Loading...

Κατηγορίες

Δευτέρα 19 Ιούν 2023
Ακροδεξιός αέρας στη νέα πολιτική της Φινλανδίας για την ΕΕ
Κλίκ για μεγέθυνση







Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει πρόσθετες επενδύσεις της ΕΕ όπου τις θεωρεί σημαντικές, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν «πρωτίστως εντός του προϋπολογισμού». [Shutterstock/Dana Creative Studio]

Η νέα δεξιά κυβέρνηση του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού, του Κόμματος των Φινλανδών, του Σουηδικού Λαϊκού Κόμματος και των Χριστιανοδημοκρατών ανακοίνωσε, μετά από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων, το πρόγραμμά της έκτασης 250 σελίδων, επτά από τις οποίες είναι αφιερωμένες στο μέλλον της πολιτικής της χώρας στην ΕΕ.

Η μελλοντική πολιτική της Φινλανδίας για την ΕΕ φαίνεται να είναι ένας σκληρός συμβιβασμός μεταξύ του πιο φιλοευρωπαϊκού κόμματος της χώρας, του Κόμματος Εθνικού Συνασπισμού (ΚΕΣ), και του πιο σκεπτικιστικού, εθνικιστικού Κόμματος των Φινλανδών. Ωστόσο, το τελευταίο φαίνεται να έχει ελαφρώς το πάνω χέρι.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Petteri Orpo (NCP) περιγράφει την ΕΕ ως το «σημαντικότερο πολιτικό και οικονομικό πλαίσιο αναφοράς και κοινότητα αξιών», η οποία πρέπει να υιοθετήσει μια ισχυρότερη παγκόσμια προσέγγιση.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης μια επισκόπηση των πιο πιθανών  «κόκκινων γραμμών» και τη σαφή θέση ότι «η Φινλανδία θέλει η ΕΕ να παίζει μεγάλο ρόλο στα μεγάλα ζητήματα και μικρό στα μικρά».

Σύμφωνα με την κυβέρνηση, η Φινλανδία είναι διατεθειμένη να υποστηρίξει πρόσθετες επενδύσεις της ΕΕ όπου τις θεωρεί σημαντικές, αλλά θα πρέπει να παραμείνουν «πρωτίστως εντός του προϋπολογισμού». Ταυτόχρονα, τα «εθνικά συμφέροντα της χώρας πρέπει να προσδιορίζονται και να διασφαλίζονται».

Όσον αφορά τα δημόσια οικονομικά, η ΕΕ «πρέπει να περάσει από μια πολιτική ανάκαμψης που αυξάνει το βάρος του χρέους σε μια πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης».

Η Φινλανδία θα υποστηρίξει επίσης την επιστροφή στην αρχή της μη διάσωσης, σύμφωνα με την οποία κάθε κράτος μέλος είναι υπεύθυνο για τα δικά του χρέη. Επιπλέον, η χρηματοδότηση του προϋπολογισμού της ΕΕ πρέπει να συνδέεται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου και η ΕΕ δεν πρέπει να μετατραπεί σε «μια ασύμμετρη ένωση μεταφοράς εισοδήματος».

Το χρησιμοποιούμενο μέσο ανάκαμψης πρέπει να θεωρηθεί ως «έκτακτη εφάπαξ λύση» και όχι ως προηγούμενο. «Η Φινλανδία δεν θα δεχτεί να επαναλάβει μια παρόμοια ρύθμιση ή να την καταστήσει μόνιμη», δηλώνει η κυβέρνηση.

Πρόσθετη χρηματοδότηση ή εντελώς νέα χρηματοδοτικά μέσα σε επίπεδο ΕΕ δεν θα υποστηριχθούν από τη Φινλανδία «στην παρούσα κατάσταση».

Τα υφιστάμενα κονδύλια της ΕΕ θα πρέπει να ιεραρχηθούν και να αναδιανεμηθούν πρώτα. Σχετικά με το σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Ταμείο Κυριαρχίας, η κυβέρνηση αναφέρει ότι η ανάγκη του θα αξιολογηθεί «σε σχέση με την πολιτική κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και την κατεύθυνση που η μελλοντική πρόταση της Επιτροπής θα υποδείξει για τη χρήση του Ταμείου».

Ακόμη και αν η κυβέρνηση λέει ότι στοχεύει στην ενίσχυση της ικανότητας λήψης αποφάσεων της ΕΕ, θεωρεί ότι η χρήση της ειδικής πλειοψηφίας είναι δυνατή μόνο σε «περιορισμένους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας»

Με βάση αυτές τις ευθυγραμμίσεις δεν είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς ότι τα ζητήματα της ΕΕ θα αποτελέσουν αγκάθι για τη νέα κυβέρνηση.

πηγη: https://www.euractiv.gr

 
Copyright © 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου