Loading...

Κατηγορίες

Τετάρτη 22 Φεβ 2023
Ρήγμα στην ενεργειακή ασφάλεια
Κλίκ για μεγέθυνση











Σύμφωνα με την έκθεση του ΙΕΝΕ, «oι αιτήσεις για νέες ΑΠΕ που εκκρεμούν και για νέους σταθμούς αποθήκευσης έχουν κατά πολύ υπερκεράσει τις δυνατότητες των δικτύων μεταφοράς και διανομής να υποδεχθούν επιπλέον ισχύ»





22.02.2023, 16:08
 
 
Ναυάγησε το σχέδιο διπλασιασμού της παραγωγής λιγνίτη ● «Τάσεις εξάρτησης» και «αρνητική επιρροή στην ενεργειακή ασφάλεια» της Ελλάδας από τις υψηλές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας καταγράφει η Ειδική Εκθεση του ΙΕΝΕ για το 2022 ● Η πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού (-13%) που καταγράφηκε πρόσφατα ήταν η υψηλότερη πανευρωπαϊκά.

Αθρόες εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας, «τις υψηλότερες από κάθε άλλη φορά», μείωση της ζήτησης ηλεκτρισμού, «την υψηλότερη πανευρωπαϊκά», «ναυάγιο» για το σχέδιο διπλασιασμού της παραγωγής λιγνίτη αλλά και περικοπές «για πρώτη φορά» στη μεταφορά ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ καταγράφει, μεταξύ άλλων, στην Ειδική Εκθεσή του για το έτος 2022 το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Το ΙΕΝΕ, ένας ανεξάρτητος οργανισμός που δραστηριοποιείται σε περιφερειακή βάση στη ΝΑ Ευρώπη και καλύπτει όλο το φάσμα του ενεργειακού τομέα, παρουσίασε την Ειδική Εκθεση μιλώντας για «Ρήγμα στην Οικονομία από τις Τιμές Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου το 2022».

Ωστόσο προχωρά και σε συγκεκριμένες παρατηρήσεις επί των ανακατατάξεων που προέκυψαν στην αγορά ενέργειας, αναφερόμενο και σε συγκεκριμένα φαινόμενα όπως:

● Την «ανησυχητική εικόνα που διαμορφώθηκε από τις αθρόες εισαγωγές ηλεκτρισμού το 2022». Οι εισαγωγές που αυξήθηκαν πέρυσι κατά 5,52% δημιουργούν στο ελληνικό ηλεκτρικό σύστημα «τάσεις εξάρτησης» και «αρνητική επιρροή στην ενεργειακή ασφάλεια». Ταυτόχρονα επιβαρύνονται «τα οικονομικά του συστήματος και συμβάλλουν στην άνοδο της τιμής για τον μέσο καταναλωτή». Οι εισαγωγές, κυρίως από τη Βουλγαρία, έφτασαν κάποιους μήνες να καλύπτουν το 25% της ζήτησης και αυτή η αύξηση οφείλεται στην άνοδο της χονδρεμπορικής τιμής στην Ελλάδα. «Οταν το ρεύμα είναι ακριβότερο στην Ελλάδα και φθηνότερο στις γειτονικές χώρες, τότε μειώνεται η εγχώρια παραγωγή και αυξάνονται οι εισαγωγές, χωρίς να καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για μείωση του εγχώριου κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας», αναφέρει το ΙΕΝΕ.

● «Ναυάγησε» το Σχέδιο Διπλασιασμού της Παραγωγής Λιγνίτη που εξήγγειλε ο Κυρ. Μητσοτάκης στις 6 Απριλίου του 2022 από την Κοζάνη, για λόγους εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας. Το ΙΕΝΕ αποδέχεται ότι η παραγωγή των λιγνιτικών μονάδων δεν μπορεί να διπλασιαστεί από τη μία στιγμή στην άλλη, «όταν μάλιστα πολλές εξ αυτών έχουν ήδη τεθεί εκτός λειτουργίας, οι εκσκαφείς σε πολλά ορυχεία έχουν παροπλιστεί» και όσες έχουν απομείνει «λειτουργούν πάνω από τα όρια» με τον κίνδυνο βλάβης να καραδοκεί. Επισημαίνει ότι «ο διπλασιασµός της ηλεκτροπαραγωγής από λιγνίτη το 2022 αποδείχθηκε μη επιτεύξιμος στόχος και αντιστοίχως ήταν αµελητέα η συνεισφορά του στη συγκράτηση των τιµών» αναφέροντας ότι είναι πιθανό να βελτιωθεί η εικόνα το 2023.

● Σχετικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), δηλαδή τα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, το ΙΕΝΕ αναφέρει ότι κατάφεραν να καλύψουν το 100% του απαιτούμενου ηλεκτρισμού «μόνο σε δύο ημέρες και για πολύ συγκεκριμένο διάστημα, χωρίς να αποσυρθούν από το σύστημα οι μονάδες βάσης (λιγνίτης, φυσικό αέριο)». Καταγράφει τη σημαντική αύξηση ισχύος των εγκατεστημένων φωτοβολταϊκών (5.466 Μεγαβάτ έναντι 4.126 το 2021) και των αιολικών (4.681 Μεγαβάτ έναντι 4.452). Ομως, επισημαίνει και ότι το 2022 «καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα περικοπή στην έγχυση ενέργειας σταθμών ΑΠΕ». Δηλαδή παραγόταν ενέργεια που δεν μπορούσε να μεταφερθεί στην κατανάλωση «λόγω αδυναμίας του δικτύου διανομής να την απορροφήσει». «Αυτό αποτελεί μία πολύ ανησυχητική εξέλιξη, καθώς οι αιτήσεις για νέες ΑΠΕ που εκκρεμούν και για νέους σταθμούς αποθήκευσης έχουν κατά πολύ υπερκεράσει τις δυνατότητες των δικτύων μεταφοράς και διανομής να υποδεχθούν επιπλέον ισχύ», αναφέρει η Εκθεση.

● «Η πτώση της ζήτησης ηλεκτρισμού που καταγράφηκε στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες του 2022 ήταν η υψηλότερη πανευρωπαϊκά», όπως προκύπτει από ανάλυση της «δεξαμενής σκέψης» Ember, που επικαλείται το ΙΕΝΕ. Ειδικότερα, η μείωση έφτασε κοντά στο 13% κατά το δ’ τρίμηνο του 2022, ενώ είχε προηγηθεί ήδη μικρότερη μείωση περί το 2,5% για τα τρία πρώτα τρίμηνα του έτους. Κατά μέσον όρο στην Ε.Ε. η ζήτηση περιορίστηκε κατά 8% στο δ’ τρίμηνο του 2022.

πηγη: https://www.efsyn.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου