Loading...

Κατηγορίες

Κυριακή 04 Μάρ 2018
Μπλόκο στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας από τους κατοίκους μέχρι να κλείσει οριστικά
Κλίκ για μεγέθυνση
Μπλόκο στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας από τους κατοίκους μέχρι να κλείσει οριστικάΜπλόκο στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας από τους κατοίκους μέχρι να κλείσει οριστικάΜπλόκο στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας από τους κατοίκους μέχρι να κλείσει οριστικάΜπλόκο στο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας από τους κατοίκους μέχρι να κλείσει οριστικά

 

 

Του Β. Αντωνίου

Μεγάλη η  συμμετοχή των κατοίκων της Ανατολικής Αιγιάλειας στην 5η κατά σειράν συνέλευσή τους,  για το οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ  Αιγείρας.

Στη συνέλευση  η οποία πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου της 3ης Μαρτίου στην Αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Αιγείρας, αν και είχαν προσκληθεί  δεν παραβρέθηκε ο Δήμαρχος Αιγιάλειας ο οποίος είναι και πρόεδρος της καθαριότητας, ο τοπικός αντιδήμαρχος Ανατολικής Αιγιάλειας καθώς όλοι  οι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας, και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας πλην τριών δ.σ της μείζονος αντιπολίτευσης( Β Τομαρας. Γουτος, Β. Ανδρουτσόπουλος) , ο πρόεδρος  της Τ.Κ. Αιγείρας, σύλλογοι φορείς και πολίτες της ευρύτερης περιοχής . Τίμησαν την συνέλευση με την παρουσία τους   ο περιφερειακός σύμβουλος  ΔΥΤ. Ελλάδας της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κοτσιλιάνος ,  ο δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης  του Δήμου Πατρέων Ν. Οικονομόπουλος, οι οποίοι δήλωσαν ότι στηρίζουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων της .

Εκ μέρους του προεδρείου της επιτροπής κατοίκων για το ΧΥΤΑ Αιγείρας ο κ. Μανόλης Κουλεδάκης  παίρνοντας πρώτος το λόγο ανέφερε μεταξύ άλλων:

« Οι εξελίξεις το τελευταίο διάστημα, δημιούργησαν μια αισιοδοξία μετά από τη θετική εξέλιξη των κινητοποιήσεων με την αποτροπή αρκετών απορριμματοφόρων του Δήμου να εισέλθουν και να αποθέσουν  απορρίμματα  της Δυτικής Αιγιάλειας στο ΧΥΤΑ Αιγείρας το πρωινό της Παρασκευής στις 2   Μαρτίου.

Οι κάτοικοι με την δυναμική παρουσία τους απέδειξαν την αποφασιστικότητά τους ότι μπορούν να καταφέρουν πολλά για ένα τέτοιο σοβαρό πρόβλημα που είναι σύνθετο και δύσκολο, πίσω από το οποίο κρύβονται συμφέροντα μικρά και μεγάλα.

Έχουμε πεισθεί όλοι μας ότι έχουμε το ηθικό πλεονέκτημα και το δίκαιο με το μέρος μας και αργά ή γρήγορα θα έρθει η πλήρης δικαίωση.

Κατανοήσαμε την επικινδυνότητα του υπέρ- υπέρ -κορεσμένου ΧΥΤΑ και ότι η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, διότι καταστρέφεται το περιβάλλον, η υγεία μας,  περιουσίες , το μέλλον του τόπου. Κανείς πλέον δεν μπορεί να εφησυχάζει ή να δηλώνει άγνοια. 

Είμαστε έτοιμοι για ένα  αγώνα που θα είναι σκληρός , συνεχόμενος και με διάρκεια. Πρόκειται για ένα πρόβλήμα που κρύβει πολλά συμφέροντα και πολύ χρήμα.

Στις συναντήσεις με τη δημοτική αρχή είτε  με το δήμαρχο είτε σε επίπεδο δημοτικού Συμβουλίου, δεν υπήρξε καμία δέσμευση για οτιδήποτε.

Είχαμε συνάντηση με το δήμαρχο πριν ένα μήνα στο ΧΥΤΑ. Δεσμεύτηκε μπροστά στους εργολάβους ότι θα κάνει παρεμβάσεις και όσα οφείλουν να κάμουν για να μπορεί η κατάσταση κάπως να βελτιωθεί. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. Δεσμεύτηκε ότι με τις 300,000€ που είχε εξασφαλίσει, ότι θα έφτιαχνε τη δεξαμενή των στραγγιδίων, θα έβαζε καινούργια γαιοϋφάσματα, κ,ά. Το μόνο που έκανε ήταν να φέρει ένα μηχάνημα να καλύπτει τα σκουπίδια με χώμα και να στερεί τους γλάρους από το φαγητό τους. Δεσμεύτηκε ότι έχει εξασφαλίσει κονδύλι 1.150.000 € για να μεταφέρει άμεσα τα σκουπίδια σε άλλο ΧΥΤΑ, με την προϋπόθεση ότι οι τρεις Δ.Ε. Ακράτας , Διακοπτού και Αιγείρας θα έρχονταν στο ΧΥΤΑ. Αποδείχθηκε ότι ήτα μια σκοπιμότητα για να φέρνει όλα τα σκουπίδια της Αιγιάλειας, αφού μέχρι τώρα δεν υλοποιήθηκε  ούτε μια δέσμευσή του. Επίσης ούτε το παραμικρό δεν έχει γίνει και από άλλες υποσχέσεις στις άλλες συναντήσεις. Ένας δήμαρχος σε πλήρη σύγχυση.  Το μόνο που κατάφερε είναι ¨να πυροβολήσει τα πόδια του.

Επίσης με την  επίσκεψη της επιτροπής στο Γ.Γ. του υπουργείου ΥΠΕΝ κ. Ευάγγελο Καπετάνο αποκομίσαμε θετικά συμπεράσματα. Μας έδωσε έγγραφα όπου διαφαίνεται ότι ο  ΧΥΤΑ  Αιγείρας είναι υπέρ-υπέρ -κορεσμένος, έχει λήξει η λειτουργία του, αφού η χωριτικότητά του είναι μηδενική. Ο δήμαρχος τώρα οφείλει να βρει  νόμιμο ΧΥΤΑ για να μεταφέρει τα σκουπίδια όλου του δήμου. Ο Γ.Γ.  επεσήμανε ότι  παράταση  λειτουργίας στο ΧΥΤΑ δεν δίνουμε.  

Ακολούθως αναγνώστηκε από την επιτροπή η ερώτηση της 28ης  Φεβρουαρίου 2018  του αχαιού βουλευτή Ν. Νικολούπουλου προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας με θέμα :  «Πρέπει να κλείσει ο ΧΥΤΑ Αιγείρας» .

Για τα συμβάντα της τελευταίας εβδομάδας το μέλος της επιτροπής Ρια Σακκούλη ανέφερε μεταξύ άλλων:

« Κάτοικοι της Ανατ. Αιγιάλειας και επιτροπή  βιώσαμε άλλη μια ταλαιπωρία. Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2018, οι κατοικοι της Αιγείρας ενώ ανάμεναν να συζητηθεί το θέμα του ΧΥΤΑ στα προ ημερησίας διάταξης θέματα, το  Δημοτικό Συμβούλιο αναβλήθηκε για τεχνικούς λόγους.  Στην επανάληψη της συνεδρίασης του Δ.Σ την Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου άλλη μια ταλαιπωρία ανέμενε τους κατοίκους και την επιτροπή της Ανατολικής Αιγιάλειας. Το προ ημερήσιας θέμα των κατοίκων για το ΧΥΤΑ Αιγείρας συζητήθηκε μετά από το 5ο θέμα της ημερήσιας διάταξης μετά από 4 ώρες αναμονής από την έναρξη  (18:00 ωρα) της συνεδρίασης, των  150 και πλέον κατοίκων που είχαν έρθει από την Αιγείρα στο Αίγιο.  Το αποτέλεσμα της συζήτησης για το ΧΥΤΑ ήταν αποκαρδιωτικό. Κανένας δεν κατάλαβε τι εννοούσε ο δήμαρχος όταν απευθυνόμενος είπε προς τους δημότες της Ανατολικής Αιγιάλειας: «Θα κάνω αυτό… , θα κάνω εκείνο…, θα κάνω το άλλο… , θα…,  θα…, .... και μη ξεχνάτε ότι δεν έχω μόνο εσάς, έχω άλλους 50,000 δημότες» .

 Το τι θα κάνει  για το ΧΥΤΑ, μας τα είπε τον Ιανουάριο του 2018, τα ίδια «θα»  μας είπε και στις 28 Φεβρουαρίου! Δεν  μπορούμε να βρούμε άκρη μαζί του. Δεν τον εμπιστευόμαστε. Δεν έχουμε άλλη αντοχή και ανοχή. Τον περασμένο Ιούνιο ανεχθήκαμε μια παράταση λειτουργίας του υπερκορεσμένου ΧΥΤΑ. Το φθινόπωρο ανεχθήκαμε κι’ άλλη παράταση.  Το Δεκέμβριο και άλλη μια παράταση έως τις 12 Φεβρουαρίου. Σε όλο αυτό το διάστημα δεν υλοποίησε καμιά του υπόσχεση.  Η κατάσταση στο ΧΥΤΑ χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.

Την Παρασκευή 2 Μαρτίου 2018 φτάνει στο ΧΥΤΑ το πρώτο κοντέινερ με απορρίμματα από το Αίγιο και ακολουθούσαν αρκετά ακόμα και  ζητούν να εισέλθουν στο ΧΥΤΑ. Επιτροπή και  κάτοικοι έχουν κλείσει την είσοδο  και τους απαγορεύουν να εισέλθουν στο ΧΥΤΑ.   Αστυνομία και οδηγοί απορριμματοφόρων  παρουσιάζουν  έγγραφο της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας που φέρει υπογραφή του περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα,  όπου αναφέρονταν ότι ο μισός δήμος Αιγιάλειας Αίγιο και  ΔΥΤ. Αιγιάλεια,  βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης  και ως εκ τούτου ζητούν την αποχώρηση των συγκεντρωμένων κατοίκων,   για την εναπόθεση των  σκουπιδιών.  Οι κάτοικοι αντιδρούν δικαίως διότι  ανακαλύπτουν ότι  το έγγραφο δεν αναφέρει προορισμό για  ΧΥΤΑ Αιγείρας. Οι κάτοικοι αρνούνται την είσοδο των απορριμματοφόρων. Τα απορριμματοφόρα αναγκάζονται να επιστρέψουν στο Αίγιο. Η πρώτη δικαίωση των κατοίκων είναι γεγονός.

 

Η Ρία Σακκούλη μέλος της επιτροπής κατοίκων διαβάζει στη συνέλευση, έγγραφο της  Περιφέρειας  όπου αποκαλύπτεται η ζοφερή εικόνα του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας 

30-10-2017

Αριθμ.  Πρωτοκ. 190681/3559

Περιφέρεια Δυτ.  Ελλάδος  

Γεν. Δ/ση Αναπτυξιακού  προγραμματισμού Περιβάλλοντος και Υποδομών

Δ/ση Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού

Προς:

Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4ης Διαχειριστικής Ενότητας

Κοιν :

Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας & Περιβάλλοντος

Γραφείο Περιφερειάρχη

Δασαρχείο Αιγίου

 

Πρόστιμα ύψους 95.000€ για το ΧΥΤΑ Αιγείρας

Ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Νομού Αχαΐας λόγω :

 • Λειτουργίας του ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας χωρίς να έχει υποβληθεί εμπρόθεσμα αίτημα για ανανέωση της απόφασης της έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων, και χωρίς να έχει δοθεί νέα άδεια λειτουργίας κατά παράβαση σχετικών άρθρων, με αποτέλεσμα τη μη υποβολή προϋποθέσεων, όρων και περιορισμών για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τον παραπάνω λόγο εισηγούμαστε πρόστιμο 14,800€ χωρίς άδεια λειτουργίας
 • Διάθεση στο ενεργό κύτταρο του ΧΥΤΑ του συνόλου των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιαλείας και όχι των Δ.Ε, Ακράτας Διακοπτού Αιγείρας, κατά παράβαση των σχετικών νόμων, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγαλύτερων πιέσεων χωρίς πρόβλέψη για την προστασία του περιβάλλοντος. Για τον παραπάνω λόγο εισηγούμαστε πρόστιμο 17,000€.
 • Ύπαρξη επιφανειακών στραγγισμάτων των απορριμμάτων  κατάντη κυττάρου καθώς και χρήσης χωμάτινου αύλακα για τη συγκέντρωση και παροχέτευση αυτών σε ακατάλληλη δεξαμενής συλλογής, χωρίς σύστημα φυσητήρων και διαχυτήρων και με εμφανή ίχνη καταστροφής του εσωτερικού  γαιοϋφάσματος, με κίνδυνο ανεξέλεγκτης διαφυγής των παραγόμενων στραγγισμάτων κατά παράβαση των όρων κλπ. Έλλειψη επιφανειακής διάθεσης των επεξεργασμένων στραγγισμάτων εντός του περιφραγμένου χώρου του ΧΥΤΑ με αποτέλεσμα να λιμνάζουν και να είναι ορατός ο κίνδυνος διαφυγής τους, είτε σε όμορα οικόπεδα, είτε  στο παρακείμενο ρεύμα κατά παράβαση των νόμων... Τα εν λόγω στραγγίσματα έχουν υψηλό ρυπαντικό φορτίο και συνεπώς η διάθεσή τους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για το περιβάλλον κατά παράβαση των όρων… κλπ.
 • Ύπαρξη μεγάλων ποσοτήτων από ογκώδη απόβλητα βόρεια του περιφραγμένου χώρου του ΧΥΤΑ με εμφανή τη δημιουργία ΧΑΔΑ στο χώρο κατά παράβαση των άρθρων... με αποτέλεσμα τη δημιουργία ανθυγιεινής εστίας και σοβαρού κινδύνου για το περιβάλλον.
 • Η μη λειτουργία του συστήματος βιοαερίου και μη ύπαρξη των προβλεπομένων γεωτρήσεων συλλογής αυτού κατά παράβαση των όρων... με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη διαφυγή του η οποία μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς, ενώ παραγόμενο μεθάνιο μπορεί να συνεισφέρει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.
 • Μη λειτουργία της γεφυροπλάστιγγας για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά παράβαση του άρθρου... με αποτέλεσμα τη μη καταγραφή των εισερχόμενων απορριμμάτων που μπορεί να προκαλέσει δυσεπίλυτα προβλήματα και αβεβαιότητα για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
 • Μη πραγματοποίηση των προβλεπόμενων από την ΑΕΠΟ παρακάτω μετρήσεων και αναλύσεων. Μετρήσεις του όγκου εβδομαδιαίως και της σύστασης ετησίων των απορριμμάτων. Αναλύσεις των στραγγισμάτων κλπ.

 

 

 Ο Β. Τομαράς (δημοτικός σύμβουλος μείζονος αντιπολίτευσης Δήμου Αιγιάλειας), ενημερώνει τη συνέλευση και την επιτροπή:  

Είμαι μέλος για την 4η  Διαχειριστική Ενότητα την οποία απαρτίζουμε και συμπληρώνουν ο Δήμαρχος Αθ. Παναγόπουλος, με τους  Δημοτικούς Συμβούλους Δ. Φιλιππάτο και Φάνη Σταυρόπουλο .  Στην τελευταία πρόσφατη  συνεδρίαση  αποφασίσαμε θετικά στην πρόταση του δημάρχου για ένα μηχάνημα το οποίο θα καθαρίζει τα απόβλητα.  Επίσης η αίτηση  μεταφοράς απορριμμάτων στο ΧΥΤΑ  ανέρχεται σε 12,000 τόνους, με την προϋπόθεση  ν’ αρχίσει η εναπόθεση αυτής της ποσότητας , αφού καθαριστεί πρώτα όλος ο Δήμος.  Ήδη τα σκουπίδια συλλέγονται σε κοντέινερ και  εναποτίθενται στο Σταθμό Μεταφόρτωσης. Προτείνω όλοι μας να περιφρουρήσουμε το ΧΥΤΑ.

 Το μέλος της επιτροπής κατοίκων Τριαντάφυλλος Οικονόμου επισημαίνει μεταξύ άλλων:

« Κατά τη γνώμη μου κερδίσαμε μια μάχη. Ποια μάχη; Της συμμετοχής μας , της αποφασιστικότητας  και της ετοιμότητας που δείξαμε, όταν την ώρα της ανάγκης βγήκαμε με την «ντοντούκα»,  ζητήσαμε συμπαράσταση και ειδοποιήσαμε να ανέβουν στο ΧΥΤΑ διότι γίνεται κάτι… εγώ ένοιωσα περηφάνια και  κουράγιο. Αυτό που ζούμε με το ΧΥΤΑ και θα περάσουμε για όλους μας είναι πρωτόγνωρο. Αυτό που μας οπλίζει είναι ότι έχουμε το δίκαιο και ότι είμαστε πολλοί. Ο πόλεμος είναι μπροστά μας.

Υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι από την πλειοψηφία της δημοτικής Αρχής που δηλώνουν ότι έχουμε δίκιο. Υπάρχουν επίσης και πολλοί κάτοικοι του Αιγίου που λένε επίσης ότι έχουμε δίκιο.

 Ο δήμαρχος θα μπορούσε να κηρύξει την περιοχή μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω ότι δεν είναι πλέον ΧΥΤΑ ο χώρος στην  «Κακή Χούνη» της Αιγείρας. Θα χρειάζονταν κάποια πολιτική λεβεντιά εκ μέρους του Δημάρχου΄, αφού δεν έχει δηλώσει πουθενά και δεν έχει κάνει τίποτα για να διορθώσει μια κατάσταση που χρονίζει.

Τώρα όμως αρχίζουν τα παζάρια. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας οι υπάρχοντες ΧΥΤΑ της φτάνουν και της περισσεύουν για ν α μαζεύει όλα τα σκουπίδια του νομού. Το πώς θα κάνει τον καταμερισμό,  να τον βρει η Περιφέρεια.  Το υπουργείο τώρα ρίχνει το μπαλάκι στην Περιφέρεια.

Την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Δυτική Αιγιάλεια, την υπέγραψε ο ίδιος ο περιφερειάρχης. Ο περιφερειάρχης όταν υπογράφει έκτακτη ανάγκη για ένα κομμάτι του Δήμου Αιγιάλειας και όχι για όλο το Δήμο, ξέρει πολύ καλά τι κάνει. Δεν λέει στο έγγραφο  ότι τα σκουπίδια λόγω έκτακτης ανάγκης να πάνε στο ΧΥΤΑ, αφού η ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει βάλει πρόστιμα  για το ΧΥΤΑ Αιγείρας πολλές φορές.

 Μέχρι αυτή τη στιγμή κανένας, δήμος ή Περιφέρεια δεν ομολογεί ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας έχει κορεσθεί.  

Στο υπουργείο ζητήσαμε από το Γ.Γ  κ. Καπετάνο  έγγραφο που να επιβεβαιώνει ότι ο ΧΥΤΑ Ανατ. Αιγιάλειας έχει σήμερα μηδενική χωρητικότητα. Η μηδενική χωρητικότητα προκύπτει από το ζυγολόγιο στην Περιφέρεια, το οποίο δεν μας το έδωσε, παρά μόνο μας το διάβασε και ανέφερε ότι έχουν εναποτεθεί 174.000 τόνοι περίπου .  Δεδομένου ότι η χωρητικότητα του ΧΥΤΑ είναι 135,000 τόνοι, και ότι η γεφυροπλάστιγγα δεν λειτουργούσε για αρκετά χρόνια, τα σκουπίδια είναι τουλάχιστον πάνω από 300,000 τόνους.    Μαθαίνουμε ότι η ακτίνα του κυττάρου του ΧΥΤΑ  Αιγείρας ήταν σχεδιασμένη για 60μέτρα αλλά μετά την πυρκαγιά έγινε 100μέτρα. Αυτό σημαίνει τριπλάσια ποσότητα εναπόθεσης απορριμμάτων από την αρχική προβλεπόμενη ποσότητα. Άρα ο ΧΥΤΑ είναι υπέρ-υπέρ –κορεσμένος.

Πως θα μαζέψουμε τα στραγγίδια που βγαίνουν 150μετρα κάτω από το ΧΥΤΑ και ποτίζει όλο το υπέδαφος;  Πως θα μαζέψουμε τα στραγγίδια που βγαίνουν  στον Θολοπόταμο και καταλήγουν στη θάλασσα;   Πως θα μαζέψουμε το βιοαέριο, αφού δεν κτίσαμε ανάλογη εγκατάσταση μαζί με τα σκουπίδια; Αν έρθει κάποιος και μείνει για λίγες ώρες στο χώρο του ΧΥΤΑ θα αρχίσει να ζαλίζεται λόγω του βιοαερίου, του μεθανίου και της έλλειψης οξυγόνου.

Μεγάλες οι ευθύνες του Περιφερειάρχη αφού δεν έχει ξεκινήσει διαδικασίες για Εργοστάσιο Επεξεργασίας Απορριμμάτων, Ανακύκλωση, Διαλογή στην πηγή των απορριμμάτων κλπ.  Κανένας ΧΥΤΑ στην Περιφέρεια δεν θέλει να δεχθεί σκουπίδια από την Αιγιάλεια αφού κανένας επίσημος φορέας δεν ομολογεί ότι ο ΧΥΤΑ Αιγείρας είναι υπέρ-υπέρ- κορεσμένος.

Εμείς  ήδη καταθέτουμε ασφαλιστικά μέτρα, αλλά αυτό που βοηθά  και αποτελεί η δύναμής είναι η παρουσία των κατοίκων στο μπλόκο του ΧΥΤΑ από το πρωί της Δευτέρας της  5ης  Μαρτίου 2018.»

 

 

 

 
© Copyright 2011 - 2020 Στύξ - Ανεξάρτητη Πολιτισμική και Πολιτική Εφημερίδα της Βόρειας Πελοποννήσου