Loading...

Κατηγορίες

Τρίτη 07 Φεβ 2023
Ακρίβεια Ενέργεια / Πρωτιά στο ρεύμα για το 2023
Κλίκ για μεγέθυνση















 

Αν και η αποκλιμάκωση των τιμών ρεύματος είναι αισθητή από την έλευση του 2023, η ελληνική αγορά παραμένει η ακριβότερη στην Ευρώπη, ενώ μέχρι στιγμής είναι χωρίς αντίκρισμα για τους καταναλωτές μετά και τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης Ν.Δ. για μείωση των επιδοτήσεων.

Ετσι, στις πρώτες πέντε εβδομάδες του έτους σε επίπεδο χονδρεμπορικών τιμών η χώρα μας βρίσκεται στην πρώτη θέση της ακρίβειας, με μέση τιμή στα 186,10 ευρώ/μεγαβατώρα, όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές διαμορφώνονται σε επίπεδα κάτω των 150 ευρώ (πλην των Ελλάδας, Ιταλίας, Ιρλανδίας, Ελβετίας). Θυμίζουμε ότι ο Ιανουάριος πέρασε με αλλεπάλληλες «πρωτιές» της ελληνικής αγοράς και αρκετές ημέρες με τιμές άνω των 200 ευρώ, ενώ οι τιμές υποχωρούσαν παντού.

Συγχρόνως, η τιμή του φυσικού αέριου στη χρηματιστηριακή αγορά αναφοράς της Ευρώπης (TTF) έχει σημειώσει μεγάλη πτώση, κάτω από τα 60 ευρώ/μεγαβατώρα (από την αιχμή των 150 ευρώ τον Δεκέμβριο και τα απίστευτα ρεκόρ των πλέον των 300 και 200 ευρώ του περασμένου Αυγούστου και Σεπτεμβρίου), η οποία έγινε αισθητή από τον Ιανουάριο και προσώρας διατηρείται.

Χωρίς αντίκρισμα η υποχώρηση των τιμών

 

Πάντως, η πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου δίνει ευνοϊκότερα σήματα, με τις χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος να βρίσκονται σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα και ήδη η μέση τιμή μέχρι σήμερα (1-7 Φεβρουαρίου) διαμορφώνεται σε 160,91 ευρώ/μεγαβατώρα (σ.σ.: ο Ιανουάριος έκλεισε με μέση τιμή στα 191,79 ευρώ). Σίγουρα μένει να φανεί αν θα διατηρηθούν αυτές οι τάσεις όλο τον μήνα - και πώς θα συμπεριφερθεί η εγχώρια αγορά.

Βέβαια, οι ονομαστικές τιμές λιανικής που έχουν προβλέψει και ανακοινώσει οι προμηθευτές είναι, ως συνήθως, υψηλότερες, κοντά στα 200 ευρώ/μεγαβατώρα, ενώ οι μεγάλες οικιακές καταναλώσεις (άνω των 500 κιλοβατώρων) εμπίπτουν πλέον στην αγορά, δεν επιδοτούνται, εκτός κι αν τα νοικοκυριά κάνουν... οικονομία, ενώ επελαύνουν κακοκαιρίες τύπου «Μπάρμπαρα»...

Την ίδια στιγμή, το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης είναι μάλλον απαγορευτικό για προμήθεια, με μέση πανελλαδική τιμή σήμερα στα 1,256 ευρώ/λίτρο, ενώ η υποχώρηση των τιμών του φυσικού αερίου είναι ίσως η μόνη μείωση που μπορεί να γίνει αισθητή από τους 700.000 οικιακούς καταναλωτές αερίου, οι οποίοι αυτόν τον μήνα δεν επιδοτούνται.

Περισσότερο αέριο

Εξάλλου, στη λογική της επίλυσης της κρίσης του αερίου με περισσότερο αέριο (πλην του ρωσικού) αναμένονται μελλοντικά μεγαλύτερες ποσότητες αζέρικου αερίου να φτάσουν στην ελληνική και ευρωπαϊκή αγορά. Όπως επισήμανε η γενική γραμματέας ΥΠΕΝ Α. Σδούκου, από εκδήλωση στο Μπακού για τον νότιο διάδρομο του αερίου, επίκειται διπλασιασμός της δυναμικότητας του αγωγού ΤΑΡ κατά 10 δισ. κυβικά μέτρα ετησίως και στο εγγύς μέλλον η Ελλάδα θα μπορούσε να απορροφήσει περίπου 1 δισ. κυβικά μέτρα πρόσθετου αζέρικου αερίου, ενώ και άλλες αγορές στη ΝΑ Ευρώπη μπορούν να επωφεληθούν από την αυξημένη χωρητικότητα του ΤΑΡ, όπως, π.χ., ο διασυνδετήριος αγωγός Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας.
πηγη: https://www.avgi.gr

 
© Copyright 2011 - 2024 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου