Loading...

Κατηγορίες

Πέμπτη 04 Απρ 2024
Επιτυχημένη η πρώτη μεταμόσχευση νεφρού από χοίρο σε άνθρωπο
Κλίκ για μεγέθυνση
Ο Σλέιμαν επιστρέφει σπίτι του υγιής, χωρίς να αναγκαστεί να κάνει ξανά αιμοκάθαρση.

Ο πρώτος άνθρωπος που έλαβε γενετικά τροποποιημένο μόσχευμα νεφρού από χοίρο πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο. Ο 62χρονος εστάλη στο σπίτι του την Τετάρτη (3/4), δύο εβδομάδες μετά την πρωτοποριακή χειρουργική επέμβαση στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης (MGH).

Οι μεταμοσχεύσεις οργάνων από γενετικά τροποποιημένους χοίρους έχουν αποτύχει στο παρελθόν. Αλλά η επιτυχία αυτής της διαδικασίας μέχρι στιγμής έχει χαιρετιστεί από τους επιστήμονες ως ένα ιστορικό ορόσημο στον τομέα της μεταμόσχευσης.

Η είδηση ​​κοινοποιήθηκε σε δελτίο τύπου την Τετάρτη από την MGH , η οποία είναι το μεγαλύτερο εκπαιδευτικό νοσοκομείο της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στην πόλη της Βοστώνης των ΗΠΑ.

Στην ανακοίνωση, το νοσοκομείο είπε ότι ο ασθενής, ο Ρίκαρντ Σλέιμαν από το Weymouth της Μασαχουσέτης, πάλευε με νεφρική νόσο τελικού σταδίου και χρειαζόταν μεταμόσχευση οργάνου. Οι γιατροί του μεταμόσχευσαν επιτυχώς ένα γενετικά επεξεργασμένο νεφρό χοίρου στο σώμα του σε μια τετράωρη χειρουργική επέμβαση στις 16 Μαρτίου.

Όπως δήλωσαν, το νεφρό του λειτουργεί πλέον καλά και δεν θα χρειάζεται πια αιμοκάθαρση. Σε δήλωσή του, ο Σλέιμαν είπε, ότι το να μπορέσει να φύγει από το νοσοκομείο και να πάει σπίτι του: «Μία από τις πιο ευτυχισμένες στιγμές της ζωής μου».

«Είμαι ενθουσιασμένος που θα συνεχίσω να περνάω χρόνο με την οικογένεια, τους φίλους και τους αγαπημένους μου, απαλλαγμένος από το βάρος της αιμοκάθαρσης που έχει επηρεάσει την ποιότητα της ζωής μου για πολλά χρόνια».

Το 2018, έκανε μεταμόσχευση ανθρώπινου νεφρού από έναν νεκρό δότη, ωστόσο άρχισε να αποτυγχάνει πέρυσι και οι γιατροί έθεσαν την ιδέα μιας μεταμόσχευσης νεφρού χοίρου. «Το είδα όχι μόνο ως έναν τρόπο να με βοηθήσω, αλλά έναν τρόπο να δώσω ελπίδα στους χιλιάδες ανθρώπους που χρειάζονται μεταμόσχευση για να επιβιώσουν», είπε.

Το νέο νεφρό χοίρου που έλαβε, τροποποιήθηκε από τη φαρμακευτική εταιρεία eGenesis που εδρεύει στο Κέμπριτζ για να αφαιρέσει «επιβλαβή γονίδια χοίρου και να προσθέσει ορισμένα ανθρώπινα γονίδια για να βελτιώσει τη συμβατότητά του με τον άνθρωπο» ανέφερε.

Για τη διαδικασία, το νοσοκομείο τόνισε, ότι άντλησε από την ιστορία του ως πίσω από την πρώτη επιτυχή μεταμόσχευση ανθρώπινων οργάνων στον κόσμο νεφρού το 1954, καθώς και από την έρευνα που είχε διεξαγάγει με την eGenesis σχετικά με την ξενομεταμόσχευση (μεταμοσχεύσεις οργάνων μεταξύ των ειδών) τα τελευταία πέντε χρόνια.

Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης Το νοσοκομείο είπε ότι χρησιμοποίησε ένα νεφρό χοίρου που ήταν γενετικά τροποποιημένο στη μεταμόσχευση

Η διαδικασία έλαβε το πράσινο φως από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων, η οποία πρόσφερε ένα ενιαίο Πρωτόκολλο Διευρυμένης Πρόσβασης-γνωστό και ως παρηγορητική χρήση-που χρησιμοποιείται σε ασθενείς με απειλητικές για τη ζωή ασθένειες για να τους παραχωρήσει πρόσβαση σε πειραματική θεραπεία.

Η ομάδα πίσω από τη μεταμόσχευση το χαιρέτισε ως ένα ιστορικό βήμα που μπορεί να δώσει μια πιθανή λύση στην έλλειψη οργάνων στον κόσμο, ειδικά σε εκείνες από κοινότητες εθνοτικών μειονοτήτων τις οποίες η έλλειψη επηρεάζει δυσανάλογα.

«Η άφθονη παροχή οργάνων που προκύπτει από αυτή την τεχνολογική πρόοδο μπορεί να φτάσει πολύ μακριά, για να επιτύχει επιτέλους την ισότητα της υγείας και να προσφέρει την καλύτερη λύση για τη νεφρική ανεπάρκεια – έναν νεφρό που λειτουργεί καλά – σε όλους τους ασθενείς που έχουν ανάγκη», δήλωσε ο γιατρός του Σλέιμαν.

Υπολογίζεται ότι 17 άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα στις ΗΠΑ περιμένοντας ένα όργανο και τα νεφρά είναι το πιο κοινό όργανο που χρειάζεται για μια μεταμόσχευση. Αν και αυτός είναι το πρώτο νεφρό χοίρου που μεταμοσχεύεται σε άνθρωπο, δεν είναι το πρώτο όργανο χοίρου που χρησιμοποιείται σε διαδικασία μεταμόσχευσης.

Δύο άλλοι ασθενείς έλαβαν μεταμοσχεύσεις καρδιάς χοίρου, αλλά αυτές οι διαδικασίες ήταν ανεπιτυχείς καθώς οι λήπτες είχαν πεθάνει λίγες εβδομάδες αργότερα. Σε μια περίπτωση, υπήρχαν ενδείξεις, ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς είχε απορρίψει το όργανο, κάτι που αποτελεί κοινό κίνδυνο στις μεταμοσχεύσεις.

από: https://kosmodromio.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου