβάτης ο οποίος με το που τελείωνε μια ανάβαση, ετοίμαζε την επόμενη. Όπως είπε ο Φώτης Θεοχάρης, η κούραση και η έλλειψη οξυγόνου είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατό του κοντά στην κατασκήνωση 3.
Τι είναι η νόσος των μεγάλων υψομέτρων
H νόσος των μεγάλων υψομέτρων ή όπως μερικοί λένε η «νόσος των ορειβατών» φαίνεται να αποτέλεσε μία από τις βασικές αιτίες θανάτου του κορυφαίου ορειβάτη.
Ειδικότερα παρόλο που το επίπεδο του οξυγόνου στον ατμοσφαιρικό αέρα παραμένει αρκετό, το επίπεδο του οξυγόνου στους πνεύμονες και στο αίμα μειώνεται κατά την άνοδο σε μεγαλύτερο υψόμετρο λόγω της χαμηλότερης ατμοσφαιρικής πίεσης σε σχέση με την ατμοσφαιρική πίεση στο επίπεδο της θάλασσας.
Το οξυγόνο είναι σημαντικό για τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού ο οποίος προσαρμόζεται στα χαμηλότερα επίπεδα οξυγόνου με ταχύτερη και βαθύτερη αναπνοή και με την παραγωγή περισσότερων ερυθρών αιμοσφαιρίων που χρειάζονται για να μεταφέρουν το οξυγόνο.
Η ανταπόκριση αυτή του οργανισμού ονομάζεται εγκλιματισμός και χρειάζεται περίπου 3-5 μέρες να αναπτυχθεί, ενώ ποικίλει ανάλογα με το άτομο και τις συνθήκες.
Ο μη επαρκής εγκλιματισμός μπορεί να οδηγήσει στη νόσο του υψομέτρου.
Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ είναι πιο συχνή σε εκείνους που δεν αφιερώνουν αρκετό χρόνο να εγκλιματιστούν κατάλληλα σε εκείνους που φτάνουν απευθείας σε περιοχές που εντοπίζονται σε μεγάλο υψόμετρο.
Η Οξεία Νόσος του Υψομέτρου (AMS) είναι πιθανότερο να συμβεί όταν η άνοδος γίνεται γρήγορα σε μεγάλο υψόμετρο. Οποιοδήποτε μπορεί να εμφανίσει Οξεία Νόσο του Υψομέτρου (AMS) ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη φυσική κατάσταση.
Ποιος ήταν ο Αντώνης Συκάρης
Ο Αντώνης Συκάρης θεωρούνταν ο κορυφαίος ορειβάτης και αλπινιστής της χώρας και ήταν ο μοναδικός Έλληνας που είχε καταφέρει να σκαρφαλώσει με επιτυχία 5 από τις 14 κορυφές άνω των 8.000 μ. του κόσμου.
Ο έμπειρος ορειβάτης πέθανε στην προσπάθειά του να κατακτήσει την κορυφή του Νταουλαγκίρι ύψους 8.167 μέτρων στο Νεπάλ, την 8η ψηλότερη κορυφή του κόσμου. Το 1998, έχασαν την ζωή τους εκεί, οι ορειβάτες Νίκος Παπανδρέου και Μπάμπης Τσουπράς.
Λίγο πριν χάσει τη ζωή του, ο 60χρονος ορειβάτης είχε ανεβάσει μια φωτογραφία στο Instagram με μια φωτογραφία και κλείνοντας με τη φράση «Σας αγαπώ όλους».
Σήμερα, 11 Απριλίου 2022, η ώρα 12:50 -ώρα Νεπάλ, βρίσκομαι στην κορυφή του Dhaulagiri 8.167 μέτρα.
Θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή:
Στον Νίκο Παπανδρέου και την οικογένειά του.
Στον Μπάμπη Τσουπρά και στην οικογένειά του.
Και στον Ερμή – Θεοφάνη Θεοχαροπουλο.
Ακόμα θέλω να αφιερώσω αυτή την κορυφή σε όλους τους Έλληνες, σε όλους τους ορειβάτες και στη μικρή μου Ίριδα, την εγγονή μου.
Ιριδά μου είμαι στην κορφή!!!
Ο “πα” είναι στην κορυφή!!!
Ευχαριστώ όλους τους φίλους μου και τους φίλους μου που μέσα από τα social με υποστήριξαν και με βοήθησαν να φτάσω στην κορυφή!
Χάρη σε αυτούς το πέτυχα!!!
Σας αγαπώ όλους!!!
Διαβάστε επίσης