Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 21 Απρ 2021
ΙΟΒΕ / Σενάρια καταστροφής, με ισχνή ανάκαμψη για το 2021
Κλίκ για μεγέθυνση

 


 

Ακόμη και σενάρια... κατάρρευσης της ανάπτυξης το 2021 προβλέπει το  Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Εφόσον η υγειονομική κρίση υποχωρήσει βραδύτερα, περιορίζοντας την τουριστική περίοδο, και επανακάμψει το φθινόπωρο (δυσμενές σενάριο), με καθυστερήσεις στην απορρόφηση κεφαλαίων του ταμείου ανάκαμψης, η ανάπτυξη θα είναι ηπιότερη (1,5% - 2%). Τα παραπάνω αναφέρονται στην τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, κάτι το οποίο προκαλεί μεγάλη ανησυχία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βασικό σενάριο του Ιδρύματος κάνει λόγο για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας με ρυθμό 3,5% - 4%, όπου σημειώνεται ότι, παρά τις γενικά θετικές εξελίξεις στο μέτωπο των εμβολίων, παραμένουν ισχυρές αβεβαιότητες για την τελική εξέλιξη της υγειονομικής κρίσης. Αξίζει να υπενθυμιστεί πως η κυβέρνηση έχει ήδη «ψαλιδίσει» την εκτίμησή της για τη φετινή ανάκαμψη στο 4,2%, ενώ, όπως κατέγραψε χθες η ΑΥΓΗ, το ακραίο σενάριο του υπουργείου Οικονομικών, που θα περιλαμβάνεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής, θα κάνει λόγο για 3,3%.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης, «το πολύ θετικό σενάριο το βγάλαμε από το τραπέζι καθώς το υγειονομικό πρόβλημα δεν έχει φύγει». Ακόμη, πρόσθεσε ότι «στο βασικό σενάριο έχουμε ενσωματώσει την κίνηση του τουρισμού στα μέσα Μαΐου όπως σχεδιάζει η κυβέρνηση. Θεωρούμε λίγο πιο ρεαλιστικά ότι η τουριστική περίοδος θα είναι πιεσμένη προς το τέλος της, ενδεχόμενα να δούμε μια περισσότερο καλή περίοδο τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο», για να σημειώσει ότι «ενσωματώνοντας σε έναν βαθμό και τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης και υποθέτοντας ότι η Ευρωζώνη θα τρέξει με έναν ρυθμό, όπως αυτό που προβλέπει το ΔΝΤ».

Ανησυχία για τις προβλέψεις

Η νέα αναθεωρημένη πρόβλεψη του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στο βασικό της σενάριο φαίνεται να ταυτίζεται με εκείνη του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, όπως καταγράφηκε στην ετήσια έκθεση της κεντρικής τράπεζας για την ελληνική οικονομία. Το ΔΝΤ, η Κομισιόν και η Παγκόσμια Τράπεζα ρίχνουν κι άλλο τους ρυθμούς για τη φετινή χρονιά σε 3,8%, 3,5% και 3,8% αντίστοιχα. Ακολουθεί η πρόβλεψη της Capital Economics με 3,3%, ενώ υπάρχουν πολύ δυσοίωνες εκτιμήσεις, όπως της HSBC (2,2%), του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής (2,7%) και η πρόσφατη της Deutsche Bank με 2%. Χειρότερη όλων είναι εκείνη του ΟΟΣΑ, με ποσοστό μόλις 0,9%, η οποία θα αποτελούσε έναν πραγματικό εφιάλτη σε περίπτωση που επιβεβαιωνόταν.

Η πανδημική κρίση σε συνδυασμό με τη διαχείριση της Ν.Δ. έχουν φέρει επιπλέον προβλήματα στην ελληνική οικονομία τα οποία χρήζουν λύσεων και συνδέονται άμεσα με την πορεία του ΑΕΠ.  Ένα από αυτά αφορά το ιδιωτικό χρέος, το οποίο ξεπέρασε τα 242 δισ. ευρώ στο τέλος του 2020 σύμφωνα με στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. Μόνο το ύψος των κορωνοχρεών στο τέλος του 2020 έφτασε τα 17 δισ. ευρώ, με την κυβέρνηση να αρνείται να προχωρήσει σε γενναίες ρυθμίσεις με ταυτόχρονο «κούρεμα» οφειλών.

Ήδη το ελληνικό χρέος κινείται κοντά στο 210% σύμφωνα με όλες τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις, κάτι το οποίο αποτελεί ένα πάρα πολύ μεγάλο «αγκάθι». Αν και όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ESM και το ΔΝΤ, εκτιμούν ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, ενώ και χρηματοπιστωτικοί οίκοι, όπως η Fitch, κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος, εντούτοις τα προβλήματα για την ελληνική οικονομία ολοένα και διογκώνονται.

πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου