Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 26 Απρ 2017
Αχαΐα: Περισσότερες από 1.200 ενστάσεις έχουν υποβληθεί για τους δασικούς χάρτες
Κλίκ για μεγέθυνση

 

Παρατείνεται, σύμφωνα με το νέο Νόμο 4467/2017, η προθεσμία υποβολής αντιρρήσεων για όλες τις περιοχές των αναρτημένων δασικών χαρτών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτ. Ελλάδας & Ιονίου με νέα  καταληκτική ημερομηνία υποβολής να είναι η 12η Ιουνίου 2017 για όσους διαμένουν στην Ελλάδα και η 3η Ιουλίου 2017 για τους διαμένοντες  στο εξωτερικό.  
Σημαντικές διατάξεις για τους δασικούς χάρτες και για τις αιτήσεις τακτοποίησης γεωργικών εκμεταλλεύσεων σε εκτάσεις δασικού χαρακτήρα που εκχερσώθηκαν προ του 1975 αλλά και μεταξύ 1975-2007 περιλαμβάνει ο νέος νόμος 4467/2017, ο οποίος δίνει την δυνατότητα εξαγοράς των εκτάσεων, που είχαν εκχερσωθεί παλαιότερα . Ο  δασάρχης Αχαΐας Γιώργος Παναγιωτόπουλος μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107.7» για την νέα παράταση, που δόθηκε, με σκοπό να ενεργοποιηθεί η διαδικασία από τους ενδιαφερόμενους για την νομιμοποίηση,  τόνισε ότι «όσοι κάνουν αίτηση μέχρι  τις 12 Ιουνίου θα ενταχθούν μετά στο πρόγραμμα του ΟΣΔΕ , στη συνέχεια μετά την απόφαση του Γεν. Γραμ. , που θα τους εντάξει. Αυτό είναι ένα χρονικό διάστημα, όπου δίνεται παραπάνω δουλειά στα δασαρχεία προκειμένου να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις καταστάσεις , διότι μην ξεχνάτε έχουμε να άρουμε και τα αναδασωτέα. Έχει πέσει αρκετή δουλειά και στα τρία δασαρχεία».
Σύμφωνα με τον δασάρχη Αχαΐας, αυτά, που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα παλιά, που είναι δασικά και σήμερα φαίνονται εκχερσωμένα , «εκεί κυρίως μπορούν να ενταχθούν στον ευεργετικό νόμο, που ψηφίστηκε πρόσφατα, για εξαγορά με κάποιο χρηματικό αντάλλαγμα , προ του ’75, οπότε δεν χρειάζεται να κάνουν αγορά αντικειμενικής, εάν κάποιος δεν έχει τα λεφτά για τίτλο ιδιοκτησίας. Μπορεί και με έγκριση επέμβασης, που θα δοθεί , ένα πιστοποιητικό από τον γραμματέα , το οποίο θα μεταγράφεται κιόλας. Αναμένουμε και σχετικό εγκύκλιο εφαρμογής από το Υπουργείο,  γιατί άλλαξε ολόκληρη η διαδικασία των άρθρων 47 και 47β, τα οποία προέβλεπαν αυτά».
Στους δασικού χάρτες ως δασικές εκτάσεις, που εκχερσώθηκαν και μετατράπηκαν σε αγροτικές είναι περίπου 200.000 στρέμματα στην Αχαΐα και 300.000 στην Ηλεία. Η λύση δίνεται μέσω νέου νόμου, που αντιμετωπίζει  και την εκκρεμότητα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Στην περίπτωση όμως, που αυτές οι εκτάσεις δεν μπουν στην ρύθμιση αυτή, τότε υπάρχει ο κίνδυνος να απενταχθούν από το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων. «Άλλες περιπτώσεις είναι οι δασωμένοι αγροί , όπου υπάρχει το άρθρο 67. Εάν έχουν παλιά συμβόλαια μπορούν να αναγνωρίσουν ως μη δασικά τα κτήματά τους μέχρι την έννοια της δασικής έκτασης. Μόνο δάσος παρ. 1 δεν μπορούν να κερδίσουν κάτι. Αλλά και σε αυτό θα δημιουργηθούν κάποιες επιτροπές , που θα κάνουν τον διαχωρισμό των άρθρων , όπως του 3, υποπαραγράφων 1,2,3,4,5» επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος. 
Όπως σημειώνει ο ίδιος «όταν κάναμε μια πράξη χαρακτηρισμού κοιτάμε τις αεροφωτογραφίες του ’45 κι αν αυτές δεν ευκρινείς πάμε σε αυτές του ’60. Άρα βάση δεδομένων για όλους τους δασικούς χάρτες είναι το 1945. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι το ’60 είναι περισσότερα τα δασωμένα. Δηλαδή εάν κάποιοι έφυγαν λόγω του εμφυλίου και παράτησαν τα χωράφια τους , δασώθηκαν αυτά, οπότε όταν ένας προτείνει τις  αεροφωτογραφίες του ’60, καλό θα είναι να δουν και του ’45 γιατί θα εξυπηρετήσει περισσότερο κόσμο, ώστε να μην χάσει τις περιουσίες του. Άμα έχει βέβαια και παλιά συμβόλαια ακόμα καλύτερα γιατί θα δικαιωθεί στις επιτροπές, που θα γίνουν μετά».
Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί στην Αχαΐα περισσότερες από 1.200 αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες, κάποιες επί πληρωμή και κάποιες ατελώς, καθώς όσοι έχουν παλιές τελεσίδικες πράξεις αποχαρακτηρισμού δεν κατέβαλαν ούτε ένα ευρώ για την ένσταση. Τέλος, από την πλευρά του το Δασαρχείο της Αχαΐας έχει ζητήσει μια ατέλεια από το Υπουργείο για τις βεβαιώσεις από τις παλιές του ’81 μέχρι το ’97 , που δεν τις κάλυπτε ο νόμος και περιμένει απάντηση. Οι αντιρρήσεις γίνονται στο Δασαρχείο Πατρών, στην Διεύθυνση Δασών , αλλά και στα Δασαρχεία Αιγίου και Καλαβρύτων. 

 πηγη:stokokkino.gr


 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου