Loading...

Κατηγορίες

Παρασκευή 29 Μάρ 2024
Διεθνές Δικαστήριο: Διατάσσει το Ισραήλ να εγγυηθεί την ασφαλή διανομή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
Κλίκ για μεγέθυνση
 
Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή βοήθειας στη Γάζα, προκειμένου να αποφευχθεί η πείνα.

Το ανώτατο δικαστήριο του ΟΗΕ διέταξε το Ισραήλ να επιτρέψει την απρόσκοπτη ροή βοήθειας στη Γάζα, προκειμένου να αποφευχθεί η πείνα. Σε μια ομόφωνη απόφαση, το Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης (ICJ) είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε να ενεργήσει «χωρίς καθυστέρηση» για να επιτρέψει την «παροχή επειγόντων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Αυτό ακολουθεί τις προειδοποιήσεις ότι ο λιμός θα μπορούσε να πλήξει τη Γάζα εντός εβδομάδων. Το Ισραήλ χαρακτήρισε «εντελώς αβάσιμους» τους ισχυρισμούς ότι μπλοκάρει τη βοήθεια.

Δίνοντας την απάντησή του στη δικαστική απόφαση, το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών είπε ότι συνεχίζει «να προωθεί νέες πρωτοβουλίες και να επεκτείνει τις υπάρχουσες» για να επιτρέψει τη συνεχή ροή βοήθειας στη Γάζα «από ξηρά, αέρα και θάλασσα», σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. και άλλοι.

Υποστήριξε ότι η Χαμάς ήταν υπεύθυνη για την κατάσταση στη Γάζα και για την έναρξη του πολέμου.

Η τελευταία απόφαση του δικαστηρίου της Χάγης έρχεται αφότου η Νότια Αφρική ζήτησε να ενισχύσει την εντολή που εκδόθηκε προς το Ισραήλ τον Ιανουάριο να λάβει όλα τα μέτρα για την αποτροπή γενοκτονικών πράξεων στη Γάζα.

Η Νότια Αφρική δήλωσε ότι είχε την υποχρέωση να ενεργήσει για να αποτρέψει τη γενοκτονία ως υπογράφοντα τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τη Γενοκτονία του 1948.

Η χώρα έχει ασκήσει έντονη κριτική για τη στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ στη Γάζα και το κυβερνών Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) έχει μακρά ιστορία αλληλεγγύης με την παλαιστινιακή υπόθεση.

Αν και οι εντολές που εκδίδονται από το Διεθνές Δικαστήριο είναι νομικά δεσμευτικές, το δικαστήριο δεν έχει την εξουσία να τις εκτελέσει. Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών είναι το μόνο όργανο του ΟΗΕ που μπορεί να θεσπίσει μέτρα για να προσπαθήσει να διασφαλίσει τη συμμόρφωση.

 

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου έρχεται μετά τη δημοσίευση έκθεσης της Global Food Security Phase Classification Global Initiative, η οποία διευθύνεται από το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Τροφίμων και άλλους, την περασμένη εβδομάδα – προειδοποιώντας ότι μια «καταστροφική» κατάσταση αναπτύσσεται στη Γάζα.

Ανέφερε ότι και τα 2,2 εκατομμύρια άνθρωποι στη Γάζα «αντιμετωπίζουν υψηλά επίπεδα οξείας επισιτιστικής ανασφάλειας» και ότι ο λιμός προβλέπεται να πλήξει τα βόρεια της περιοχής πριν από τα τέλη Μαΐου.

Ο λιμός συμβαίνει όταν μια χώρα έχει τόσο σοβαρή έλλειψη τροφίμων που ο πληθυσμός της αντιμετωπίζει οξύ υποσιτισμό, πείνα ή θάνατο.

Στην απόφασή του, το Διεθνές Δικαστήριο είπε ότι η Γάζα «δεν αντιμετωπίζει πλέον μόνο τον κίνδυνο πείνας», αλλά «η πείνα αρχίζει» και ότι, σύμφωνα με παρατηρητές του ΟΗΕ, 31 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 27 παιδιά, είχαν ήδη πεθάνει από υποσιτισμό και αφυδάτωση.

Το δικαστήριο σημείωσε επίσης τα σχόλια του Βόλκερ Τουρκ Ύπατου Αρμοστή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο οποίος είπε την περασμένη εβδομάδα ότι η «κατάσταση πείνας, πείνας και λιμού» ήταν «αποτέλεσμα των εκτεταμένων περιορισμών του Ισραήλ στην είσοδο και διανομή ανθρωπιστικής και εμπορικής βοήθειας και αγαθών, όπως και της εκτόπισης του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού, καθώς και της καταστροφής ζωτικής σημασίας αστικών υποδομών».

Ο κ. Τουρκ είπε πρόσφατα στο BBC ότι υπάρχει μια “εύλογη” περίπτωση ότι το Ισραήλ χρησιμοποιούσε την πείνα ως πολεμικό όπλο στη Γάζα και ότι, εάν αποδειχτεί πρόθεση, αυτό θα ισοδυναμούσε με έγκλημα πολέμου.

Το Διεθνές Δικαστήριο είπε ότι το Ισραήλ έπρεπε «να λάβει όλα τα απαραίτητα και αποτελεσματικά μέτρα για να εξασφαλίσει, χωρίς καθυστέρηση, σε πλήρη συνεργασία με τα Ηνωμένα Έθνη, την ανεμπόδιστη παροχή σε κλίμακα… επειγόντων βασικών υπηρεσιών και ανθρωπιστικής βοήθειας».

Η βοήθεια που χρειαζόταν περισσότερο περιελάμβανε τρόφιμα, νερό, ηλεκτρισμό, καύσιμα, στέγη και ρούχα, καθώς και προϊόντα υγιεινής και ιατρικές προμήθειες, ανέφερε.

Τους τελευταίους μήνες έχουν σχηματιστεί επανειλημμένα μεγάλες ουρές φορτηγών βοήθειας καθώς περιμένουν να εισέλθουν στη Γάζα από την Αίγυπτο και έχουν κατηγορηθεί στο Ισραήλ ότι υποβάλλει τις παραδόσεις σε περίπλοκους και αυθαίρετους ελέγχους.

Το Ισραήλ είπε επίσης ότι η Χαμάς παίρνει μεγάλο μέρος της βοήθειας που εισέρχεται στη Γάζα και κατηγόρησε τον ΟΗΕ ότι δεν κατάφερε να διανείμει ό,τι έχει απομείνει στον άμαχο πληθυσμό.

Το Ισραήλ έχει δεσμευτεί να συνεχίσει την αποστολή του για την εξάλειψη της Χαμάς, παρά το γεγονός ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ενέκρινε ψήφισμα που ζητούσε άμεση κατάπαυση του πυρός νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Ο στρατός του Ισραήλ εξαπέλυσε πρόσφατα άλλη μια επιδρομή στο νοσοκομείο αλ-Σίφα – το μεγαλύτερο στη Γάζα – όπου φιλοξενούνται χιλιάδες εκτοπισμένοι.

Το νοσοκομείο Αλ-Αμάλ στη νότια Γάζα τέθηκε εκτός λειτουργίας νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, αφού τα ισραηλινά στρατεύματα ανάγκασαν τους γιατρούς και τους ασθενείς να εκκενώσουν, ανέφερε η Παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος.

Υπήρξαν επίσης επανειλημμένες ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σε, όπως λέει, στόχους της Χαμάς σε ολόκληρη τη Γάζα.

Το Ισραήλ απείλησε να εξαπολύσει επίθεση στη νότια πόλη Ράφα, όπου περισσότεροι από 1,5 εκατομμύριο Παλαιστίνιοι βρίσκονται καταφύγιο.

από: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου